| על ידי הגופים המודיעיניים האחראיים לניהול מחקר מלווה לאירועים השוטפים, כמו גם מחקרי רקע ותחזית רחבים יותר, על בסיס המודיעין המתווסף ללא הפסקה.
פעולות אלימות במרחב אינן תופעה חדשה ולכן תמוהה קביעתו חסרת הבסיס של גזית. התופעה תמיד היתה קיימת, רק האמצעים והקונסטרוקציה הפוליטית משתנה כל הזמן. אבל אלה שרצו להשמיד את ישראל בשנות ה-50 ממשיכים לרצות להשמידה גם היום, רק קוראים להם אחרת ויש להם אמצאים אחרים ומודרניים יותר.
השאלה האמיתית אם להגיב על ירי רקטה צריכה להיבדק על ביס מידע נקודתי מדוייק: - מי ירה? למה? מה משמעות פגיעה מיידית באמצעים שלו? ההשפעה על חיי היום יום של ישראלים בצפון? המשמעות הכלכלית של אי תגובה? וכו' , וביחס לקונטקסט האסטרטגי הכללי: - האינטרס הישראלי להפגין כוח וחוסר סובלנות לכל אירוע טרור? מידת ההסכמה הבינ''ל שתקיפת רקטה על ישראל היא טרור? כיצד תגובה ישראלית תשפיע על אירועים או תהליכים מקבילים, כמו הניסיון לחדש את השיחות עם אבו מאזן או על התנהגות כוחות הטרור בלבנון שתומכים באסד או מתנגדים לאסד? וכו'.
העניין הזה נתון לשיקול הקבינט הביטחוני שמחליט לאחר ששמע את המלצות הגורמים המקצועיים. מדיניות של תגובה מיידית היא בהחלט מרתיעה אם היא תוצאות התקיפה הן אפקטיביות - כלומר, האוייב משלם הרבה יותר. אבל צריך לשקול מעבר לתגובה המיידית גם תגובה אוחרת וקשה יותר שהשפעותיה על התוקפן גדולות יותר משום שהוא מבין שגם ישראל יכולה לשחק בכללי המשחק של התוקפן וגם משום שתקיפת-פתע בדרך כלל משיגה נזק גבוה יותר באוייב. והרי המלחמה כמו במלחמה, ניצחון צריך גם להיראות בהרס ובהרוגים לאוייב. אם החזבאללה או ארגוני הלווין בלבנוםן יבינו שגם לישראל יש מנהג לתקוף 'סתם כך', הם 'יעשו חושבים' הרבה יותר מהחמאס של עזה שנפגע תמיד רק מתגובות מיידיות לטרור החמאסי. |