פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
ימין ושמאל – שתי פנים למראה
הרהורים בלי כחל ושרק / ישראל בר-ניר (יום ראשון, 17/12/2006 שעה 10:36)


ימין ושמאל – שתי פנים למראה

ד''ר ישראל בר-ניר



אוגוסטו פינושה
אוגוסטו פינושה
השבוע (10 בדצמבר) דווח בעיתונות על מותו של הגנרל הצ'יליאני אוגוסטו פינושה (Augusto Pinochet). פינושה נכנס להיסטוריה אחרי שבספטמבר 1973 תפס את השלטון בצ'ילה באמצעות הפיכה שנתמכה ע''י סוכנות הביון המרכזית של ארה''ב וסילקה מהשלטון את סלוודור איינדה (Salvador Allende), שנבחר לנשיא זמן קצר קודם לכן בבחירות דמוקרטיות. סלוודור איינדה
סלוודור איינדה
אחרי תפיסת השלטון שלט פינושה בצ'ילה 17 שנה עד 1990. עלייתו של פינושה לשילטון היתה באמצעים אלימים ולוותה במרחץ דמים. הסיום לעומת זאת היה די מינורי – הוא ניסה לקבל אישור להארכת שילטונו באמצעות משאל עם שהתקיים ב-‏1988 בו נכשל, ואחרי שהפסיד בבחירות ב-‏1990 הוא פרש. שילטונו של פינושה התבלט בהפעלת אמצעים דיקטטוריים ברוטליים ביותר לדיכוי מתנגדים פוליטיים. אלפי אנשים ממתנגדי המשטר ''נעלמו'' בתקופת שילטונו של פינושה, ומשפחותיהם אינן יודעות עד היום מה עלה בגורלם. למרות שהוא ייצב את הכלכלה והביא לשגשוג בצ'ילה, שמו של פינושה הפך לסמל מזהה של משטר המדכא את אזרחיו באמצעות טרור. תדמית של התגלמות הרע.

הנקודה האחרונה, השימוש הזה בשמו של פינושה, היא למעשה הנושא היום. מקובל לראות את המשטר שפינושה הנהיג בצ'ילה כמשטר ''ימני''. אבל לאמיתו של דבר, טכניקת הביצוע היתה שמאלית למהדרין. שיטות העבודה של פינושה היו לפי מיטב המסורת של המשטרים המתקדמים במזרח אירופה לפני התמוטטות האימפריה הרוסית. אז למה בכל זאת מקובל להתייחס למשטרו של פינושה כאל משטר ''ימני''?

ג'ו מקקארתי
ג'ו מקקארתי
זה מביא אותנו לשאלה יותר רחבה. מה עומד מאחורי התיוג של מי שהוא או מה שהוא, או של משטר וצורת חיים כ''ימין'' או כ''שמאל''? אחד מהתיוגים הנפוצים הוא ''מקקארתיזם''. המונח נגזר משמו של סנטור אמריקאי, ג'ו מקקארתי (Joe McCarthy), שכיהן בסנאט של ארה''ב בשנות הארבעים והחמישים של המאה שעברה. בשנים הראשונות של המלחמה הקרה הוא כהן כיו''ר של וועדה שהוקמה ע''י הקונגרס לחקירת פעילויות ''אנטי אמריקאיות''. במסגרת פעילותו זו הוא התיימר לחשוף סוכנים קומוניסטיים שלדבריו היו בין נותני הטון באקדמיה, בתקשורת, בהוליווד וכן מלאו את שורות הממשל. אלפי אנשים היו קורבנות של ה''חקירות'' של הוועדה הזאת, בהן עצם קבלת ההזמנה לחקירה היתה בבחינת הרשעה. אנשים שעלו על הכוונת של מקקארתי פוטרו ממשרותיהם, הפכו למנודים בעיני הציבור, ובמספר מקרים אף נידונו למאסר (לוועדה לא היתה סמכות לאסור אנשים או לדון אותם, אבל ההופעה בפני הוועדה היתה חובה, ומי שאפשר היה להאשים אותו בעדות שקר היתה מוגשת נגדו תביעה פלילית). קורבנותיו של מקקארתי נאלצו להשתמש בשמות בדויים כדי שיוכלו למצוא מישהו שיהיה מוכן להעסיק אותם. תקופת פעילותו של מקקארתי ידועה בכינוי ''ציד המכשפות'', והיא מהווה כתם שחור על הדמוקרטיה האמריקאית. כמו ששמו של פינושה הוא מלה נרדפת למשטר דיכוי דיקטטורי, מקקארתיזם היא מילה נרדפת לסתימת פיות או רדיפת אנשים בשל דעותיהם הפוליטיות. גם המקקארתיזם מתוייג כ''ימין''. כאן זה די טבעי כי מקקארתי כיהן בסנאט מטעם המפלגה הרפובליקנית שבקונסטלציה הפוליטית האמריקאית היא תמיד ה''ימין''.

במאמר מוסגר חובה לציין כאן, שבעוד שמזווית ראיה של היום קל להתייחס בביקורת למקקארתי ולזלזל בו, הדברים נראו שונים לחלוטין באותה תקופה. עם תום מלחמת העולם ופרוץ המלחמה הקרה, הציבור האמריקאי נדהם לגלות שהרוסים הפעילו רשתות ריגול מאסיביות בארה''ב בכל התחומים במשך כל התקופה ששתי הארצות היו בעלות ברית. בעקבות הצלחת הרוסים ליצור נשק גרעיני ב-‏1949, הרבה יותר מוקדם מכל ההערכות של ה''מומחים'', הציבור האמריקאי נכנס לפאניקה. על זה יש להוסיף שבמימשל הדמוקרטי של טרומן, בו כיהנו רבים שנותרו ממימשל רוזוולט, היו באמת הרבה אנשים בעלי דעות שמאליות. אנשים אלה, גם אם הם לא היו קומוניסטים בפועל, לא ראו את הקומוניזם כדבר שלילי והתייחסו באהדה למשטר הרוסי. המצב לא היה שונה בהרבה באקדמיה ובתקשורת וגם בקרב ציבור הסופרים והאמנים. כך שמקקארתי לא פעל בחלל הריק. אפשר להתייחס למקקארתי על פי האימרה ש''גם לפרנואיד יש אויבים אמיתיים''.

אנדריי ז'דאנוב
אנדריי ז'דאנוב
מה שמעניין הוא שבאותה תקופה (קצת קודם למען הדיוק) חי ופעל במשטר המתקדם של רוסיה תואם מקקארתי מצד שמאל. האיש, אנדריי ז'דאנוב (Andrei Zhdanov) היה שמו, מילא בפוליטיקה הרוסית את אותו התפקיד שמקקארתי מלא בארה''ב. ז'דאנוב לא עמד בראש וועדה. ז'דאנוב היה ועדה של אחד. ז'דאנוב נהנה מאמונו האישי של סטאלין (הוא היה נשוי לבתו, אם אינני טועה) וזה הספיק. ז'דאנוביזם היה באותן שנים מילה נרדפת למקקארתיזם. היום לא שומעים אותה. היה הבדל קטן בין שיטות העבודה של השניים. בעוד שקורבנותיו של מקקארתי טוהרו אחרי שהאיש יצא מהתמונה וחזרו לחיות חיים נורמליים, מרבית קורבנותיו של ז'דאנוב נאלצו להסתפק ברהביליטציה שלאחר המוות. מקקארתיזם זו מילה שכמעט כל ילד מכיר אותה ויודע מה משמעותה. ז'דאנוביזם? תצטרך לחפש בנרות עד שתתקל במישהו שיודע מה זה.

פידל קאסטרו
פידל קאסטרו
אותו הדבר עם פינושה. סמל למשטר דיכוי דיקטטורי. עד יום מותו ירדו לחייו, ניסו להעמיד אותו לדין והציקו לו בכל דרך אפשרית. אין ספק שזה הגיע לו. אבל גם לפינושה יש תואם בצד שמאל. פידל קאסטרו. פינושה ירד מהבמה כבר לפני למעלה מחמש עשרה שנה, ומאז המשטר בצ'ילה הוא משטר דמוקרטי יציב. גם אין חולקים על התרומה החיובית שהוא הביא לייצוב המשטר והשגשוג הכלכלי. בקובה של קאסטרו קיים משטר זהה ואולי יותר גרוע ממה שהיה זה של פינושה בצ'ילה. המשטר הזה עדיין חי וקיים היום, למרות שקאסטרו עצמו כבר נמצא עם רגל אחת בעולם הבא. שמעתם פעם שמביאים כדוגמא למשטר דיקטטורי את קובה של קאסטרו? חס וחלילה. תמיד זו צ'ילה של פינושה. למה זאת תמיד מוזכרת ועל השניה אף פעם לא שומעים? למה ממשיכים להתייחס לדבר שעבר ובטל מן העולם בעוד שמתעלמים ממה שהוא זהה שעדיין חי ונושם? אולי זה מפני שבקובה יש משטר ''מתקדם''? מרבים לספר כמה שטוב שם לתושבים, שהם נהנים משרותי בריאות וחינוך שאין כדוגמתם בשום מקום אחר בעולם, בקיצור גן עדן עלי אדמות. משום מה המונים מבין תושבי קובה מסכנים את חייהם בדוברות רעועות וסירות דולפות כדי לברוח משם. לא שמעתי על אף אחד שמנסה בכיוון ההפוך וגם התורים של מבקשי ויזות הגירה בשגרירויות קובה בעולם אינם מרשימים במיוחד. בצ'ילה, גם בתקופות הקשות ביותר של משטרו של פינושה, רק בודדים, כאלה שהיו מטרה ישירה לרדיפות, ברחו. כדי לברוח מצ'ילה לא צריך להסתכן במסע חתחתים בים סוער. לצ'ילה יש גבול יבשתי משותף ארוך עם ארגנטינה, גבול שאין כל קושי לחצות אותו. מעטים בלבד ניצלו את זה. אף על פי כן ולמרות הכל, תדמית הרע הוא פינושה. כאשר הנושא הוא קאסטרו, רק דברי שבח ותהילה למעלליו הם מנת חלקנו.

הלווייתו של פינושה
הלווייתו של פינושה
בצ'ילה עצמה היחס לפינושה איננו חד-ערכי. דמותו של פינושה המשיכה להיות שנויה במחלוקת גם אחרי שפרש מן השלטון. לעומת רבים שאינם סולחים ואינם שוכחים את עברו בשלטון, ישנם חוגים רחבים המעריצים אותו ורואים בו מושיע שמנע את הפיכתה של צ'ילה לקובה שניה. כשנעשה ניסיון לעצור אותו ולהעמידו לדין באירופה, בעת ביקור באנגליה, רחובות סנטיאגו התמלאו בהמוני מפגינים שמחו על היחס ודרשו לעזוב אותו לנפשו. המימשל הנוכחי של צ'ילה, מימשל בעל אוריינטציה מרכזית-שמאלנית, נתקל בהתנגדות רבה כשהחליט להעמיד את הדיקטטור הקשיש לדין. מותו בשבוע שעבר קטע את המשפט שהתנהל נגדו. המונים באו לטכס האשכבה ומילאו את רחובות סנטיאגו בלוויה של פינושה. מעניין יהיה לראות כמה אנשים בקובה באמת יתאבלו על קאסטרו כאשר יגיע זמנו להיקרא לישיבה של מעלה. כמובן שההשוואה לא תהיה הוגנת כי בקובה עדיין שורר משטר בו אנשים אינם חופשיים להחליט בעצמם להלוויה של מי הם יילכו. אבל זה בסדר, זה בצד שמאל.

הזיהוי של תופעות שליליות כ''ימניות'' הוא בימינו אוטומטי, כמעט ''תגובת ברך'' (knee jerk). זה כלל לא מובן מאליו כי אין בנמצא מדד של ''רָעוּת'', אמת מידה שתאפשר לעשות השוואות. אם, למשל, מספרי הקורבנות יהיו קריטריון, אז משטרו של פינושה (כ-‏3,000 קרבנות לפי ההערכות המירביות) הוא ''כסף קטן'' בהשוואה למשטרים טוטליטריים אחרים (אם נתייחס רק למשטרים שעדיין מתקיימים, אז קובה וסין הן שתיים שעולות מיד על הדעת). אין סטטיסטיקה מדוייקת על מספרי האנשים שנפגעו בתקופת ציד המכשפות של מקקארתי, ומספרם של אלו שזכו לטיפולו של ז'דאנוב הוא סוד מדינה עד היום. אבל אצל ז'דאנוב הטיפול בקורבנות היה סופני. כמעט כל קריטריון שעולה על הדעת היה מחייב לקחת דווקא את הדוגמאות משמאל כסמל הרע, אבל זה לא כך. תמיד האצבע המראה מופנה לכיוון ימין.

השימוש המתמיד בדוגמאות ''ימניות'' לתאור תופעות שליליות משקף מצד אחד סולם ערכים כפול, אבל יש כאן יותר מזה. יש כאן מגמה ברורה לפתח בתודעה דעה קדומה נגד מה שמזוהה כימין. מעבר לזה, יש לתופעה גם פן נוסף עליו לא מרבים לדבר, פן אותו שומרים עמוק בלב. לפי תפיסת העולם של השמאל, משטר דיכוי דיקטטורי או מניעת חופש דיבור מציבור כזה או אחר אינן תופעות שליליות כשלעצמן. הערכיות נקבעת אצלם לא לפי המה אלא לפי המי. פשע או עוולה אינם כאלה בזכות עצמם. הם הופכים להיות כאלה אך ורק אם וכאשר מבצעי הפשע/עוולה הם מהצד הלא הנכון. בצד שמאל כולם יהיו תמיד אתרוגים.

הגיע הזמן שגם תרומת השמאל לרע בעולמנו תזכה להכרה.

סובלנות לחוסר סובלנות היא גם כן חוסר סובלנות

במאמר קודם (''החופש לדכא את החופש'', פא''צ מיום 21 במרץ 2006) תיארתי את התופעה של סתימת פיות ודיכוי חופש הדיבור של אנשים שאינם הולכים בתלם, בידי אנשים שרוממות ''חופש הדיבור'' או ''החופש האקדמאי'' בפיהם. אנשים המגיבים על כל ביקורת עליהם בזעקת שבר ''מקקארתיזם'' (לא ז'דאנוביזם חס וחלילה) אינם בוחלים באמצעים בהם הם נוקטים על מנת למנוע ממי שאיננו מוכן להיכנע לתכתיבים שלהם את האפשרות להתבטא. התופעה הזאת היא נחלתם של כל חוגי האינטלקטואלים הליברלים כיום, אך היא מקבלת מימדים מפחידים במיוחד בעולם האקדמי, בו התפרצויות של אלימות הופכות להיות ארועים שבשגרה בכל פעם שמתעוררת מחלוקת בנושא כזה או אחר. מסורת של מאות שנים הבטיחה את חופש הדיבור ואת החופש האקדמאי באוניברסיטאות ובמוסדות ההשכלה הגבוהה השונים. זה בא לידי ביטוי בכל הרמות, בקרב ציבור הסטודנטים, בסגל האקדמאי ובאדמיניסטרציות. אורח מהעבר הלא רחוק, שכל חייו היה אמון על המסורת הזאת, אם יגיע לביקור באחד הקמפוסים המובילים (ואין זה משנה אם זה יהיה בחוף המזרחי או בחוף המערבי של ארה''ב, או לחילופין, באחת מאוניברסיטאות היוקרה של אירופה) יתקשה להאמין למראה עיניו. בעולם המערבי בימינו, על הרקע של חברה מודרנית המאופיינת בפתיחות וחופש דיבור, המוסדות האקדמאיים השונים הפכו להיות המעוזים האחרונים של הטוטליטריות המחשבתית. איים של טוטליטריות רעיונית (הכינוי בעגה האקדמאית הוא ''תקינות פוליטית'' Political Correctness) בים של חופש. בדומה לאימרה על הפטריוט אפשר לאמר ש''החופש האקדמאי הוא מיפלטם של נוכלי הפוליטיקה התקינה''.

ההתמודדות הרעיונית בין עולם האיסלאם לבין העולם המערבי הכניסה מימד חדש לוויכוח על חופש הדיבור. זה חורג מעבר למלחמה בטרור כי שם מדובר באיסלאם הרדיקאלי שמספרית הוא מהווה מיעוט (בין 10 ל-‏15 אחוזים לפי כל ההערכות) בקרב קהל הנוהים אחרי אללה. יש היום בעולם המערבי קהילות מוסלמיות שאוכלוסייתן גדלה בקצב מסחרר ומשקלן מתחיל לתת את אותותיו (באירופה הגידול נובע מהגירה מאסיבית חוקית ולא חוקית, בעוד שבארה''ב משקלה של ההגירה קטן יחסית לעומת הגידול כתוצאה מהמרות דת). הציבור הזה אולי איננו שייך ברובו לזרם הרדיקאלי של האיסלאם, אבל הוא מקיים מה שניתן לכנות ''יישור קו'' עם הזרם הרדיקאלי. זה בא לידי ביטוי בתמיכה פאסיבית וגילויי אהדה, כולל תמיכה כספית, לפעילויות של הזרם הרדיקאלי, כולל פעולות טרור. בתחום אחד ישנה הזדהות מלאה עם האיסלאם הרדיקאלי – חוסר הסובלנות כלפי דתות אחרות וחוסר הנכונות לשמוע ולקבל ביקורת כל שהיא על האיסלאם ומנהגיו, אותה הם רואים תמיד כ''עלבון'' – עלבון לנביא, עלבון לדת, עלבון לציבור המאמינים, עלבון להשד יודע מה. חוסר הסובלנות איננו נעצר בתגובות מילוליות. התגובות לעתים קרובות גולשות לפסים אלימים, אלימות שלפעמים מסתיימת בשפיכות דמים. הסיפור של הקריקטורות הדניות היה דוגמא אופיינית.

שורש הבעיה הוא באי-הנכונות של הציבור האיסלאמי לאמץ את הערכים ואורח החיים של החברה המערבית, והתעקשותו לשמור על אורח החיים והמנהגים שלו (ניתן לאמר שהמוסלמים מייבאים למערב את אורח החיים והמנהגים שלהם).1

בחברה המערבית, עם הפתיחות והסובלנות שלה, יש נטיה ללכת לקראת המוסלמים, מאחר שחופש הדת הוא אחד הערכים הבסיסיים שלה ואחד הביטויים לסובלנות המאפיינת אותה. אלא מה, אליה וקוץ בה. הרבה מהנוהגים המקובלים בעולם האיסלאם אינם עולים בקנה אחד עם הערכים וצורת החיים של החברה המערבית. ישנם נוהגים שהם חלק אינטגרלי של האיסלאם שהם עבירה על החוק במערב (ריבוי נשים, מילת נשים, רצח על רקע כבוד המשפחה וכו'), והציבור המוסלמי מצפה שהחברה המערבית תשלים איתם כביטוי לסובלנות שלה. כמה שזה נשמע מוזר, ישנה נכונות להענות לצפיה הזאת, בייחוד בקרב חוגי השמאל הליברלי. המוסלמים מרבים לעשות השוואות ליחס אל היהודים החרדים, ששומרים בעיקשות על המסורת ואורח החיים של השטעטל במזרח אירופה. הם מתעלמים מהעובדה שאצל היהודים אף אחד לא נרצח בשל השמעת דברים היכולים להתפרש כדברי כפירה באל או בשל נטישת הקהילה. גם הוצאת פאתווה איננה שיטה לטיפול בחריגות אצל היהודים. למעשה, הקהילה המוסלמית מנסה לנצל את הסובלנות של החברה המערבית על מנת לכפות עליה [על החברה המערבית] את חוסר הסובלנות שלה [של החברה המוסלמית].

חוסר הסובלנות הנובע מהסובלנות בא לידי ביטוי בהרבה תחומים. הוא מתבטא בצנזורה על התקשורת, צנזורה על סרטים ומחזות, תוכניות הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה ומניעת דיון פתוח בנושאים העשויים להתפרש כפוגעים ע''י הציבור המוסלמי. למעשה, כל השמעה של מה שהוא שקשור לאיסלאם שנחשב לשלילי בעיניים מערביות מוגדר ע''י הציבור המוסלמי החי בעולם המערבי כעלבון. הציבור המוסלמי למד להשתמש בנשק השוֹפְטָה (לוחמה משפטית או lawfare) ומשתמש בו בכל הזדמנות. ישנו גוף המכונה ''המועצה ליחסי ארה''ב והאיסלאם'' (CAIR – Council for American Islamic Relations). הגוף הזה הוא השדולה הפרו ערבית (בדומה לאיפאק) בוושינגטון. במקביל הם גם מנהלים את יחסי הציבור של ארגוני הטרור (זו לא ההגדרה הרשמית של פעילותם, אבל זו התוצאה המעשית) וכחלק מהפעילות הזאת הם מרבים להגיש תביעות משפטיות נגד אישים ומוסדות בגין ''העלבת'' האיסלאם. חלק אחר של הפעילות הזאת הוא הפעלת לחצים על תחנות שידור ועיתונים לפטר כתבים המפרסמים ידיעות או דברי פרשנות המהווים לדעתם עלבון לאיסלאם. כשהלחץ הזה איננו מביא לתוצאות הם לא מהססים לנסות ללחוץ על המפרסמים שיסירו את חסותם מתחנות השידור או העיתונים. דניאל פייפס
דניאל פייפס
דניאל פייפס, חוקר מהשורה הראשונה של העולם והתרבות הערבית, נמצא באופן קבוע על הכוונת שלהם, והרבה פורומים בהם הוא מוזמן להרצות נאלצים לבטל את ההזמנות בעקבות לחץ של CAIR, לחץ שלא פעם כולל איומים גלויים באלימות.

יש מספר (קטן מאוד למרבה הצער) של אינטלקטואלים ערבים החיים במערב שאינם הולכים בתלם. הם מתבטאים בפומבי על הצדדים השליליים שבאיסלאם וכותבים ספרים ומאמרים שרובם ככולם מתקבלים כ''עלבון'' בקרב הציבור המוסלמי. המשותף לכולם הוא שהם נאלצים לחיות במחתרת, לשמור בסוד את מקומות מגוריהם ולא לפרסם מראש את תוכניות הנסיעות שלהם. הם לא נוהגים לזוז בלי ליווי של שומרי ראש. כאשר חומייני הוציא פאתווה בה קרא לרצוח את הסופר סלמאן ראשדי
סלמאן ראשדי
סלמאן ראשדי (Salman Rushdie) בגלל ספר שהתפרש כפוגע בנביא מוחמד, אמר ג'ימי קרטר ש''אפשר להבין אותם''. הוא גם מבין ללבם של הערבים שמטרתם היא חיסול מדינת ישראל אותה הוא מכנה ''מדינת אפארטהייד''.

דיכוי חופש הביטוי בעולם האקדמאי בולט בזכות עצמו בעיקר בשל העובדה שהוא מבטא תפנית של 180 מעלות ביחס לעבר. ''פיצוץ'' הרצאות של מרצים מוזמנים שדעותיהם אינן עולות בקנה אחד עם הפוליטיקה התקינה הוא דבר שבשגרה. סגירת בטאוני סטודנטים בשל פרסומים המתפרשים כ''עלבון'' ע''י ציבור כזה או אחר הם תופעה נפוצה (למותר לציין שה''כבוד'' הזה הוא תמיד מנת חלקם של תאי סטודנטים שמרניים או יהודיים). שימוש באוטוריטה אקדמאית כדי להרתיע סטודנטים מהבעת דעות ''שנויות במחלוקת'', כולל איומים (לא תמיד מוסווים) שזה יכול להשפיע על הציון, הפך לכמעט נורמה בהרבה מאוניברסיטאות העילית. המימסד האוניברסיטאי עובר על כל התופעות האלו לסדר היום, ובלא מעט מקרים אפילו משתף פעולה. הסובלנות של המימסד לחוסר הסובלנות ממסדת את חוסר הסובלנות.

יואל ביינין
יואל ביינין
מכרה שלי השתתפה לפני מספר שנים כשומעת חופשית בקורס להיסטוריה של המזרח התיכון שניתן ע''י פרופ' יואל ביינין (Joel Beinin) באונברסיטת סטנפורד. ביינין, שקנה לו שם כאחד מגדולי משמיצי ישראל בעולם האקדמאי, פתח את ההרצאה בשיעור הראשון במשפט הבא ''אם בסוף הקורס למי שהוא מהשומעים ישאר שמץ של יחס אוהד לישראל או לציונות, אראה את עצמי כמי שנכשל במשימה'' (זה תרגום חופשי שלי מהמקור האנגלי). אותו ביינין (יהודי שעלה לארץ וחי מספר שנים בקיבוץ משמר העמק לפני שחזר לארה''ב) קרא לפני מספר שנים באמצעות האינטרנט לקהל אוהדיו בין הסטודנטים (יש לו רבים כי הוא מרצה טוב) למנוע מנתניהו שהוזמן להרצות באוניברסיטה. היתה מהומה גדולה, המשטרה הודיעה שהיא איננה יכולה להתחייב לשלומו של נתניהו וההופעה בוטלה. שלטונות האוניברסיטה לא מצאו שום פגם בהתנהגותו של פרופסור המסית לאלימות נגד מרצה אורח.

עטיפת ספרו של וויבר
עטיפת ספרו של וויבר
סופר כושי בשם מייסון וויבר (Mason Weaver) כתב ספר בשם ''מותר לצאת מהמטע'' (It's OK to Leave the Plantation), בו הוא קורא לציבור הכושי להפסיק להסתתר מאחורי המיסכנות של העבר כדי להצדיק את הנחשלות של היום. שם הספר מתקשר עם תקופת העבדות. הסופר הוזמן להרצות באוניברסיטה הפוליטכנית של קליפורניה (שם הספר הופיע במודעות כנושא ההרצאה). הסטודנטים הכושים באוניברסיטה מחו בפני ההנהלה בטענה ש''שם הספר מהווה עלבון''. הנהלת האוניברסיטה נענתה וחייבה את המארגנים לבטל את המפגש. בנוסף, ננקטו צעדים משמעתיים נגד מארגן ההרצאה, סטודנט בשם סטיבן הינקל.

לפני כחודשיים, תא סטודנטים באוניברסיטת קולומביה (אינני בטוח בזהות הפוליטית של המארגנים, אבל אני מניח שהם שמרנים) הזמין להרצאה שני אנשים העומדים בראש ארגון מתנדבים, המנסה להלחם בהגירה הבלתי חוקית ממכסיקו ומקיים סיורים לאורך הגבול. ההרצאה פוצצה ע''י קבוצות של סטודנטים בעלי דעות ''מתקדמות'' שהתפרצו לאולם ומנעו מהמרצים לדבר. התפתחו חילופי מהלומות בהן שני המרצים, אחד לבן ואחד כושי, יצאו בשן ועין. הארוע זכה לכיסוי תקשורתי רחב, אבל הנהלת האוניברסיטה החליטה לעבור עליו לסדר היום.

נוני דרוויש
נוני דרוויש
נוני דרוויש (Nonie Darwish) היא מצריה החיה היום בארה''ב. אביה שרת בשנות החמישים ברצועת עזה ובמסגרת תפקידו במודיעין המצרי ניהל את פעולות החדירה של הפדאינים לישראל. היא קבלה בבית את החינוך הסטנדרטי בכל מה שקשור לישראל, לציונות ול''עוולות'' שנגרמו לערבים ע''י ישראל. בנסיבות שלא כל כך ברורות לי היא עברה מהפך שהביא לשינוי יחסה לסכסוך הישראלי-ערבי. היום היא מרבה להסתובב ברחבי ארה''ב ולהרצות נגד הטרור ועל השלילה שבאיסלאם הרדיקלי (היא נותרה מוסלמית). לפני כשבועיים, תא הסטודנטים היהודי, הלל, של אוניברסיטת בראון (Brown University) במזרח ארה''ב הזמין אותה להרצות בפניו. ארגון הסטודנטים הערביים של האוניברסיטה מחה בפני שלטונות האוניברסיטה בטענה שהדעות אותן דרוויש נוהגת להשמיע מהוות ''עלבון'' לאיסלאם. הם גם הוסיפו ש''אי אפשר לדעת מה תהיה התגובה''. שלטונות האוניברסיטה הבינו טוב את הרמז, והתערבו כדי למנוע את ההרצאה. הפעם הם קבלו סיוע מכיוון בלתי צפוי. הנשיאה המקומית של הלל נכנסה לתמונה ובטענה ש''צריך להבין את הרגישות שלהם'', בקשה ממארגני הכנס ''לחשוב עוד פעם''. ההרצאה בוטלה. דניאל פייפס מנהל באינטרנט אתר בשם Campus Watch, בו מתועדים באופן שוטף מקרים של דיכוי חופש דיבור וסתימת פיות באקדמיה בנושאי המזרח-התיכון. הוא גם מעודד סטודנטים ומרצים להשתתף באתר ולתרום מחוויותיהם האישיות. בשל כך מאשימים אותו ב''פגיעה בחופש האקדמאי'' ובמקקארתיזם.

זה הוא זה. חוסר סובלנות בשם הסובלנות.

אווילות בירוק

במאה ה-‏16 היתה האימפריה העותומנית בשיא כוחה. הים התיכון היה כמעט כולו בשליטתה. רק קוץ אחד נותר – מלטה. מגיני האי מלטה הדפו בעקשנות את כל נסיונות הטורקים לכבוש אותו. בשלב מסויים ''נשבר'' לסולטאן הטורקי איבראהים. בכעסו כי רב הוא ניגש למפה של הים התיכון שהיתה בלשכתו, סמן X על מלטה ופסק ''מלטה יוק'' (בטורקית – אין מלטה). בזה בא הקץ על נסיונות הכיבוש של האי בידי הטורקים. מאז זה הפך לשיטה לפתרון בעיות. מצהירים שהבעיה איננה קיימת, וראה זה פלא, כבמעשה קסמים הבעיה היתה כלא היתה. במדינת ישראל השיטה הטורקית לפתרון בעיות הפכה להיות ''כלי עבודה'' מקובל במצבי לחץ. כשלאריק שרון נמאס מהתעלולים של ערפאת והוא לא ראה אפשרות למצוא אתו שפה משותפת הוא הכריז עליו כ''בלתי רלוונטי'' (זה נשמע קצת יותר טוב מאשר ''ערפאת יוק'' כשהפרצוף מזורזף הזקן נשקף כל הזמן מעל מסכי הטלוויזיה). ובימינו, כשאולמרט נוכח שהוא אינו מצליח לפתור את בעית הקסאמים, שוב נשלף מהשרוול פתרון הקסם של ''קסאם יוק''. הוא לא השתמש בדיוק במלים האלו. דוברו הבלתי רשמי, המשתתף כאן בפורום, קבע (ראה תגובות למאמר שלי ''קשיי הבנה'', פא''צ מיום 7 בדצמבר) ''היתה ירידה של יותר מ-‏95 אחוז במספר הקסאמים''. זה מזכיר לי סיפור על אחד שהגיע לישיבה של מעלה בעקבות פגישה שהיתה לו עם קסאם אחד מאותם חמישה אחוזים שנותרו לפליטה. שאלו אותו אם ההרגשה היא שונה כשנפגעים מקסאם שהוא רק חמישה אחוזים. הוא חשב כמה דקות וענה בנוסח של אומרט ''זאת שאלה טובה, אבל אין לי עליה תשובה''.

הקו הירוקהשיטה הטורקית חזרה ועלתה בימים אלה בעקבות החלטתה של שרת החינוך (אולי זו היתה רק הצעה, אינני בטוח) שבמפות בהם משתמשים ללמד ידיעת הארץ בבתי הספר יסומן ''הקו הירוק''. מיד קמה זעקת שבר מצד ימין ''לא יקום ולא יהיה'', ''בשום פנים ואופן'', ''על גופותינו'' ועוד כהנה וכהנה. אינני מצליח לרדת לסוף דעתם של המתנגדים. מה הם חושבים שאם הם יגידו ''קו ירוק יוק'' הוא ייעלם מהמפה? יתרה מזאת, מדוע הם רואים בזה דבר שלילי? הרי כמעט מיום שהוא עומד על דעתו, כל ילד בישראל נתקל השכם והערב במושגים כמו ''גבולות 1967'', ''גדה מערבית'', ''שטחים'', ''התנחלויות בשטחים'' ודומים להם, כשלעתים רחוקות בלבד יש לו מושג במה מדובר. תלמידים הלומדים היום בחטיבות הביניים נולדו אחרי שהסכמי אוסלו נחתמו. עבורם כל מה שהתרחש לפני כן הוא היסטוריה רחוקה. איך הם יוכלו להבין על מה המחלוקת בציבור בישראל אם הם לא יכירו את המושגים הבסיסיים? בורות אף פעם לא היתה סגולה להצלחה, ו''קו ירוק יוק'' לא יפתור שום בעיה.

ההיסטריה שתקפה כל מיני עסקנים של הימין איננה במקום. אדרבא, עם מעט מחשבה הם היו מגיעים למסקנה שחובה ללמד בבתי הספר איך נראתה מדינת ישראל לפני מלחמת ששת הימים כדי שאפשר יהיה להמחיש לתלמידים את המשמעות האמיתית של הסכמה ישראלית לראות בקו הזה את הגבול הסופי של מדינת ישראל (אבא אבן נתן לזה הגדרה טובה, אבל זה לא הנושא כאן). חשוב גם לקרוא לילד בשמו. הקו הירוק איננו גבול. הוא מעולם לא הוגדר ככזה ומעולם לא הוכר ככזה. לא ע''י מדינת ישראל, לא ע''י הערבים, ולא ע''י הקהילה הבינלאומית. אלה קווי הפסקת האש שנחתמה ב-‏1949 כשהסתיימה מלחמת העצמאות. הקווים האלה היו אמורים להיות מוחלפים בגבולות עליהם יוסכם בין הצדדים במשא ומתן. עד להסכמי השלום עם מצרים וירדן לא התקיים משא ומתן כזה, ולא באשמתה של מדינת ישראל. המושג ''גבולות עליהם יוסכם במשא ומתן בין הצדדים'' הוא גם המהות של החלטה 242 של מועצת הבטחון, החלטה שקבלה מעמד של אורים ותומים בכל מה שקשור להסדרי שלום באזור. אין בהחלטה הזאת איזכור אפילו ברמז של ''גבולות 1967'' או של ''קווי הפסקת האש מ-‏1949'' או של ''קו ירוק'' או של ''קו סגול'' או של קו בצבע כלשהו. מי שלא מאמין לי יכול לקרוא את המקור האנגלי באינטרנט (למשל כאן).

אף פעם לא חשבתי שלשמאל יש מונופול על הטימטום. אומנם לרמת האווילות של אוסלו או יוזמת ז'נבה של ביילין עוד ארוכה הדרך, אבל גם בימין לא חסרים אידיוטים. סיפור הקו הירוק הוא דוגמא טובה.



  1. מאחר וההגירה ביסודה מבטאת את הרצון של המהגרים לשפר את תנאי חייהם ולהנות ממנעמי העולם הזה, זאת שאלה טובה מדוע הם מייבאים אתם את אורח החיים והמנהגים שגרמו לפיגור, הנחשלות, העוני והדיכוי שהיו מנת גורלם בארצות מוצאם.



חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


ז'דאנוב לא היה נשוי
עמיש (יום ראשון, 17/12/2006 שעה 19:51) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לבתו של סטאלין.
הוא התפרסם בעיקר כצנזור וכמכתיב התכנים התרבותיים למיניהם, המונח ז'דאנוביזם הוא מונח שגור ביותר.

לשאלתך בעניין השמוש במק'ארטיזם ולא בז'דאנוביזם. זה מזכיר לי את אוסף הטרוניות העולה בכל פעם שתופסים איזה סוטה מין חרדי ומזכירים בעתונות את העובדה שהוא חרדי. מייד עולה קול זעקה על כך שאם הוא היה חילוני איש לא היה טורח לציין זאת, וזה נכון.

הסיבה לכך שמשתמשים במונח מק'ארטיזם היא ככל הנראה בשל ההתפארות האמריקאית על היותם דמוקרטיה מופתית בדיוק כשם שהחרדים מתרברבים בעליונותם המוסרית. זה שהבולשביקים הם רשעים זה ידוע, נחמד לראות שגם האמריקאים אינם חפים מרשע ומטמטום.
_new_ הוספת תגובה



השמאלנים ''מתגאים'' בסיסמאות הומניות
צדק (יום ראשון, 17/12/2006 שעה 22:00)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא שמעתי שליצנים כמוך מדגישים את השמאלנים המכים את נשותיהם
ומתרברבים בשיוויון לנשים.

לוחצים ידיים נוטפות דם של רוצחים ערבים, ומתרברבים ב''קדושת חיי אדם''.

מסיתים ערבים לפרוע חוק, ומתרברבים כ''שומרי חוק''.

מסיתים לאלימות ולרצח יהודים, ומתרברבים בשמירת חוק.

משוים יהודים לנאצים, משתמשים בשיטות של ''דר שטירמר'', ומייללים על ''זילות שואה''.

מה שמדבר מגרונך זו השנאה האנטישמית בלבד.
כל השאר תירוצים עלובים למסוממים מתחילים משיינקין.
_new_ הוספת תגובה



ומה לעשות
עמיש (יום ראשון, 17/12/2006 שעה 22:33)
בתשובה לצדק
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש סוטי מין חרדים, ורוצחים וגנבים ושאר ירקות.
אלו העובדות וכל השאר שטויות.
_new_ הוספת תגובה



ומה לעשות
סתם אחד (יום רביעי, 27/12/2006 שעה 15:51)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שמעתי שאצל השמאלנים אין סטיות, אין רצח, אין גניבות, ובודאי שאין אונס... יש לך הסבר לזה?
_new_ הוספת תגובה



בולשביזם הוא שמאלני?
יובב (יום שני, 18/12/2006 שעה 0:04) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לדעתי יש לשפוט קבוצות/מדינות/אידאות לפי הערכים שהם שמים למטרה ודרכי הפעולה שלהם.

מהות השמאל היא שימת האדם במרכז ומעל לכל.

להשקפתי, משטר שבו:
- המדינה היא מעל לאדם
- אסור לבקר את המדינה
- פולחן המנהיג (המנהיג הוא
- אלמנטים דתיים או כמו דתיים (כלפי אל או אדם)
- הערצת הצבא וסמלים צבאיים
- שימוש בצבא לפתרון סכסוכים צבאיים
- אימפריאליזם/קולוניאליזם/הרחבת המדינה (כולל כשהמוטיבציה היא 'להנחיל את ערכיה הנעלים לשאר העולם).

בקיצור - משטר ששם את הלאום, המדינה, מנהיגים, צבא, אל, או כל ערך אחר מעל האדם - אינו משטר שערכיו שמאלנים.

הבולשביזם היה ימני פאשיסטי בדיוק כמו גרמניה הנאצית או גרוע ממנו.
הבריגדות האדומות גרועות כמו החולצות החומות.

כל מי שקורא לעצמו 'לוחם חרות' ומוכן להרוג במכוון אזרחים חפים למען 'המטרה' הוא טרוריסט.

אלה לא מדברים בשם השמאל וודאי שאינם מייצגים את ערכיו.
_new_ הוספת תגובה



בולשביזם הוא שמאלני?
יובל רבינוביץ (יום שני, 18/12/2006 שעה 2:00)
בתשובה ליובב
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ראה תגובה 68163.
_new_ הוספת תגובה



בולשביזם הוא שמאלני?
יובב (יום שני, 18/12/2006 שעה 9:42)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא יהיה מדויק יותר לומר שבקומוניזם הערך העליון הוא הפרולטריון?
הקומוניזם הרי התפשט על מנת 'לשחרר את אחינו הפועלים מכבליהם' בכל העולם.
_new_ הוספת תגובה



אתה בדחן רציני
צדק (יום שני, 18/12/2006 שעה 3:17)
בתשובה ליובב
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השמאל הישראלי מדבר בשם ערך חיי אדם, ומשתף פעולה עם רוצחים.
השמאל מדבר בשם עליונות החוק, תומך בפורעי חוק ערבים ומהלל את פשעיה של מערכת החוק.
השמאל מדבר נגד גזענות, והוא גזעני כלפי ערבים.
השמאל מדבר על דמוקרטיה, ולוחם בעד סתימת פיות בכל דרך.

הצביעות השמאלנית זהה בכל מקום.
אומרים דבר אחד ועושים את ההיפך הגמור.
זו אחת התכונות הבודדות בהן השמאל הישראלי זהה לזה העולמי.
_new_ הוספת תגובה



יובב, אתה בונה פיקציה
ישראל בר-ניר (יום שני, 18/12/2006 שעה 7:02)
בתשובה ליובב
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אותה אתה מכנה בשם ''שמאל'' ומשלה את עצמך שככה זה במציאות. כל מה שאתה אומר על השמאל פשוט לא קיים באף אחת מהווריאציות של המשטרים המתיימרים להיות שמאל.

באשר לשאלה אותה אתה מציג --- בולשביזם הוא שמאלני? התשובה היא בהחלט כן. מה שקובע זה לא רק המשטר עצמו אלא גם התמיכה השבחים ושירי ההלל שהשמאל ה''הומני'' וה''נאור'' מעניק למשטרים כאלה.

ההשוואה שלך היא במהופך: הנאציזם היה בולשביסטי ושמאלי באופיו ולא להיפך. אפשר להגדיר אותו כגידול פרא של השמאל אבל בכל זאת היו בו כל הסממנים שאיפיינו את השמאל.
_new_ הוספת תגובה



אתם בונים פיקציה
דוד סיון (יום שני, 18/12/2006 שעה 7:36)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

עוד לפני שהסכמתם על הגדרות של מושגים עיקריים בהם אתם משתמשים אתם כבר מתווכחים איך זה במציאות. לכן גם ההשוואה בין פינושה וקאסטרו לא מובילה לשום מקום.

המושגים ''ימין'' ו''שמאל'' (ומושגי המשנה שלהם) יש להם מעין חיים משל עצמם. הכי חשוב לזכור שלא כל מי שמכנה עצמו ''ימני'' (''שמאלי'') הוא באמת כזה. מכאן שלטעון ש''ימין'' (ש''שמאל'') זה דבר שלילי או חיובי בגלל שמישהו או מישהם משייכים עצמם על פי השלט הזה לא יהיה נכון. זה יהיה עיסוק בפיקציה.
_new_ הוספת תגובה



כרגיל בר ניר מתעתע
עמיש (יום שני, 18/12/2006 שעה 9:02)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ההגדרות בהן הוא משתמש הן אנאכרוניסטיות, מזל שהוא לא משתמש בהגדרות המקוריות שנקבעו בעת המהפכה הצרפתית.
ההגדרות לימין ושמאל עברו גלגולים רבים במהלך הדורות והשלכה מהגדרות של היום אל הגדרות של העבר אינה אלא תרגיל דמגוגי.
_new_ הוספת תגובה



ההגדרות
דוד סיון (יום שני, 18/12/2006 שעה 9:35)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעיה היא שההגדרות של המושגים שבהן הם (בר-ניר ויובב) משתמשים הן לא ברורות.
הבעיה הנוספת היא שהם מערבים הגדרות לא ברורות בדיון על המציאות. יוצא שיש
כאן מעין דו שיח של חרשים שכאילו לא מרגישים (זה מדבר על תפוחים וזה על תפוחי אדמה).
_new_ הוספת תגובה



כרגיל בר ניר מדייק בהגדרותיו
ישראל בר-ניר (יום שני, 18/12/2006 שעה 9:55)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הלוואי שהיה אפשר לאמר שההגדרות שלי הן אנאכרוניסטיות.

ההזדהות המלאה של השמאל בימינו עם הפאשיזם האיסלאמי, הרמת דגל שנאת ישראל בידי האינטלקטואלים של השמאל, התמיכה המוסרית והחומרית של פעילי השמאל במשטרי דיכוי דיקטטוריים, כל אלה מהווים את ההתגלמות ההמודרנית ביותר של השמאל בימינו. אין פה שום אנאכרוניזם. זאת ''המילה האחרונה''.
_new_ הוספת תגובה



כרגיל בר ניר מדייק בהגדרותיו
יובב (יום שני, 18/12/2006 שעה 10:05)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הזדהות מלאה עם הפאשיזם האיסלמי?
הרמת דגל שנאת ישראל?
נעשית חנה אייזנמן או צדק? בשלב הבא תקרא לשמאל אנטישמי.

זה נכון שמתוך סובלנות ונסיון נואש ל'חיה ותן לחיות' יש בשמאל נאיבים שעוצמים את עיניהם אל מול סכנות ממשיות, אבל מכאן ועד 'הזדהות עם פאשיזם' צריך הרבה מאוד דמגוגיה.

שלא להזכיר בכלל את משפטך השני שאיננו ראוי כלל לתגובה.
_new_ הוספת תגובה



[•] כרגיל בר ניר מדייק בהגדרותיו
צדק (יום שני, 18/12/2006 שעה 13:06)
בתשובה ליובב
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

[• הוסר ביטוי לא ראוי]

הזדהות עם הפאשיזם המוסלמי - משותף גם לשמאל הישראלי.
השמאל משתף פעולה עם נציגיו בארץ ישראל.

שנאת ישראל היא הדגל הבולט של השמאל בעולם כולו.

השמאל הוא בהחלט אנטישמי.
תכונה חולנית זו היא הסיבה האמיתית לכל מה שמכונה ''דעה שמאלנית''.
המעשה הבולט של האנטישמי היא הפצת עלילות ועלילות דם,
ובזה השמאלני מתמיד 24 שעות ביממה.

בית משפט אנטישמי:

השופט פוגלמן בפסק דין במשפט של יהודי חרדי נגד ה''ארץ'':
''כפי שראינו, המשיב מבקש להפיץ את כתבי הקודש במרכזים חילוניים, וביניהם דיזנגוף סנטר
הוא זה שבחר את מיקום הדוכן שבו חולקו ספרי הקודש לציבור החילוני, מתוך בחירתו החופשית ולאחר שהיה אמור להיות מודע לסביבה, על כל מרכיביה''
האנטישמיות משכיחה מהשופט את הזכות לחופש תנועה, ועוד דברים המופיעים בכתבה.
קשה לו להסתיר את רצונו להכניס את היהודים לגטו פולני מוקף חומות.

---

ח''כ יעל דיין, בגרמניה, בראש משלחת ישראלית בהזמנת קרן אדנואר: ''סבלו של העם הפלשתיני כסבלם של היהודים בשואה'' (ידיעות אחרונות, 25.5.1995).

יהושע סובול: ''שובם של היהודים לארץ-ישראל הוא כשוב פושע אל מקום הפשע, ושם יושמד.''

יצחק לאור: ''וְאֶת חַג חֵרוּתֵנוּ, יוֹם חַג הַמַּצּוֹת הַזֶּה/ בִּקְדֻשָּׁה וּבְנִעְנוּעִי גּוּף מִתְמַכְּרִים נָחֹג בְּהִתְכַּוְנוּת/ וּבְמַצוֹתֵינוּ דַּם נְעָרִים פָלַשְׂתִּינִים/ כִּי בְּלָאו הֲכִי הַכֹּל עֲלִילוֹת עַכּוּ''ם'' (''המנון לגוש'', 22.3.1982)

------

כתבה מפורטת המסבירה את מחלת האנטישמיות השמאלנית :

''הסחטנות החרדית'': על עיתונות וצביעות בישראל

שלי יחימוביץ':

''אני סולדת מהשיח האנטישמי שיש בציבור החילוני על החרדים. יש פה מוטיביים אנטישמיים. הציבור החרדי הוא מיעוט נרדף ולא רוב רודף כמו ששינוי מנסה להציג אותו. חלק גדול מדי של הישראלים מגדירים את הזהות היהודית שלהם באמצעות שנאת החרדי. אני לא חטאתי בזה''

----------
_new_ הוספת תגובה



כאן דוקטור אייזנמן
עמיש (יום שני, 18/12/2006 שעה 10:18)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מחלות נפשיות.
הלו מרכזיה
שלשלתי אסימון
רציתי את ז'קלין
ממספרת סימון

כאן דוקטור אייזנמן מחלות נפשיות
_new_ הוספת תגובה



הפיקציה
יובב (יום שני, 18/12/2006 שעה 10:01)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

חלקו הראשון של המאמר שלך טוען משהו בסגנון 'השמאל גרוע בדיוק כמו הימין אם לא יותר.
אני טוען כי משטרים שאינם מבוססים על ערכי השמאל אינם משטרי שמאל. הן פשוט דיקטטורות.

ניסחת זאת היטב בתגובתך: ''הווריאציות של המשטרים המתיימרים להיות שמאל.''
וזו בדיוק טענתי - משטר שאינו שם למול עיניו את טובת היחיד וזכויותיו כמטרה העליונה יכול לקרוא לעצמו באיזו שם יומרני שירצה, אבל הוא איננו משטר שמאלני.
הרי משטרים דיקטטוריים ידועים בשימוש ב-Newspeak - קושרים לעצמם תארים שאין קשר בינם לבין המציאות, או הפוכים במקרה הטוב.
זה נכון שמשטרים דקטטוריים רבים בעולם קוראים לעצמם משטרי שמאל, אבל באותה מידה הם יכלו לקרוא לעצמם בכל שם אופנתי שהוא.
משטר שטוען שהוא סוציאליסטי אבל טובח מיליונים מאזרחיו איננו עונה על הגדרת הסוציאליזם. המיליונים אינם נטבחים לטובת החברה (ובטח שלא לטובתם) אלא להגנת השלטון.

אני מסכים שיש קוים מקבילים רבים בין בולשביזם (=המשטר ה'קומוניסטי' בבריה''מ) לבין נאציזם, אבל אם ניקח את מאפייני הנאציזם הרי שהם אחד לאחד הגדרת הפאשיזם (עליונות הגזע, גזענות, לאומנות, האומה מעל הכל, הערצת הצבא וסמלים צבאיים וכד').
התהליך הלוגי שאתה עושה הוא:
בולשביזם = שמאל
נאציזם = בולשביזם
מכאן: נאציזם = שמאל

אני עושה בדיוק את התהליך ההפוך:
נאציזם = פאשיזם
בולשביזם = נאציזם
מכאן: בולשביזם = פאשיזם

לדעתי התוצאה שלי נאמנה יותר להגדרת השמאל.
השמאל היחיד שעונה על הגדרות אלה הוא השמאל המתון (מיוצג באחרץ ע''י מרצ).
'השמאל הקיצוני', כמי שמוכן להרוג למען מטרותיו אינו שונה מהימין הקיצוני.
לך שמאלה מידי ותתמצא את עצמך בימין.
_new_ הוספת תגובה



''משטר ששם למול עיניו את טובת היחיד וזכויותיו כמטרה העליונה''
ישראל בר-ניר (יום שני, 18/12/2006 שעה 10:35)
בתשובה ליובב
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הוא משטר דמוקרטי קפיטליסטי. מרבית המשטרים במערב, וארה''ב בראשם, עונים על ההגדרה הזאת, מי קצת פחות ומי קצת יותר. אין פה שום סממן שמאלי.

ההשוואות שלך מעידות על חוסר ידע. האם אתה יודע מה משמעות השם ''נאציזם''? השם המלא היה ''נאציונל סוציאליזם''. ברוסיה, בכל תקופת מלחמת העולם השניה וגם אחריה, אף פעם לא התייחסו ל''נאצים'', הם תמיד דברו על המלחמה נגד הפאשיסטים. במזרח גרמניה ג''כ ההתייחסות היתה תמיד ל''פאשיסטים''. הם ידעו טוב מאוד מה הוא הנאציזם וממה הוא שאב את רוב רעיונותיו --- ידע מין את מינו. תורת הגזע היתה תוספת מקורית של הגרמנים, אבל זה היה רק בבחינת ה''ציפוי'' על העוגה. גם ברוסיה לא אהבו את היהודים במיוחד. הם היו פחות ברוטליים מהנאצים, אבל זה לא מנע מהם לבצע חיסולים שיטתיים של הסופרים ואנשי הרוח היהודיים, ועל עלילת הרופאים אני מקווה ששמעת. מפ''ם, הגלגול הקודם של מרץ בה אתה רואה את מייצגת השמאל המתון, הביעה תמיכה מלאה במשטר ברוסיה באותה תקופה שחורה.
זאת לא חוכמה גדולה להגיד היום את מה שאתה אומר על הבולשוויזם.
איפה היו כל יפי הנפש והשמאל המתון שלך לפני 50 ו 60 שנה כשזה היה אקטואלי? אז הם מחאו כפיים או, במקרה הטוב, שתקו.
_new_ הוספת תגובה



''משטר ששם למול עיניו את טובת היחיד וזכויותיו כמטרה העליונה''
יובב (יום שני, 18/12/2006 שעה 11:10)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שוב, זה שהנאצים קראו לעצמם סוציאליסטים אינו משנה כקליפת השום. הנאצים יכולים היו לקרוא לעצמם גם אוטוקרטיה זן-בודהיסטית אוטואימונית.
שופטים משטר על סמך אידאולוגיה ומעשים, לא על סמך תארים שהוא קושר לעצמו.

מרצ הוקמה והונהגה על בסיס רצ. מפ''ם הסתפחו אליהם בלי להשאיר חותם אידאולוגי כלשהו.

מסכים שתנועת השומר הצעיר שהיתה בבסיס מפ''ם והקול העיקרי בשנות ה-‏50 היתה מעריצה של המשטר הסטליניסטי, אבל זו בדיוק דוגמא למי שמוכן להקריב אנשים על מזבח האידאולוגיה, ולכן בהגדרה אינו שמאלני.
_new_ הוספת תגובה



לא בדיוק
דוד סיון (יום שני, 18/12/2006 שעה 12:08)
בתשובה ליובב
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השומר הצעיר קדם למפ''ם ואנשי השומר הצעיר היו קול עיקרי אבל היה קול עיקרי אחר שעברו לא היה קשור עם השומר הצעיר. זה היה הקיבוץ המאוחד ואנשי מפלגה אחרים שאחר כך התפלגו והקימו את אחדות העבודה.

מפ''ם הוקמה בשנת 1948.
אחדות העבודה התפלגה בשנת 1954.
גם אנשי משה סנה (שיותר האמינו בסטליניזם) פרשו באותם ימים.

אפילו מפ''ם שהמשיכה להתקיים עד 1997 לא היתה כבר אותה מפלגה (בהקשר הסטליטניסטי) שהיתה בשנת 1948. מאחר והמפלגה הזאת התמזגה לתוך מרץ ביחד עם שינוי אין היגיון לזהות את מרץ - שמאל מתון, עם מפ''ם של אז.

לטעון שזה אותו שמאל יהיה כמו לטעון שתפוזים הם רימונים במקרה הטוב. בשביל לאסוף את העובדות הרלוונטיות מה שכתוב בוויקיפדיה על מפ''ם כנראה מתאים (http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A4%22%D7%9D).

-----

טענה שהימין הישראלי של היום זהה למה שהיתה חרות או האצ''ל והלח''י קודם יוצרת סלט פרות דומה.
_new_ הוספת תגובה



לא בדיוק
יובב (יום שני, 18/12/2006 שעה 18:00)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מסכים שהימין המתון של היום שונה.

מדבריו של ביבי לגבי מצע הליכוד 2006 http://nlikudher.likudnik.co.il/Front/NewsNet/report...

''הרוב המכריע של הפלשתינאים כבר נמצא היום, ויישאר גם מחר, תחת שלטון פלשתיני, בשעה שאזורי הביטחון שיישארו בעתיד הנראה לעין בידי ישראל - הם כמעט ריקים מאדם.
הליכוד לא יחזור לשלוט בערים הפלשתיניות- בשכם, ג'נין וברמאללה. אם יתברר שקמה לפלשתינים הנהגה אחראית, נהיה מוכנים לנהל עמה משא ומתן לשלום על בסיס עקרון ההדדיות.

אני אומר פעם נוספת: מובן מאליו שמשא ומתן כזה יהיה כרוך בויתורים של שני הצדדים, כלומר גם של הצד הישראלי. לפני כל הסכם שלום הכרוך בוויתורים, ייערך משאל עם כדי לאפשר לציבור בישראל להחליט ישירות על בהכרעת טריטוריאליות. ''

כלומר אפילו הליכוד מדבר על ויתורים טריטוריאלים.
לא שתי גדות לירדן
לא א''י השלמה

במשך 30 שנה הימין מנע מהשמאל פשרה טריטוריאלית, מה שבשנות ה-‏70 היה ניתן לעשות בקלות לאור מיעוט המתיישבים והרלוונטיות של חוסיין,
ב-‏88 ניגחו את 'ההזיה' של פרס להציב גדר ביטחון סביב לשטחים
ועכשיו, כשברור לכל תינוק שאין ברירה אחרת, הם ממשיכים בהצגות שלהם, למרות שהנסיגה היא חלק מהמצע המדיני.
_new_ הוספת תגובה



קנטרנות סרת טעם
עמיש (יום שני, 18/12/2006 שעה 12:38)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ראשית צריך לזכור את יחסם של בן גוריון מפאי ואחדות העבודה למשטרים הבולשביקיים ולסטאלין. (בן גוריון קרא לו ''החם הגרוזיני''). לבוא היום ולשים את כל השמאל בשק אחד ולערבב זו סתם דמגוגיה בפרוטה.

שנית הנפנוף במילה ''סוציאליזם'' הכלול בשמו של המשטר הנאצי והכללתו במסגרת ''השמאל'' או הסוציאליזם אף הוא דבר הבל שאינו ראוי לתשובה. דומה הדבר להשוואת המשטר החומייניסטי למשטר האמריקאי בשל הכללת האמונה באלוהים על שטרי הדולר.

ואחרון לעכשיו, צריך תמיד להיות ערים לערוב בין תיאוריה לפרקטיקה. ההשואה בין משטרי רשע אף היא צריכה את המידה הנדרשת של שכל ישר והוגנות מחשבתית. הרשע של גרמניה הנאצית הוא חלק חד משמעי מן האידאולוגיה הנאצית, מימוש הרשע הזה היה מכוון ונבע ישירות מן התורה עליה היה המשטר הזה מבוסס. (גזענות, כיבוש וניצול, שנאת יהודים, דיקטטורה והערצת מנהיג ועוד אי אלו זוטות) הסטליניזם ומשטר הרשע שלו בא ממקורות אחרים ובודאי שלא מן האידאולוגיה שעמדה בבסיס המהפכה הבולשביקית. רשע ועוול היו גם באידאולוגיה הקומוניסטית אך הוא בא מכוון אחר שאינו דומה לנאציזם.
_new_ הוספת תגובה



עשית עבודה טובה משלי
דוד סיון (יום שני, 18/12/2006 שעה 14:16)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל הייתי ער ''לערוב בין תיאוריה ופרקטיקה''.
גם טענתי שהתיאוריה (ההגדרות) יוצאת לא ברורה.
_new_ הוספת תגובה



אני מסכים אתך
ישראל בר-ניר (יום שני, 18/12/2006 שעה 17:51)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שבגולאג בסיביר לא היה ''חם'' כמו בכבשנים של מחנות ההשמדה הנאציים, אבל לגבי אלה שנספו שם ההבדל לא היה כל כך גדול כמו שאתה חושב.
גם השאלה מאיזה כיוון זה בא, מימין או משמאל, לא היתה בראש מעייניהם.

זהות מוחלטת לא תהיה אף פעם, ותמיד ניתן יהיה למצוא הבדלים בין שני משטרי רשע. קובה של קאסטרו בהחלט איננה זהה לצ'ילי של פינושה. מאחר ואתה לא חי לא באחת ולא באחרת קל לך לזהות את ההבדלים. עבור מי שחי שם זה כבר סיפור אחר לגמרי.

אני יודע טוב שה''מ'' של מרץ היא תוספת מאוחרת למרקחת, קרש הצלה לשארית הפליטה של מפ''ם שעמדה להמחק מהמפה הפוליטית. לפני כן זה היה רק ר''ץ (אתה עוד זוכר את הסיסמה ''אם אתה רץ, אז אתה הולך לאיבוד''? - זאת הגירסא שלי . . .). מבחינת הטון והאידאולגיה, ה''מ'' היא הקובעת. ר''ץ התחילה את דרכה כתנועה לוחמת למען זכויות האזרח ופעלה רבות בעיקר בתחום שיווי זכויות לנשים. אחרי הוספת ה''מ'' הם אימצו את הנראטיב הערבי לגבי כל מה שקשור לסכסוך הישראלי ערבי, והיתר זאת היסטוריה.

זכותך לראות כקנתרנות את העובדה שאני שם את כולם באותה קלחת. עבורי משטר דיכוי דיקטטורי או אידאולוגיה שדגולת/תומכת במשטר כזה פסולה ללא כל קשר לצבע. אצל הנאצים היו מצעדי לפידים, וברוסיה הניפו דגלים אדומים. אתה באמת רואה בזה הבדל? יש מספיק ספרים המתארים את חיי היום יום בגרמניה בתקופת המשטר הנאצי, ספרים שנכתבו בידי גרמנים שחוו את זה. עיוור צבעים יתקשה לראות את ההבדל.
_new_ הוספת תגובה



הכל בגלל התוויות
דוד סיון (יום שני, 18/12/2006 שעה 18:00)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה בוחר תוויות ומתעקש לשמור עליהן לכן אתה מסתבך
בהצהרות שמערבות מציאות עם תוויות לא מציאותיות (הגדרות גמישות),
תיאוריות מופרכות עם פרקטיקה.
_new_ הוספת תגובה



לרצ לא היה מצע מדיני?
יובב (יום שני, 18/12/2006 שעה 18:15)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

http://en.wikipedia.org/wiki/Ratz
As a member of the Israeli peace camp it opposed the occupation of the West Bank and Gaza strip and called for a peace settlement with the Palestine Liberation Organization as far back as 1973.

לגבי השאר, פאשיזם הוא פאשיזם, ולא משנה אם על הדגל יש פטיש, כוכב או צלב קרס; גודל השפם של הדוצ'ה; או האידאולוגיה שבשמה הוא רוצח את אזרחיו וכובש שטחים של מדינות שכנות.
_new_ הוספת תגובה



גם אני מסכים אתך
עמיש (יום שני, 18/12/2006 שעה 18:30)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

למי שמת לא משנה כל כך ממה הוא מת, פטיש בראש או קדחת מבחינתו התוצאה היא אותה תוצאה. מאידך, כשדנים בתופעות חברתיות ופוליטיות שונות לא תמיד מסתכלים על זה רק מנקודת מבטו של הקרבן או של הזוכה המאושר אלא מאספקטים נוספים.

אם נרצה להסתכל על זה מנקודת מבטו של הזוכה המאושר הרי שלאדם הממוצע בהחלט היה עדיף לחיות בגרמניה הנאצית ולא בברית המועצות, גם היה הרבה יותר כדאי להצטרף למפלגה הנאצית מאשר למפלגה הקומוניסטית. חברי המפלגה של היטלר לא נרדפו אלא להפך, צ'ופרו על ימין ועל שמאל, להיטלר היה עניין אמיתי ברמת החיים של האזרח הגרמני, רדיפת הכנסיות ואנשי הדת היתה מוגבלת ביותר והיו עוד יתרונות על פני הסטאליניזם. האם זה עושה את המשטר הנאצי לראוי יותר?

אני חושב שלמרות העובדה שלקרבנות זה לא משנה כל כך, עדיין ראוי להבחין היטב בין כל התופעות.
_new_ הוספת תגובה



קנטרנות סרת טעם
סתם אחד (יום רביעי, 27/12/2006 שעה 15:57)
בתשובה לעמיש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני דווקא לא מקבל את הבחנתך העבה בין משטר נאצי לבין משטר קומוניסטי. שניהם מה שהם אנטי תיזה לחופש ולדמוקרטיה וראויים להיות בחבילה אחת של הקבוצה הרעה.

להשוות את ארה''ב לךמשטר החומניסטי בגלל לכאורה סמל על הדולר הוא קצת הונאה עצמית. הרי החומניזם הןא טוטליטרי בדומה לקומוניזם, רק הם החליפו את דמות האלוהים. ארה''ב היא משטר דימוקרטי בו ההפרדה בין דת למדינה הוא ברור וידוע לכלץ
לכן אני נאלץ לקבוע שהודעתך זו היא קוריוז בלבד ובאה רק לנגך את היריב בטיעון כזב ורשלני.
_new_ הוספת תגובה



מאמר מקיף, מרתק ומצוין
ענבל בר-און (יום ראשון, 08/04/2007 שעה 14:49) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

וכמה הערות קטנות:

א. אכן, הנטייה של גורמים פונדמנטליסטים ''להיעלב'' באופן מתוזמן היא שיטה. http://www.bsh.co.il/ShowArticle2logic.asp?ArticleId...

ב. באשר לחלקו המרתק הראשון של המאמר, אני חושבת שהחלק הראשון עוסק בכלל בהבניות של הידע, ב'ארכיאולוגיה של הידע' ובבדיקת האופן שבו אנו ממיינים ומקטלגים ידע. לרוב השמאל הראדיקלי נוטל מונופל על דה-קונסטרוקציה של הידע, אבל אפשר ורצוי להשתמש באותם כלים כדי לעשות 'דה קונסטרוקציה' להגמוניה על הידע של השמאל הראדיקלי: חלק מפירוק הידע הוא בחינה מחדש של החלוקה לקטיגוריות ובחינת ה'פרמטרים' להגדרות וחלוקות ודיכוטומיות: לפי המאמר הזה, השמאל מגדיר 'ימין' ו'שמאל' לא לפי מידת הליברליזם והדמוקרטיה אלא לפי העמדה שננקטת, לא משנה עד כמה בכוחנות היא נאכפת, וטוב שהמחבר העיר על כך (יחד עם זאת, מחברים רבים בתחום מדע המדינה כבר הבחינו בדמיון בין טרור מדיני משמאל ומימין)

ג. אני לא מסכימה עם עמדות הימין, אך סולדת מהפיכת העמדה השמאלנית לדוגמה שאין עוררין עליה (ראה ערך הגדה השמאלית, למשל)
ענבל
_new_ הוספת תגובה



מאמר מקיף, מרתק ומצוין
סתם אחד (יום שני, 06/04/2009 שעה 22:49)
בתשובה לענבל בר-און
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

דז'אנוב קסטרו והקומוניסטים בסין לא הדיחו שום משטר דמוקרטי.זה הדבר היחידי שאפשר להגיד לזכותם.זה לא הרבה אבל גם לא מעט וכשמזכירים את פשעי השמאל הדיקטטורי צריכים גם להזכיר את מי הם ירשו בשלטון.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי