פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לאלכסנדר מאן, 04/06/02 3:01)
הנסיבות הביטחוניות של הסכם אוסלו
אורי מילשטיין (יום שלישי, 04/06/2002 שעה 18:01)
בתשובה לאלכסנדר מאן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בבחירות בשנת 1992 נצחה מפלגת העבודה בראשותו של יצחק רבין. העמדת רב-אלוף בראש ממשלת ישראל לא שיפרה דבר בתחום הביטחון ולא היתה יכולה לשפר: בדו''ח ממאי 1993, בתום שנה אחת לכהונתה של ממשלת רבין, קבעה מבקרת המדינה, השופטת מרים בן-פורת, שיש ליקויים רבים בנוהלי התחקירים שעורך צה''ל, ובתהליך הפקת הלקחים המתקיים, או שאינו מתקיים בו. בקביעתה זו הניפה השופטת בן-פורת אצבע מאשימה לא רק על מערכת הביטחון, אלא גם על כל תרבותה של מדינת ישראל, ובייחוד על ראש הממשלה ושר הביטחון, יצחק רבין, שהיה אחראי ישיר לתפקודו של צה''ל. היתה זו ביקורת חזיתית על ההיבטים האינטלקטואליים של מערכת הביטחון של ישראל. אחד האגפים שלה היה סגן שר החוץ של ישראל ד''ר יוסי ביילין שעסק אז עם כמה עוזרים בשיחות עם פלסטינים לקראת הסכם אוסלו.

בשנה הראשונה לממשלת רבין הלכה מערכת הביטחון של ישראל מדחי אל דחי. הכתובת על הקיר היתה אסון צאלים ב' ב- 5 בנובמבר 1992, שבו נהרגו ונפצעו לוחמים מסיירת מטכ''ל - יחידת העילית של צה''ל - בתרגיל בבסיס האימונים הראשי של חיל היבשה של צה''ל. אסון צאלים ב' חשף לא רק ליקויים נקודתיים שאפשר לגלותם בכל מערכת, אלא את תפקודה הלקוי של צמרת צה''ל ברגע של משבר, ואת ניסיונם של הרמטכ''ל אהוד ברק ושל אלופים אחדים לטשטש עובדות ולהתחמק מאחריות. מינויו של ברק לשר בממשלות יצחק רבין ושמעון פרס, וניצחונו בבחירות הכלליות ב- 1999, הוכיחו שראשי מפלגת העבודה והציבור בישראל לא הפיקו לקחים מאירועי פרשת צאלים ב'.

בדצמבר 1992 יזמו הפלסטינים סדרת פיגועים בכוחות הביטחון, לציון יום השנה השישי לפרוץ האינתיפאדה. בפיגועים אלה, כשנוצרו מגעים קרביים עם חיילי צה''ל, היתה ידם של הפלסטינים על העליונה. בתחילת 1993 חטפו אנשי החמאס את איש משמר הגבול נסים טולדנו ורצחו אותו. רבין הגיב בגירוש 415 פעילי חמאס מרכזיים מארץ-ישראל לדרום לבנון. גירוש זה עמד בניגוד לעמדה מוצהרת של רוב חברי הכנסת מן הקואליציה ובייחוד של חברי מר''ץ, להימנע מעונש קולקטיבי. הגירוש שבוצע באופן שלומיאלי עורר ביקורת חריפה בכל רחבי העולם. הוא לא עצר את הטרור הפלסטיני, להיפך - גל של סכינאות עבר על ישראל ועורר בישראלים חלחלה שגבלה בהיסטריה. במארס 1993 נפלו שני סמלים של צה''ל, ברצועת עזה וסמוך ליישוב ברקן בשומרון, במארבי מחבלים. הצלחתם של המחבלים לסגת מאתרי-התקריות מבלי שנתפסו מיד, או מבלי שנפגעו במהלך האירוע, ציינה מגמה קבועה: עדיפות המחבלים על חיילי צה''ל ברוב המגעים הקרביים, בפעולות יזומות על-ידם.

בינתיים המשיכה לבעור חזית דרום לבנון. ארגון החיזבאללה, הנתמך על-ידי אירן וסוריה, היה במרוצת השנים לצבא של ממש, וסיכן יותר ויותר את עמדותיה של ישראל ברצועת הביטחון. יחידות החי''ר המעולה של צה''ל הוטלו גם הן לשם. צה''ל לא השיג הצלחות מרשימות בחזית הזאת, למרות שהפעיל בה את חוד החנית שלו - חטיבת הצנחנים הסדירה. באחת הפעולות אירעה תאונה מבצעית שבה נהרגו ארבע צנחנים וחמישה נפצעו, בידי חבריהם. בתחקיר שביצע אלוף-משנה במילואים, משה גבעתי, מטעם אגף המטה במטכ''ל התגלו כשירויות נמוכות של חטיבת הצנחנים בתחום המשמעת, בתחום הכושר האישי של הלוחמים ובתחום המבצעים. ביולי נהרגו בדרום לבנון חמישה חיילי צה''ל ונפצעו שמונה, בסדרת קרבות זעירים עם החיזבאללה. בתגובה, ביצע צה''ל בשבוע האחרון של יולי את מבצע ''דין וחשבון'', שבו הפגיזו סוללות תותחים ומרגמות של צה''ל את כל יישובי דרום לבנון מצפון לרצועת הביטחון, והטילו עליהם כשלושים אלף פגזים ופצצות. מטוסים הוסיפו לכך כאלף פצצות וטילים מן האוויר. המבצע הסתיים בהבנות בין ישראל לחיזבאללה שעיקרן: החיזבאללה לא יפגע ביישובים ישראליים וישראל לא תפגע ביישובים לבנוניים.

תשעה עשר יום אחרי שהושגו ההבנות, ביום חמישי 19 באוגוסט, נפלו תשעה חיילי צה''ל בתקריות עם החיזבאללה בדרום לבנון. אירוע אחרון זה היה הקש ששבר את גב הגמל. עשרים שנה אחרי שהבין משה דיין, בעקבות תבוסת צה''ל ב- 8 באוקטובר 1973, כי אין לישראל אופציה של הכרעה, הבין זאת גם רבין. למחרת, ב- 20 באוגוסט, חתמו נציגי ישראל והפלסטינים בבירת נורווגיה על המסמך הסודי של העקרונות ''הסכם אוסלו''. אבי המסמך הזה היה סגן שר החוץ יוסי ביילין. הצלחתו של ביילין ועזריו היתה מבוססת על העובדה שהם הזניחו את ההיבטים הביטחוניים של המסמך משום שידעו כי התעקשות על היבטים אלה תכשיל את ההסכם. הם גם לא דיווחו לשר החוץ (וממילא לראש הממשלה) על הקשיים הביטחוניים כדי שלא תהיה נסיגה בצד הישראלי. התוצאה: הסכם אוסלו אמנם נחתם אבל כישלונו היה גלום בראשי הפרקים עוד לפני החתימה ולכן הוא הביא באופן ישיר למלחמת אוסלו-אינתיפאדת אל אקצה, שבה אנחנו מצויים כבר שנה וחצי.

את העובדות האלה ראוי לזכור שעה שד''ר ביילין מקים תנועת שלום חדשה וזוכה לתשבחות מאנשים שאינם יודעים את העובדות כמו אלכסנדר מאן לדוגמא.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי