| נגעת בכמה נקודות חשובות מאד (ואוסיף משלי): המוסר- אכן הוא תנאי הכרחי בעיני לקיום חברה לאורך זמן, מעין ''אסטרטגיה יציבה מבחינה אבולוציונית'' אם תרצה. כבר בתנ''ך מובהרת לנו חשיבות קיום ערכי מוסר כפי שהם מצווים בו והמחיר שאנו עלולים לשלם באם לא נקיימן (ויקרא כ''ו למשל) הקידמה- יש האצה של קצב ההתקדמות המדעית/טכנולוגית, דוגמא אפשרית לכך הוא חוק מור ההתקדמות הזו יכולה לשמש הן כברכה והן כקללה (למשל פיזיקה גרעינית: אנרגיה גרעינית מחד ופצצות אטום מאידך) כך שרצוי שיתוו ויאכפו (ע''י גוף מתאים) קווים אדומים מנחים להתקדמות הזו ולא פחות חשוב שיובהר וינומק ע''י מי שמתווה מדוע הם כאלה.
בעניין הדלק- בהחלט כבר יש אלטנטיבות וייתכן שעם ההתקדמות בהבנת תהליכים, נוכל אולי גם למזער חלק מהנזקים הסביבתיים וגם למצא עוד כאמור תחליפים יעילים, כך שכלי רכב 'נקיים' יותר יחליפו את אלה הקיימים.
חיזוי העתיד- ברמה הטכנולוגית/מדעית (להבדיל מהמוסרית לעיל) קשה, לעניות דעתי, לחזות כיוון ברור. פעם למשל חשבו, כמדומני, שלא יהיה מספיק מזון לאוכלוסית עולם קטנה מזו שיש היום (ואכן עדיין לצערנו יש רעב, אבל, להבנתי, זו לא בעיה של כמות מזון, אלא חלוקתו ועוד) ולא כך הוא. נראה לי שאתה מבין בפיזיקה יותר ממני, שם מוזכר ''עיקרון אי הוודאות'', קשה, אני משער, לרובנו, להעריך לאיזה כיוון הדברים מתקדמים בהקשר הנ''ל. |