| כאשר כתבתי את המאמר ''המלחמה על השלטון'', סהדי במרומים שהרס מערכת המשפט לא היה יעדי. מי שמעלעל במאמרי לאורך הזמן, תמיד תקפתי את המושג ''שלטון החוק''. משום ששלטון הוא בר-התקפה; משום ששלטון הוא בר-החלפה; משום ששלטון הוא בר-תחלואים. שלא לדבר על כך שהעובדה שכולם מדברים על על כך שהחוק צריך להיות השליט, סופו של דבר גם העושים במלאכה מתחילים לאמץ לעצמם את התפישה, שהחוק הוא השלטון.
אספר לך משהו שאתה ודאי לא מודע לו. לאחר שסגן מאיר הר-ציון לקח אתו רב''ט, ושניהם הלכו לאזור חברון כדי לנקום את רציחתה של אחותו והחבר שלה, בא היועץ המשפטי לממשלה, חיים כהן ז''ל, ואמר לבין גוריון שצריך להעמיד לדין את הקצין. בן-גוריון השיב לו: שמעתי. למי שאינו זוכר או אינו יודע, עד לרצח, היו הבדואים מהאזור ההוא מגיעים לישובי חבל לכיש, גונבים, בוזזים, פוצעים והורגים. הממשלה היתה חסרת אונים במקצת. אבל לאחר שמאיר הר-ציון הרג את ששת הבדואים, ואת הנער שהיה אתם הותיר בחיים, הוא אמר לנער: לך לשבט ותגיד להם שהששה האלה הם בתמורה לבחור ולבחורה. ובך לא נגעתי, כי בילדים אסור לפגוע, וכדי שגם תספר להם את האמת. אחרי הפעולה הזו, אזור לכיש הפך להיות חבל ארץ חקלאי שקט.
מאיר הר-ציון הלך לפעולה בידיעת מפקדו ובאשור הרמטכ''ל, משה דיין. לבן-גוריון הפעולה הזו היתה נוחה לשלטון. לאיש משפט, זה אולי לא מתקבל על הדעת. אבל בימין של גוריון, היועץ המשפטי לממשלה לא היה יוצא בראש חוצות ומודיע שהוא לא מרשה לראש הממשלה לעשות...
היועץ המשפטי לממשלה מעולם לא השתתף בישיבות ממשלה עד להגעתו של בגין לשלטון. רמטכ''לים ואלופי צה''ל מעולם לא השתתפו בישיבות ממשלה עד להגעתו של בגין לשלטון. אצל בן-גוריון היתה הפרדה מוחלטת בין הדרגים המבצעים לבין הדרג המדיני. בגין העריך מאד את הגנרלים שלו וסמך עליהם באופן עוור, וכך היה גם עם המשפטנים, ולכן הוא שלב אותם עם הדרג המדיני. להערכתי, זו היתה טעות קשה.
היתה וועדה מיוחדת שהוקמה בראשותו של השופט העליון בדימוס, מאיר שמגר, כדי לבדוק את תפקודו הכפול היועץ המשפטי לממשלה: תובע כללי מחד, ויועץ לממשלה מאידך. והוועדה המליצה המלצה מאד ברורה, שיש להפריד בין התפקידים. דהיינו, שיש למנות שני אנשים שונים לתפקידים הללו. וכדי לא לפגוע ביועץ המשפטי המכהן, הוועדה קבעה שאת המלצותיה יש להחיל עם בחירת היועץ המשפטי הבא. לו היתה לאליקים רובינשטין, היועץ דאז, מעט זקיפות קומה משפטית-מקצועית, הוא היה מכבד את המלצת נשיא בית המשפט העליון לשעבר, ומדיר את רגליו מישיבות הממשלה. אבל הוא רצה בשלטון והוא נשאר. ולחברי הממשלה, כולל ראש הממשלה, זה מאד נח שהיועץ המשפטי יושב בקרבם, זה מקשה עליו את תפקודו כלפיהם.
אנחנו חייבים לעשות שדוד מערכות רציני במערכת היחסים בין הרשויות. ואני חוזר על זה שוב, לא יתכן שבית המשפט העליון יתערב בשקולים של מפקד מחלקה בשעת קרב. יש לנו צבא מוסרי. לצבא יש חוקת שפוט צבאית, הנלמדת בהרבה צבאות בעולם. הבג''צ במקרה הזה מיותר. |