פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
בית המשפט העליון מערבב תחומים ללא דין
אברהם בן-עזרא (שבת, 13/03/2010 שעה 22:00)


בית המשפט העליון מערבב תחומים ללא דין

ד''ר אינג' אברהם בן עזרא



בית המשפט העליון חרג מסמכותו ודן בערעור על עתירה מנהלית – בחוזה שנכרת בין הצדדים, מבלי שהנושא החוזי נדון בעתירה המנהלית, ללא תשתית ראייתית וללא חקירת עדים, ותוך התעלמות מגדר הנושאים הנכללים בעתירה מנהלית, כאילו מדובר בבית דין אזרחי.

• • •

מר פהים עתאמנה בנה ללא היתר בניה בית מגורים בבקה אל גרביה ויצר נזק לקרקע סמוכה באותו מתחם - שבבעלות רסמי עתאמנה.

במסגרת החלטות וועדה ועררים, הוחלט בסופו של יום בערר של וועדת ערר מחוזית – מחוז חיפה, לאשר תוכנית חלוקה חדשה הבאה להכשיר את השרץ ולאשר את מה שכבר בנה פהים ללא היתר, ועל כך הגיש עתאמנה עתירה מנהלית בבית המשפט המחוזי – עת''מ 4030/07 עתאמנה רסמי נ' הוועדה המקומית, בית המשפט המחוזי בנצרת, שופט: ג' גינת.

עתירתו של רסמי התקבלה ובית המשפט המחוזי ביטל את החלטת וועדת הערר שהכשירה את התוכניות, בטענה כי הוועדה שקלה שיקולים זרים שאינם שיקולי תכנון אלא שיקולי נוחות באישורה את התוכנית שכל מטרתה היא לאשרר עבירות בנייה.

עוד נקבע בבית המשפט המחוזי בפסק דין מנומק, כי לפני כן הייתה תוכנית בת תוקף שהסדירה את חלוקת המגרשים בחלקה, וכל הניסיונות של פהים לאשר את בנייתו הבלתי חוקית - לא נשאו פרי לאור החריגות המהותיות שביצע.

מבחינה תכנונית, לא ארע שום דבר חדש המצדיק עיון מחדש בהחלטות קודמות, ולכן החלטת וועדת ערר החדשה דינה להתבטל.

פהים, שהוא עבריין בניה כאמור, לא אמר נואש והגיש ערעור בעע''מ 8872/07 פהים עתאמנה נ' רסמי עתאמנה ואח', בית המשפט העליון, שופטים: א' חיות, ע' פוגלמן וי' עמית. זה האחרון גם ניסח את פסק הדין לו הסכימו עמיתיו. פסק הדין ניתן ביום כ''ג אדר תש''ע (7 למרץ 2010) וטרם פורסם.

בפסק הדין של בית המשפט העליון, כפי שנכתב בידי השופט י' עמית, חל שיבוש מפתיע בכך שנדון בו הסכם שנכרת בין הצדדים – תחת התמקדות במקרקעין ובתוכניות מהיבט של תכנון ורישוי הבנייה ובמנותק מההיבט החוזי.

הימנעות מדיון בהסכם והתמקדות בנושאים של תכנון ובנייה ומקרקעין - כך נהג בית המשפט המחוזי, וכך גם צריך היה לנהוג בית המשפט העליון.

תמוה כי בית המשפט העליון, שאין עליו ערעור, פסק בעתירה המנהלית בענייני חוזים –
ללא סמכות, וללא רקע עובדתי מתאים שכן לא התקיימה חקירה בנושא החוזי לא בערעור על העתירה המנהלית וגם לא בעתירה המנהלית, ולא נשמעו טענות בעניין הפרת ההסכם לכאורה בעתירה ובערעור. (ראה סעיף 13 בפסק הדין של בית המשפט העליון, בו הוחלטו החלטות ללא כל בסיס ראייתי וללא זיקה לעתירה המנהלית עליה הוגש הערעור.)

טעה בית המשפט העליון בכך שקבע בפסק דינו כי בית המשפט קמא (המחוזי) התערב בנושאי תכנון כאשר ביטל את החלטת וועדת ערר, כי הרי החלטת וועדת ערר זו שבוטלה – הייתה בניגוד להחלטות תכנוניות קודמות לה מבלי שיחול שום אירוע שיצדיק שינוי תכנוני ומבלי שיוצגו שום נימוקי תכנון חדשים שיצדיקו שינוי מהחלטות קודמות, ולכן, בית המשפט המחוזי בפסק דינו - רק ביטל החלטה שבאה לעולם מתוך שיקול זר של אשרור עבירות בניה, תוך העדפת החלטות תכנוניות קודמות שהתקבלו על בסיס תכנון בלבד ללא שיקולים זרים...

לשון אחר, בית המשפט המחוזי לא התערב בנושאי תכנון כטענת בית המשפט העליון, אלא מנע שיבוש בהחלטת וועדת ערר שניתנה ללא בסיס תכנוני.

לפיכך, כל החלק שבפסק הדין אשר דן כביכול בהחלטת וועדת הערר שבוטלה, כאילו ההימנעות משיקולי תכנון הייתה מקיימת אותה ולא מבטלת אותה – אינו נכון מבחינה הגיונית, משפטית, תכנונית, עובדתית.

להבהיר, עתירה מנהלית אינה הפורום לדיון בנושאים אזרחיים ולא יכול להתקיים במסגרתה דיון בהסכם שבין הצדדים. זהו עניין לבית משפט השלום לענות בו.

בית המשפט העליון טרח לחזור ולספר בפסק דינו את דבר התנגדותו של רסמי להסכם – כאילו רוב מלל ימלא את החלל (בהיעדר ראיות וטענות בעתירה). האפשרויות למלא אחר תנאי הסכם הנן רבות, מגוונות, לעתים בלתי צפויות, וכיצד בית המשפט העליון חרץ דין כאילו מדובר בנושא טריביאלי בו אחד צודק והשני טועה?

אמנם יש דרך חדשה בעקבות פסק הדין המוזר של בית המשפט העליון - למי שהפסיד בו, שכן תוכנית פוגעת מזכה בפיצויים בגין נזקי תכנון לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה – ויש להניח כי זו גם העצה שהמשיב יקבל – אך תהא זו הקופה הציבורית, ולא עבריין הבנייה, שתישא בהוצאות הפיצויים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


טענות תמוהות
דוד סיון (יום ראשון, 14/03/2010 שעה 6:03) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מדובר בנושא שכנראה מעסיק את הועדות המקצועיות ובתי המשפט בבערכאת השונות מאז תחילת העשור. לכן קצת מוזר שמציגים כאן רק את סוף הסיפור. בכל מקרה, להלן מספר הערות לגבי טענות שנזכרות במאמר:

1. פסק הדין כן פורסם תחת הכותרת '' ד''ר פהים עתאמנה נ. רסמי עתאמנה'' (http://elyon1.court.gov.il/files/07/720/088/e13/0708...).

2. מאחר ומדובר בערעור על החלטה של בית משפט לעניינים מנהליים (של השופט גינת בחיפה) נראה הגיוני שהעניין ישמע בבית המשפט העליון ביושבו כבית משפט לערעורים בעניינים מנהליים. לכן הטענה בהקשר לסמכות נראית תמוהה.

מאחר ובמקרה הנדון מדובר בשתי החלטות מנוגדות של ועדת הערר, נראה שיש מקום שבתי המשפט יעסקו גם בתהליכי קבלת ההחלטות של הועדות המקצועיות (ועדות תיכנון). מאחר ואלה גם עסקו בהסכמים בין השנים (המערער והמשיב), הרי שעל בית המשפט לעסוק בתהליכי קבלת החלטות אלה.

3. לפי פסק הדין מתברר ש''המשיבה מס' 2 - שתמכה בשעתו בהחלטה השניה בהיותה החלטה תכנונית מובהקת שאינה פוגעת בזכויותיו של המשיב ויש בה כדי לסיים את הסכסוך בין הצדדים - שינתה טעמה בשלב הערעור, וגרסה כי משניתן פסק דינו של בית משפט קמא, אין מקום להתערב בו''. גם זאת סיבה לעסוק בתהליכי קבלת ההחלטות של הועדות המקצועיות.

4. גם הטענה הקשורה בסעיף 13 של פסק הדין נראית לא במקום.

5. למיטב זכרוני במדינת ישראל רבים המקרים בהם מאשר הממסד (התכנוני או המשפטי) חריגות בניה ובניה בלתי חוקית בדיעבד. חלק מהמקרים האלה מגיעים לכותרות העיתונים וחלק לא. לכן, על פי הכתוב בפסק הדין, המקרה של ד''ר פהים עתאמנה איננו יחודי.

-----

הנה כי כן, על פי פסק הדין מסתבר שחלק חשוב מטענותיך אינן במקום. כנראה שישנן במאמר גם לא מעט טעויות נוספות ומכך אפשר להסיק שהמאמר נכתב בחיפזון. ועל כך כבר נאמר 'החיפזון מן השטן'.
_new_ הוספת תגובה



טענות תמוהות
(יום ראשון, 14/03/2010 שעה 8:53)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כל טענותיך חסרות בסיס. אינך מצליח להבין כי לבית המשפט אין מנדט להתערב בשיקולי תכנון, ובית המשפט המחוזי מנע שיקולי נוחות במסווה שיקולי תכנון, בכך שפסק בניגוד לוועדת הערר, אלא שמתוך רדידות וטעות, סבר בית המשפט העליון כי הוא בהחלטתו מבטל התערבות בנושאי תכנון.

בנוסף, אינך מצוי בהליך ואתה לומד אותו רק מפסק הדין של בית המשפט העליון, שהשכיל להיראות טוב, כי כך צריך, לפחות זה.....

לידיעתך, המאמר עבר ביקורת משפטית של שני פרקליטים בטרם פרסומו כי לא בקלות אומרים על העליון שטעה.

אחד מהם נתן חוות דעת משפטית בכתב - השמורה עמי.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
דוד סיון (יום ראשון, 14/03/2010 שעה 10:02)
בתשובה לbezra@inter.net.il
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גם כעת לא הצגת מידע ממשי ולכן טענותיך חסרות בסיס ואתה ממשיך לשגות:

1. לא מדובר בבית משפט מחוזי אלא בבית משפט לעניינים מנהליים.
2. אינך מצליח לשכנע מהטעם הפשוט שאינך מציג אסמכתאות שתומכות בטענותיך.
3. בנתיים זה נראה שרק השכלת ''להיראות טוב כי כך צריך...''
4. בנתיים יש לנו חוות דעת משפטית שאתה טועה.
5. אינני יודע בודאות אבל על הכתוב במאמר ובהודעה משתמע שאתה מבטא עמדה של הצד שנפגע מפסק הדין. קיים חשד לניגוד עניינים. אם זה נכון היית צריך לציין זאת (כגילוי נאות).

-----

במציאות שנוצרה הטענות ''אינך מצליח להבין...'' ו''אינך מצוי בהליך...'' לא תורמות דבר לדיון במיוחד הן רק מעידות על הרמה הירודה של ההתמודדותך עם הביקורת על המאמר.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
(יום ראשון, 14/03/2010 שעה 20:14)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. מדובר בבית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים.
2. אין סוף לאסמכתאות, הן ייכללו בספרי הבא בנושא ליקויי בנייה ואין מקומן במסגרת מאמר שהוא מצומצם בעיקרו.
3. עוד נימוק חשוב שאין לדלג עליו ולא נכלל בתשובתי אליך - והוא - התערבותו שלא כדין של בית המשפט העליון בנושא חוזי, וזאת מבלי לשמוע עדין ומבלי לבחון ראיות ותוך חריגה מערכאה נמוכה אשר מטבע הדברים היא מגבילה את בית המשפט העליון.
4. כמובן, הרי אני חלוק על בית המשפט העליון, ולפיכך מלכתחילה יש טענה לכאורה שאני טועה. מה החידוש בכך?
5. אני בסך הכול מגיב לטענותיך ותו לא.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
דוד סיון (יום ראשון, 14/03/2010 שעה 22:15)
בתשובה לbezra@inter.net.il
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה ממשיך להתנהל בדרך התמוהה כמקודם ולכן מעמדו של המאמר לא השתפר כלל:

א. בפסק הדין של העליון כתוב שמדובר ב''ערעור על פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה מיום 19.8.07 (כב' השופט ג' גינת)...''

ב. לא הצגת ולו אסמכתא אחת במאמר וגם לא כעת. לכן גם ההבטחות לא נשמעות אמינות. הספר המובטח חשוד גם הוא.

ג. אין התייחסות לחשד בדבר ניגודי עניינים ולא בגלל שאתה חלוק על בית המשפט. החשד הוא שהיית מעורב בהליכים עליהם אתה מביע דעה; שיש לך אינטרס (אל אקדמאי ולא עיתונאי) בקביעות של בתי המשפט בערכאות השונות.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
(יום שני, 15/03/2010 שעה 9:08)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. אינך מבין כי בית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים - מכונה בקיצור בית משפט לעניינים מנהליים, כך שאם יש לך תלונה או השגה על אי דיוק בנקיבת שמו של בית המשפט עליך להלין רק בפני בית המשפט העליון.

ב. הספר יראה אור בהוצאת ספרי משפט הגדולה בישראל, שם מוצאים כל ספרי המשפט שאני מחבר לאחר בקורת קפדנית. האחרונים הם - ''ליקויי בניה כרך א''', ''ליקויי בניה כרך ב''', ו''ליקויי בניה כרך ג''', וקדמו להם ''תכנון דירה כחוק'' ו''תכנון מבני ציבור כחוק''.

ג. הביקורת שלי מעוגנת בטענות משפטיות נטו בדבר ואופן התנהלותו של בית המשפט העליון וחריגה מסמכותו.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
דוד סיון (יום שני, 15/03/2010 שעה 12:13)
בתשובה לbezra@inter.net.il
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כפי שכבר הבהרתי הנסיון לימד אותי לא לקבל את טענותיך ללא אסמכתאות. לכן גם טענה כמו ''הביקורת שלי מעוגנת בטענות משפטיות נטו...'' אינה מספקת אותי.

לעומת זאת הציטוט מפסק הדין (''ערעור על פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה מיום 19.8.07 (כב' השופט ג' גינת)...'') הוא בעיני עדות לטענה לא נכונה שלך.

בדבריך עדין אין התייחסות לחשד בדבר ניגודי עניינים.

הנסיון גם לימד אותי שמרגע שכתבת מאמר אתה תמצא תירוצים מתירוצים שונים לגונן על התוצאה גם אם היא רשלנית. במסגרת התירוצים בדרך כלל מופיעים ביטויים שחצניים-מתנשאים ו-או הטלת אשמה באחרים.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
(יום שני, 15/03/2010 שעה 12:18)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שוב:

בית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים - זהו הנוסח הנכון, ואילו הנוסח הבלתי מלא הוא זה של בית המשפט העליון.

כל משפטן זוטר יסביר לך את זה.

על כך יפול דבר, כדי להמחיש לגולשים מהם טיעוניך, מה כוחם, ומהי מדת אמיתותם.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
דוד סיון (יום שני, 15/03/2010 שעה 13:02)
בתשובה לbezra@inter.net.il
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

היה די צפוי שתעבור להתקפה אישית אם וכאשר תמצא טעות שולית בדברים שכתבתי. גם את זה למדתי מן הנסיון. אבל אם כבר עסקת בכך הרי שבציטוט הזה היה רמז לכך שבית המשפט בו מכהן השופט גינת אינו זה שבנצרת.

כל משפטן זוטר יוכל להגיד לך את זה וגם הקישור (http://elyon1.court.gov.il/heb/cv/fe_html_out/judges...).

זה היה רק כדי להמחיש לגולשים את אמינותם של טיעוניך.

העיקר עדין חסר: לא הצגת כאן ולו אסמכתא אחת לטענות המודגשות במאמר שלך.
_new_ הוספת תגובה



המשך הצגת טענות תמוהות
(יום שני, 15/03/2010 שעה 13:22)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תודה על הודאה בטעותך - אגב, התעקשותך הבלתי מוסברת לא גרמה לרושם שמדובר בשגיאה קלה, אלא דווקא התקבל הרושם שאתה ''תפשת'' אותי מסלף דברי בית המשפט העליון, כאשר בפועל התברר כי דווקא אני דייקתי וכי פרשנותף שגויה.

מכל מקום, מודה ועוזב ירוחם.

ועוד משהו, לא אמשיך [לקרוא, כמו גם לכתוב] את השרשרת.
_new_ הוספת תגובה



בפועל התברר שלא דייקת
דוד סיון (יום שני, 15/03/2010 שעה 13:34)
בתשובה לbezra@inter.net.il
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בפועל התברר שלא דייקת גם בקריאה וגם בפרשנות של משפט
פשוט בעברית. התעקשותך הבלתי מוסברת להמשיך ולטעות היא
נסיון ליצור רושם מסולף של דברי. גם הטריק הזה מוכר.
_new_ הוספת תגובה



מזכיר לי את ויכוחי ההבל
עמיש (יום שני, 15/03/2010 שעה 14:27)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

על הסטטיסטיקה...
_new_ הוספת תגובה



יש שקיפות כאן - או עמימות מכוונת.
יענקלה (יום רביעי, 17/03/2010 שעה 18:54) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השאלה המתבקשת היא:
האם מר בן עזרא ייצג או לא ייצג את אחד הצדדים.
יואיל נא מר בן עזרא לענות.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי