פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הסיבות למיתון העולמי
בועז אביאני (יום שישי, 14/03/2003 שעה 16:04) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

דוד שלום,

המיתון העולמי שאנו חווים היום הוא בגלל שורה של מנהלים, בוגרי בתי ספר יוקרתיים למנהל עסקים, חלקלקים, מומחים למצגות שווא בפאוואר-פוינט, חמדנים, רודפי בצע וחסרי שמרנות עסקית, אשר דירדרו את הכלכלה העולמית למשבר ולמיתון עמוק שגרם למיליוני אנשים לאבד את מקום עבודתם.
זו הסיבה העיקרית.

הטכנולוגיה לא נכשלה ואנו נמצאים רק בתחילת המהפכה.

בעז
_new_ הוספת תגובה



הסיבות למיתון העולמי
דוד סיון (יום שישי, 14/03/2003 שעה 18:20)
בתשובה לבועז אביאני
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הטכנולוגיה לא נכשלה אבל השוק עדין לא מוכןלצרוך את מוצריה. אחת הסיבות למיתון היא הערכה מוטעית של בעלי ההון שהשוק מוכן לרכוש המוצרים שהטכנולוגיה מייצרת או הבטיחה לייצר. הדבר הכי בולט סביב ''התעשייה'' הסלולרית. עודף השקעות עצום, גם בנושאי הדור השלישי, שהתברר שאין לו שוק עדין.

השחיתות שאתה מתאר ''כלכלני הפאואר פויינט'' איפשר, בחלק מן התחומים, להאריך את התחושה שאין סוף/הפסקה לגל הצמיחה. אולי אפילו למדידת צמיחה גדולה ממה שהיה באמת. מצג שווא הזה הגדיל במשהו את התעסוקה והאריך את תעסוקתם של רבים אחרים (ראה את המקרה של אלפי עובדי אנרון). אבל גורלם של מצגי שווא שהם מתפוצצים כאשר האוויר המזוייף שקודם נכנס בורח החוצה.

אסור כמובן לשכוח את גורם המלחמה בטרור העולמי שהחלה בסמוך להתפוצצות הבועה שבסופו של דבר העמיק את המיתון. כמו אצלנו הוא פוגע בפעילות הכלכלית במה
מובנים :
א. פוגע בפעילות הכלכלית הרגילה משום שמושקעים זמן וכסף במניעת טרור (למשל המאבטחים שמחוייבים העסקים להציב).
ב. עלות הפעילות הצבאית שנעשית על חשבון פעילות כלכלית אחרת.
ג. פעילות הצריכה נחלשת.

בסופו של דבר, כך אני חושב, הצמיחה תחודש כאשר האוכלוסיה תתרגל למצב, ארוך הטווח, יעלמו עודפי יכולת הייצור וימצאו המוצרי הטכנולוגיה שכן ירכשו על ידי קהל הצרכנים. הנה כי כן אנו חווים רק הפסקה בתהליך הצמיחה שמונעת על ידי מגזר ההי-טק.
_new_ הוספת תגובה



האם סוף המשבר נראה לעין ?
בועז אביאני (יום שישי, 14/03/2003 שעה 23:52)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

דוד,

אני בספק רב אם אנחנו בכלל קרובים לסיומו של המשבר הכלכלי. למעשה, כללי המשחק השתנו לבלתי הכר ויקח לנו זמן רב (אולי עשור) להתרגל למצב החדש. חברות רבות שהציגו שעורי רווח ורווחיות (יחי ההבדל!) גבוהים מאד במשך שנים רבות נאלצות עכשיו לקצץ בבשר החי ע''מ להגיע לאיזון ברמה התפעולית (הכנסות מול הוצאות). כוחן הכלכלי של המדינות בהן עלות כח האדם זולה עולה מאד (בעיקר סין, מדינות מזרח אירופה כגון הונגריה, פולין, צ'כיה וגם בדרום אמריקה - מקסיקו) ותפוקת הייצור בהן עולה בהדרגה.

סיבה נוספת למשבר היא ''הנדסת'' דוחות פיננסיים ומאזנים של חברות שנטו לאמץ שיטות חשבונאיות מפוקפקות מאד (שיטת פרו-פורמה הבעייתית לעומת GAAP הוותיקה, האמינה והטובה) והסתירו במודע חובות, הוצאות וסעיפים בעייתיים נוספים.

לסיכום, איני בטוח שאנו בתחילת הסוף של המשבר כפי שרבים נוטים לחשוב, נהפוך הוא - אנו רק בסוף ההתחלה והאור טרם נראה בקצה המנהרה (שמא אולי טרם נכנסנו אליה).
_new_ הוספת תגובה



בעז, אכן אין שום בטחון שהמשבר מאחורינו
דוד סיון (שבת, 15/03/2003 שעה 9:17)
בתשובה לבועז אביאני
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

על החחשות שהמשבר בארה''ב לא עבר/עובר כבר כתבתי לפני מספר שבועות כאן (ראה קישור מצורף). בימים האחרונים ישנם חששות שהמשק האמריקאי יכנס למיתון מחודש אם המלחמה בעיראק תמשך זמן רב ו/או מחירי הנפט יעלו למשך תקופה ארוכה (משהו כמו המשבר בעקבות מלחמת יום הכיפורים). אם אכן כך יקרה יתר העולם גם כן יסבול.

המשבר שלנו תלוי גם הוא במצב הזה אבל גם במלחמה הפרטית שלנו מול הפלשתינאים. עם זאת ניתן לעצור את הירידה בתמ''ג ואפילו לחדש צמיחה מסויימת.

אין לי ספק שהנהגת האוצר (הדו ראשית) יודעת מה צריך לעשות. אני מסופק אם אכן המהלך שיביאו לאישור יהיה כזה כי החמדנים/אינטרסנטים רבים מידי כמו גם שיקולי בחירות. בכל מקרה, יהיה זה תהליך ארוך שצריך לכלול תיקון נזקי השנתים הקודמות.

קישורים:
דילמות של קובעי מדיניות כלכלית: דיון 1168
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי