פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
(נכתב בתשובה לאבנרש, 13/08/08 10:45)
להחזיר את פליטי 48 ו-‏67. לפנות ההתנחלויות בכוח
מיכאל שרון (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 11:33)
בתשובה לאבנרש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לפצות את תושבי הגדה על ההתעמרות שניגרמה להם. לפצות את פליטי 48. להזהיר את הקהילה הבינ''ל שבישראל פותחה תרבות שקר המאשימה את הקורבן, מתעמרת בו ומנאצת את דתו. ליידע את העולם לשחיתות הנוראה וגניבות הכספים בישראל. בתקופת אובמה יש להציע שבהתערבות הצי הששי, יאסרו ראשי האליטה הישראלית, מאות המליארדים שגנבו מאזרחי ישראל ומהסיוע הבינ''ל הנימצאים בבנקים בשוויץ, לונדון וניו יורק יופקעו. למנות זמנית אדמיניסטרציה שתורכב מגורמים בינ''ל.
_new_ הוספת תגובה



להחזיר את פליטי 48 ו-‏67. לפנות ההתנחלויות בכוח
מוכר סיפורים (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 12:34)
בתשובה למיכאל שרון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני מבטיח לך שכשאנחנו נהיה בשלטון נכניס לדירה של 4 ערבים שינקו, יבשלו וירחצו לך. העיקר שתהנה.

אני גם בעד לפצות את הערבים ובתנאי שהם במקביל גם יפצו אותנו. את גובה הפיצויים נקבע לפי ערכים ריאליים.

אני בעד להשאיר את תרבות השקר בישראל כי היא התרבות הכי תרבותית, ישרה, נקיה ואמינה בעולם. אני נגד תרבות האמת שלך שבה בכל משפט עם 10 מילים יש 20 שקרים, השמצות, זיופים ותעמולה.

אני מציע שבמקום שמנה ''אדמיניסטרציה'' עלינו, נשלח אותך ל''אדמיניסטריציה'' בחו''ל. אולי אי פעם תקן את דרכך. מי יודע?
_new_ הוספת תגובה



ישראלים אימנו את צבא גרוזייה. צבא זה נס בבעתה מ-‏150 טנקים רוסים
מיכאל שרון (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 13:26)
בתשובה למוכר סיפורים
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

על מה מבוסס היצוא הצבאי הישראלי? על שוחד שרים וקומבינות. בגרוזייה יש 2 שרים יהודים? העניין מסודר חבר'ה.

משרד הביטחון מתנגד לאיסור מתן שוחד בעסקאות נשק..

מנכ''ל התעשייה האוירית – שוחד, מרמה, הפרת אמונים.

הרופא הבכיר ביותר במשרד הביטחון – שוחד

בין שולחי המאמנים, האלוף הכושל ממלחמת לבנון גל הירש...

אז זה ככה: צה''ל כיום בנוי על התקדמות שורת טנקים הניתקעים לרוב בדרכים צרות, כפי שארע במלחמת לבנון. אין שום קריאת תוואי השטח וניצול אפשרויות שמציע השטח, אין שום תושיה ורעיונות. כל התורה זה לימוד הפעלת מערכות הנשק, וכמה דברים אלמנטריים. כל מצב לא צפוי מעורר בהערכות הצבא בעל החשיבה הישראלית כאוס.

הרוסים, שהיו עד כה צבא בינוני למדי, וניהלו את עניינם בצ'צנייה ובזמנו באפגניסטן באופן בעייתי למדי, ניצחו הפעם בנקל את הצבא הגרוזיני שאומן על ידי ישראלים. כל מה שהיו צריכים זה לפצל את השיריון שלהם ולתקוף במספר נקודות, להפציץ כמה צמתות לוגיסטיות כדי לחולל כאוס בהערכות הצבאית הישראלית-גרוזינית.

עשה טובה אנונימי, אל תדבר על עניינים שאין לך מושג בהם ואל תאיים בפריעה. למד קודם לנקות את החרא שלך.
_new_ הוספת תגובה



יאתה בן אדם לא רציני שמפיץ רסיסי מידע בלתי מבוקר
אמנטל (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 15:27)
בתשובה למיכאל שרון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ורוצה לבנות לעצמך מגדל בבל דימיוני-רעיוני. תצא מזה, לפני שהמגדל יקרוס עליך.

מה פישרה של הכותרת המוזרה: ''ישראלים אימנו את צבא גרוזייה. צבא זה נס בבעתה מ-‏150 טנקים רוסים'' ומה רצית לומר בקישקוש הזה?

מה עניין שני שרים יהודיים בגורגיה? האם גם אתה דוגל ברעיונות ''הפרוטוקולים של זיקני ציון''?

''מנכ''ל התעשייה האוירית – שוחד, מרמה, הפרת אמונים'' - זה היה לפני 3 שנים. יש לך מידע עדכני מה קרה מאז ועד עתה? אולי החקירה נגדו נסגרה ואז הוא צח כשלג? חשבת על זה?
אבל נניח וגם היה מסתבר שיש אמת בחשדות נגדו. האם זה משליך על כל החברה הישראלית? כמובן שלא. בכל אופן למי שמסתכל נאמנה על המציאות שלנו.

''משרד הביטחון מתנגד לאיסור מתן שוחד בעסקאות נשק... '' - דף ריק. מכאן שגם טענותיך ריקות.

הצבא הגאורגיאני איננו צה''ל. 10 מדריכים לא משנים צבא, בטח לא בתקופה של שנתיים. המדריכים אימנו את החיילים הגרגוריאנים בחיילות בסיסית והפעלת נשקים. הלחימה היא לפי רוח העם הגריגוריאני והנהגתו ולא לפי מה שמכתיבים 10 מדריכים מפורשי צה''ל. ניכר שלא היית ממש איש צבא. אולי היית יושב קריות. אין לך את זה. תרגיע את עצמך.

''הרופא הבכיר ביותר במשרד הביטחון – שוחד'' - גם אצלו יש חשד לשוחד והוא נחקר ולא נמצא דבר. אבל הוא גם לא ''הרופא הבכיר ביותר במשרד הבטחון'' - וז ההמצאה שלך כדי לתת לאירוע משקל כאילו יותר גדול, לפחות בעיני עצמך. אבל כמו שאתה לא מדייק בפרטים כאן אני מצביע ומתריע שאתה לא מביא נתונים בדוקים בכל שורה ושורה שכתבת. הדוקטור הוא '' הרופא הבכיר של אגף השיקום במשרד הביטחון''. הבנת? הוא הדוקטור הבכיר של אגף השיקום במשרד הביטחון ולא הדוקטור הבכיר במשרד הביטחון.

ביננו לא שזה כל כך חשוב במידה ובאמת הדוקטור היה מורשע, אבל הרשלנות הילדותית שלך מצביעה שאין אתה נמנה עם בעלי תואר אקדמאי כל כלשהו אלא אתה סתם תגרן אינטרנט.
_new_ הוספת תגובה



שחיתות וצה''ל
אבנרש (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 16:16)
בתשובה לאמנטל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בלי קשר למעטפת המיוחדת של מר שרון,
האם אתה סבור שנבחרי ועובדי הצבור בארץ זכים משלג וצחורים מחלב?
האם אתה סבור שצה''ל הצבא החזק ביותר בעולם?
_new_ הוספת תגובה



שחיתות וצה''ל
אמנטל (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 17:12)
בתשובה לאבנרש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השאלות שלך מעידות על חוסר הבנתך הביסיסית.

אבל אומר רק זאת -

* נבחרי ועובדי הציבור בארץ לא ''זכים משלג וצחורים מחלב'' יותר ממך ומכל אחד אחר. יש כאלה שעוברים על החוק ומנצלים את מעמדם, כמו שיש אזרחים שהם גם פושעים. האם העובדה שיש פושעים בקרב אזרחי ישראל מעידה לפי כוונתך שכל הישראלים פושעים?

אם תאמר כן, אחשוב שאתה מיכאל שרון. ראה הוזהרת.

מצאי העבריינים בשירות הציבור בארץ הוא לא מן הגבוהים בעולם. אני מקווה שלא פגעתי בך.

* האם אני סבור שצה''ל הוא הצבא החזק בעולם?
האם אני קובע איזה צבא הכי חזק בעולם? זו גם שאלה לא פרקטית כי היא אינה יכולה להיבדק בכלים ממשיים.

למה?

כי לא גודל צבא הוא הקובע,
כי צבא צריך תשתית פיקודית, מבנית וטכנית מתאימה,
כי איכות הנשק הוא גורם קובע,
כי איכות הפיקוד היא הקובעת,
כי איכות החיילים היא הקובעת,
כי אופי המשימות והתטעמתן לרוח העם היא הקובעת,
כי ההנהגה המדינית היא מכפיל כוח נוסף שיכול לתרום או לפגוע ביעילות הלחימה,
כי בצבא צריך תשתית חברתית, מדינית, כלכלית שתתמוך בצבא בשעת רגיעה (בניית הכוח) בשעת מלחמה.

בכל הדברים שציינתי, מלבד האחרון, הצבא שלנו די יציב, ברור ונהיר בפעילותו, וישנה התאמה בין משימותיו של הצבא לרוח הציבור ולאמצעים שברשותו.

במלחמת לבנון למרות בעיות קטנות בחלק מהיחידות הלוחמות הן תפקדו כראוי. הפגם היה של ההנהגה המדינית והפיקוד הצבאי הבכיר - בעיקר הרמטכ''ל, שפעלו בקונספציה שלא תנה לצבא לפעול כפי שהוא יודע לפעול. כוחות היבשה לא הופעלו בקרב אש ותנועה מהירה, אלא הוכנסו ונויידו כוחות צבא לפעמים בלי שיידעו מה משימתם. אם היתה הנהדה מדינית וצבאית אחרת שיודעת אין לעשות מלחמה, מלחמת לבנון היתה נראית הרבה יותר מוצלחת.

צבאות אחרים יש להם מקדמי איכות וכשל אחרים. הם בנויים אחרת, מנטליות אחרת. ראה את פעילות צבא ארה''ב הגדול בעיראק ובאפגניסטאן. היו ויש להם כשלים בסיסיים. ארה''ב הגדולה לא יכולה לצייד את חייליה באפגניסטאן בפריטי ציוד בסיסיים ללוחם. אז לא כמה שהצבא יותר גדול הוא גם יותר חכם וטוב.
_new_ הוספת תגובה



שחיתות וצה''ל
אבנרש (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 18:16)
בתשובה לאמנטל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לגבי השחיתות - אין ספק. אלא ששחיתות בממשל היא בעיה קיומית. הייתי אומר שממשל הוא בעיה קיומית, אבל חבל להכנס לזה עכשו.

לגבי צה''ל - תשובתך מעידה על חסר הבנה בסיסית, וחבל.
גודל ודאי שאיננו קובע, אם כי יש לו משמעות יחסית לא מעטה.
לגבי שאר הפרמטרים שציינת, אני מסכים, מלבד במה שנוגע לפיקוד. בצה''ל אין כמעט אף מפקד מקורי, ואין היום אף מפקד שעבר הכשרה פיקודית מעבר לרמת מפקד מחלקה (וגם זה די בקושי והולך ונעלם).
זה בא לידי בטוי בתפקוד שלהם: בדרך שבה הם מנהלים ובוחנים תרגילים, בפקודות שהם נותנים ובידיעות שהם מתעסקים אתן, ביכלת שלהם להתאים טכנולוגיה (מצויינת באמת, ושהחיילים המפעילים שולטים בה ללא מצרים) למהלכים צבאיים, וברעיונות שלהם לגבי תנועה ואש. בפרט - מיכאל שרון צדק מאד כשהזכיר את השריונומאניה שלנו.
הזכרת בעצמך את מלחמת לבנון השניה. המחלקות והפלוגות אכן פעלו לא רע, ביחס לפקודות שניתנו להן, אבל הפקודות הללו הן הן מה שמייצג את הצבא - שאינו אסף מקרי של יחידות חי''ר קטנות, אלא אמור להיות ארגון שמתאם ביניהן ומכוון אותן למטרה כלשהי.

אני ממליץ בחום על ספרם של עפר שלח ויואב לימור, שבויים בלבנון. כשקוראים אותו, יש לזכור שני דברים: 1. אי אפשר לבר בלא תבן - שלח מציג פתרון אפשרי אחד לבעיה מסוימת, ומתעלם לחלוטין מפתרון הפוך שיתן תוצאות טובות יותר. 2. שלח שוכח לציין שהוא עצמו היה בין הדוחפים להכנסת מונחים ''פוסט-מודרניים'' לצה''ל. אמנם הוא מרמז על כך כשהוא נותן תירוצים וחילוקים.
זה לגבי מלחמת לבנון השניה. לגבי מלחמות קודמות - חפש ספרים שאינם רומנים הסטוריים להעצמת המיתוס. לדוגמא: ספרי ד''ר אורי מילשטיין.
_new_ הוספת תגובה



שחיתות וצה''ל
אמנטל (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 18:29)
בתשובה לאבנרש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תראה, אתה בהחלט צודק כשאתה אומר ששחיתות היא בעיה רצינית. המון שחיתות היא בעיה קיומית. אבל אל תפחיד אותנו באמירות כלליות. תביא נתונים וסטטיסטיקות כדי לתמוך בדעתך. אל תזרוק דברים כי הם רק נוחים לך, או שאתה סתם חושב ככה. תבדוק.

למיטה זיכרוני ישראל נמצאת במקום טוב (כלומר, לאו דווקא מושחתת) ברשימת שחיתות ציבורית בה. אצלנו אנחנו נרגשים וצוהלים כל אימת שמתגית תופעת שחיתות דבר המעיד שאנחנו עדיין רגישים לתופעה הזאת. ישנן מדינות שהציבור כבר הפסיק להתרגש מכל חשיפה בהרגשה שהמצב אכן בכי רע.

חבל שאתה זורק דברים לרומו של עולם לפני שבדקת. הקביעה ש''אינני מבין בצבא'' היא רשלנית מצידך, ומה עוד שלא הוכחת שאתה 'מבין גדול יותר'. טענתך הדי מבולבלת מעידה על מה שטענתי לגביך: ''גודל ודאי שאיננו קובע, אם כי יש לו משמעות יחסית לא מעטה''. צא ולמד. רק תקפת אותי וכבר שמת לעצמך מוקש-יקוש.

אמירתך המוזרה והבלתי נכונה בעליל ''בצה''ל אין כמעט אף מפקד מקורי, ואין היום אף מפקד שעבר הכשרה פיקודית מעבר לרמת מפקד מחלקה (וגם זה די בקושי והולך ונעלם).''
גורמת לי לפקפק עוד יותר בהיכרותך את צה''ל ובהבנה שיש לך כיצד מנהלים צבא ובונים כוח.

בצה''ל אין '' השריונומאניה''. אולי בראש של שרון.

קראתי את סיפרם של עפר שלח ויואב לימור עוד בטרם יצא לאור. הם תיקנו חלק מקביעותיהם בעקבות היערותי ובחלק אחר הם לא שינו דבר. זכותם, זה הספר שלהם.

מכיר גם את אורי מילשטיין איתו היו לי כמה ויכוחים. בחלק מהדברים אני בודאי מסכים איתו.
_new_ הוספת תגובה



שחיתות וצה''ל
אבנרש (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 19:06)
בתשובה לאמנטל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל דוקא בעניין השחיתות, אני פחות נוטה ליחסיות. אולי אני אנטישמי, אבל מיהודים הייתי מצפה ליותר :-)

אני מכיר קצת את צה''ל. נראה מדבריך שאני צעיר יותר, ושאולי היכרותך עם בכירים בצה''ל עמוקה יותר. אני שמח לראות שאתה גם מאלה שכן לומדים.

אתה צודק לגבי הנסוח שלי בהערה לגבי הגדל. הבה נתקן זאת: גדל ודאי שאיננו קובע הכל (כפי שטענת בעצמך), אבל יש ליחסי כחות משמעות לא מעטה.
לדוגמא: כניסת האמריקאים למלחמת העולם הראשונה לא הביאה שום יתרון איכותי מיוחד לכחות ההסכמה. אבל היא תגברה את הכחות במדה שגרמניה לא יכלה עוד להשיב לה. גם במלחמת העולם השניה אותו הדבר. בר כוכבא היה כנראה מפקד מכשר למדי, בהתחשב בהישגיו (לגיון אחד כנראה נמחק מעל פני האדמה - לא משהו לזלזל בו), אבל כשאתה מבודד ונצור, ולאויב יש עוד 10 לגיונות בשטח ועוד 10 בעתודה - לא נשאר לך הרבה. בסופו של דבר, גדל הוא כח גלמי, וטכנולוגיה היא מכפיל כח שעשוי להיות שקול לו (לאחר הפעלת שיקולים של מחיר).
לכן אני גם מתיחס בערבון מגבל לטענותיו של שרון, כאילו גאורגיה יכלה לנצח את כל צבא רוסיה - יתכן שהגאורגים הבינו שכדאי לסגת לפני שהרוסים יכניסו את _כל_ מה שיש להם. נכון שהצבא הרוסי הפסיד במערכות גרילה, אבל הגעה למערכת גרילה היא קטסטרופה רצינית גם לגאורגיה עצמה. מה לעשות - הנוצרים, כמונו, מעדיפים היום פינוקים... ואני לא מבקר את זה.

אני עומד מאחורי אמירתי על ההכשרה הפיקודית בצה''ל. אני אומר זאת על סמך ידע מסוים על מסלול ההכשרה של מפקדי צה''ל, על סמך היכרות מגבלת עם חלקם, ועל סמך נתוח פרטי של התנהגותם. היות ואתה מכיר את מילשטיין, אתה גם לא צריך לבקש ממני מקורות ''מוסמכים''.
ה''שריונומאניה'' באה לידי בטוי במלחמת יום הכפורים - בנסיונות הנפל להתקפת הנגד בימים הראשונים. אפשר לראות גם בהערכות הלקויה ברמה''ג בטוי מסוים שלה, אם כי מכוון הפוך. במלחמת לבנון הראשונה היא היתה מכה מאין כמוה.
אפשר לומר, שהיא צורה אחת של זלזול רגיל באויב, לאחר שראית אותו פעם אחת בורח מפניך בנסיבות מסוימות. גם זו רעה חולה, אלא שאינה ייחודית לצה''ל, ומפקדים אמיצים רבים מצאו את מותם בגללה.
_new_ הוספת תגובה



שחיתות וצה''ל
אמנטל (יום רביעי, 13/08/2008 שעה 20:32)
בתשובה לאבנרש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

היכן היה כתוב ''אנטישמי''? תזכיר לי. כנראה שהכנסת את זה בתגובה הלא נכונה.

התיקון שלך לגבי הגודל ואמירת ש''ליחסי כוחות'' יש השפעה לא מעטה נכונה יותר והיא מה שטענתי כאן לגבי מכפיל הכוח:
''כי לא גודל צבא הוא הקובע,
כי צבא צריך תשתית פיקודית, מבנית וטכנית מתאימה,
כי איכות הנשק הוא גורם קובע,
כי איכות הפיקוד היא הקובעת,
כי איכות החיילים היא הקובעת,
כי אופי המשימות והתטעמתן לרוח העם היא הקובעת,
כי ההנהגה המדינית היא מכפיל כוח נוסף שיכול לתרום או לפגוע ביעילות הלחימה,
כי בצבא צריך תשתית חברתית, מדינית, כלכלית שתתמוך בצבא בשעת רגיעה (בניית הכוח) בשעת מלחמה.''

אתה גם צודק לגבי מכפיל הכוח (כמו שאמרתי) וליכולת של רוסיה לדחוף עוד כוחות. יחד עם זאת אפשר שאם רוסיה תכניס צבא גדול לתוך גיאורגיה הם יגמרו שלם כמו באפגניסטאן. לרוסיה בינתיים יתרון בכוח ובאיכות הנשק.

מיכאל שרן לא מבין במה שהוא כותב בד''כ. בודאי שהוא כותב הרבה שטויות בעניין גיאורגיה ובעניין צה''ל. הוא נראה לי אדם פגוע וממורמר משום מה, ששום דבר לא מוצא כן בעיניו אלא אם הוא טפל ורע.

ההכשרות בצה''ל הן מקצועיות. היום כל קצין בקבע עובד מסלול מסודר של הכשרות מקצועיות, פיקודיות ולימודים אקדמאים. מילשטיין מגזים לחומרה בביקורתו בעניין זה. הוא מעדיף בתי ספר צבאיים כדוגמת אלה שבארה''ב. בישראל זה לא ממש ישים, לוחות הזמנים והצורך לשלב קצינים בעיסוקי הצבא מאלצים הכשרות קצרות יותר, וגם לא הוכח שלימודים צבאיים במקביל ללימודים אקדמאיים מסודרים במכללה תורמים לקצינים טובים יותר.

קורסי הטיס שלנו עברו את המהפך הזה לפני מספר שנים. קורסי הטיס הוערכו משנתיים לשלוש ובסיומם מקבלים הטייסים גם ב.א. האם עוד שנת לימודים ברוטו באמת מסויפה לאיכות הטייס? לא בטוח. אבל בכל מקרה הם נותנים לו תואר אקדמאי. בונוס יפה.

''שריונומאניה'' לא באה לידי ביטוי בתחילת מלחמת יום כיפור. מה שבא לידי ביטוי הוא הברדק הצה''לי והוא שהשפיע על הכשלים בארבעת ימי המלחמה הראשונים בסיני.

השריון עצמו ותו''ל השיריון עמדו לרשות הפיקוד הצה''לי בתחילת המלחמה אבל הברדק, ההפתעה והאילתורים פגעו בהכנסתם של הטנקים לתוך המלחמה, כמו שהבריטים אומרים ב-Orderly fashion ולפי התו''ל שהיה מוכר לכולם.

בסופו של דבר ה''שריונומאניה'' היא שניצחה את המלחמה, רק לאחר שמפקדי ה''שריונומאניה'' התעשתו.
איזה מכה היא היתה במלחמת לבנון הראשונה?

לא מדובר בזיזול באוייב. כמו שאמרתי מדובר בהנהגה מדינית וצבאית שמשחקים בצבא מפעם לפעם לפי כללים פוליטיים הנוחים להם. אני גם אומר שלצה''ל אין בכלל בעיית תקציב אלא בעיות של עדיפות בפרויקטים. לצה''ל גם אין בעיות מודיעיניות שאי אפשר לפתור אותן, אלא לפעמים נופלים מפקדים לאי הבנת המודיעין וחוסר יכולת להצע בקרת מודיעין ראויה. בטרם מלחמת יוה''כ היה מודיעין טוב הגיעו מאות ידיעות שכל אחת מהן ובודאי שכולן ביחד היו מדליקות את האור לכל קמ''ן מתחיל. העיה במודיעין היתה שוב חיצונית. שמפקד שלא הכיר מודיעין לפני זה החליט שרק הוא קובע מה נכון ומה יפורסם במסמכי המודיעין שיוצאים למעלה - לרמטכ''ל, שר הביטחון, ראש ממשלה. כפיה זו של בן אדם אחד הכשילה מנגנון משומן ואיכותי שלם.

משמעות הדבר היא, שמנהיגים צריכים לתקשר בינהם בסביבת עבודה מתאימה למשימתם, פתיחות, קבלת החלטות מסודרת ולא יריות מהמותן. ברוב מקרי הכשל האשמה היו במנהיגים המדיניים או הצבאיים או שניהם ולא בדרגי הביצוע.
_new_ הוספת תגובה



שחיתות וצה''ל
אבנרש (יום חמישי, 14/08/2008 שעה 10:29)
בתשובה לאמנטל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אנטישמי - לא אמרת, רק הקדמתי תרופה למכה. סליחה על אי ההבנה.

יגמרו כמו באפגניסטן - זה מה שטוען מר שרון שהגאורגים יכולים לגרום לרוסים. אבל הרוסים בונים על זה, שהגאורגים יעדיפו לסגת מאוסיטיה (לאור ההתערבות הרוסית שכנראה לא צפו אותה) לפני שיגררו את ארצם לכבוש רוסי. מלחמת גרילה היא ברירתו של הנכבש, לא משהו שאתה שואף להגיע אליו כדי לשמר כיבוש קרקעי במקום אחר. כשהרוסים יצאו מאפגניסטן - נשארה שם אדמה חרוכה. כל עוד הגאורגים מאמינים שרוסיה תצא מארצם בטוב - הם לא ינסו להמשיך להתגרות בה, והם צודקים.

לוחות הזמנים, אם אתה מתכוון לפז''מ הקצר בין תפקיד לתפקיד, הם אלוץ שאינו מחוייב המציאות - יצרנו אותו בעצמנו והוא מתאים למערכת הגרועה. חלק נכבד מבקורתו של מילשטיין מתיחסת לנושא הזה דוקא.

אינני סבור שעוד שנת למודים תתרום משהו. אני גם סבור שבקורסים הצה''ליים (באלה שכן מלמדים משהו - טירונות, קורס חובשים ודומיו, אולי גם קורס מ''כים) מנפחים את הראש יותר מדי שעות ביום בשעורים פרונטליים. גם בתחום הזה ''הגדל לא קובע''. אבל התכנים כן.
ההכשרה המקצועית לאנשי מחשבים היא אולי טובה. אבל אני מדבר על למודי הסטוריה צבאית, על נתוח קרבות, על תאוריות של הפעלת כח בפעל. מראיונות שקראתי עם קציני צה''ל, נראה שכולם לומדים את זה לראשונה בשדה הקרב, ואחר כך מדברים על זה, שהיינו צריכים לדעת שצריך לעשות כך וכך. מה לעשות, שעורי מור''ק אינם תחליף למחקר וללמוד רציני.

הברדק הצה''לי בא לידי בטוי יפה מאד כמובן. וגם התפיסה - מורשת מבצע קדש ומלחמת ששת הימים - שהתרגולת היא: צה''ל מביא לשם טנק, והחיילים המצרים מורידים נעליים ובורחים.
הכנסת טור טנקים לשביל צר בנחל עמוק בשטח שאינו נשלט על ידינו - רעיון נורא ואיום, גם אם לא היו יודעים דבר על כח הקומנדו הקונקרטי שהמתין בסולטן יעקב וגם אם לא טעו בנווט. הנס היה, שהקומנדו הרוסי היה כל כך גרוע, ולא הצליח לנצל את זה עד הסוף.

כאמור, אני לא מזדעזע יותר מדי מ''המחדל המודיעיני'' של יוה''כ. בסופו של דבר, מודיעין הוא משחק מאד בעייתי. הרמטכ''ל ושרי הממשלה קבלו מידע נפרד מהמוסד, ואף ידעו על הצפי לפרוץ המלחמה בזמן מספיק כדי לגייס מלואים (הרי החלו בגיוס עוד לפני 2 בצהריים, ופינו את יישובי רמה''ג כבר קדם) וכדי לארגן את קוי ההגנה. גם עשו משהו בנדון, אבל עשו גרוע, חלק בהתאם לתכניות מגרה גרועות, חלק סתם כי לא חשבו, וחלק כי צה''ל מעולם לא הכין את עצמו לבצוע התכניות הללו.
מחדל מהותי הקשור למודיעין היה דוקא בתחום ההפצה - לדוגמא, שריונרים לא ידעו על טילי נ''ט, למרות שהמידע היה בידי המודיעין זמן רב מראש.
כפי שכבר כתבתי, המחדל העיקרי היה, לדעתי, שבצה''ל בנו על חזקה שצה''ל מנצח את המצרים.

אם דרגי הבצוע הם הפלוגות - אני מקבל את טענתך במשפט האחרון.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי