סגור בדיור המוגן שלנו, אין כמעט משמעות ליום האחרון של חג הפסח. החג עכשיו מאחורינו, ובמצפון שקט אני יכול להזמין לחם ולחמניות מחנות הכל-בו הקטנה שבכניסה לבניין.
לאנשים בגילי, אין כבר משמעות לסיום ימי החג – ממילא אינני יוצא מן הבית לעבודה או ללימודים, ואני ממשיך להיות צופה מן הצד, כמי שעוקב אחר הנעשה מעל גבי מסך המחשב שלי.
וזה מביא אותנו לקורונה – עד כמה נמצאת המגפה בשליטה, מה המאזן של שבוע הפסח במספר הנפגעים מן המחלה ובמספר המחלימים ממנה.
המבחן איננו בדיור-המוגן בו אני שוהה כיום, אלא בחברה עירונית צפופה, בשכונות ובבתים שלא ציפו למגפת הקורונה, חברה שנדרשת היום להתמודד עם הבעיה. אנו מוצאים משפחות מרובות-ילדים, צפופות בדירות קטנות, מספר רב של דירות בכל בניין – ואלה נדרשים בו-זמנית להמשיך את חייהם הרגילים ובה בעת להושיט יד לשכן שנפגע בקורונה, ולסייע לו בכל תחומי החיים.
מזלנו – שניתן בימים אלה לרתק ולהפעיל את מערך יחידות צה''ל, בשרות המדינה, ובכל תחומי החיים. מבחן הקורונה לחברה הישראלית, איננו אלא תרגול נוסף, שלא היה מתוכנן, של ניהול המשק במצב חירום.
מזלה של ישראל – זו המוכנות לעבור ללא התרעה משיגרת חיים רגילה למצב של איום בטחוני, יש לנו חברה ומשק מתורגלים במעברים אלה ואנו עושים זאת כמעט ללא זעזוע. ואכן, לצופה מן הצד – המשק הישראלי ממשיך בשיגרת חייו מבלי להיות מופרע מן המצב.
עודנו רחוקים מחזרה לשיגרה – עד כה נדרשנו להתמודד עם הבעיה בתקופת החופשה ממוסדות החינוך, בתקופה בה התלמידים ממילא לא היו אמורים להימצא בשגרת הלימודים. המבחן יהיה בשבועות הקרובים – שעה שהמשק אמור לחזור לתפקוד שגרתי ומלא, לפחות עד חודש יוני, עד לתקופת חופשת הקיץ.
וכל זה מתנהל דרך-שיגרה, בימים שבעצם אין לנו ממשלה יציבה במדינה.
חג הפסח הוא חג יציאת מצריים, וזו יציאת-מצריים שלנו היום,
אז, לפני שלושת-אלפים שנה, הלכנו במדבר ארבעים שנה שאפשרו לערב-רב של היוצאים ממצרים להתגבש ולהיערך לכניסתם לארץ. המבחן שלנו היום שונה – אנו זקוקים לתקופת גיבוש והתארגנות, לתקופה שתהפוך את מקבץ הגלויות לעם ולמדינה.
אין לנו את משה רבנו של היום, זה תפקידה של המערכת הפוליטית הקיימת, תפקידם של מנהיגי המפלגות הפוליטיות. כולנו תקווה שאלה ידעו לקבל ההחלטות הלא קלות, ויובילו את החברה הישראלית במבחנים שבדרך.