פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
מזכיר הממשלה: או הערה קטנה על מה שבדקתי
דוד פלד (יום שני, 13/11/2006 שעה 17:23) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מזכיר הממשלה אמור לבצע מטלות טכניות, כמו זימון ישיבות ממשלה הכוללים את הנושאים שיידונו, סיכום הנאמר בישיבה והפצת הסיכומים למשתתפים.

1. כל מי שהשתתף בדיונים כלשהם יודע לייחס לסיכומי הישיבות את ערכן הסגולי; ומזכיר ממשלה נבון וודאי שעושה זאת. היו מזכירי ממשלה שבסיכומים תיקנו נתונים שנראו להם שגויים (בלי ליידע את 'השוגה'). היה מי שהצביע בישיבה לפי הנחיות שר, שהשאיר לו פתק לפני שעזב עם הנחיות מה אמורה להיות הצבעתו (אם משה יצביע כך, אצביע כך ולא...).

2. סיכום הדיון מועבר לחתימת רה''מ לפני ההפצה, החותם עליו בין שאר אלפי המסמכים המוגשים לחתימתו.

3. דו''ח מבקר המדינה 53 ב' (2003), המתייחס לכל ממשלות ישראל ב-‏30 השנה שקדמו לדו''ח, מדווח על כך ששרים באים לישיבות בלי שקראו חומר על נושאי הדיון, ועוד כהנה וכהנה. אין מעקב אחרי החלטות שהתקבלו (אלא אם רה''מ מתענין בהם אישית והמזכיר מזכיר לו) ועוד ועוד. המתעניין מוזמן לקרוא את הדו''ח המצמרר הזה באתר מבקר המדינה.

במצב עניינים כזה מזכיר הממשלה מוצא עצמו בעמדת כוח שלא תתואר.

נוסיף לכך עוד פן נוסף. הבר, מי שהיה מזכירו של רבין, סיפר על ההפתעה שאחזה בו לנוכח העוצמה הנתונה בידי מי שאינו אלא מזכירו של רה''מ בסיפור דלהלן:

פנו אליו מכפר דרוזי אחד וביקשו את מעורבתו בזרוז מע''צ לסלילת 300 מ' של כביש שיקל מאד על תושבי הכפר. הוא הבטיח שידבר עם הנוגעים בדבר, הרים טלפון אחד ושכח מהעניין. לימים התלווה לרבין לביקור באותו כפר והם התקבלו בכבוד רב. הכביש האמור שטבע שנים בביורוקרטיה, נסלל פחות מחודש לאחר הפניה...

אגב, מקריאת חומר מקביל מעוללות הבית הלבן לא שוכנעתי ששם ''למנהל הסגל'' בבית הלבן, ולא רק למזכיר המסכם ישיבות, אין עוצמה גדולה פי כמה.
_new_ הוספת תגובה



תודה על ההבהרות
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 14/11/2006 שעה 0:11)
בתשובה לדוד פלד
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה ממחיש יפה כמה גדול הכוח המעשי של הביורוקרטים שבניגוד לפוליטיקאים נבחרים אינם חייבים להשקיע זמן ומאמץ בהשגת כותרות בתקשורת.

הסדרה הקומית האנגלית Yes Minister המחישה את זה בצורה יוצאת מן הכלל.

בארה''ב אין תפקיד של ''מזכיר'' בבית הלבן. יש ''ראש מטה'' (Chief of Staff) שהכוח שלו עצום. למעשה אף אחד לא יכול להפגש עם הנשיא בלי לתאם זאת מראש אתו. אבל בניגוד לישראל, ראש המטה נושא באחריות. ראש המטה של ניקסון הלך לבית הסוהר בעקבות פרשת ווטרגייט, ולא מזמן ראש המטה של דיק צ'ייני (סגן הנשיא) נאלץ להתפטר והוא יועמד לדין בשל הדלפות של חומר חסוי.
_new_ הוספת תגובה



המלצה על ספר
דוד פלד (יום שלישי, 14/11/2006 שעה 12:04)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

James Q. Wilson, Bureacracy:What Govrernmental Agencues Do, and Why They Do It, Basic Books, 2000

הספר נכתב ע''י פרופ' אמריטוס לסוציולוגיה/פוליטיקה ב-UCLA
_new_ הוספת תגובה



תודה על ההבהרות
א. פרקש (יום שלישי, 14/11/2006 שעה 13:21)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ראש המטה של ניקסון נשא באחריות פלילית כי הוא היה גם מעורב במעשה הפלילי עצמו. אם הוא לא היה מעורב בפריצה לווטרגייט הוא לא היה עומד לדין, כ'ראש מטה' או כ'מזכיר', ולא חשוב מהי מוטת סמכותו הפורמלית.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי