פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
משה פרל ותחרות בשוק ההון
עגל הזהב / דוד סיון (יום שלישי, 05/12/2006 שעה 15:00)


משה פרל ותחרות בשוק ההון

ד''ר דוד סיון



משה פרל
משה פרל
משה פרל: אינתיפאדה כזאת עוד לא ראיתי. מגיעים אלינו אפילו ארגונים ירוקים שאומרים לנו שהבנקים אשמים בזיהום האוויר, כי הם נותנים אשראי לחברות שמזהמות את הסביבה,...
איתן רף: נטל הרגולציה הוא האחראי להעלאת העמלות,...
לפני כשלוש שנים כתב העיתונאי-כלכלן משה פרל ספר, בעיניים פקוחות (כתר, 2003), באמצעותו הבהיר לנו את עמדתו על המשק הישראלי. בחלק ג' הוא מספר לנו על האסטרטגיה והטקטיקה של 'אצולת הממון' בקרבות לשמירה על האינטרסים שלה. כדוגמה עיקרית הוא הציג את מאבק 'אצולת הממון' נגד מס הבורסה (מאבק שבסופו של דבר נכשל משהו). בפרק חשוב נוסף, 'גן העדן של המונופולים', הוא מציג פגיעתם של המונופולים והריכוזיות במשק הישראלי.

כעורך הכלכלי של מעריב הוא המשיך להציג את הגישה שצריך לפתוח את המשק לתחרות ולפרק את הריכוזיות. כך זה נמשך גם כאשר החלו המאבקים בעד ונגד הרפורמה שהתגבשה בועדת בכר (דו''ח הצוות הבין-משרדי לעניין רפורמה בשוק ההון). נכון שהגישה של פרל היתה יותר מתונה מזו של גיא רולניק ומירב ארלוזורוב (''הארץ'') שהציגו עמדה בלתי פשרנית ואפילו מיליטנטית כדי להשפיע על מקבלי ההחלטות. אבל ההבדל הזה לא צריך להטעות אותנו. תעיד על כך עמדתו של אחד הדירקטורים בבנק הפועלים באותם ימים שטען:
אוי לו ואבוי לו למי שמעז לחלוק על דעתה המגובשת של המנהיגות העיתונאית–כלכלית... גיא, מירב, גדעון, משה [פרל] וסטלה... מי שחושב שאולי יש מקום לשקול לא לפורר את הגושים הפיננסיים הגדולים והמגובשים - אין לו שום סיכוי להישמע,...
אלא שבאמצע השנה שעברה הוא מונה משה פרל להיות מנכ''ל איגוד הבנקים שתפקידו לייצג ולדאוג לאינטרסים של הבנקים. הבנקים הבינו איזה אוצר יכול להיות מי שכמוהו מבין וקורא את המציאות וגייסו אותו לכוח שלהם במאבק לשמירת 'כוחם הכלכלי' – שמירת הריכוזיות. הציטוט בראש המאמר הוא דוגמה חלקית אבל טובה איך עושים זאת.



העובדה החשובה שעלינו לזכור היטב היא שיישום ההמלצות של ועדת בכר מהווה שלב, תנאי הכרחי ולא מספיק לטיפול בבעיות הקיימות בשוק ההון. בין הבעיות האלו היא ישנן הריכוזיות הגבוהה ותחרות מאד מוגבלת במגזר פקדונות הציבור שסיפור העמלות הוא ביטוי ברור שלה: בנק אחד העלה את העמלות והשאר הצטרפו תוך ימים. התנהלות כזאת, קרטליסטית, גם אם חוקית היא אסמכתא די טבעית לצורך בהנהגת פיקוח. מכאן שחברי הכנסת נהגו בצורה אחראית כאשר העלו לדיון את הצורך בפיקוח בנושא העמלות.

הנה מה שאמר (''בישראל פיתחתי עור של פיל'', עסקים, מעריב, 24.11.2006, עמ' 3) הנגיד, סטנלי פישר על הפרשה:
  1. צריך לחזק את התחרות בין הבנקים במגזר משקי הבית והעסקים הקטנים.
  2. ''מה שלא מוסיף לתחרות [גורע] היא רשימת העמלות הארוכה, המוגזמת ולעיתים מגוחכת...''.
  3. עיקר הפרנסה של הבנקים צריך להגיע מרווחי הריבית כפי שמקובל במדינות אחרות.
על הרקע הזה ברור שהאמירות של ראשי איגוד הבנקים הם חלק מן המאבק נגד חיזוק התחרות בין הבנקים. בימי המאבק הציבורי בעניין הרפורמה בשוק ההון (ועדת בכר) ניסו 'הבנקאים' להפחיד את הציבור כדי למנוע את יישומה של הרפורמה. היום, בעניין העמלות, הם יותר זהירים ומחפשים אשמים אבסטרקטיים: הרגולציה (איתן רף) ורק מתלוננים על המתקפה הציבורית 'הלא מוצדקת'. אני משער שעם התקדמות נסיונות החקיקה תגבר הפעילות של 'הבנקאים' נגד.

מנהלי ענף הבנקאות יודעים שפירוק המונופולים והריכוזיות תהליך שחזק את התחרות, גם במגזר שלהם, היא חיונית להתפתחות המשק. אבל כאשר פתיחת התחרות במגזר בו הם פועלים עולה על שולחן הדיונים הם ימצאו סיבות ותירוצים נגד. ''... מתברר שלכולם יש דת אחת - הם מאמינים בתחרות, מטיפים לתחרות וחושבים שאין מספיק תחרות. חוץ מבענף שלהם, כמובן. שם הכל בסדר'' (כולנו באותו הראש).

משה פרל, מנכ''ל איגוד הבנקים, יודע גם הוא מהי טובת המשק כאשר מדובר בבעיית הריכוזיות במגזר פקדונות הציבור הרחב. יהיה מעניין לעקוב אחרי ההתפתחות בפעילות שלו במקביל להתנהלות חברי הכנסת בקשר לחקיקה בנושא העמלות ופירוק הריכוזיות בהקשר הזה ובכלל.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


מנסיון אישי
ע.צופיה (יום רביעי, 06/12/2006 שעה 19:14) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מנכ''ל איגוד הבנקים הוא תפקיד ביורוקרטי לחלוטין.איני חושב שבתפקידו זה תהיה לו השפעה כלשהי על התחרותיות שאיננה.
זה משהו כמו יו''ר איגוד העיתונאים.
_new_ הוספת תגובה



מנסיון אישי
דוד סיון (יום רביעי, 06/12/2006 שעה 19:26)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יתכן מאד שזה תפקיד ביורוקרטי אבל עובדה היא שדבריו
(המתרעמים...) מצוטטים בתקשורת. עובדה חשובה שניה
היא שעיתונאי שהשקיע עבודה בעידוד פירוק הריכוזיות
לא משתתף יותר...

עובדה נוספת בסיפור הזה היא שקודמיו בתפקיד היו חלק
מהכוח של הבנקים במאבק נגד הרפורמה של ועדת בכר.
_new_ הוספת תגובה



הערות
אאא (יום חמישי, 07/12/2006 שעה 20:07) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1) מעניין לראות מספרים על סך המס על רווחי הון ממניות ששולם בפועל,כדי לבדוק את הטענה האם אכן המאבק במס על הבורסא נכשל.

2) אין לראות את אצולת ההון כישות אוטונומית.אוליגרכית ההון,המשפט,התקשורת,האקדמיה ובכירי השרות הציבורי הם כולם אנשי סל''ח (סמולני,לבן וחילוני).
אנחנו מדברים פה על אוליגרכיה כמעט פיאודלית ששולטת בצורה מוחלטת על כל משאבי המדינה ועל כל עמדות הכוח שלה.
זה קיים בחלק ממדינות דרום אמריקה ובדרום אפריקה של ימי פוסט האפרטהייד.
_new_ הוספת תגובה



משה פרלאמור להתמנות מנכ''ל איגוד הבנקים
א. פרקש (יום שישי, 08/12/2006 שעה 22:56) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הוא עדיין לא. מעניין לראות האם הוא יישאר נאמן לעמדותיו כשהיה עיתונאי או דווקא יעבור את הגבול וישחק בעבוק מעסיקיו. הרי הכסף לא גדל ב''מעריב''. עכשיו הוא יוכל להיות שותף לרווחים.

לגבי אמירותיו של סטנלי פישר ב-‏24.11.2006, אז נעשה רק מעט מאוד לתיקון המצב.

* התחרות בין הבנקים במגזר משקי הבית והעסקים הקטנים לא גדלה, אלא מורגש שיש תיאום בינהם כדי לשמור את מעמדם החזק שמשק. התנהלות הבנקים היא אינטרס משותף שלהם שמתקיים בין אוייבים (הבנקים בינם לבין עצמם) כאשר הם נערכים נגד האוייבים המשותפים שלהם (האזרחים והממשלה).

* לגבי עיקר הפרנסה של הבנקים שצריך להגיע מרווחי הריבית כפי שמקובל במדינות אחרות, נדמה לי שהיתה התקדמות קלה. הבנקים ביטלו או בעצם איחדו כמה סעיפי עמלה וירדו מכמה מאות לכמה עשרות בודדות. אינני יודע כמה סעיפי עמלות במדויק נותרו היום לאחר ביטול/איחוד עמלות. ממישהו שמעתי שנותרו 11 אבל זה נשמע לי אופטימי מדי. העניין הזה צריך להיות לדעתי מטופל בחוק שינחה את הטיפול בכספי הציבור שאופן שיחייב את הבנקים.

* האם ניתן היום להקים בדרך כלשהי בנק ''עממי'', על ידי קבוצת אזרחים גדולה שיתאגדו וישקיעו הון התחלתי סביר ויתנו שירות זול והוגן, ללא עמלות ובריביות סבירות, באופן שיהיו אלטרנטיבה טובה לציבור? דבר כזה יכול למשוך קהל גדול מהבנקים הקיימים ולהפוך את הבנק החדש לבנק המוביל במשק שיקבע בשל גודלו את חוקי המשחק בפועל.
_new_ הוספת תגובה



באמת תעלומה
דוד סיון (שבת, 09/12/2006 שעה 7:25)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לפי ידיעות בעיתונות שצוטטו במאמר משה פרל הופיע ביחד עם איתן רף (היו''ר) כמנכ''ל. מצד שני באתר של איגוד הבנקים (http://www.igudhabankim.org.il/?t=template1&clus...) כתוב שפרדי וידר הוא המנכ''ל. כדי לפתור את התעלומה שלחתי לאיגוד הבנקים מייל עם העתק אליך.

לגבי עניין מספר העמלות אני סומך על פישר שהוא מכיר מה נעשה בעולם הגדול וגם בארץ. יתכן שההתקדמות עליה אתה מדבר התרחשה לפני זמנו של פישר.
_new_ הוספת תגובה



האם משה פרל המנכ''ל?
דוד סיון (יום ראשון, 10/12/2006 שעה 9:32)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מבירור שערכתי בעקבות הערתך מתברר שמשה פרל כבר באיגוד
הבנקים, בתקופת חפיפה עם פרדי וידר המנכ''ל היוצא.
_new_ הוספת תגובה



האם משה פרל המנכ''ל?
א. פרקש (יום שני, 11/12/2006 שעה 13:10)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תודה.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי