פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
ללכת להצביע זה חשוב לדמוקרטיה
בצלאל פאר (יום שלישי, 10/09/2019 שעה 18:15) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כדי לבסס את נציגות הציבור בכנסת והאמורה לייצג את חתך הדיעות בציבור. אני גם בעד לא להמשיך ולהגדיר את היום הזה כיום חופש עם שכר מלא. אם יום עבודה הוא 8 שעות, אז לכל ל-‏98% מהאזרחים [2% הם אלה שעברו דירה בתקופה שבין הוצאת פתק הבוחר ובין יום הבחירות וכתובתם טרם עודכנה במערכת] ישנה אפשרות להצביע ביתר 7 השעות. לחילופין, כדי לעודד הצבעה בהיקפים גדולים יותר נכון להעניק יום חופש בשכר מלא רק לאלה שהצביעו [רק בהצגת אישור מהקלפי למעביד הוא יחוייב לשלם את שכרם].

אינני מסכים לדעתו של שלמה גזית לגבי הגדרת האוכלוסיות הנמנעות מהצבעה. לדעתי העניין מורכב יותר. יש 2 חוקי אצבע לגבי היקפי ההצבעה בכל יום בחירות, ללא קשר לנטיה פוליטית:

1. העשירונים הנמוכים משתתפים פחות בהצבעה. רובם בעלי השכלה נמוכה מהממוצע, עסוקים בקשיי היום יום ומנותקים מהפוליטיקה האקטואלית השוטפת . אפשר לומר בגדול שהם גם מחוברים יותר למסורת ונחשבים יותר לנוטים ימינה.

2. בישובים אידיאולוגיים, כמו הקיבוצים, מושבים, התנחלויות, ישובים קהילתיים, הקהל מגוייס ומחוייב חברתית, ולכן אחוזי ההצבעה הם מהגבוהים ביותר. מקובל לטעון ובצדק שהקבוצה הראשונה גדולה יותר וברובה נוטה ימינה, והקבוצה השניה קטנה יותר וברובה נוטה שמאלה.

3. כלל אצבע גדול הוא שתומכי המפלגות שבאופוזיציה מתגייסים תמיד בהתלהבות גבוהה יותר למערכת הבחירות, כחלק מהרצון לשינוי, שהוא תמיד חזק יותר מהרצון לשמור על הקיים. מה שנקרא שאננות השולט. כשהמאבק צמוד רמת ההסתות ההדדיות מתעצמת. כל צד מעורר את האחר. כשמדברים על עצימות, מדברים על מאמץ מרוכז בפרק זמן קצר יחסית. התזמון של ריכוז מאמץ מתקפות האופוזיציה חשוב ביותר, אם היא רוצה להגדיל סיכוייה לנצח. אסור לה להתקיים מוקדם מדי, ולאבד את המומנטום לפני יום הבחירות. באותו אופן, תגובת הקואליציה גם היא חייבת להתקיים בזמן רלוונטי, מצד אחד כתגובה צמודה למאמץ האופוזיציה, ומנגד מספר ימים קטן לפני יום הבחירות. עצמו, כך שתהיה אפקטיבית ברמה מקסימלית ותשפיע ישירות על המצביע הבודד הבטלן/עצלן, להקדיש חצי שעה לבחירה הנכונה. נתניהו מבין היטב את כללי המשחק, ובכל הבחירות מאז 2009, הוא הצליח להגיב ולעורר את קהל היעד שלו ולהגיע לשיא גיוסו ביום הבחירות. השאלה מבחינת מרכיבי האופוזיציה האם יש להם יכולת להפתיע ולגייס את תומכיהם ממש ביום הבחירות? האם מלחמה אישית נגד נתניהו היא כלי-גיוס יעיל או רק אשליה? האם זו לא טעות של האופוזיציה שאינה מדגישה את השוני בתפיסות המדיניות, כלכליות וחברתיות מהממשלה המכהנת? כי אם הם לא שונים מהקואליציה, אז למה לאזרח העצל להטריח עצמו ולבחור בהם?

הערכה שלי היא שהאופוזיציה טועה בגדול כשעיקר התעמולה שלה מכוונת נגד נתניהו אישית, כי רוב הבוחרים מימין ומשמאל לא הולכים על עניין זה לבחירות. מעטים יחסית מקרב מצביעי השמאל הציוני פוסלים את נתניהו אישית [מתנגדים לו פוליטית]. הם רוצים להחליפו מסיבות אידיאולוגיות. התרגיל הפוליטי של שלילת נתניהו אישית לא תגייס יותר מצביעים רדומים מהשמאל, אבל מנגד יכולים לעורר רדומים בימין שיצאו להצביע רק משום רצונם בהמשך כהונתו של נתניהו.

מנגד, מספר היוצאים לחו''ל להערכתי לא גדול במיוחד, כי אנחנו מצד אחד נמצאים בתקופת לימודים וכ-‏12 ימים לפני ראש השנה [והשבת שלפניו הצמודה לו]. כלומר, לוח השנה לא נותן יתרון ליוצאים לחו''ל ביום הבחירות, בהינתן שמספר הימים הממוצע בחו''ל לתייר ישראלי הוא 7 ימים, כשלוקחים בחשבון גם את יולי/אוגוסט.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי