| ויאמר שמעולם לא הצבעתי עבורו או עבור מפלגתו. אבל במבחן ההיסטוריה הוא תרם יותר במלחמת העצמאות כעוזר להנהגה הציונית בענייני בטחון מאשר כעוד חייל נוסף בשדה הקרב. אבל אבנרי שולל את טענותיו שלו עצמו כאשר הוא כותב בהמשך ''שמעון פרס הצטיין - כאיש-מלחמה''.
אני מסכים ביותר לעמדתו של בן גוריון, כמו גם עמדותיהם של פרס, אשכול, גולדה, רבין, נתניהו, ברק, שרון, אולמרט ש''אין להאמין בשלום עם הערבים. עיקר תפיסתו הייתה שהערבים לעולם לא יעשו שלום עם ''המדינה היהודית'', ושהשלום יתכן רק בעוד כמה וכמה דורות, אם בכלל''. אני גם מסכים לטיעון שישראל צריכה קשר עם בעל-ברית מערבי חזק. אינני מסכים לקריאתו של אבנרי למעצמות המערב קולוניאליות, גם משום שהן כבר אינן כאלה, גם משום שהוא אינו מחיל את אותו ''מבחן אבנרי לקולוניאליות'' גם על רוסיה, סין ומדינות ערביות ואסלאמיות. מכאן שהגדרת הקולוניאליזם אצלו היא מגמתית, כיתתית ובאה לשרת תפיסת עולם פוליטית.
אבנרי טועה גם בעניין שנאת הערבים לישראל. שנאתם אינה נובעת מהקשרים בין ישראל לבין ''מדינות קולוניאליות''. שנאת הערבים מקורית לקיומם ונובעת מחוסר יכולתם לקבל ואי הסכמתם לקיומה של מדינה שאינה אסלאמית במרחב הכיבוש הקולוניאלי אסלאמי שלהם שנקרא ''דר אל אסלאם'', מרחב הכיבוש האסלאמי (שכלולים בו גם שטחים שבעבר נכבשו ע''י האסלאם ושהערבים הכובשים גורשו או נסוגו ממנו). מכאן טעות אבנרית טיפוסית המתבטאת באמירה ש''התהום בין ישראל ובין העולם הערבי התרחב'' בגלל הקשרים עם צרפת. לא ההר קרא למוחמד אלא מוחמד קרא להר.....לא החיבור בין ישראל לצרפת ובריטניה יצר את הסכסוך אלא הסכסוך יצר אינטרס ישראלי לחבור לצרפת ולבריטניה.
כך ממשיך אברים לטעות, להטעות ולסלף כמו שאמירתו האגבית-רשלנית ''ואז באה הישועה. עבד-אל-נאצר ריכז את צבאו בסיני, בישראל פרצה בהלה.... '' רוצה לומר שמלחמת ששת הימים פרצה בגלל שישראל נבהל ובגלל שהפוליטיקאים שלה רצו הצלחה וישועה. אבנרי סילף את המלחמה עוד כשהתרחשה ואין מדובר בחדשנות לאחר 50 שנה. |