| השתנות זמן החיים של חלקיקים למיניהם (וזה גורר אחריו את השתנות זמן מחצית החיים של איזוטופים רדיואקטיביים) היא חוק יסודי של הפיסיקה. זה אגב חלק מתורת היחסות הפרטית ולא הכללית (כדאי שתלמד קצת על ההבדלים בי השתיים).
כדי שהשינוי יהיה במידה שניתן יהיה להבחין בו בעזרת מכשירי המדידה העומדים היום לרשות המדענים החלקיק חייב לנוע במהירות המתקרבת למהירות האור. מאחר וזה לא המצב אתה יכול להיות סמוך ובטוח שזמן מחצית החיים של פחמן 14, או של כל איזוטופ רדיואקטיבי אחר לצורך העיניין, לא השתנה מיום הבריאה, בין אם זה היה באמצעות המפץ הגדול, או מעשה ידיו של הקב''ה (גירסת צדק) או מעשה ידי החציל (גירסת רמי . . .).
אני מוכרח להודות שדווקא גירסתו של רמי מוצאת חן בעיני, ואם זה היה נושא לבחירה הייתי מצביע עבורה בשתי ידיים . . .
כדי להבהיר אי הבנות בנושא, המושג ''זמן מחצית חיים'' של איזוטופ רדיואקטיבי הוא הגדרה. זאת לא הנחה וזה לא חוק. הגרעינים של אטומי היסודות השונים מורכבים מנויטרונים ופרוטונים. הנויטרון הוא חלקיק לא יציב שמתפרק תוך כ 15 דקות כאשר הוא חופשי (הערך המדוייק של זמן הקיום של הנויטרון תלוי במהירות בה הוא נע). בכל יסוד, היציבות של האיזוטופים השונים תלויה במיספר היחסי של הנויטרונים והפרוטונים וכן ב''מישחק'' הכוחות הגרעיניים. לאיזוטופים שונים יש זמני מחצית חיים שונים הנקבעים ע''י המיבנה הספציפי של האיזוטופ. זה שיעור בפיסיקה גרעינית על קצה המזלג. |