| מדובר על שבר גיאולוגי מישני שנמצא לאורך השבר הסורי-אפריקאי, שהוא השבר הדומיננטי. 'שבר מישני' הוא שבר המסתעף כענף מהשבר המרכזי. אין הוא פעיל יותר או פחות מאשר שברים אחרים, כי מקדם הפעילות והוא תלוי בכוחות הטקטוניים שלוחצים את הלוחות לכל כיוון, והם נדמים לפלאטות מוצקות ש'שטות' בתוך לבה חמה וצמיגית מאוד. השבר המישני הזה גם לא מנבא את מרכז רעידת האדמה העתידית, אלא מזהיר אותנו שבמידה ותהיה רעידת אדמה שהמוקד שלה יהיה קרוב לאילת, כי אז השבר המשני הזה, שהוא בעל פוטנציאל תנודה גדולה יותר, יהיה מקום מסוכן יותר בשם מאפייני השבר המישני והקטן הזה. בכל מקרה רעידת האדמה – שליבה הוא מרכז ההתנגשות והחיכוך בין שני לוחות טקטוניים, תפעיל עוצמות שוות ב-360 מעלות, והמקומות החלשים יותר במרחב התת-קרקעי, שהם השברים הטקטוניים, יטולטלו האחד כנגד השני בהתנגשות עצומה שלאחריה יבואו עוד התנגשויות משנה, ראש בראש, כמו תנועת המטוטלת, אלא שכאן בגלל החיכוך הגבוה גם יווצרו רעידות שונות וחוזרות וגם שלאחריה תהיה דעיכה הדרגתית, עד לרגיעה ושחרור כל האנרגיה שנכלאה והצטברה.
המקום המדוייק בו מתרחשת רעידת האדמה, בעומקה ובעוצמתה. רעידת אדמה, הכוונה היא להיתנגשות שני לוחות טקטוניים (פלאטות ענק של מצע סילעי תת קרקעי), חיכוך בינהם, והתנפצות הלוך ושוב עד לרגיעה.
התפר בין לוחות הטקטוניים הוא גם ה''פס'' המוכר לנו שלאורכו מתרחשות רעידות האדמה החזקות. כלומר, בגלל כוחות הפועלים על הלוחות הטקטוניים והחום הרב המצוי והנוצר מהתנועות האלה, נוצרת תנועה תמידית שלהם. כשמצטברת אנרגיה במקום מסויים, בגלל השחיקה והלחץ הגבוה, היא שואפת לפרוץ החוצה ומוצאת לשם כך את המקומות החלשים יותר. ככה נוצרות התפרצויות בהרי געש וככה נוצרות רעידות אדמה (או צונאמי, אם היא קוראת באוקיאנוס).
המומחים יכולים לזהות שברים טקטוניים ולקבוע לפי המבנה שלהם את מרחב ופוטנציאל התנודה בינהם. קרוב לודאי שהכוונה שהשבר שעליו מדובר הוא שבר בעל חריץ עמוק ומופרד יותר מהאחרים, כך שעמידותו ללחץ טקטוני חלשה יותר ולכן סיכוי גבוהה יותר שדרכו תפרוץ אנרגיה רבה יותר, במידה והלוחות הטקטוניים יתנגשו בסמוך לאילת.
מה שנחמד בעניין שעל פרוייקט מיפוי פוטנציאל הנזק מרעידות אדמה עובד צוות ישראלי-ירדני-אמריקאי, למרות הכל. רעידת האדמה לא מכירה גבולות. |