| ומתעלם מעמדות הערבים שדחו כל הסדר שלום.
אני מאמין שאם מדינות ערב היו תופסות את ישראל כמדינה לגיטימית אפילו על חלק מארץ ישראל, פיליסטין, כי אז היה נכון לצאת ביוזמת שלום נרחבת תוך ויתורים טריטוריאליים גדולים. אבל זה לא היה מצב אז, למרות הנייר שמר גזית ואנשיו כתבו. כנראה שבישראל אנשי מודיעין מכוונים דיעותיהם לפוליטיקאים הישראלים ולא משקפים את הדיעות והילכי הרוח אצל האוייב הערבי. לכן אנחנו תמיד מופתעים ע''י האוייב.
אני רוצה להזכיר למר גזית את 4 הלאווים של ח'רטום מה-1 בספטמבר 1967 בה מדינות ערב קבעו לא להכרה בישראל, לא למשא ומתן עם ישראל, לא לשלום עם ישראל.
אני מבין שהיום כל מי שהיו מסובכים בכשלון המודיעין וההנהגה המדינית רוצים להתנקות ולהאות לכולם שידם לא היתה במעל. אז מסמך אחד ב-1967 לא יכול להוציאם לידי זכות. הכשלון היה לכל דרכם, בלי קשר אם לשאלת מדיניות ההתנחלות הפורמלית והלא פורמלית. אני ידוע שממשלת גולדה ניסתה לפרוץ דרך לסאדאת באמצעות מתווכים כמו גונאר יארינג, סיסקו, וילי ברנדט, ויוזמה אישית של נחום גולדמן, אבל סאדאת דחה כל הצעת הידברות. אישתו של סאדאת גילתה שנים רבות מאוחר יותר שסאדאת היה נחרץ בדעתו שתבוסת 67' הביאה כלימה לערבים והוא לא יכול להיראות כמנהיג חלש שלמרות זאת הוא נכנע וחותם על הסכם כלשהו עם ישראל. הדרך לצאת מהחֶרפה היא להילחם ולנצח את ישראל ולדבר עם ישראל מעמדת כוח.
מלחמת יום הכיפורים לא היתה מחוייבת המציאות אם ישראל היתה נוהגת כמדינה מתוקנת ומגיבה עניינית לא רק ע''פ ידיעות מודיעין על כוונות האוייב, אלא גם אל מול מציאות חריגה שמתפתחת מול עיננו מעבר לגבול. לאחר המלחמה אימץ צה''ל את קוד טבלת ההרתעה לפיה שינויי הערות חריגים מחייבים הערכות מקבילה תואמת גם בהעדר כל מידע מודיעיני המסביר אותה. אם ישראל היתה מגייסת את מילואימניקיה עוד בשבוע שלפני המלחמה, ועורכת אותם מוכנים למלחמה בדומה למה שעשתה במאי-יוני 1973, כי אז סביר היה שהמצרים והסורים היו נרתעים ונסוגים מכוונתם. וגם אם הם היו פותחים במלחמה ועדיין הממשלה לא היתה מאשרת לחיל האויר לתקוף תקיפה מקדימה את תשתיות ההגנה האוירית המרית והסורית, כי אז היה נכון להשיג בליל שישי-שבת את כל לוחמי המעוזים לקו התעוזים, ושם לרכז את כל המילואימניקים שגוייסו ביחידות אינטגרליות ולתת למצרים לעבור את התעלה ולהיערך בשטח מת מבחינתם, ממזרח לתעלה, ללא הגנה אוירית טובה, ואז לפגוע בהם בתקיפות מהאויר ובארטילריה, ורק לאחר מכן לבצע כיבוש קרקעי מחדש. אבל ההנהגה היתה היסטרית ולא הבינה מה קורה איתה, ונהגה בצורה מחפירה בשלושת-ארבעת ימי הלחימה הראשונים. סאדאת נשען על הצלחותיו בשבוע הראשון, כדי מאוחר יותר, להיענות להצעת בגין להידבר למען שלום. התעמולה המצרית הצליחה לנצל את ההצלחות הראשוניות במלחמה כדי להכריז על נצחון מזרחי גדול, דבר שאיפשר לסאדאת לחגוג על הכבוד הערבי ולנהל מלחמה על הנסיגה המלאה מסיני. |