פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אין כמו בבית
טורקיז קטן / יובל רבינוביץ (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 0:09)


אין כמו בבית


ד''ר יובל רבינוביץ




בשקט בשקט עבר עלינו יום הבחירות לרשויות המקומיות. כאן, בפא''צ, הן לא הוזכרו אף ברמז. סתם יום של חול. האם זה מעיד על אדישות באי הפורום, על חוסר החשיבות של הבחירות, או על הקוסמופוליטיות שלנו, שגרמה לנו להקל ראש בבחירות לרשויות המקומיות במדינה זעירה במזרח הים התיכון?

הישוב שבו אני מתגורר נהנה ממערכת בחירות מנומנמת במיוחד. רק בימים האחרונים היו עצרות וחלוקת עלונים. הבחירות לא היו נושא דיון ער במיוחד, ועל ראשות המועצה נראה שהמלחמה אינה רצינית.

שונה הדבר בערד, שם אני עובד. ששה מועמדים וארבע-עשרה רשימות הקפיצו את העיר. שלוש מהרשימות שכרו משרדים בקניון הקטן שבמרכז העיר, והקרב נראה אמיתי לגמרי. כאיש מבחוץ, שאינו מצביע בערד, אני יכול לומר שיש ניסיון לגעת בבעיות האמיתיות של העיר, לפחות על ידי חלק מהמועמדים. שניים מהמועמדים נראים לי ראויים לתשומת לב מיוחדת. האחד הוא דוקטור לפיסיקה, מוטי בריל, העובד בכור הגרעיני בדימונה. אנשים מאוחדים בדעה שמדובר באדם נחמד ללא שום ניסיון רלוונטי לתפקיד אליו הוא מנסה להיבחר. האחר הוא חרדי, אברהם קמינר. הוא תפס את תשומת לבי משום שהוא בהחלט אופציה ריאלית, למרות שהחרדים מהווים מיעוט בעיר.

נראה שחילונים המצביעים עבור מועמד חרדי חשים צורך להתנצל: ''הוא אמנם חרדי, אבל...'' (לא יגע בסטטוס קוו, מעודד מועדוני ספורט למרות משחקי השבת ועוד כהנה וכהנה). מי שמצביע לבריל אינו צריך להתנצל.

אני מודע לחלוטין לכך שלא כתבתי שום דבר המלמד משהו אמיתי על המועמדים. כאיש מבחוץ, אין לי די נתונים להבין מהן הבעיות האמיתיות של ערד.

בכל אופן, יתכן שיהיה כאן ציון דרך היסטורי קטן. ראש עיריה חרדי הנבחר בעיר חילונית הוא דבר לא שכיח. אמנם בירושלים ובבני-ברק נבחרו ראשי עיריה חרדים, אבל בערד ריכוז החרדים הוא קטן בהרבה. אם קמינר ייבחר, יהיה זה גם בזכות הרבה קולות חילוניים.

מכל מקום, הדבר יתברר, ככל הנראה, בעוד זמן לא קצר, משום שלא סביר שהבחירות בערד יוכרעו בסיבוב הראשון. יהיה מעניין.



הבחירות האלה הן בעלות שיעור ההשתתפות הנמוך ביותר מאז קום המדינה. בגל''צ שמעתי את הקריינית מהרהרת: מהן הסיבות לשיעור ההשתתפות הנמוך: אדישות, יאוש מהמצב או חוסר אמונה בהבטחות הנבחרים? זהו טימטום נפוץ בקרב סמרטעיתונים וכתבלבים. אני יכול לחשוב על עוד כמה אופציות, למשל - שהבוחרים מרוצים מהמצב הקיים בישוביהם או שמפרשים בצורה ריאלית היכן הקרב אבוד ואינם רוצים לבזבז זמן בעמידה בקלפי. מעניין מה גורם לקברניטי גלי צה''ל לקבל לשורותיהם כותבים רדודי חשיבה: אדישות, יאוש, או האמונה שגם המאזינים אינם חכמים גדולים.

האם באמת שיעור הצבעה נמוך הוא בעייתי? אני מצליח לחשוב רק על בעיה אחת: אם מספר המצביעים הוא קטן מאד, קל יותר להגיע אליהם תוך הבטחת טובות הנאה. המנצח במקרה כזה יהיה, לדעתי, בעל האירגון המסודר מבין המתמודדים. אבל אינני בטוח שזהו חשש ריאלי. בכל העולם שיעור המצביעים לרשויות המקומיות הוא נמוך. הקשר בין הצלחה במישור המוניציפלי לבין הצלחה ארצית נמצא בדמיונם הפרוע של הפוליטיקאים. לכל היותר הם יכולים להשתמש במערכת הבחירות הזו כדי לבחון עד כמה אירגון הבחירות אצלם הוא משומן. אין שום קשר בין זהות האחראי על פינוי האשפה לבין אמונותיו של אדם לעניין הסכמות ז'נבה.



דרך אחת להעלות את שיעור הבוחרים בישובים קטנים היא מה שנעשה בישוב שלי. דקות ספורות לפני שהגעתי הביתה, בשעה שמונה בערב, צלצל הטלפון בביתי, ואשתי נשאלה מדוע טרם הגענו להצביע. הערב קריר ונעים. טיילנו בניחותא לקלפי, שבמרחק מה ממנו הוצבו דוכנים ושלטי מועמדים, כמו אצל הגדולים. ראש המועצה עמד בכניסה לקלפי, שופע חיוכים. הוא לחץ את ידי וביקש שאחזק את רשימתו. ממילא התכוונתי לעשות זאת. גם ביציאה מהקלפי לחצתי את ידו ואיחלתי לו הצלחה. נראה שגורלו שפר עליו יותר מעמיתיו המתמודדים במערכה המתוחה בערד.

קישורים:





חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


בכל זאת יש כנראה קשר
דוד סיון (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 7:15) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הכתבה של נדב איל, ''ביבנה ייפתח המהפך?'' http://images.maariv.co.il/cache/cachearchive/241020... , מראה על קשר בין מדיניות הממשלה לכוונות הבוחרים.

מכאן שהטענה שלך, ''הקשר בין הצלחה במישור המוניציפלי לבין הצלחה ארצית נמצא בדמיונם הפרוע ...'' היא לא ממש מבוססת. אינני בטוח כמה חזק הקשר הזה אבל אני השתכנעתי שהוא קיים.
_new_ הוספת תגובה



נהפוך הוא, הכתבה בדיוק מסבירה
סוחר נדל''ן (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 14:31)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שאין השיקול המדיני היה שיקול מרכזי וקובע. כולם מצביעים ל''חברים'', ל''מכרים'' ולמי שיוכל לסדר את העניינים בעיר שלנו טוב יותר. ודווקא משום כך, יתכנו ''חציית קווים'', כמו שקרה ביבנה וכמו שקרה בר''ג. רוב המצביעים שמו את המפלגות והפוליטיקה הלאומית בבגאז'.
_new_ הוספת תגובה



הבהרה לסוחר
דוד סיון (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 14:53)
בתשובה לסוחר נדל''ן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נדמה לי שלא הבהרתי את עצמי היטב. לא התכוונתי לשיקול המדיני אלא למדיניות הממשלה כלפי פנים. במקרה הנדון דיברו על כך שהקיצוצים בסעיפים ספציפיים בתקציב המדינה, הטיפול של שר האוצר בנושא הנמלים ועוד, הם הסיבה למעבר מהליכוד למפלגת העבודה ברמה המוניציפלית.

אני מסכים איתך שכאשר יהיו בחירות ארציות השיקול המדיני (מדיניות חוץ ומלחמה), ישמרו אותם קולות בליכוד. זאת אומרת המחאה על המדיניות הארצית קיבלה ביטוי רק בחלק מהרשויות המוניציפליות.
_new_ הוספת תגובה



יתכן שלמדיניות פנים השפעה
סוחר נדל''ן (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 15:10)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל נדמה לי שגם היא בשוליים. כיום אין החיבור בין ראש עיריה לבין ממשלה מאותה מפלגה מעיד על קשר קנונייתי הפוגע במועמד המוניציפלי. בכל אופן, קשר זה נחלש ואינו ברור תמיד.

כיום ההצבעה היא לפי תפיסת ערכו ויכולתו של ראש העיר לקדם את האינטרסים של העיר. ליזום השקעות ופיתוח סביבתי, לטפח את החינוך והתשתיות בעיר, לדאוג לתרבות וללחימה בפשע. באמצעות מהלכים ישירים של העיריה או בעקיפין דרך הגופים האחראיים על נושאים משיקים (כמו חינוך ובטחון אזרחי).

לצורך כך אומר, שאני בחרתי מועמד בעירי שאינו חושב כמוני מדינית. מבחינתו הכיבוש משחית. מבחינתי, ראש העיר תפקד היטב, בנסיבות הקיימות בעירי, ויש לי אינטרס שהוא ימשיך ויקדם נושאים שהחל בהם.
_new_ הוספת תגובה



מספר הערות
יוסף (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 12:12) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1)הבחירות המוניציפליות ערות במיוחד ביישובים קטנים.
למה? כי שם חלק ניכר מתושבי המקום עובדים במועצה,שלוחותיה
או סמוכים על שולחנה בדמות מכרזים וכיוב'.
כשיש לבחירות האלה משמעות כלכלית אישית לגבי חלק ניכר מהבוחרים,יש הרבה רשימות,אחוזי הצבעה גבוהים והרבה אמוציות.
2)הסיבה העיקרית לאחוז ההצבעה הנמוך בערים הגדולות,היא השיטה.מחד,השיטה מביאה אנשים ברמה אישית ירודה להנהגת ערים,ולכן התוצאות בהתאם.כ 60 אחוזים מתקציב מועצה בישראל הולך למשכורות.כאשר אתה מפצל את התקציב לשני רכיביו העיקריים,זה שבא מארנונה וזה שבא מהמדינה - תקבל שכ 90 אחוזים מהארנונה הולכים לכיסוי עלויות השכר.
בקיצור,הארנונה לא מיועדת לגינון,מדרכות,כבישים,חינוך,סיעוד אלא למימון המנגנון המנופח ותו לא.
3)בשביל מה לבחור ראש מועצה? הוא לא יכול לעשות כלום.לא רמזור,לא כביש,לא בנין,לא לפטר עובדים....
כל דבר קטן,מגיע לבג''צ.הם השלטון האמיתי במדינה.לדעתי,אין בשום מקום בעולם ריכוז סמכויות כמו שיש לבג''צ בישראל.אפילו אנשים כמו בשאר אסאד,יכולים להתקנא בסמכויות הבג''צ,מאחר ואסאד לא מתערב בנושאי דת וגם לא בעניינים מוניציפליים.
4)לדעתי,התוצאות מבשרות על המשך מגמת חיסולו של מחנה הסמול.כל הזעם כלפי המדיניות של ממשלת הליכוד לא הביא לנהירה כלפי מפלגות הסמול.אנשים מעדיפים להצביע למועמדים
עצמאיים או להשאר בבית ולא להצביע למועמד מטעם הסמול.
אם הייתי סמולן,הייתי מאד מאד מודאג מהתמונה שמצטיירת מהבחירות המוניציפליות ונושם לרווחה בליכוד.
אחרי המרכז,הקיצוצים,הטרור,חקירות שרון היתה ציפיה בליכוד למפולת.
_new_ הוספת תגובה



לדעתי: האדישות כסימן שהתושבים מרוצים
חזי (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 15:24)
בתשובה ליוסף
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יוסף, אני תמהה על הקרביעה שלך כי:
''השיטה מביאה אנשים ברמה אישית ירודה להנהגת ערים, ולכן התוצאות בהתאם''.

זה בפירוש אינו נכון.
המועמדות האישית לבחירות ראשי הערים, העלתה ללא הכר את רמת המתמודדים.
אם תטרח ותחפש בארכיונים, תמצא כי חלה עליה ניכרת ברמת המתמודדים לעומת המצב שהיה בשיטה הקודמת.

מה שיותר חשוב, הנבחרים מתפקדים הרבה יותר טוב, אחרי בחירתם, מאשר במצב שהיה קודם.
ההסבר פשוט: ''אם אין אני לי מי לי ?''.
_new_ הוספת תגובה



זוית אחרת על ''הבחירות'' האלו...
רפי אשכנזי (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 19:30) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ישנה זוית אחרת לגמרי שהיתי מציע להביט בנושא הבחירות המוניציפליות בארץ,המכונה ''אדישות'':
תחת הכותרת-
עודף דמוקרטיה= ברדק.
כל מדינת ישראל היא עיר בינונית בארהב, שלא לדבר על עיירה במונחים אסייתיים...מרוב נאורות והרצון ליפות את המציאות ולייצג כל זרם ותת זרם בחברה היהודיתישראלית הבאנו לפראגמנטציה של חברתנו, המתבטאת בעודף מיפלגות ועודף דמוקרטיה במישור המוניציפלי, שמשליך גם על הכנסת.
הנסיון של שר האוצר נתניהו, לשחוט את החיה הרעה הזאת הסתיים בפייאסקו כשמנגד עמדו גייסותי של ה''ה עוזי כהן הסגן מרעננה...
העיריות של הרצליה, כפר סבא, רעננה רמת השרון ובנותיהן, יכלו להיות מחוז אחד קטן של עיריית תל אביב הגדולה אילו הינו עם וארץ נורמליים. לכל עיריית- בת כזאת, מספיק שריף עם סוס בשביל לנהל אותה ולא מועצה עם 100 דעות ואינטרסים בה כל ממזר מלך! לכל עירית דמי כזאת, מנגנון כפול ומכופל כלשכנותיה העוסק בדיוק באותם נושאים, אך החגיגה עולה מיליארדים של שקלים בגלל הכפילות, בארץ עניה וצרובת שמש כשלנו.
גם בתחום המועצות האיזוריות המצב דומה :
באיזור בו אני גר ישנן המועצות האיזוריות הבאות:
באר-טוביה, יואב, שפיר, גן-רווה, לכיש, ברנר, חוף אשקלון. כולן עוסקות באותו הדבר בדיוק, ושריף אחד על סוס יכול חלנהלן.
אבל בכולן המנגנון כפול ומכופל כמו בעיריות הדמי שמניתי קודם.
כעם עתיק ולא חכם במיחד במובן הפרקטי, שהשלטון והעצמאות ממנו והלאה, גררנו מהגולה את התכונה לקהילתיות יתר, בה כל אחד דואג לג'וב לחבריו ללא קשר לכספי הפריץ שמה לעשות , כאן הוא בארצנו והוא אנחנו עצמנו.
אין זאת והעם כרגיל חכם יותר ממנהיגיו ומרגיש בתוך תוכו את המישחק המיותר הבנוי על בלוף ובועת סבון. במקום הבחירות, הינו צריכים לבחור מנכ''ל אחד לכל מיני עיריה ללא כל הבורד שיש כיום בכל מיני מחוז או עיריה.
והכסף, הרבה מיליארדים, הכסף היה מושקע ביצור ובקידום החברה ולא בתפקידי דמי מיותרים לרבבותיהם שאין היום מי שישלם אותם.
אכן חכם העם!
_new_ הוספת תגובה



רפי, אתה בהחלט צודק.
חזי (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 20:19)
בתשובה לרפי אשכנזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לדעתי זה נושא שראוי להיות מוצג כנושא ראשי ולא רק כתגובה פנימית למאמר.

ברור שיש פה בזבוז משווע של כספי הציבור.
_new_ הוספת תגובה



רפי, אתה בהחלט צודק.
רפי אשכנזי (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 21:02)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לחזי תודה רבה! אני שמח שאני לא לבד...
_new_ הוספת תגובה



רפי, אתה בהחלט צודק.
אליצור סגל (יום רביעי, 29/10/2003 שעה 22:53)
בתשובה לרפי אשכנזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לק''י
מצטרף גם אני לדברי רפי אשכנזי- מה שיש לי להוסיף שגם ביהודה ושומרון יש אינפלציה של רשויות. רק מה? הארגון המשותף במסגרת מועצת יש''ע מונע קריסה של השרותים מפני שכמעט כל הדברים בעלי משמעות אזורית עוברים דרך המועצה.
אבל המבנה המוזר הזה היה יכול להיות הרבה יותר יעיל אילו מועצת יש''ע היתה הגוף הססטורי שבשטח. אבל מבחינת החוק היא רק גוף התנדבותי - אגד ערים מרצון חופשי.
אליצור
_new_ הוספת תגובה



באותו עניין ב''אייל הקורא''
מיץ פטל (יום שישי, 31/10/2003 שעה 18:53)
בתשובה לחזי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מאמרו של רן בר זיק ''מושחתים מקומיים, נמאסתם!'':
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי