פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
בצאת ימי הפסח
שלמה גזית (יום רביעי, 15/04/2020 שעה 20:00)


בצאת ימי הפסח

אלוף (דימ.) שלמה גזית



סגור בדיור המוגן שלנו, אין כמעט משמעות ליום האחרון של חג הפסח. החג עכשיו מאחורינו, ובמצפון שקט אני יכול להזמין לחם ולחמניות מחנות הכל-בו הקטנה שבכניסה לבניין.

לאנשים בגילי, אין כבר משמעות לסיום ימי החג – ממילא אינני יוצא מן הבית לעבודה או ללימודים, ואני ממשיך להיות צופה מן הצד, כמי שעוקב אחר הנעשה מעל גבי מסך המחשב שלי.

וזה מביא אותנו לקורונה – עד כמה נמצאת המגפה בשליטה, מה המאזן של שבוע הפסח במספר הנפגעים מן המחלה ובמספר המחלימים ממנה.

המבחן איננו בדיור-המוגן בו אני שוהה כיום, אלא בחברה עירונית צפופה, בשכונות ובבתים שלא ציפו למגפת הקורונה, חברה שנדרשת היום להתמודד עם הבעיה. אנו מוצאים משפחות מרובות-ילדים, צפופות בדירות קטנות, מספר רב של דירות בכל בניין – ואלה נדרשים בו-זמנית להמשיך את חייהם הרגילים ובה בעת להושיט יד לשכן שנפגע בקורונה, ולסייע לו בכל תחומי החיים.

מזלנו – שניתן בימים אלה לרתק ולהפעיל את מערך יחידות צה''ל, בשרות המדינה, ובכל תחומי החיים. מבחן הקורונה לחברה הישראלית, איננו אלא תרגול נוסף, שלא היה מתוכנן, של ניהול המשק במצב חירום.

מזלה של ישראל – זו המוכנות לעבור ללא התרעה משיגרת חיים רגילה למצב של איום בטחוני, יש לנו חברה ומשק מתורגלים במעברים אלה ואנו עושים זאת כמעט ללא זעזוע. ואכן, לצופה מן הצד – המשק הישראלי ממשיך בשיגרת חייו מבלי להיות מופרע מן המצב.

עודנו רחוקים מחזרה לשיגרה – עד כה נדרשנו להתמודד עם הבעיה בתקופת החופשה ממוסדות החינוך, בתקופה בה התלמידים ממילא לא היו אמורים להימצא בשגרת הלימודים. המבחן יהיה בשבועות הקרובים – שעה שהמשק אמור לחזור לתפקוד שגרתי ומלא, לפחות עד חודש יוני, עד לתקופת חופשת הקיץ.

וכל זה מתנהל דרך-שיגרה, בימים שבעצם אין לנו ממשלה יציבה במדינה.

חג הפסח הוא חג יציאת מצריים, וזו יציאת-מצריים שלנו היום,

אז, לפני שלושת-אלפים שנה, הלכנו במדבר ארבעים שנה שאפשרו לערב-רב של היוצאים ממצרים להתגבש ולהיערך לכניסתם לארץ. המבחן שלנו היום שונה – אנו זקוקים לתקופת גיבוש והתארגנות, לתקופה שתהפוך את מקבץ הגלויות לעם ולמדינה.

אין לנו את משה רבנו של היום, זה תפקידה של המערכת הפוליטית הקיימת, תפקידם של מנהיגי המפלגות הפוליטיות. כולנו תקווה שאלה ידעו לקבל ההחלטות הלא קלות, ויובילו את החברה הישראלית במבחנים שבדרך.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


דווקא היתה לנו ממשלה יציבה
בצלאל פאר (יום חמישי, 07/05/2020 שעה 21:39) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שעל פי החוק היא ממשלה לכל דבר, כל עוד לא מתמנה הממשלה החדשה. אלא שהפוליטיקה הישראלית המקרטעת עיצבה את ממשלת המעבר כממשלה זמנית, שכוחה נסדק ונחלש משום מה. אבל ממשלת מעבר היא הממשלה היציבה ביותר משום שאי אפשר להפילה שוב, עד הקמתה של הממשלה המחליפה אותה.

אין לנו משה רבנו היום, כי משה רבנו לא נכנס אל הארץ. משה רבנו היה כהרצל, או נכון יותר הרצל היה כשמה רבנו, שבתחילה הם הפנו גב ליהודים והתבוללו בחברה המקומית המארחת. עד שראו גויים מכים/רודפים איש עברי, איש יהודי, ואז הגיבו כל אחד בדרכו, והפכו לציונים. ושניהם לא באו אל הארץ.

היום אנחנו בתקופת יהושע והשופטים, למרות שבימינו הם הולכים רכיל אחר תפארת התפקיד והופכים את המשפט לפוליטיקה ואת הפוליטיקה ל''כל הארץ משפט''. רוח המשפט התנפחה ויצאה כשד מהבקבוק שלה. היום שופט עליון חושב שהוא אלוהים ולוקח סמכויות יש מאין ומרחיב התערבותו ל''הכל שפיט'', בלי שניתנה לו הרשאה לכך. האיזונים והבלמים נפרצו, והכנסת הפכה למשרתם של העליונים. המצב מחייב תיקון. ואני חושש שבגלל שיש לנו ממשלה פריטטית התיקון לא יבוא. בשנה הקרונה אמורים להתמנות נדמה לי 4 שופטים עליונים - אני חושש מאוד ששוב ייבחרו בחשיכה ובלי שום דין וחשבון לציבור, 4 שופטים שמאלנים, שיחזקו את התחושב בציבור שהבג''צ הוא מפלגה משפטית בעלת עניין פוליטי. אני מקווה שנתניהו וגנץ הגיעו להבנות בקשר למינוי השפטים, כי אם לא, אז מערכות השלטון יהרסו זו את זו.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי