פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
בן-דוד (שבת, 08/07/2006 שעה 4:45) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה נולד קודם, התרנגול או הביצה? כך מתחיל מאמרו של פרקשת. והיות ואני עוסק כתחביב בחיפוש סימני חיים גם במקומות נידחים, שבתי לעיין בטקסט של הקלאפטע מתוך תקווה שמאופן הכתיבה יתגלה לי אולי פשר האיש והתופעה שהוא מייצג. ומיד נתקלתי ב'תרנגול' העומד בשער, וכמובן שאין מקום לתרנגול בפרדוקס זה שהוא במקורו פרדוקס הביצה והתרנגולת . הרי ברור שעם התרנגול בתפקיד הראשי גם פרדוקס אין, כי אין תרנגולים המטילים ביצים (חוץ מפרקשת במקרה הזה). עלתה במוחי המחשבה כמובן שאילו היה מי מחברי מועדון הקלאפטעס במקומי היו מיד קוראים לפרקשת 'שקרן', למרות שהטעות היא טעות תמימה ומצביעה אולי אם בכלל על העדפת המחבר את התרנגול על פני התרנגולת.

אך התרנגול שנותר מיותם במקרה הזה מוזכר כאן בהקשר הרחב יותר של המצב בעזה, והמחבר טוען, ''מה נולד קודם, התרנגול או הביצה? במקרה אירוע כרם שלום זה לא משנה בכלל''. וכאן שוב יש בעיה, - הרי איזכור פרדוקס הביצה והתרנגולת יוצר את הרושם שהמאמר מעלה בעיתיות מסוימת, הקשורה במצב, על מנת לדון בקשת רחבה אולי של ניתוחים ואפשרויות פתרון. אך המבנה הפתוח שכותרת המאמר והשורה הראשונה מציעים נותר בגדר איזכור יתום, וכבר בתום השורה הראשונה מתברר שהביטוי, על גירסתו המשובשת, נועד להיות קישוט לעוד טקסט דוגמתי (''במקרה אירוע כרם שלום זה לא משנה בכלל. האירוע נולד עקב מלחמת הטרור הערבי נגד קיום היישות הציונית בארץ ישראל'').

אופן האיזכור כאן של ביטוי המציע לקורא אשליה של פתיחות מחשבה מזכיר את האופן שבו במאמר אחר בפורום, בר-נרניה משתמש בבדיחה של הרשלה מאוסטרופולי כדי 'להמחיש' כביכול ''את חוסר התועלת של השימוש באולטימטום שאין לו כיסוי''. הסיפור על הרשלה שבר-נרניה מביא מדגים דווקא את יתרון הכוח הריטורי ביהדות על פני כוחן של ה'עובדות' (וכל קשר בין משמעות הסיפור על הרשלה והטענה העיקרית במאמר מקרי ביותר).

הדגם או המכנה המשותף שמצטיירים כאן בקריאה של המאמרים של פרקשת ובר-נרניה מצביעים על כתיבה המונעת קודם כל על ידי פרוגרמה מוכנה מראש ושימוש באפשרויות המחקריות והאינטרסובייקטיביות (כתיבה, שיחה, וויכוח, דיון ציבורי וכדומה) רק ככסות דקה או מסווה לפרוגרמטיות. מה שמסגיר את אופן הכתיבה הזה הוא היעדר קשר אמיתי בין מטבעות לשון וביטויים ציוריים ומטפוריים (משלים, פרדוקסים וכו') המופיעים בגוף הטקסט לבין הטיעון החד-מימדי עצמו. את הסימנים הראשונים של מאפייני הסגנון הזה מצאתי דווקא בתגובות לתגובותי בפורום עד כה, אך נראה שהמאמרים ה'תקניים' של אותם משתתפים מסגירים את הדגם בצורה הרבה יותר ברורה.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי