פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
ואצלנו?
גבי בחן (יום שלישי, 09/12/2003 שעה 23:17) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני חושב שמתבקשת השוואה קצת יותר מפורטת למדיניות הכלכלית אצלנו ב7 השנים האחרונות. כי לאחר שנות הגאות שבאו כתוצאה הכרחית מקליטת העליה הגדולה מרוסיה, ננקטה, בעיקר על ידי בנק ישראל מדיניות ספיגה מסיבית שהביאה למיתון בו אנו נימצאים. גם אנו יכולנו כבר מזמן לצאת מהמיתון הזה. הרי גם אצלנו למדו את הנוסחה של קיינס איך יוצאים ממיתון וחוזרים למשק בפעילות מלאה. אז מדוע לא נעשה כך? כי הממשלה החליטה להיצמד להסכמי מסטריכט על מנת להיכנס לשוק האירופי, ולכן חוקקה את חוק הגרעון הפוחת. בפועל אנו מוקצים (פוליטית) מחמת המיאוס בעיני האירופים ואין לנו סיכוי להיתקרב אליהם. כלומר אנו גם משלמים מחיר וגם לא מקבלים תמורה. והינה אנו מתבשרים שמי הן שתי המדינות ששוברות ראשונות את הסכמי מסטריכט ויוצרות גרעון גדול יותר? צרפת וגרמניה.
ישראל מממנת את היציבות המופלגת של השקל על ידי מדיניות ריבית מופרזת, ועל ידי הערבויות המאפשרות לעצור את הפיחות - שלו כידוע השפעה גדולה על האינפלציה.
אז מה יותר חשוב: אינפלציה אפסית או תעסוקה וסולידריות חברתית מינימלית? לדעתי, כמובן, למדינה במלחמה והנתונה בכל כך הרבה מחלוקות כמו שלנו, המשבר הכלכלי פשוט יכול להביא לפיצוץ מעט הכבלים שעוד קושרים אותנו לאגודה אחת
_new_ הוספת תגובה



פתרונות קיינסיאניים או פשיטת רגל?
דוד סיון (יום רביעי, 10/12/2003 שעה 9:11)
בתשובה לגבי בחן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

במאמר שלי, ''על האשליה שבמדיניות הרווחה'' (דיון 1329), מתוארת ''ההצלחה'' של הגידול בתשלומי ההעברה מאז שנות השמונים. גם האוצר וגם ועדה בראשות רן כהן מגיעים לאותו נתון שעם הגידול בתשלומי ההעברה גדלו גם ממדי העוני.

במאמר ''פתרונות קלים – מתכון לפשיטת רגל,'' (http://www.boi.gov.il/deptdata/neumim/neum135h.htm) מתאר הנגיד בפירוט רב למדי מדוע הרעיון הקיינסיאני לא יכול לעבוד במשק הישראלי. בתמצית העמדה שלו אומרת שבזמן שהגירעון התקציבי גדל ועמו החוב המצטבר מחיר ההון לטווח ארוך מתייקר בגלל השתתפות הממשלה בשוק ההון. זה יוצר את האפקט של Crowding Out שמוציא את המיגזר הפרטי משוק ההון וההשקעות. במצב הזה הורדת הריבית קצרת הטווח של בנק ישראל לא ממש משפיע על מחיר ההלוואות לטווח הארוך בהן משתמשים להשקעות. הרעיון הקיינסיאני לא עובד כאשר החוב הלאומי גדול מהתמ''ג ועוד צומח.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי