| אנחנו נספוג את השפלתם ברצון.
לדעתי כמובן שאין כל קשר בפטורים האלה שהם חסכונות של רבים מאיתנו. שהרי כל מה שהממשלה היתה צריכה לעשות הוא בדיוק הפוך ממה שהיא עושה: להשאיר את הרווח הנקי החודשי אצל האזרחים מ''המעד הבינוני'' (מה שזה לא יהיה) כי כספים אלה יזרמו למשק כהוצאות מחיה וקיום, חסכון והשקעות, שיניבו לממשלה הגדלה בהכנסותיה. מה שעשתה הממשלה הוא בדיוק הפוך, היא מכבידה ידה על רוב אזרחי ישראל והללו גם אם ירצו יוכלו להוציא הרבה פחות בכל חודש, והדבר יפגע בכל היצרנים ומספקי העבודה לאזרחי ישראל. היצרנים ייכנסו לקשיים, יסגרו חברות, האבטלה תחזור לגדול, וניכנס למשבר כלכלי שיבעיר את עצמו לדעת. הכנסות הממשלה תקטננה, הגרעון בטח שלא יצטמצם ואולי יגדל. ואז מה? הממשלה תטיל יותר מיסים? על מי?
מנגד השוק השחור יילך ויגדל ויותר אנשים הגונים ייאלצו להשתמש בשירותיו. יותר אנשים יעבדו ויקנו בלי ''תלושים'' ובלי דיווח. המשק הישראלי יהפוך לשוק שיתחזק את האזקחים אבל יפגע בהכנסות הממשלה.
לכן כל הדרך הכלכלית של האוצר היא כניסה דוּך עם הראש בקיר. 5% גרעון הוא עדיין סף שממשלה יכולה לתפקד איתו, תוך מאמץ להגדיל את העשייה, הייצור והיצוא ולהרוויח מעבודה ולא מהגדלת מיסים (בטח לא הגדלת המע''מ שזה פשע כלכלי וחברתי). ניחא אם הממשלה היתה מגדילה רק את מס ההכנסה ובשיעורים הולכים וגדלים ככל שעוברים את המשכורת החציונית כלפי מעלה.
אינני רואה בתוכנית הממשלה כל ניסיון לעודד יצירת מקומות עבודה ושילוב יותר חרדים, ערבים וסתם מובטלים בעבודות ציבוריות וממלכתיות. אני מקווה שהממשלה לא תצמצם את תקציחבי פיתוח התשתיות ובודאי שלא את תקציב המחקר והפיתוח. הממשלה חייבת למצוא דרך להרחיב את העבודות בשוק דרך חברות ישראליות וזרות, למשל לפי מודל הקמת כביש מספר 6. חברה פרטית סללה אותה, החברה גובה דמי שימוש סבירים והיא משלמת חלק מזה כמס למדינה. המס יגדל ככל שהזמן יעבור והחברה תחזיר את הוצאותיה בסלילת הכביש. |