פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
מי יעזור לעזריה?
יוסי דר (יום ראשון, 16/05/2004 שעה 22:58)


מי יעזור לעזריה?

יוסי דר




פורסם גם באתר ''מחלקה ראשונה''

לא מעטים הם המקרים שבהם אנשים ישבו בבית הסוהר שנים ארוכות עד שהתברר שנמקו בכלאם על לא עוול בכפם. הנטייה הראשונית היא להפנות אצבע מאשימה כלפי גורמי החקירה והפרקליטות על שבמעשיהם - מעשים זדוניים לא פעם - גרמו לשלילת חרותם של חפים מפשע.

אבל האם בתי המשפט יכולים לרחוץ בניקיון כפיהם בפרשות המחפירות הללו? הייתכן שבית המשפט העליון - במדיניותו כלפי הבקשות למשפטים חוזרים - מונע אפשרות לברר את האמת, ובכך - חוסם את יציאתם של חפים מפשע אל החופש? הייתכן שאדם אומלל יירקב בכלא רק בגלל שאין לו ''לובי'' שישתדל למענו? הייתכן שיוקרתה של ''מערכת הצדק'' שקולה כנגד חרותם של הנמקים בכלאם לשווא?

המקרה שיסופר כאן ידבר בעד עצמו: בשנת 1981 ארע באזור חיפה רצח מזעזע של נער (שמו: ישראל נולמן ז''ל) אגב תקיפתו המינית. כשבועיים לאחר הרצח נעצר אדם בשם משה עזריה כחשוד ברצח. עזריה - שאובחן רפואית כמי שנמצא על גבול הפיגור השכלי - הועמד לדין בבית המשפט המחוזי בחיפה, הורשע בביצוע הרצח ונידון למאסר עולם.

עזריה עירער על הרשעתו לבית המשפט העליון, אך ערעורו נידחה. כעבור שנים, בשנת 1995, בעודו יושב במאסר עולם, הגיש משה עזריה לנשיא בית המשפט העליון בקשה מנומקת למשפט חוזר. העילות למשפט חוזר, שעל פיהן אמור הנשיא להחליט בבקשה - קבועות בחוק.

כללית נציין, ששיקולי הנשיא בסוגיית המשפט החוזר נעים בין שני קטבים:
מצד אחד ניצב כמובן הערך של חשיפת האמת ועשיית צדק נוכח הסכנה של הרשעת חפים מפשע.
ומצד שני עומד כלל סופיות הדיון המונחה על ידי שיקולי יעילות, וכן על ידי האינטרס להעניק לפסק הדין המרשיע יציבות מירבית כדי לשמר את כוחו החינוכי והמרתיע.

במחצית שנת 97 נתן הנשיא ברק החלטה ארוכה ומפורטת הדוחה את בקשתו של עזריה למשפט חוזר.
בהחלטתו מתייחס השופט ברק באופן פרטני לנימוקי הבקשה ומבסס את קביעותיו באופן שנראה, על פניו, משכנע למדי. אבל בסוף ההחלטה צדה את העין הערה מסויימת - חריגה משהו - של השופט ברק בזו הלשון:
יודע אני כי החלטתי זו תעורר ביקורת. חפותו או אשמתו של המבקש נידונה בציבור, ויש הסבורים בתום לב כי הוא חף מפשע או כי העניין מחייב משפט חוזר. החלטותי שלי אינן מושפעות מסברות אלה. בחנתי כמיטב יכולתי המקצועית את הבקשה. עשיתי זאת על פי אמות המידה המקצועיות המקובלות עלינו. החלטתי מדברת בעד עצמה.
והביקורת אכן באה. והיא נוקבת וקשה.
במה דברים אמורים?
בעקבות ההחלטה של הנשיא ברק מפרסמים המשפטנים פרופ' מרדכי קרמניצר וד''ר בועז סנג'רו במשותף מאמר משפטי ארוך ומפורט. במאמרם מתייחסים פרופ' קרמניצר וד''ר סנג'רו לבעיות שונות הנוגעות לסוגיית המשפט החוזר. ואולם, את עיקר המאמר מקדישים השניים לבחינה פרטנית של נימוקי הבקשה שבה עסקינן, ומותחים ביקורת קשה כנגד השופט ברק על אופן טיפולו בבקשה זו.

מאמרי ביקורת אקדמיים על פסקי דין מתפרסמים כדבר שבשגרה.
אבל נראה, שהפעם חרגו מחברי המאמר מהמסגרת השגרתית של מאמר אקדמי ומצאו לראוי לתקוף את פסק הדין, לא רק מן ההיבט המשפטי, אלא גם - ואולי בעיקר - על האופן שבו הציג השופט ברק בפסק דינו את עובדות המקרה.

יצויין:
מבחינה אקדמית טהורה יש כאן הפרה מסויימת של כללי המשחק, שכן אחד ממחברי המאמר - ד''ר סנג'רו - ייצג את עזריה בבקשה למשפט החוזר.
ואולם בזה - דווקא בזה - גם כוחו של המאמר: ד''ר סנג'רו, מטבע הדברים, מכיר היטב את העובדות. ומכל מקום, מחברי המאמר עצמם אינם מסתירים את מעורבותו של ד''ר סנג'רו ומדגישים עובדה זו בתחילת מאמרם.

ראוי להביא כאן מדבריהם של מחברי המאמר בפתח ביקורתם:
הרטוריקה שבה נכתבה ההחלטה (של השופט ברק) הדוחה את הבקשה למשפט חוזר בפרשת עזריה היא כזו, שהקורא עשוי בהחלט לקבל את הרושם של יחס חיובי מאד, של פתיחות ושל אוזן קשבת לאפשרות שנפלה טעות במשפטו של המבקש ושל נכונות לתקן טעויות - אם אכן נפלו.
לפיכך קשה ביותר, אם לא גם בלתי אפשרית, היא משימתם של מחברי מאמר זה, אלא אם כן יטרח הקורא ויעיין לא רק בפסק הדין, אלא גם בבקשה למשפט חוזר וביתר החומר הרב.
משמעות הדברים הללו - בלשון לא אקדמית - היא שכותבי המאמר מאשימים את השופט ברק בזריית חול בעיניים. ממש כך.
שהרי, כותבי המאמר טוענים כאן, למעשה, שהרטוריקה של השופט ברק - יש בה משום הולכת שולל, כך שכדי לעמוד על הדברים כהווייתם אין להסתפק בעיון בפסק הדין, אלא יש להעמיק חקר ולעיין ''גם בבקשה למשפט חוזר וביתר החומר הרב''. הרטוריקה של השופט ברק מביאה את כותבי המאמר לידי תסכול רב - כמעט חוסר אונים - לאפשרות שבכלל יעלה בידם לשכנע את הקורא להתבונן, מבעד לאותה רטוריקה, אל מצב הדברים האמיתי. במילים אחרות, פסק דינו של השופט ברק - מצידו העובדתי - איננו מהווה בבואה נאמנה של האמת.

וכאשר האשמה מעין זו באה מצד פרופסור למשפטים בדמותו של מרדכי קרמניצר - שמומחיותו בתחום המשפט פלילי - הרי שיש לה משקל מיוחד. פרופ' קרמניצר אינו מסתפק בהאשמה הכללית דלעיל אלא מביא במאמרו כהנה וכהנה דוגמאות לאישושה והוא גם מתקומם כנגד שטחיות פסק הדין וכנגד האופן שבו מציג השופט ברק בפסק דינו את טענות הצדדים.

וכך טוענים פרופ' קרמניצר וד''ר סנג'רו במאמרם:
יש לציין כמה מאפיינים כלליים של ההחלטה, שבדרך כלל לא ניתן לעמוד עליהם תוך קריאת ההחלטה לבדה.
האחד הוא שטענות המבקש מובאות בפסק הדין בצורה חלקית וחלשה, ונראה כי נלקחו לא מהבקשה המנומקת למשפט חוזר, אלא מתגובתו של היועץ המשפטי לממשלה, שם הובאו מוחלשות כחיידקים באנטיביוטיקה. לעומת זאת תשובותיו של היועץ המשפטי, מובאות בהרחבה, וללא כל הרהור או ערעור עליהן. לתגובותיו הספציפיות והמפורטות של המבקש על תשובותיו של היועץ המשפטי, אשר הובאו במסמך נפרד, אין כל זכר בפסק הדין. בדרך זו התאפשר דיון שטחי למדי בשאלות כבדות משקל; דיון שהוליד אי דיוקים עובדתיים רבים, לצד אי דיוקים משפטיים, כפי שיודגם בהמשך.
ובהמשך המאמר מובאות, אכן, דוגמאות של אותם ''אי דיוקים''.
וכפי שעולה בהמשך המאמר מן הדוגמאות, אותם ''אי דיוקים'' אינם אלא דרך אקדמית, צמחונית משהו, לתאר מקרים חמורים של עיוות האמת.

נוכח הטענות לעיל של מחברי המאמר כנגד התנהלותו של השופט ברק בפסק הדין בעניין עזריה, לא מן המותר להביא כאן ''עדות'' של ברק עצמו, באחת מהרצאותיו, באשר לשקיפות שאותה הוא נוקט, לדבריו, בפסיקותיו. להלן הדברים:
אני חושב שאם נימוק פלוני עמד לנגד עיניו של בית המשפט, הוא צריך להביא אותו בפסק הדין. זו השקיפות האמיתית.
אצלי אין ''קניפלעך'' בראש. רבותי, מה ששקלתי אני כותב. ואין לי שיקולים שמאחורי הראש ששקלתי אותם ואיזנתי אותם ובכלל לא הזכרתי אותם.
השיקולים שאני חושב עליהם - אותם אני מביא. הם פתוחים. כל אחד מכם יכול לעיין, יכול להסכים יכול לא להסכים.
בהזדמנות אחרת מצהיר השופט ברק:
אין שופט שקוף ממני. ניתן לדעת מראש מה תהא פסיקתי, מהן הטכניקות ומהן המשקולות בהן אשתמש.
פרופ' קרמניצר וד''ר סנג'רו היו מן הסתם מתבוננים זה בזה בחיוך מריר.

אבל נחזור אל המאמר.
לא נפרט כאן את כל הטענות הקשות המובאות במאמר. די אם נציין שעיון במאמר מותיר תחושות קשות - קשות מאד - נוכח הדרך שבה הגיע אדם למאסר עולם. והתחושות הקשות הללו הופכות להיות ללא נשוא כאשר זוכרים שאותו אדם הינו איש מוגבל בשכלו. חלק נכבד ממאמרם מקדישים השניים להוכחת טענתם שגירסת ההודאה של עזריה - שהוא כאמור מוגבל בשכלו - הוכנסה לפיו על ידי חוקריו.

המאמר לכל אורכו מעיד שמחבריו משוכנעים, שנשיא בית המשפט העליון חייב היה להסיר המכסה מעל הסיר המבעבע הזה, אלא שהם גילו - כך נראה - שהנשיא ברק לא רק שלא הסיר המכסה, אלא שאף התיישב עליו. פרופ' קרמניצר מאשים את השופט ברק בשילוב ידיים עם המשטרה והפרקליטות. אומר פרופ' קרמניצר במאמר:
קשה להשתחרר מהתחושה שבית המשפט מתייחס לגורמי אכיפת החוק האחרים כאל שותפים אמיתיים במלאכת עשיית הצדק, ומחיל על כולם את האתוס השיפוטי של מחוייבות לאמת ולחוק...
החשוב לענייננו הוא שאנשי אקדמיה - שבדרך כלל מתמקדים במחקריהם בהיבטים המשפטיים של פסקי דין - לא הסתפקו בכך הפעם, ופשפשו בקרביים של פסק הדין גם מצידו העובדתי, והעלו מימצאים קשים המטילים צל כבד על אמינותו של פסק הדין. והמדובר, כזכור, בפסק דין של נשיא בית המשפט העליון. השופט ברק טוען לא אחת כנגד אלה המבקרים החלטות ופסקי דין מבלי שיטרחו לקראם. והנה באים משפטנים מן האקדמיה, וכמו אומרים לנו, שגם אם נקרא ונטריח עצמנו בבחינה מדוקדקת של פסק הדין, לא נפיק מכך הרבה תועלת - באשר פסק הדין לוקה בהצגה סלקטיבית ובלתי אמינה של עובדות המקרה.

אבל בתחילת שנת 2002 - לאחר פירסום המאמר של קרמניצר וסנג'רו - חלה התפתחות מסויימת הנוגעת - באורח מעניין למדי - גם לעניינו של עזריה.
במה דברים אמורים?
בשנת 1999 פנה המורשע ברצח עמוס ברנס אל נשיא בית המשפט העליון בבקשה (רביעית במספר) שייערך לו משפט חוזר.

רקע:
בשנת 1974 נרצחה החיילת רחל הלר ז''ל וגופתה העירומה נמצאה לצד כביש סמוך לקיסריה כשעליה נמצאו סימני אלימות והתעללות קשים.
אחד החשודים - עמוס ברנס - הודה בחקירתו במשטרה בביצוע הרצח, הורשע בבית המשפט ונידון למאסר עולם.

ערעורו של ברנס לבית המשפט העליון - נדחה. מאז שהורשע לא הפסיק עמוס ברנס לטעון - ולזעוק - שהינו חף מפשע; הוא טען כי הודאתו בביצוע הרצח אינה אמת, והיא הוצלה מפיו בדרכי לחץ ואלימות. במשך השנים הגיש ברנס שלוש בקשות למשפט חוזר אך הן נידחו על ידי שופטים שונים של בית המשפט העליון. בשנת 99 כאמור הגיש ברנס את הבקשה הרביעית. הנשיא ברק הטיל על השופטת דליה דורנר לדון בבקשה ולהחליט בה. בחודש מרס 2002 מחליטה השופטת דורנר - בניגוד לשלוש הפעמים הקודמות - להיענות לבקשה ולקיים משפט חוזר בעניינו של ברנס (שבהמשך זוכה במשפטו).

השופטת דורנר משתיתה את החלטתה על נימוקים שונים, שעיקרם - פגמים חמורים שנפלו בהליך חקירתו של ברנס כמפורט בהחלטתה. אבל בין הנימוקים של השופטת דורנר לקיים את המשפט החוזר לברנס, צד את העין נימוק אחד שאיננו נוגע להליך החקירה עצמו, והוא זה המעניין אותנו כאן.

נקדים ונציין שהמשותף לפרשת עזריה ולפרשת ברנס הוא, בין היתר, שבשני המקרים נמצאו בזירת הרצח - על גופות הקרבנות או על בגדיהם - כתמי זרע. בעת שבוצעו שני מעשי הרצח הללו לא ניתן היה להפיק תועלת חקירתית של ממש מן הממצאים הללו. ואולם עם התפתחות המדע נוצרה, כידוע, אפשרות לגלות - באופן חותך - את חפותו או אשמתו של חשוד, וזאת באמצעות השוואה בין ה-D.N.A. של הכתמים שנמצאו על הקרבן לבין ה-D.N.A. מגופו של החשוד.

והנה מתברר כי בשני המקרים - הן של עזריה והן של ברנס - נעלמו הפריטים והמוצגים שנמצאו בזירות הרצח, שיאפשרו לבצע את בדיקות ה-D.N.A. ולהוכיח באופן חותך את חפותם או אשמתם.
וכיצד נעלמו הפריטים?
במקרה של עזריה נטען ע''י הפרקליטות, שעקב טעות - המוצגים בוערו כחמש שנים לאחר המשפט.
ואילו במקרה של ברנס - המוצגים נעלמו בלא הסבר.
יודגש:
על פי החוק חובה על המדינה לשמור תיקי רצח (וכמובן מוצגים) - לצמיתות.

הנשיא ברק - במקרהו של עזריה - מאמץ את טענת הטעות של הפרקליטות על קירבה וכרעיה. וכך מתייחס הנשיא ברק לסוגייה:
אכן, ביעור בגדיו של המבקש (צ.ל. ''המנוח'') הינה טעות מצערת. היא פעולה בניגוד לחוק... אף שהביעור של בגדי המבקש (צ.ל. ''המנוח'') נעשה בניגוד לחוק, שוכנעתי כי הוא נעשה בתום לב.
לגוף העניין, אינני סבור כי ביעור הבגדים יכול לשמש עילה למשפט חוזר.
הבגדים אינם מהווים ראיה מזכה. הם מהווים ''חומר גלם'' בו טמון ''פוטנציאל'' ראייתי, אשר יתכן והיה מצביע על חפותו של המבקש, ויתכן והיה מצביע על אשמתו.
פרופ' קרמניצר וד''ר סנג'רו מותחים ביקורת קשה על השופט ברק על שאימץ את טענת הטעות תוך התעלמות מהנסיבות (המפורטות במאמרם), ומהמניעים האפשריים להיווצרותה של ''טעות'' מעין זו.

אבל מעבר לטיעונים הקשים שנטענו במאמר נוסיף עוד נקודה חשובה: בהקשר זה ראוי להתמקד דווקא בדברי השופט ברק, שאמר לעיל כי המדובר ב''פוטנציאל'' ראייתי אשר יתכן והיה מצביע על חפותו של המבקש, ויתכן והיה מצביע על אשמתו''. במילים אחרות: השופט ברק קובע כי - בהעדר המוצגים - המצב הוא ''פיפטי פיפטי''.

השופט ברק, בקביעה הגורלית הזו, מתעלם לחלוטין מהעובדה כי מי שמבקש לבצע את בדיקת ה-D.N.A. הוא המורשע ברצח, ומהעובדה שהמוצגים בוערו על ידי הצד שכנגד - רשויות החוק. לדידו של ברק, צרוף שתי העובדות הללו - שעל קיומן אין מחלוקת - עדיין איננו מטה, ולו במעט, את כף המאזניים לטובתו של עזריה, ואין הוא יכול להיבנות מכך. הנה כי כן, השופט ברק קובע - למרות צירוף העובדות הללו - שהתוצאה היא תיקו.

תקפות התיקו הזה של ברק, ראוי שתיבחן גם על רקע סיטואציה הפוכה.
במה דברים אמורים?
נניח, לרגע, מצב שבו עזריה היה מסרב לתת דגימה מגופו לבדיקת ה-D.N.A. - מה משמעות היתה נודעת אז לסירובו זה? עמדת בית המשפט העליון במקרה כזה ברורה:
הלכה פסוקה היא, כי סירוב לשתף פעולה בחקירה, כאשר המדובר בהליך בדיקה שבכוחו לתרום להוכחת חפותו של חשוד... יש בו משום גילוי של התנהגות מפלילה המבטאת תחושה של אשם, ובתור שכזה הינו בעל כוח ראייתי עצמאי, כראייה נסיבתית לחובתו של המסרב.
ובכן, כאשר החשוד לא רק שאינו מסרב, אלא אף לוחץ ללא הרף לקיים את הבדיקה - האם אין להסיק מכך דבר לטובתו? האם ראוי הוא להשאיר את התיקו הזה על כנו? וכיצד מתייחסת השופטת דורנר לאותה סוגייה עצמה בעניינו של ברנס?
אומרת השופטת דורנר:
לכל אלו (כלומר לנימוקים לקיים משפט חוזר) יש להוסיף כי לעומת ברנס, שאינו מרפה במשך שנים מן הטענה בדבר חפותו, בולטת הרשלנות הרבה בהתנהלות המשטרה, שאיבדה את מכנסיה של רחל והשמידה את הצלוחית עם תאי הזרע של הרוצח ובכך גרמה נזק כבד לאפשרות בירור האמת.
עיננו הרואות: תיקו - אין כאן; הכף נוטה לטובת עמוס ברנס. עובדת העלמות המוצגים, כפי שאנו רואים, מהווה - גם היא - נימוק בידי השופט דורנר לעריכת משפט חוזר.

ראוי להתייחס לסוגייה נוספת במאמרם של קרמניצר וסנג'רו:

אחד הנימוקים בבקשתו של עזריה למשפט חוזר נוגע לסוגיית הקלטות שבהן הוקלטה חקירתו במשטרה. התברר בעניין זה, בין היתר, שבחלק מהקלטות בוצעו מחיקות שונות. בפסק דינו מאמץ השופט ברק את הסברי המשטרה, כי בשל מחסור תקציבי למימון רכישת קלטות חדשות, נעשה בקלטות שימוש חוזר, וקובע כי הסברי המשטרה בעניין זה מניחים את דעתו.

פרופ' קרמניצר וד''ר סנג'רו מותחים במאמרם ביקורת קשה על קביעתו זו של השופט ברק.

טענת מחברי המאמר היא שהמחיקות בוצעו בזדון ובמטרה להסתיר העובדה כי בקטעים שנמחקו - תדרכו החוקרים את עזריה והכניסו לפיו את הודאתו.

ובאשר לאופן שבו בוצעו המחיקות בקלטות טוענים קרמניצר וסנג'רו:
אילו דובר במחיקה של קלטת שלמה, או של צד אחד של קלטת, ניחא.
אך בענייננו, כפי שקבע מומחה ההקלטות בחוות דעתו, וכפי שניתן להיווכח ישירות מההקלטות ומהתמלילים, ישנם גם קטעי מחיקה של דקות ספורות באמצע הקלטת.
האומנם דובר במצוקה תקציבית כה גדולה עד כי נאלצו לעשות שימוש חוזר למשך דקות ספורות באמצע הקלטת? האם בכלל מתיישב הדבר עם הרצון לחסוך?...
האומנם המדובר במקריות צרופה? והרי מיד לאחר קטע מחיקה של דקות מספר, לפתע פתאום ''יודע'' הנחקר עזריה פרטים שלא ידע קודם לכן''.
הטענות מדברות בעד עצמן.

ואם אכן זו תמונת המצב, כי אז קביעתו של השופט ברק כי ניתן הסבר מניח את הדעת למחיקת הקלטות - קביעה זו מעוררת תמיהה גדולה.

אבל בנוסף לטיעונים במאמר: נניח - לרגע - שאכן המדובר היה במחיקה שנעשתה במטרה לחסוך בקלטות ולעשות בהן שימוש חוזר. אם נניח לרגע שזהו המצב, ראוי להביא כאן דברים שקבע השופט ברק - אותו ברק עצמו - בפסק דין אחר:
בענין שלפנינו התנהלה השיחה כולה אך מספר שעות, ולא היה כל יסוד סביר להפסיקה מדי פעם. ההסבר שניתן על ידי השוטרים המקליטים, לפיו רצו לחסוך בסרטי ההקלטה, מעיד על שיקול מוטעה.
עינינו הרואות: הפעם - שלא כמו במקרה עזריה - רואה השופט ברק ברצון לחסוך בקלטות שיקול מוטעה.

נחזור ונדגיש: התחושה שמשה עזריה הינו אולי אדם חף מפשע מכרסמת בלא הרף.

נציין כעובדה כי במהלך מאסרו של עזריה הלך מצבו הנפשי והתערער והוא אושפז במחלקה הפסיכיאטרית של בית הסוהר. נשיא המדינה קצב את עונשו, ובשל מצבו הנפשי הוא שוחרר מהכלא כעבור כשבע עשרה שנות מאסר והועבר לשיקום במוסד לחולי נפש עד ששוחרר לביתו.

אבל את התואר ''רוצח'' ישא משה עזריה על מצחו עד קץ הימים.

אם שנתו של השופט ברק אינה נודדת עליו בלילות, כי אז הוא - וגם אנחנו - בבעייה קשה.

לא מן המותר להביא כאן דברים שאומר השופט לשעבר חיים כהן בסוגיית המשפט החוזר:
אני חושב שהיועץ המשפטי ופרקליטות המדינה טועים בקמצם את ידיהם בניהול משפטים חוזרים.
למעשה נשיא בית המשפט העליון יכול להחליט על קיום משפט חוזר גם בניגוד לעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, אבל על פי החוק על נשיא בית המשפט העליון לשאול את דעתו של היועץ המשפטי בנושא זה וצריך להיות קייס מאד מאד משכנע כדי שהנשיא יחליט על קיום משפט חוזר בניגוד לדעתו של היועץ המשפטי.
אני חושב שהמשפט החוזר נוצר כדי לעשות צדק ולמנוע עוול. לצערי לא משתמשים במכשיר הזה במידה מספקת...
מי שיש לו קצת טביעת עין יודע להבחין בין מי שסתם טוען שהוא חף מפשע ונעשה לו עוול למי שבאמת ובתמים מאמין בכך.
במקרה של עמוס ברנס שוכנעתי שהוא באמת ובתמים מאמין שהוא חף מפשע, אז צריך לעזור לו להוכיח זאת. לא יותר מזה.
מה זה משפט חוזר? אני מטיל על הנאשם את חובת ההוכחה שהוא איננו אשם. מדוע לא להענות לבקשתו? האם כבודו של בית המשפט תלוי בכך? להיפך, אני חושב שכבודו של בית המשפט תלוי בכך שטעויותיו יתוקנו...
אני חושב שבנושא זה המדיניות של משרד המשפטים היא מוטעית. אילו הייתי נשיא בית המשפט העליון, הייתי מחליט על קיום משפטים חוזרים ביד נדיבה, גם בניגוד לעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה.
כל אימת שיש לכאורה ממש בטענת הנאשם שהוא חף מפשע יש לקיים משפט חוזר.
דברי השופט חיים כהן.

שאלה:
היש לעזריה סיכויים - אם יגיש פעם נוספת בקשה למשפט חוזר?
המצב מסובך.
במה דברים אמורים?
ראשית יצויין כי קיים מחסום חוקי בתקנות בתי המשפט הקובע כי:
סירב נשיא בית המשפט העליון להורות על משפט חוזר, לא תוגש בקשה נוספת או אחרת בשל עילה ששימשה יסוד לבקשה שסירבו לה.
אבל נוסף לכך: שופט שידון בבקשה הנוספת ויהרהר באפשרות לקיים משפט חוזר, ייאלץ להתעמת - כך או אחרת - עם החלטתו של הנשיא ברק, שדחה את הבקשה הראשונה.

והמצב מסתבך עוד יותר כי בינתיים בא לעולם מאמרם הקשה של קרמניצר וסנג'רו, שללא ספק פגע קשות בשופט ברק.

כלומר, שהחלטה לקיים משפט חוזר לעזריה, משמעותה - כך או אחרת - אימוץ המאמר הקשה הזה על כל המשתמע מכך.

ונזכור, שהנשיא ברק גם ''מיסמר'' את החלטתו בעניין עזריה בכך שציין בשולי פסק הדין כי ''בחנתי כמיטב יכולתי המקצועית את הבקשה'' - דבר שמקשה עוד יותר על העניין.

המסקנה נוכח כל אלה היא, שמשה עזריה המסכן - הוא זה שייאלץ כנראה לשאת במחיר הכבד של מאבקי יוקרה.

אגב: השופטת דורנר - שללא ספק מודעת לפגיעה הקשה שגרם המאמר של קרמניצר וסנג'רו לנשיא ברק - מצאה לנכון לאזכר בהחלטתה בעניין ברנס את המאמר הזה ואף לצטט קטע מתוכו.

להלן מה שמצטטת השופטת דורנר מתוך המאמר:
בישראל הציעו גישה דומה ד''ר בועז סנג'רו ופרופ' מרדכי קרמניצר: ''נוכח הפגמים הגדולים... בהליכי החקירה והפגיעה בזכויותיו הבסיסיות ביותר של הנאשם, ניתן וצריך היה להסתפק בפחות מאשר ''ספק סביר'' העולה מניתוח חומר הראיות, כדי להצדיק קיומו של משפט חוזר. הצטברותם של פגמים אלה הופכת את ההליך להליך הנגוע באי הגינות מטעם המדינה כלפי הנאשם. אי הגינות כזו מגבירה את הצורך להיזקק למשפט חוזר - לא רק לשם בירור האמת, אלא גם לצורך החזרת האמון של הציבור במערכת המשפט, במיוחד כשהמדובר בפשע החמור של רצח ובעונש החמור של מאסר עולם חובה.
האם השופט ברק - שכידוע מינה את השופטת דורנר לדון בתיק של ברנס - אוהב את הפרסומת שעושה השופטת דורנר למאמר הקטלני הזה?

כך או אחרת, העובדה האיומה שמשה עזריה המסכן נטחן עד דק בתוך גלגלי ''מערכת הצדק'' - עובדה זו זועקת עד לב השמים ומונחת - מדממת - לפיתחו של בית המשפט העליון.



המאמר, בשינויים קלים, נלקח מתוך ספרו של המחבר: ''אהרן ברק ומנעמי שלטון החוק''




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


תרבות שקר וכזב
לוי (יום שני, 17/05/2004 שעה 7:43) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הצהרתו של מזוז כי הכל תקין בנושא שלושת הבחורים אשר הודו ברצח שחייט היא העמקת שיטות הכזב והשקר השולטים במשטרה ופרקליטות ומשם עוברים לבתי המשפט .
במקרה של רצח החייל לא מדובר באינטפרטציה מוטעית של הממצאים . מדובר בהפעלת לחץ על נאשמים כדי לפברק ממצאים וראיות . כולל שיחזור הרצח שלא היה ולא נברא . אותו דבר קרה לברנס ומי יודע למי עוד .
השמדת ראיות כפי שקרה במקרה של ברנס ובמקרה של עזריה מורה על כשל מערכתי אשר חובה לבער אותו . האשמים האמיתיים אינם השוטרים והקצינים מן השורה אלא המככבים בראש הפירמידה . מפכ''ל המשטרה , פרקליטת המדינה , היועץ המשפטי לממשלה והשופטים המשתפים איתם פעולה .
לא !! אי אפשר להאמין לעדויות שוטרים אשר בתי המשפט מקבלים אותן בעדיפות על דברי נאשמים .
בזמנו הגישה הגברת מטר תלונה כנגד מפקד המשטרה בירושלים על תקיפה . בתגובה הגישה המשטרה תלונה נגדית תקיפת קצין המשטרה . מיד הציבה המשטרה חמישה שוטרים אשר תמכו בגירסת ההמפקד .
לרוע מזלם האירוע כולו צולם ע''י הערוץ השני ושם ראו בעליל שעדויות השוטרים היתו שקר .
אם שוטר אשר נכשל מנסה לחלץ עצמו ע''י סילוף המציאות זו בעיה שלו אך אם הוא מתבקש לעשות טובה למפקדו הממונה עליו הבעיה הופכת לכשל מערכתי המחיב טיפול שורש .
נראה שאף אחד במערכת האכיפה הישראלית כולל בית המשפט העליון נוטה לעקור תופעות אלו מן השורש .
הצהרתו של מר מזוז שהכל תקין בהליך בידוי הראיות במקרה של רצח החייל מעודדת ומקדמת את תרבות השחיתות אשר פשתה במערכת .
אגב מי שהוא אמר לי שאשתו של מזוז היא המשנה ליועץ המשפטי של המשטרה ? ( נפוטיזם ? )
_new_ הוספת תגובה



נפוטיזם כזה כאילו
מישהו שיודע (יום שני, 17/05/2004 שעה 7:56)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אשתו של מזוז - עו''ד אלינוער מזוז - עבדה בעבר צמוד לאהרן ברק שעה שסייעה לו בעריכת ספרים משפטיים.
כיום היא אכן המשנה ליועמ''ש של המשטרה.
ואחותו של מזוז - עו''ד ימימה מזוז - היא היועצת המשפטית של משרד האוצר.
_new_ הוספת תגובה



אני לא יודע על מה אתה יוצא חצץ
שמאלני צר שכל (יום שני, 17/05/2004 שעה 13:49)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מותר לברק לעשות את המקסימום ללכת לקראת הנאשם, ובסוף בלית בררה לקבוע שלמרות כל הצער והכאב הנדון אשם למרות הקול ברצח שהוא ביצע. למה כל הפיסופים?
_new_ הוספת תגובה



אני לא יודע על מה אתה יוצא חצץ
לוי (יום שני, 17/05/2004 שעה 16:43)
בתשובה לשמאלני צר שכל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני יוצא , לאיודע אם חוצץ אולא חוצץ , כנגד טיפוח תרבות השקר והכזב של המשטרה והפרקליטות . השמדת ראיות , בידוי ראיות , שיבוש הליכי משפט . ברק יכול היהלא לתמוך בעברות הנ''ל אלא למתוח ביקורת על התופעות ובדרך זו לגרום לשינוי הרצוי . דהינו , להפסיק לסחוט הואות כוזבות ולהפסיק להשמיד ממצאים וראיות . זאת הוא לא עשה .
_new_ הוספת תגובה



קשה שלא לכעוס על מעשי ''הצדק''
דוד סיון (יום שני, 17/05/2004 שעה 8:17) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מאמר מעולה ומאיר עניים.

עצוב (ומכעיס) מאד לקרוא שמערכת הצדק לא מנצלת דרכים לתיקון, במיוחד כשמדובר במקרים של מאסר עולם. גם מי שלא מצוי ברזי המשפט צריך להבין שצודקים דברי השופט חיים כהן ז''ל שהמערכת צריכה לנצל את אמצעי המשפט החוזר הרבה יותר.
_new_ הוספת תגובה



קשה שלא לכעוס על מעשי ''הצדק''
הכועס (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 9:43)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

דוד סיוון,
כמדומני שתאורך את המערכת כמי ש''לא מנצלת דרכים לתיקון'' חוטא לאמת כפי שהיא עולה מן המאמר.
המערכת לא רק שלא מנצלת דרכים לתיקון, אלא להיפך:
היא מנצלת דרכים לטיוח ולהסתרת האמת.
_new_ הוספת תגובה



מאמר יפה ועצוב-ושאלה אם מותר
pit (יום שני, 17/05/2004 שעה 10:19) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אחד הדברים המצמררים במאמר זה ה''טיפול'' שעברו הקלטות של החקירה המישטרתית

א. האם יש הוראות או דרך לתיעוד חקירה משטרתית?
ב. האם ''טיפול פושע'' כזה לא אמור להיות מטופל באופן
פלילי?

האם היה צריך להיות חוק כתוב לתיעוד חקירה ?
ואם נניח היה חוק ספציפי לגבי פיברוק חקירות ,האם זה לא היה מפחית את התופעה ?
_new_ הוספת תגובה



מאמר יפה ועצוב-ושאלה אם מותר
אריק (יום שני, 17/05/2004 שעה 11:17)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש חוק בעניין זה, והוא מצויין.

אבל החוק הוא נגד מי שאמור לאכוף את החוק. אז הוא לא שווה כלום, כי פרקליטת מדינה לא תחליט להעמיד את פרקליטת המדינה לדין על זה שהיא העלימה ראיות.

גם בתיק מע''צ, כידוע, החלקים המזכים מהתיק ''נעלמו''.
גם בפרשת עמוס ברנס, כזכור, החלקים המזכים ''נעלמו'', וזו בעצם השיטה. כשמשהו מסתבך, אז הראיות מושמדות, מסבירים את זה בעומס ואולי רשלנות של עובדת הניקיון, ונאשם תקוע בכלא לכל חייו ואין לו דרך להוכיח שהוא חף כי העלימו את הראיות האלה.

בכל מדינה מתוקנת, סיטואציה כזו מולידה זיכוי אוטומטי (הרי רק בישראל מרשיעים נאשם מחמת הספק. בעולם הרחב - מזכים מחמת הספק) בלי להכנס בכלל לשאלה אם הוא אשם או לא (על פי הכלל ש''עדיף 10 עבריינים חופשיים מאשר חף מפשע אחד בכלא'').

בכל מדינה מתוקנת הפרקליט עומד לדין.

אבל במדינות העולם השלישי כמו ישראל, החוק הוא כידוע סלקטיבי ולכבוד האדם וחירותו יש רק ערך הצהרתי ולא בפרקטיקה היומיומית.
_new_ הוספת תגובה



מאמר יפה ועצוב-ושאלה אם מותר
לוי (יום שני, 17/05/2004 שעה 11:39)
בתשובה לאריק
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לאור המתרחש ברור מדוע קרמניצר לא מתאים להיות שופט עליון .
כדי לתקן את המצב אין צורך בבריקדות . בסה''כ צריך לשלב כמה אנשים ישרים והגונים והקערה תתהפך .
עם הופעת שינוי עם הקדר הנכבד של עורכי דין חשבתי שיזיזו מה שהוא בכיוון הנכון .
גודל הפער הפער בין הצפיות למציאות כן גודל התיסכול .
על מי ברק גיבור . נשאר רק לבכות .
_new_ הוספת תגובה



''השינוי'' המובטח מתמסמס במאבקים הקטנים
דוד סיון (יום שני, 17/05/2004 שעה 13:07)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ההבטחה הראשונה והמשמעותית ל''שינוי'' היה הליכוד. אני מניח שרוב הכוח שצבר הליכוד בשנת 1977 היה מצפיה לשינוי הזה. אבל נבחרי הליכוד של אז גילו במהרה שעדיף להצטרף לחבורה המחלקת - בדרך הזאת קל יותר לשמור על הכוח (הכוח משחית). באותה מערכת בחירות עלתה עוד מפלגה שלגביה ההבטחה הזאת היתה עוד יותר משמעותית - ד''ש לא שרדה.

אני חושש שזה מה שקורה כעת למרות הכוח שיש לשתי המפלגות הגדולות אין להן עניין אמיתי לעקור את היער. הרי תוך כדי עקירת השחיתות והעוולות עפים שבבים לכל עבר (בלי חלוקת ג'ובים אי-אפשר לשמור על כוח פוליטי) וזה מסוכן. קיימת אפשרות אמיתית שהחוטבים יעופו עוד לפני שתורגש התוצאה - ''השינוי.''

אז בסופו של יום ''השינוי'' האמיתי הנחוץ לא קורה.
_new_ הוספת תגובה



וכרגיל
סתם אחד (יום שני, 17/05/2004 שעה 13:39)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מר סיוון מעביר דיון שהיה יכול להיות עקרוני לאפיק הפוליטי. ועוד מעט זה יהיה ויכוח על עברייני הימין מול עברייני השמאל...
וחבל שגורלו של האומלל הזה (עזריה) יפסיק להיות העניין שלשמו התכנסנו כאן.
_new_ הוספת תגובה



לא כרגיל - מצטער אם לא הבהרתי
דוד סיון (יום שני, 17/05/2004 שעה 13:57)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

גורלו של עזריה הוא עדין הנושא וזה כולל איך מביאים את השינוי המיוחל.

אני מקווה שתסכים איתי שהמערכת הפוליטית היא המפתח לתיקון. בלי יוזמה מהמערכת הפוליטית זה לא יקרה ולכן סקרתי בקצרה את ההיסטוריה בהקשר הזה. גם זה היה לאחר שהוזכרה ''ההבטחה'' של מפלגת שינוי.
_new_ הוספת תגובה



וכרגיל
לוי (יום שני, 17/05/2004 שעה 16:35)
בתשובה לסתם אחד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מצטער לא מסכים איתך . לפיד הוא שר המשפטים ומבחינה חוקים בסמכותו לפעול בכוונים מסוימים ולמרבה הצער הוא נגרר טוטלית ע''י ברק .
התנהגות זו לא מוצלחת .
_new_ הוספת תגובה



אכן הכוח לשנות הוא פוליטי
pit (יום שני, 17/05/2004 שעה 17:58)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אלא שיסלח לי דויד נדמה לי שזה מכבר מזוהה בית המישפט העליון עם קבוצת אוכלוסיה שסוציולוגית מוגדרת כמעמד הבינוני פלוס ,ואשר ברובה גם אינה מצביעה לליכוד ומעבר לכך מזוהה כל נסיון לביקורת על בית המישפט כאמירה פוליטית.

הליכוד אכן מיצג את האוכלוסיה שבדרך כלל ''נפגעת'' מבתי המישפט למרות שזו קביעה מאד כללית ומאד לא מבוססת.

אם שמת לב דויד ממה שארע פה בפורום הרי שנדמה שברק וארבל לדוגמא מבלי שיאמר כך במפורש משתייכים לזרם פוליטי(מי יוצא להגנתם בשצף קצף? -ומצדיק זאת מעצם היותו בעל השקפה פוליטית מסוימת).
יוצא איפה שההזניה של מערכת המישפט היא לאו דווקא מעצם הביקורת שלפעמים כמו במיקרה של עזריה אינה שייכת למיגרש הפוליטי ,ואולם נראה שמי שיעז לבקר את ברק או ארבל שם עצמו מחוץ לקבוצת ה''נאורים'' לכאורה .
יש אגב מיקרים שלפני עלית הליכוד לשלטון נדמה לי שברנס נשפט לפני עליית הליכוד או ממש בסמוך.

בכלל מיבנה הפרדת הרשויות לא בדיוק מאפשרת התערבות ממשית של שר מישפטים מה שלא מונע מבית המישפט לפי ברק להכריז שהכל שפיט (לבד מהשופטים ומערכת המישפט כמובן),אבל כנראה שיש איזו התקרנפות של כל המערכת הפוליטית בפני בית המישפט .

אני מודה שחלק מהדברים חדשים לי ,מעולם לא ידעתי עד כמה העסק מריח רע ,ידעתי רק על פרשיות ועל מנהג של השתלת ''אליטה'' בכל מיני מנגנונים שלטוניים שהיה נהוג ע''י מפלגת העבודה או מפאי ההיסטורית(ארבל היא מושתלת וכך גם סנדו מזור ונדמה לי שמיזרחי גם.לגבי סנדו מזור אין צורך אפילו להוכיח זאת -המינוי שלו לשגריר היא ההוכחה החד- משמעית).

מה שהכי מרתק בהשתלשלות העניינים שלמעשה אלו שמדברים בשם שלטון החוק משבשים את הצדק ומהלכו התקין של בית המישפט כמקום בו אמור להיגזר דין צדק אונברסלי בפני החוק.
הדברים חמורים מאד ופשוט מעידים על ריקבון מאד עמוק...

האוטומטיות של הגינוי לכל מי שמעז להטיל ספק בבית מישפט היא מהסוג החולני עד אטום ,ואין ספק שהיצר הפוליטי והזיהוי המיתמם והחסוי שבו עושים שימוש ידיים מיתממות מקדיש את הסאה עד כדי עיוות דין ממש.
לא מן הנמנע שאפילו פרופסור קרמינצר היה מסתייג מביקורת בבית מישפט שהיתה באה מכיוון פוליטי ועוד מהליכוד ,לא רק הוא היה קם על רגליו האחוריות ,כל הנאורות המזויפת היתה נלחמת בכל מי שיעז לשים יד ''גסה'' על בית המישפט.
_new_ הוספת תגובה



אני כבר סלחתי לך מזמן
דוד סיון (יום שני, 17/05/2004 שעה 18:48)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כמו בעבר אתה מעיר לי הערות (''שמת לב דויד,'' ''שיסלח לי דויד '') שמוכיחות שלא הבנת את רוח דברי ולא את מהותם. לכן, כרגיל אני שוב מציע לך לקרוא ''באמת'' את תגובתי הקודמת וזאת שלפניה לפני שאתה מעיר הערות מביכות.

בכל אופן רוח דברי היא:
1. לא רק מפלגת שינוי לא תיקנה את מה שניתן היה לצפות ממנה אלא שגם הליכוד וד''ש שנוסדו על ההבטחה לתקן, לא תיקנו. מפא''י נענשה ונעלמה או נעלמת מהמגרש הפוליטי אבל קצב התיקון, אם בכלל, איטי להחריד.
2. התיקון תלוי במערכת הפוליטית.

אולי כעת הבנת, pit !!!
_new_ הוספת תגובה



סליחות יאמרו בקהל רב
pit (יום שני, 17/05/2004 שעה 19:24)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבנתי גם קודם דויד אל תכעס אני מבין שאתה לא מבין אותי ,הנה אני לא כועס.

אין ולו קשר עקיף בין שלטון הליכוד או איזשהו שלטון למה שנעשה פה בראשית המדינה-ואשר ממשיך לחולל ריקבונות בכל מיני חללים.

הושתלו אנשים שהתקבעו בכל מיני פינות אצל המנגנון השלטוני או השיפוטי או המערכתי או הצה''לי ... או השד יודע איפה ,זה עצם העניין דויד.

אדרבא אנא הסבר לי מה פשר מינוי סנדו מזור לשגריר,זה כאילו במיסגרת שלטון הליכוד? מה עניין הליכוד לעניין עזריה בכלל?

הליכוד לא יכול להם ולא שינוי ולא שום גורם אחר שכן לו יעז אדם לעשות משהו או אפילו ירמוז שהוא עשוי לעשות משהו מייד הוא יטופל ..ראה את מעשה נאמן ,איך הופלל אדם בישראל וסוכל מיניו כשר מישפטים.

עכשיו אולי הבנת?

ולמה בכלל אתה תמיד קופץ כנשוך נחש ,מה קרה ?

אני לא ליכודניק אתה יכול להיות רגוע...
_new_ הוספת תגובה



אני לא כועס - אבל אל תשרבב את שמי ללא קשר לדברי
דוד סיון (יום שני, 17/05/2004 שעה 20:29)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. אם הנושא שלך הוא לא זה שאני העליתי אז עזוב את שמי בצד.

ב. את הקשר של הליכוד לכאן כבר הסברתי כאן: הצורך לתקן מערכות כאשר הדרך לתיקון עוברת דרך המערכת הפוליטית.

ג. מעשה נאמן הוא לא דוגמה הרי נאמן מקושר בצמרת כמה מערכות כבר הרבה מאד שנים (די סביר לנחש שהוא מעורב במעשים דומים בגלל השרידות שלו). בסך הכל השכשילו אותו פעם אחת בלבד מיני רבות אחרות.

ד. האמירה ''הליכוד לא יכול להם.....'' לא מקובלת עלי זה פתרון קל מידי לדילמה. מפלגה עם 40 מנדטים יכולה לעשות המון אם היא מוכנה לקחת סיכון להפסד בטווח הקצר. זוהי לדעתי, הסיבה שבסופו של דבר ההבטחה לתיקון לא מקויימת. מכיוון שזה לא ''יפה'' מספרים לנו על הקיבוע במנגנון השלטוני - האגדה על מנגנון האופל ששולט על כולנו. כך מצליחים לא לתקן וגם להישאר בשלטון. ישנה כמובן אפשרות אחרת שמפלגת השלטון היא חלק מהמנגנון האפל הזה ואז אין לה עניין אמיתי לתקן.

זוכר את סיסמת הבחירות ''רק הליכוד יכול...'' זוהי עובדה שהרבה יותר קל להאמין בקיומה. ביחד עם שינוי ומפלגות אחרות הם יכולים להוביל מהלך רציני לתיקון ולביעור השחיתות הרי מפא''י כבר מתה מזמן.......
_new_ הוספת תגובה



אתה יודע מה
pit (יום שני, 17/05/2004 שעה 20:52)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם תצליח להסביר לי למה נבחר סנדו מזור לשגריר אולי אהיה משוכנע ששלטון מפא''י נעלם ולא ישוב עוד.

גם התשובה שלך לעניין נאמן היא בעייתית ולו מהסיבה שהאיש הופלל בצורה מאד נכלולית ,וזו שהפלילה אותו נבחרה לבית מישפט עליון בהליך מפוקפק כשלעצמו.

יש כל מיני רבדים שאליהם כל שילטון לא ראוי לו לחדור , אבל מי שקיים שם לא רוצה לסגת ממעמדו ונוצרה שם מסורת מסויימת שלא ממהרת לבטל את השפעתה הבלתי מוצדקת.

אגב אתה העלת את עניין הליכוד ..

אומר לך מה הבעיה ,כאשר הליכוד ינסה לחולל איזה שינוי הוא חשוד מראש ע''י אליטות מסוימות אגב חלק מהחשד מוצדק בעיני כי לא לכל מקום יש לשלוח ידיים פוליטיות ,אלא שכאשר ידיים אחרות נשלחות להיכן שאסור, הן הידיים מעל כל חשד...זו בעיה לכאורה שמסבירה למה יש חשש בליכוד אגב חשש מוצדק מלהתערב במנגנונים שלחלוטין אין ולא צריך לשלוח אליהם אדם בעל ראיה פוליטית צרה.

אבל מה שברור לגבי הליכוד היה צריך להיות ברור גם כלפי מי שלפי עצמו הוא מעל כל חשד למבט פוליטי צר.

איפה על הפלנטה הזו ממנים אדם כמו סנדו מזור לשגריר?
_new_ הוספת תגובה



מי קידם את סנדו מזור?
מושה (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 9:17)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא שיש לי משהו לטובת האדם הנקלה הזה אבל בכל זאת הבה נבדוק כמה תחנות בחייו ונראה מי חייב למי.

יליד 1945, בוקרשט.

בעל תואר ראשון במדע המדינה. בוגר הקורס לפיקוד ומטה של משטרת ישראל ובוגר המכללה לביטחון לאומי.

התגייס למשטרה באמצע שנות ה-‏60, ב-‏1975 הועלה לדרגת פקד, וכיהן כראש מחלקת חקירות במרחב הירקון - תחת ממשלת יצחק רבין.

ב-‏1977 הועלה לדרגת רב פקד ומונה לסגן ראש לישכת החקירות במשטרת מרחב הירקון - ממשלת בגין
ב-‏1978 החל לכהן כראש מפלג התשאול ביחידה המרכזית במחוז תל אביב. שימש מדריך במכללה לקצינים בכירים בנעורים, וראש ענף חקירות וקצין אגף חקירות במחוז המרכז - ממשלת בגין.

בשנות ה-‏80 כיהן בתפקיד קצין באגף החקירות במחוז המרכז וראש אגף החקירות של מחוז המרכז - ממשלת בגין

ב-‏1984 הועלה לדרגת ניצב משנה - ממשלת שמיר

ב-‏1987 יצא ללימודים במחלקה לביטחון לאומי - ממשלת שמיר.

לאחר סיום לימודיו ב-‏1988, שימש סגן מפקד היחידה הארצית לחקירות הונאה - ממשלת שמיר.

בסוף 1988 מונה לראש היחידה הארצית לחקירת פשעים והועלה לדרגת תת ניצב. במסגרת תפקידיו אלה היה מעורב בחקירה בפרשת רמי דותן, בפרשת זיוף דולרים ומרקים, בחקירות של מרגלים שנתפסו בישראל, אנשי חמאס ופעילי ימין קיצוני, בפרשת חברה לייצוא ביטחוני (חוד החנית), בחקירת השר לשעבר אבנר שאקי בהעברת כספים למקורבים ובפענוח רצח החיילת אורלי דובי מנתניה. - ממשלת שמיר

ב-‏1993 הועלה לדרגת ניצב ומונה לכהונת ראש האגף לתמיכה לוגיסטית - ממשלת רבין.

ב-‏1996 מונה לראש אגף החקירות במשטרת ישראל. במסגרת זו ניהל את החקירה בפרשת בראון-חברון- ממשלת ביבי

בינואר 1998 מונה לסגן מפכ''ל משטרת ישראל, ובמקביל חדל לכהן כראש אגף החקירות - ממשלת ביבי

אז מי בכל זאת אחראי לקידומו של הנ''ל?
_new_ הוספת תגובה



מי קידם את סנדו מזור?
pit (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 11:06)
בתשובה למושה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נתחיל מכך שבסקירה שלך לא מוזכרת ה''חקירה'' של ''כנופיית מע''ץ'' שם להזכירך בין שאר אמצעי החקירה השתינו חוקרים על נחקרים ,והיה שם איזה סנדו מזור אולי לא אותו סנדו?

סדר הדברים הרשמי לא מגלה לנו כלום ,אבל נמשיך לסיום ונדלג על כל התפקידים והמינויים פרט למינוי שלו כשגריר ,והשאלה נשאלת בתוקף מי ממנה טיפוס כזה לשגריר תחת מינוי מפלגתי?

אפשר לקרוא את הדברים בצורה פשוטה או פשטנית ואפשר לדעת שמיפלגת העבודה לא היתה מבזבזת מינוי שבא מתוך הקטגוריה של מינויים מפלגתיים על סתם איזה אדם משולל זהות ונאמנות פוליטית,הרי זו לא מיפלגה ירחמיאלית שהיתה ממנה איזה טאבולה ראסה ועוד קצין בכיר במישטרה שכנראה צמח מתוך מנגנון שתול באירגון הזה.

גם אתה בפתיח שלך כותב שהוא נקלה ,והרי מי שמינה אותו פרופסור בן עמי היה אדם בעל רצונות פוליטיים שלא הוסתרו ,ידוע היה שהאיש רוצה להיות ראש ממשלה ולמען בחירתו ע''י המיינסטרים של מפלגת העבודה הוא היה צריך למחול על המוצא האתני שלו שכן סנדו היה כבר בזמן מיניו לשגריר,אדם מסומן בכל מה שקשור ל-''חקירה של כנופיית מע''ץ'' (כבר אז היה ברור שמדובר בעלילה שהוא שותף בכיר בה),לי זה נראה כחשבון פנימי של אדם שרוצה לרצות את אלו שיום אחד יבחרו בו לראש ממשלה והצבעה שלו שהוא יותר מכל אחד משלהם.

אדם כמו בן עמי שסדר היום שלו הוא הומניסטי לא בוחר אדם שהשתין על נחקרים אלא אם יש משהו ''גדול'' יותר שמפעיל אותו.
_new_ הוספת תגובה



מי קידם את סנדו מזור?
מושה (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 11:34)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני חושב שזה היה באמצע שנות השמונים.

ברור כי המינוי של מזור הוא מוזר אבל, אנשים, בין אם עסקני מפלגה ובין אם לאו, אינם מקבלים ג'ובים בתמורה על נאמנותם בעבר אלא אך ורק בתמורה על תועלת עתידית או כדמי לא יחרץ.
מאחר ואני לא חושב שבן עמי סמך על עזרתו של מזור בעתיד כלשהו, ומכל מקום יוצאי רומניה במפלגת העבודה מאוגדים תחת שרביטו של ראש עיריית נצרת עילית (שכחתי כרגע איך קוראים לו), הרי שברור שהאיש קבל דמי שתיקה.
ממי ועל מה לא נותר לנו אלא לשער.
אם היה צריך להענש על פרשת מעץ, ואכן היה צריך, המקום לעשות זאת היה בתקופת שירותו במשטרה. למה לא הענישו אתו אז כל ראשי המדינה מהליכוד?

וכללו של דבר - זה לא עניין מפלגתי פוליטי אלא עניין אישי לחלוטין.
_new_ הוספת תגובה



ברק קידם אותו, ושוב ברח
גלעד היפתחי (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 12:55)
בתשובה למושה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



הרבה תירוצים .......
דוד סיון (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 9:41)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1. אינני מבין את הצורך לחזור על כך שאני העליתי את הליכוד לדיון. נכון העליתי זאת בעקבות לוי שהזכיר את הצפיות ממפלגת שינוי, כי רציתי להראות שהבעיה יותר עתיקה....

2. לפי הבנתי אתה בעצם חושב שאפילו רוב של יותר מ-‏60 חברי כנסת לא יכול לשנות את המציאות - אני חושב שכן. אני חושב ש-‏25 שנה ויותר בשלטון הן זמן מספיק למפלגה כדי לגרום לשינוי מהותי ומורגש כמעט בכל דבר. נכון זה תלוי בקיום שלושה תנאים לפחות:
2.1 נכונות לירידה במספר הג'ובים שמחלקים.
2.2 שהנושא באמת חשוב בעיני הנוגעים בדבר.
2.3 שיש גם נכונות לשלם את המחיר (אפשרות של הפסד אלקטורלי בטווח קצר).

כל שאר הדברים שאתה כותב הם בעצם תירוצים. אני מניח שאפשר למצוא עוד רבים מאלה.
_new_ הוספת תגובה



לדעתי אתה טועה או שאיני מסכים עימך
pit (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 11:24)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

,מאחר ואתה מאמין שבאמת שלטון צריך לטמון ידו בכל דבר ועניין ואני חלוק עליך בעניין זה.

לדעתי לשלטון אין שום סיבה לטרוח בדברים שדורשים התעמקות מקצועית ,למשל איני רואה טעם לצבוע כל דבר בצבע פוליטי נניח בתחומי בריאות מישפט(למעט שופטים שכבר דשנו בזה והגענו למסקנה שהשקפת עולם היא חלק מהגיוון הרצוי) מדע ואמנות או תרבות בכלל ...שם לדברים יש משמעות משל עצמם והשיקול הפוליטי אינו החשוב מכולם אלא דווקא היכולות ה''אובייקטיביות'' נניח .

הרי לא נרצה שמנהל בית חולים יבחר בגלל דעתו והשקפתו הפוליטית.

לכן דווקא בעניין זה הליכוד לא כשל ,אלא בדבר אחד שהוא היה צריך לברור החוצה את כל המושתלים של מפאי ההיסטורית.
אלא ,שהדברים לא נעשו לאור היום ולא נחשפו מעולם בצורה גלויה ואיש לא היה מתנדב להודות שהוא מושתל.

בשנים האחרונות ישנה מגמה פוליטית לא פחות מאיימת ואולי יותר ע''י אנשי ימין בעיקר ממועצת יש''ע ,שמסמנים כל מיני גופים ככאלה שבהם רצוי שיהיו אנשים ''משלנו''.
זה נעשה בצורה ברורה ובעיני בלתי לגטימית .
איני מכיר תופעה כזו בשום מדינה דמוקרטית שם אנשים מתמנים לפי כישורים בלי הקשרים פוליטיים כאלה בוטים.

השיטה היא שיטת מפא''י ,כך הורעלו במשך שנים מישרות שהיו גחמה פוליטית ולא מישרת עובד ציבור כפי שהיה ראוי שיהיו.

אני מניח שאנשים מסויימים בסופו של דבר מתגלים ככאלה ,אבל זה נשמע לי קשה להוכחה והרי זה לא בדיוק עניין קל להוכחה,נסתפק בזה שהיו אנשי מפא''י שגילו שכך היה נהוג ,ואנשים לא אומרים דברים כאלה סתם .

אני לא מבין למה הפוליטיקה בישראל היא כזו שבטית וכל כך מושרשת בקרב קבוצות מסויימות ,זה בעיני לא נורמלי והשאלה היא למי זה טוב?
_new_ הוספת תגובה



הדיל של יהלום אגב הוא דוגמה
pit (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 12:07)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

איך האיש מנהל את ההתנהלות שלו ומקפל התנגדות לארבל שעל פניה נשמעת עניינית ,כאשר מציעים לו דיל לבחירת שופטת דתיה.

זוהי התנהלות של האליטה שלנו בכל תחום ,זוהי התנהלות בעיני בלתי ראויה.

שופטת דתיה אינה פסולה כמובן אבל לא כדיל ולא כמשקל נגד ,אלא בשם עצמה.

לצערי הדברים קיימים כמעט בכל תחומי החיים שלנו ,לא תמיד אנו מודעים למחיר שאנו כאזרחים משלמים על ההתנהלות הזו.
_new_ הוספת תגובה



הצחקת אותי
מושה (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 12:26)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אנשי מפאי היו צדיקים גמורים, נקיי כפיים וברי לבב בהשוואה למה שקורה היום. אין מקום שבו לא נשתלים אנשים בכח בשל היותם שייכים למפלגות השלטון. לא תמצא היום אף אדם בעל עמדת השפעה במשרדי ממשלה או בחברות ורשויות ממשלתיות שאינו פעיל למפלגת השלטון.
אפילו מחלקי פיתות כמו האחים של עוזי כהן הם היום יועתים של שרים (שר החוץ ושר הבריאות).

ועוד לא דברנו כלל על רשיונות יבוא, זכיונות, זכיה במכרזים, בנייה ציבורית וכיוצא באלו.

תתעורר
_new_ הוספת תגובה



חזרת לתלם...
pit (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 22:19)
בתשובה למושה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מפא''י חיה ונושמת מחדש ...נו ומה אמרתי?
_new_ הוספת תגובה



זה אולי מפאי אבל בלי המסכות
מושה (יום רביעי, 19/05/2004 שעה 11:18)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



שמאל ימין שמאל .......
לוי (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 11:33)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מצטער
הנטיות החוזרות ונשנות לפרש כל תופעה דרך המשקפים הסיעתיות לא יצלח . מגזרים שונים בממשל בנו לעצמם נישות והם שולטים בהם . הממשלות כל אחת מסיבות שלה לא פרצה לנישות אלו . מנהלי הנישות נצלו את המערכת השילטונית למטרותיהם הם . לעיתים תוך שיתוף פעולה עיסקי עם השלטון . איני סבור שיש הבדל עקרוני או משמעותי בין הימין לשמאל . גם מזרחי התקדם עקב בצד אגודל במערכת כאשר הפינלה היה מינויו ע''י בן עמי בניגוד לדעת המפכ''ל . אפשר להעלות רעיונות שונים מדוע .
_new_ הוספת תגובה



שלטון המפא''י עדיין מסאב את רשויות
גלעד היפתחי (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 12:43)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השלטון והחברות הציבוריות.
_new_ הוספת תגובה



מר לוי, אני איתך
דוד סיון (יום שלישי, 18/05/2004 שעה 13:26)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה צודק באבוהה !!!

אתה מגדיר את הבעיה בצורה טובה. אני ניסיתי לדון על הדרכים לשינוי המצב. טענתי שחוץ משינוי, המפלגה, אותה הזכרת בתחילת הדרך היו עוד מפלגות שעלו על ההבטחה לשנות את מה שאתה מתאר: ''מנהלי הנישות נצלו את המערכת השילטונית למטרותיהם הם. לעיתים תוך שיתוף פעולה עיסקי עם השלטון.''

לי ברור שפתרון הבעיה תלוי בעיקר במערכת הפוליטית-שלטונית - מפלגת השלטון (חלק תלוי בחקיקה, וחלק תלוי במה שהשרים והח''כים עושים או יעשו). זו הסיבה שהזכרתי מפלגות, לא בגלל השקפתן המדינית או חברתית.

בכל מקרה לא מקובל עלי:
1. שכמעט כל מי שמזכיר את הבעיות גם מוסיף שבעצם אי-אפשר לתקן. חלק מן הסיבות הלא טובות כבר עלו כאן בדיון.
2. שמאשימים מנהיגים שכבר מזמן לא חיים ועד יותר זמן לא נמצאים בעמדות שלטוניות.
3. הנסיון לצייר את הבעיה כמו מסמר בלי ראש והאשמת ''שדי עבר''. הרי בדרך כלל הסיבה לכך היא פוליטיקה קצרת טווח.

בזמנו ביקרתי את שר האוצר כאשר השתמש בתרגיל הזה. מה שמעניין זה בעיקר הדיון שהתפתח בעקבות המאמר ''נתניהו: כצנלסון ובן-גוריון אשמים'' (דיון 1524). אמרתי בעבר, אז ואני אומר גם היום שאני תומך בדרכו הרעיונית של שר האוצר. לכן אי-אפשר להגיד שהביקורת שלי באה משיקולים פוליטיים.

הגיע הזמן שבעלי הכוח הפוליטי יעמידו בראש עיסוקם את העתיד - יעסקו במציאת פתרונות לבעיות. בנימין נתניהו, למרות הביקורת שלי, עשה שינוי מהותי בתוך תקופה של שנה. תאר לך מה אפשר לעשות בתקופה ארוכה יותר.
_new_ הוספת תגובה



מר לוי, אני איתך
לוי (יום רביעי, 19/05/2004 שעה 7:27)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הזכרתי את שינוי כי חשבתי לתומי שכל האנשים האלה הם טאבולה רזה . אין להם הסטוריה של עיסקאות טיעון פוליטיות ושלטוניות הם יכולים להתחיל מאפס ושיקוליהם יהיו סיביל סרויס . כנראה שהמציאות חזקה מכל דמיון . כפי שנאמר ע''י אחד המשתתפים כאן , מה שמכתיב את המהלכים אינו העבר אלא הציפיות לעתיד .
זה מה יש .
_new_ הוספת תגובה



מר לוי, אני איתך
הכועס (יום רביעי, 19/05/2004 שעה 8:44)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל אי אפשר להתעלם מתרומה אחת חשובה של מנהיג שינוי:
בהתנהלות האחרונה שלו - יחד עם ברק - בוועדה למינוי שופטים, הוא הצליח להציף חלק נכבד מהריקבון שבמערכת המשפט.
_new_ הוספת תגובה



מר לוי, אני איתך
לוי (יום רביעי, 19/05/2004 שעה 17:24)
בתשובה להכועס
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה מה יש .
בצבא היינו אומרים זה מה צהל מספק .
_new_ הוספת תגובה



מאמר עצוב של אביגדור פלדמן
pit (יום שישי, 21/05/2004 שעה 1:35)
בתשובה לאריק
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה



עוד על הפללת חשודים
יוסי דר (יום חמישי, 20/05/2004 שעה 13:40) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת דנה אתמול (19.5.04) בנושא הפללת חשודים ע''י חוקריהם.
להלן תקציר הדיון כפי שהובא ע''י גלובס.
הדברים מדברים בעד עצמם:

מבקר המדינה, אליעזר גולדברג, מתלונן כי לא יישמו עד היום את ממצאי הדו''ח שפרסם לפני 10 שנים, שבו נתן מענה לבעיה של הפללת חשודים מצד חוקריהם. גולדברג אמר כי יש להעמיד לדין פלילי שוטר, שפעל בניגוד לנהלים ופעולתו נכנסת למסגרת של עבירה פלילית. המבקר מתפלא גם על לשכת עורכי הדין, אשר לא השמיעה עד כה כל זעקה בעניין הפרת זכותו של חשוד להיוועץ עם עורך דינו, מיד לאחר מעצרו.

לוועדה לביקורת המדינה, שקיימה דיון בבקשה לחוות דעתו על התנהלות המשטרה בכל הנוגע להפללת חשודים במהלך חקירת המשטרה. הדיון נקבע בעקבות הפרסומים על שחרור החשודים ברצח החייל אולג שייחט, לאחר הפללתם הקודמת על ידי המשטרה והפרקליטות על לא עוול בכפם.

יו''ר הוועדה הודיע שהוא יוזם הקמת ועדת משנה שתטפל בממצאי דו''ח ועדת גולדברג, כדי לקדם חקיקה בכל הקשור למסירת הודאות כפויות, הטלת אחריות אישית על חוקרים ופיצוי חפים מפשע שהורשעו.

המשנה לפרקליטת המדינה לעניינים פליליים, נאוה בן אור, אמרה כי הפרקליטות נהגה בתיק שייחט בזהירות רבה, ואין בו עד היום לכאן או לכאן. לדבריה, לא הפרקליטות מזכה, אלא בית המשפט. לכן, אף כי הפרקליטות חשבה שיש די ראיות בתיק, היא הנחתה את השב''כ להמשיך לחקור את הפרשה, כדי להגיע לחקר האמת.

ראש מחלקת תביעות במשטרה, תת ניצב מרגלית קרופרו, אמרה כי חלק מהמלצות הוועדה בראשותו יושם: הוקם מרכז ללימודי חקירות, והמשטרה יזמה תיקוני חקיקה בנושא. לדבריה, ההמלצה בנושא הקלטת החקירות איננה מיושמת בגלל מחסור בתקציב. רק חקירות של עבירות בדרגת פשע חמורה מוקלטות ומונצחות.

יו''ר הוועדה ח''כ אמנון כהן (ש''ס) אמר כי קיימת תחושה קשה בציבור, שהמשטרה והפרקליטות תופרים תיקים, במיוחד כאשר אין לחשוד מספיק משאבים על מנת לשכור עו''ד שייצג אותו. עולה מכך שאזרחים יושבים מאחורי סורג ובריח על לא עוול בכפם כאשר האשמים האמיתיים מסתובבים חופשי. הוא מקווה שוועדת המשנה אותה יקים, אכן תקדם את החקיקה שתביא להענשת חוקרים ופרקליטים אלה, כדי להתריע אחרים מלהפליל אנשים חפים מפשע.
_new_ הוספת תגובה



עוד על הפללת חשודים
pit (יום שישי, 21/05/2004 שעה 1:53)
בתשובה ליוסי דר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש בעיה כנראה עם כל גורמי אכיפת החוק בישראל בכל התחומים.

נראה שהאזרח חי בצפיית שוא כאשר הוא מאמין שהחוק נשמר ע''י אלו שאמונים על שמירתו ,נדמה שדווקא הגורמים הכי יסודיים כמו משטרה ,פרקליטות, בתי מישפט ובתי מעצר וכו מצפצפים ברגל גסה על החוק .

לדעתי מעבר למצוקת האזרח ,תפקיד המישפטנים אלו שזה לחם חוקם ,לעשות יותר ולנסות לתקן את הדרוש תיקון .
לא מספיק עורכי דין עושים די בעניין .

השאלה שלי בגדול מה בדיוק אפשר לעשות כאשר מוסדות ואנשים שאמונים על החוק מצפצפים על כל גורמי הביקורת מצפצפים על האזרח מילא ,אבל היוקרה של המקצוע שלהם נמצאת בסכנה .

מדוע לא נעשים דברים ע''י עורכי דין ברמה הכי בסיסית ?

מדוע לא קמה תנועה פנימית בתוך קהל המישפטנים ומנסה לעשות יותר מכל למען המקצוע שלהם שמדרדר והולך..
_new_ הוספת תגובה



עוד על הפללת חשודים
יוסי דר (יום שישי, 21/05/2004 שעה 9:44)
בתשובה לpit
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

pit הנכבד:

עורכי הדין - רובם המכריע בוודאי - הם עם מיוחד שמכלכל את ענייניו - גם אם איש מהם לא יודה בכך - על פי מדדים תועלתניים.
ומאבק, כשלעצמו, בגורמי אכיפת החוק ומערכת הצדק - איננו עולה בקנה אחד עם המדדים התועלתניים הללו. ממש לא.
אין טעם לדון כאן בשורשי התופעה הזו הנוגעת לעורכי הדין.

אבל את עיקר הביקורת יש, לדעתי, להפנות אל האקדמיה. צפוי היה לכאורה שהאקדמיה - ולענייננו, הפרופסורים למשפטים - ישמיעו את דברם בקול צלול.
התנהלותה רבת השנים של האקדמיה המשפטית אל מול מערכת הצדק - ומול בית המשפט העליון במיוחד - מעוררת חמלה.
התבוננות מקרוב אל הנעשה באקדמיה המשפטית תגלה שרבים - רבים מדיי - ממובילי האקדמיה הזו רצועים באזניהם אל משקוף הדלת.
_new_ הוספת תגובה



שחיתות משפטית
לוי (יום שישי, 21/05/2004 שעה 18:14)
בתשובה ליוסי דר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מדוע משפטנים , עורכי דין ואנשי אקדמיה אינם מותחים ביקורת על המערכת ? מדוע הם עבדים נרצעים למעשי הנבלה ? איני מבין את המנגנון .
אני מבין מדוע המפקח על הבנקים אינו סוגר את הבורג על הבנקים . הוא מצפה למשרה שמנה מאחד הבנקים שהוא מפקח עליהם . למשל גליה מאור .
למה מצפים הפרופסורים באונירסיטאות ??
מה הולך פה ??
לא מבין מדוע סתם בן אדם שאינו יריב לנאשם מסכן , שאינו מכיר אותו אבל מבין את נבכי החוק , הטמינולוגיה והאפשרויות לא מותח בקורת ? ממה הוא מפחד ?
תמהני ?
_new_ הוספת תגובה



שחיתות משפטית
יוסי דר (יום שישי, 21/05/2004 שעה 19:43)
בתשובה ללוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מציע להפריד - לעניין זה - בין עורכי הדין לבין אנשי האקדמיה.
אנשי האקדמיה היו אמורים להיות נושאי הדגל ושומרי החומות בביקורתם על מערכת המשפט.
אלא שהם למדו חיש מהר כי מי מהם שמעז לחרוג מן השורה - הופך למצורע.
אבל הבעייה חמורה הרבה יותר: חלק נכבד מן הפרופסורים הנכבדים כבר פתר לעצמו את הבעייה בכך ששיכנע את עצמו להאמין שהמלך העירום זו רק אשלייה אופטית.
_new_ הוספת תגובה



מדוע אתה מוותר לעורכי הדין?
דוד סיון (שבת, 22/05/2004 שעה 19:22)
בתשובה ליוסי דר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני מבין שלאנשי האקדמיה יותר קל לעסוק בביקורת הזאת אבל זה לא משחרר את עורכי הדין שיש להם כלים לבקר בעיות כאלו.

זה גם לא משחרר אף אחד אחר.
_new_ הוספת תגובה



מדוע אתה מוותר לעורכי הדין?
יוסי דר (שבת, 22/05/2004 שעה 20:41)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני לא מוותר לעורכי הדין (לפחות לא לעצמי...).
אבל רצוי להיות מציאותי: אני מניח שגם אתה תחשוב פעמיים קודם שתחליט להתקוטט עם השכן המתגורר מעליך...
אנשי האקדמיה אינם נתונים בסיטואציה הזו, יש להם את כלי הביקורת, ובמידה רבה זהו גם תפקידם.
_new_ הוספת תגובה



להיות מציאותי......?
דוד סיון (יום ראשון, 23/05/2004 שעה 7:09)
בתשובה ליוסי דר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לאנשי האקדמיה כמו לעורכי הדין יש את כלי הביקורת.

אין ספק שהמציאות של עורכי הדין היא יותר מורכבת ולכן כפי שאמרת הם חושבים פעמים לפני שהם מחליטים להתקוטט עם השכן מלמעלה. הקושי, ''התירוץ,'' הזה לא משחרר אותם מאחריות כמו שדברים כאלו לא יכולים לשחרר אף אחד אחר מאחריות.

המציאות של אנשי האקדמיה קצת יותר קלה כי לא מדובר בשכן שמתגורר למעלה אלא בשכן מרחוב אחר או מעיר אחרת. ''התירוץ'' שלהם קצת פחות טוב אבל הוא קיים.

בארץ התירוצים כלי הביקורת יושבים בארון או במחסן הנעול כאשר רק מעטים בכלל יודעים היכן המפתח.
בארץ התירוצים לא עושים כבוד למבקרים, אפילו בזים להם, לכן הם מתמעטים......
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי