|
|
|
עגל הזהב
בועז אביאני
יום ששי 5.7.2002
השבוע נפתח כנס קיסריה, המתקיים השנה בירושלים, בצל המשבר החריף במשק המלווה בצמיחה שלילית, אבטלה גואה, מיתון עולמי, אי שקט בשווקים הפיננסיים, משבר במערכת הבנקאות הישראלית, וביקורת על ניהול תקציב המדינה והמדיניות המוניטרית. כל זאת תחת עננה כבדה של הסלמת ביטחונית והעדר אופק מדיני. השווקים הפיננסיים בעולם טרם נרגעו מפרשיות ההונאה האחרונות בחברות וורלדקום וזירוקס, המעיבות מאד על המסחר בשווקים והאמון הניתן ע''י המשקיעים. השאלה המעסיקה כעת את כולם היא כמה שלדים עוד נותרו בארון הזה ? הנאסד''ק ממשיך במרץ רב דרומה, כאשר הוא מצליח לרשום שיאים שליליים חדשים ורמות שלא נראו מאז 1997. האם נגענו בתחתית ? שאלת מיליון הדולר הזאת נשאלת כבר זמן רב בכל פעם שהמדדים שוברים עוד שיא בכיוון דרום. למי שחשב שהמיתון בארה''ב מסתיים, כדאי להמתין עוד כמה חודשים. נקודת אור אחת מגיעה מכיוונה של חברת המחקר גרטנר דטה-קווסט.
ולמי שרוצה להתעשר מהר ובקלות כדאי לקרוא את מאמרו של פול קרוגמן מהניו-יורק טיימס ''איך תוכלו להתעשר מגלידה ?''
רשמים מכנס קיסריה
עמירם סיון, מנכ''ל בנק הפועלים לשעבר, הזהיר בנאומו בכנס קיסריה פני האפשרות של קריסת בנק גדול בישראל והשלכותיו ההרסניות. ''הדבר העיקרי שכמעט לא מתקיים בו דיון הוא לא השאלה האם צריכים כרגע להוריד מיליארד שקל בביטחון או להוריד 2 מיליארד שקל בהוצאות אחרות. השאלה העיקרית היא מה המצב הדינמי ולא הסטטי. בניתוח הדינמי יש שאלה עד מתי אנחנו יכולים להחזיק מצב כזה. לאורך זמן הנזקים הם לא הנזקים שאנחנו רואים פה בשוליים שהולכים וגדלים - הנזקים יכולים להיות בקפיצות. אם לא קובעים מגבלת זמן לסיטואציה הזאת, השאלה היא האם לא תיפול רשת מלונות בגדול, האם בנק לא ייפול - זאת השאלה. אנחנו יודעים שזה מצב מסוכן מאוד למשק הישראלי''.
אלי הורביץ, יו''ר דירקטוריון טבע הגיב לדבריו של סיון: ''להערכתי, תחזיות אלה מעט פסימיות. אפשר בהחלט לומר שאם יינקטו הצעדים הנדרשים מבחינה ביטחונית, המשק יוכל לחזור לפסים של צמיחה. עם זאת, אפשר היה לבחור בתחזית צמיחה נמוכה יותר לשנה הקרובה מזו שבחר משרד האוצר אתמול, משום שהסיכוי שהמשק הישראלי יצמח בשנה הקרובה קטן מאוד. מה שנדרש לעשות כיום הוא להסיר את כל השיקולים הסקטוריאליים מסדר היום ולהתרכז אך ורק בהבראת המשק הישראלי''.
שר האוצר לשעבר, אברהם (בייגה) שוחט, אמר בכנס: ''המשך המצב הנוכחי במשק עשוי להביא לאבטלה של 15% עד 16% והגירעון יהיה כזה שאי אפשר לגשר עליו. הבעיה אינה כלכלית אלא מדינית, וכך גם הפתרון שלה. קיצוץ של 3-4 מיליארד שקל בתקציב הביטחון לא יפתור את הבעיה הפוליטית שבה אנו נמצאים''.
המלצות ארבעת צוותי הכלכלנים שהכינו את כנס קיסריה: על הממשלה לשנות את דרך ניהול התקציב על ידי אימוץ יעדים אסטרטגיים ארוכי טווח ויש לבצע רפורמות עמוקות בשוק הפנסיה כדי להקטין את שליטת ההסתדרות וכדי להגביר את מקצועיות ניהול כספי החוסכים. ארבעת הצוותים גיבשו המלצות בארבעת התחומים הבאים: מקרו כלכלה, גלובליזציה, כלכלה וביטחון ופנסיה.
''לבנק דיסקונט אין מקורות אשראי עבורנו...''
המיתון הקשה במשק, שפגע קשות ביכולת ההחזר של הלווים, בא לידי ביטוי בדו''חות הכספיים של הבנקים, שמתמודדים עם ירידה ביחס הלימות ההון לעבר רמת המינימום שקבע בנק ישראל - 9%. הירידה ביחס מכריחה את הבנקים, מי יותר ומי פחות, לצמצם את היקף האשראי שהם מעניקים, והחברות הגדולות הזקוקות לאשראים גדולים מרגישות זאת היטב. ''איננו יכולים לספק לכם יותר אשראי'', זוהי התשובה שקיבל מנהל כספים בחברה הכלולה במדד המעו''ף בעלת שווי שוק של מאות מיליוני דולרים, כאשר פנה לבנק דיסקונט בבקשה לקבל אשראי. התשובה לא מפתיעה נוכח יחס הלימות ההון הנמוך של הבנק - 9%.1 - המחייב אותו לנהוג בשמרנות יתר, כל עוד ההון העצמי של הבנק לא יגדל. לבנק דיסקונט נתח של 14% בסך האשראי של המערכת הבנקאית שעומד על כ- 540 מיליארד שקל. הנהלת הבנק, שמנסה בכל דרך לשפר את יחס הלימות ההון, אמרה לאחרונה כי הבנק יתמקד במגזר משקי הבית ופלח השוק של חברות בינוניות, ויבחן בשבע עיניים עסקות אשראי גדולות. בבנק דיברו גם על אפשרות מכירת מניות בבנק דיסקונט ניו יורק, פרת המזומנים של הקבוצה, אך נראה כי כרגע אין התקדמות ממשית בתהליך זה. מבנק דיסקונט נמסר בתגובה: ''אין לנו כיום מקורות במחירים אליהם התרגלו התאגידים הגדולים בעבר''.
הבנקים יחויבו להודיע ללקוחות על כל חיוב בעמלה.
הבנקים יחויבו להודיע ללקוחות על כל חיוב בעמלה, תוך ציון מהות העמלה, שיעורה, סכומה ודרך חישובה - כך על פי טיוטה ששלח המפקח על הבנקים, יצחק טל, ליו''ר ועדת הכספים, יעקב ליצמן, באפריל 2002. מדובר בשינוי מהותי לעומת המצב כיום, שבו לא תמיד ניתן להבין מה העמלה שמשלם הלקוח, או מה עלותה. בבנק ישראל סירבו לומר אם הבנקים יחויבו בהוראות אלה לפני ביצוען, או לאחר הביצוע. טל מגבש הוראות לשינוי כללי הגילוי הנאות של העמלות שגובים הבנקים מלקוחותיהם. מדובר בשינוי כמה סעיפים בנהלים הבנקאיים, שמטרתם לחשוף את העלות האמיתית של השירותים הבנקאיים שמספקים הבנקים.
היקף השקעות ההון סיכון בחברות ישראליות ב- 2001 גבוה מכל מדינה באירופה
היקף השקעות ההון סיכון בחברות ישראליות בשנת 2001 היה גבוה בהשוואה להשקעות מקבילות בכל מדינה באירופה. חברות סטארט אפ ישראליות גייסו בשנה שעברה סכום כולל של 2 מיליארד דולר, ירידה של 36% מהסכום שגויס בשנת 2000 - 3.1 מיליארד דולר. בבריטניה, המדינה המובילה באירופה בגיוסי הון לטכנולוגיה, גייסו ב- 2001 חברות סכום כולל של 1.9 מיליארד יורו (1.88 מיליארד דולר), בדומה לשנת 2000. ההשקעות בחברות טכנולוגיה באירופה ב- 2001 צנחו ל- 7.4 מיליארד יורו - ירידה של 35% בהשוואה ל- 2000. עם זאת, מגזר הטכנולוגיה שמר על מעמדו כקבוצת התעשייה המושקעת ביותר, עם 31% מסך ההשקעות הכולל במגזרים השונים באירופה בשנת 2001. כך קובע דו''ח MONEY FOR GROWTH לשנת 2001 של קבוצת תעשיית הטכנולוגיה הבינלאומית GTIG של חברת PricewaterhouseCoopers, המיוצגת בישראל ע''י קסלמן וקסלמן.
במונחי השקעה לפי מדינה, גרמניה חזרה ב- 2001 למקום השני (שאותו תפסה צרפת ב- 2000), עם 1.6 מיליארד יורו (21% מסך ההשקעות באירופה), שמהווים ירידה בהשוואה להשקעות של 2.3 מיליארד יורו בשנת 2000. צרפת התמקמה במקום השלישי, עם מיליארד יורו (13% מסך ההשקעות באירופה) - קיטון של 60% בהשוואה לשנת 2000, ואחריה באה איטליה עם 900 מיליון יורו. במהלך 2001 בוצעו באירופה יותר מ- 5,200 השקעות בחברות טכנולוגיה, עם שווי עסקה ממוצע של 1.3 מיליון יורו. ממוצע זה קטן בהשוואה לממוצע שווי העסקות בארצות הברית - 10.8 מיליון יורו. בישראל חלה בשנת 2001 ירידה של 37% בגיוס הממוצע והוא עמד על 3.8 מיליון דולר, בהשוואה ל- 6 מיליון דולר בשנת 2000.
עדיין מאמינים בהיי-טק: האחים זיסאפל יקימו קריית היי-טק בירושלים בעלות של כ- 50 מיליון דולר.
האחים זוהר ויהודה זיסאפל יקימו קריית היי-טק חדשה על שטח של כ- 16 דונם אזור התעשייה הר החוצבים בירושלים. עלות הפרויקט מוערכת כיום בכ- 50 מיליון דולר ובנייתו עתידה להסתיים בספטמבר 2004. הקרקע נרכשה ממנהל מקרקעי ישראל בשנת 2001 בעלות של 10 מיליון שקל ו- 10 מיליון שקל נוספים הושקעו בפיתוח. קריית ההיי-טק מתפרשת על כ- 50,000 מ''ר וכוללת שטחי משרדים ומסחר להשכרה ומרתפי חנייה. היא תכלול שני מבנים, המקושרים זה לזה באמצעות גן מרכזי מפואר בן כ- 4 דונם, המתוכנן כחורש טבעי.
סיטיבנק בתגובה לפרסומים אודות השהיית תוכניותיו בארץ: סניפי בנק קמעוניים ייפתחו בישראל כמתוכנן.
ענק הבנקאות סיטיבנק האמריקאי הודיע כי אכן יפתח סניפים קמעוניים בישראל. את סניפו הראשון בהרצליה מתעתד הבנק לפתוח לקהל כבר באוגוסט הקרוב, ולאחריו ייפתחו שלושה סניפים נוספים בירושלים, תל אביב ורעננה. דובר הבנק סירב להעריך מתי ייפתחו הסניפים הנוספים ומציין כי הבנק מממש החלטה אסטרטגית להיכנס לשוק הישראלי, ואינו מגביל את עצמו לפתיחה של סניפים בערים מסוימות. דובר הבנק מוסיף כי סיטיבנק מתייחס ברצינות מלאה לפוטנציאל הגלום בשוק הישראלי. הודעה זו של סיטיבנק מהווה תגובה לפרסומים מהשבוע שעבר כי הבנק האמריקאי משהה את תוכניותיו לפתיחת סניפים בישראל.
וול סטריט: הנאסד''ק פתח את המחצית השנייה של 2002 בנפילה לשפל של 5 שנים; צ'ק פוינט נפלה לשפל של 3 שנים
מגמה שלילית פתחה את המחצית השנייה של 2002, והצביעה על חששות המשקיעים כי הרבעון השלישי יהיה דומה למדי לרבעון השני החלש. מדד הנאסד''ק נפל אל מתחת 1400 הנקודות, בהובלת מניות השבבים. מדובר בנפילה לרמה הסגירה הנמוכה ביותר מזה 5 שנים. מדד הדאו ג'ונס ירד לרמת 9100 נקודות. הירידות החדות לא פסחו כמעט על אף סקטור. כך מניות הביוטכנולוגיה ספגו היום פגיעה מכיוון ה-FDA, שפרסם הערכה שלילית לגבי מספר חברות. סקטורים אחרים שנפגעו היו סקטורי התוכנה והחומרה, מניות השבבים והאינטרנט. הירידות במניות הטכנולוגיה התקשרו לחששות המוזנים על ידי בתי ההשקעות כי עונת אזהרות הרווח תחל השבוע - השבוע הראשון של הרבעון השלישי. על האווירה השלילית השפיעו הורדת התחזיות למדד ה-S&P בידי בית ההשקעות מריל לינץ', כמו גם הירידה במניית וורלדקום, שלאחר 3 ימי השעיה נפלה בלמעלה מ-90%. בנוסף, מציינים אנליסטים בוול סטריט את השקט היחסי בזירת המסחר לקראת חג העצמאות האמריקאי שחל השבוע. רבים מהאמריקאים חוששים מפיגוע טרור גדול שיכוון נגד האומה החוגגת, ולכן מציינים בוול סטריט כי משקיעים רבים מעדיפים ''לשבת על הגדר'' בימים אלה.
מי אחראי להונאה בוורלדקום ? עדה של משרד המשפטים סותרת דיווחי החברה; ההנהלה הנוכחית מצביעה על הקודמת.
המבקרת הפנימית שחשפה את ההונאה בבוורלדקום הפכה לעדה של משרד המשפטים האמריקאי, והגרסה שמסרה לאירועים עומדת בסתירה לנתונים שהציגה הנהלת החברה בשבוע שעבר, כך דיווחו מקורות יודעי דבר לעיתון ''וול סטריט ג'ורנל''. במקביל האשים אתמול המנכ''ל הטרי של וורלדקום, ג'ון סיג'מור, את הנהלתה הקודמת של החברה באחריות לזיוף 3.8 מיליארד הדולרים בספרי החברה. ג'ון סיג'מור, שהתמנה לראשות החברה לאחר פרישתו של ברנרד אברס, המנכ''ל שכיהן בתקופה בה בוצעה לכאורה ההונאה, טוען כי האשמים בפרשה הם אנשי ההנהלה הקודמת, שכללה את אברס, את סמנכ''ל הכספים סקוט סאליבן ואת חשב החברה, שפוטרו בשבוע שעבר, וכמו כן האשים את מבקרי הספרים הקודמים של החברה, ארתור אנדרסן. סיג'מור ציין כי אין בידו מידע האם ידע אברס, שייסד את וורלדקום, על הזיוף. סינתיה קופר, סגנית נשיא בוורלדקום, חשפה את ההונאה ביוזמתה שלה, ולדבריה נתקלה בהתנגדותו של סמנכ''ל הכספים של החברה, סקוט סאליבן, כאשר פנתה אליו עם עדויות. קופר, אמר ל''ג'ורנל'' מקור יודע דבר, פנתה אז לראש ועדת הביקורת של וורלדקום, אשר ניסה לעכב אותה מלחשוף את הממצאים. עדות זו עומדת בסתירה לדברי החברה, אשר טענה כי קופר חשפה את התרמית כחלק מביקורת שגרתית, ולא ציינה כל התנגדות בחברה לפרסום ממצאי חקירתה של קופר. סתירה זו העלתה אצל החוקרים סימני שאלה לגבי כנותה של החברה בחשיפת הפרשה, אמרו המקורות. קופר החלה בחקירה פנימית בספרי החשבונות של וורלדקום במאי השנה, והתמקדה בבדיקת השקעות ההון של החברה, אמרו ל''ג'ורנל'' מקורות בחברה. לאחר שננזפה על ידי סאליבן, פנתה למקס בוביט, יו''ר ועדת הביקורת בדירקטוריון וורלדקום. בוביט התמהמה בפרסום הממצאים של קופר, לדברי מקורבים של קופר, בעוד שוורלדקום טוענת כי הוא העביר את ממצאיה לידי רואי החשבון החדשים של החברה, מפירמת KPMG.
השתלשלות הפרשה מעוררת שאלות רבות לגבי תפקידן של ההנהלה הקודמת וההנהלה הנוכחית בפרשייה. בתגובה לדו''ח התיקון ששלחה וורלדקום בשבוע שעבר לרשות ני''ע ספגה החברה ביקורת נוקבת מראש הרשות, הארווי פיט, שאמר כי הדו''ח ''אינו נאות ולוקה בחסר''. הרשויות החוקרות עתה את החברה חוששות כי מלוא התרמית טרם נחשפה.
וורלדקום חשפה בשבוע שעבר תרמית חשבונאית שהתנהלה במהלך חמשת הרבעונים הקודמים, בה סווגו הוצאות תפעוליות כהשקעות הון וסייעו לנפח את רווחיה ב- 3.8 מיליארד דולר. אתמול הוסיפה החברה ואמרה כי חשפה מה שעשוי להתברר כבעיות חשבונאיות נוספות. פיט אמר במהלך השבוע כי תביעה פלילית היא ''טובה מדי'' עבור אנשים שהיו אחראים למעשים אלו. רשות ניירות הערך דרשה מוורלדקום הצהרה בשבועה לאחר שהגישה נגדה תביעת הונאה אזרחית, אולם הדו''ח שקיבלה מהחברה העלה את חמת זעמו של פיט. ''הוא מעיד על חוסר מחויבות לגילוי מלא למשקיעים ולא מעניק שיתוף פעולה מלא עם רשות ני''ע'', אמר פיט.
וורלדקום עומדת עתה על סף פשיטת רגל, ואפילו סיג'מור אינו שולל הליכים כאלה כאפשרות להמשך קיומה של החברה. החברה שמטה בשבוע שעבר תשלומי ריבית על חובותיה, המסתכמים ב- 30 מיליארד דולר, ונמצאת עתה במו''מ לקבלת אשראי של 5 מיליארד דולר. לוורלדקום מזומנים בשווי 2 מיליארד דולר בקופתה כעת. ייתכן כי וורלדקום תיאלץ לפטר עובדים נוספים בקרוב, לאחר שהכריזה על קיצוץ 17 אלף משרות. בניסיון להקטין את חובותיה תמכור החברה חלק מנכסיה. אתמול הודיעה IDT כי הציעה לרכוש את חטיבת שיחות החוץ של וורלדקום, MCI, ואת חטיבות התקשורת העסקית המקומית.
הנשיא בוש: מנכ''לים שיואשמו בהונאה ייאלצו לרצות עונש מאסר
בתוכנית הרדיו השבועית שלו הבטיח ג'ורג' בוש כי יפעל נמרצות לשיפור הביטחון הכלכלי של אזרחי ארה''ב ולהחמרת הענישה של מנהלים הנתפסים בקלקלתם. נשיא ארה''ב אמר כי ידחק בקונגרס לאשר את התוכנית להגברת האחריות של החברות, אותה הציע במארס, במסגרתה ייאלצו מנכ''לים להשיב את כל הכסף שהשיגו במרמה ולרצות עונש מאסר. בוש הציע את התוכנית בעקבות חשיפת שערוריית אנרון. מאז התחזקה הרלוונטיות של התוכנית, לנוכח חשיפה של שערוריות נוספות, בהן שערוריית וורלדקום, הגדולה בהיסטוריה של וול סטריט.
ביום שישי אמר בוש כי על ''אמריקה התאגידית'' לפעול תמיד בצורה גלויה, במקום לנסות לזייף את התוצאות הכספיות. ''על אמריקה התאגידית להבין כי ישנן מטרות חשובות יותר מאשר לזייף מספרים בניסיון להרוויח מיליארד פה או מיליארד שם, ולקוות שאיש אינו מרגיש'', אמר. ג'ון סיג'מור, מנכ''ל וורלדקום, אמר בתגובה לדבריו של בוש כי מנהלים בכירים בחברה פועלים נמרצות לחקור את אי הסדרים החשבונאים שנחשפו, וכי ישתפו פעולה עם החוקרים הממשלתיים. ''בצדק הבעת זעזוע ודאגה בנוגע לאי הסדרים החשבונאים שנתגלו בוורלדקום'', אמר סיג'מור. ''אני רוצה שתדע כי צוות ההנהלה הנוכחי מופתע ומזועזע כמוך''.
אנליסטים ידועים מוול סטריט עשויים לעמוד לדין פלילי באשמת סיקור מוטה של ני''ע.
מספר אנליסטים ידועים מוול סטריט עשויים לעמוד לדין פלילי באשמת סיקור מוטה של ני''ע, כך מדווח ה''ניו יורק פוסט''. נכון לעכשיו, לא ידוע נגד מי מהאנליסטים יוגש כתב אישום פלילי, אולם בין האנלסטים הנחקרים עתה ע''י תובעים פדרליים נמצא הנרי בלודג'ט, אנליסט האינטרנט לשעבר של מריל לינץ', ומספר אנליסטים אחרים ששמם הוזכר בחקירה של אליוט ספיצר, התובע הכללי של מדינת ניו יורק. עברות ''צווארון לבן'' שונות בתחום הכספים צפויות לזכות עתה להתייחסות מחמירה במיוחד, לנוכח מאמצי הרשויות לבנות מחדש את אמון המשקיעים ב''אמריקה התאגידית''. אמון המשקיעים, שנפגע קשות בעקבות גל של חשיפת שערוריות, נחשב לאחד הגורמים האחראים לנפילות בשוקי המניות. האנליסטים, הנחקרים בחשד שהמליצו ללקוחות על מניות אותן חשבו לגרועות, במטרה להשיג לחברה עסקות חיתום, עשויים להימצא אשמים בסעיף של הונאה בני''ע, ואולי אף הונאה באמצעות דואר. על פי ה''ני יורק פוסט'', מריל לינץ' אינו צפוי לעמוד לדין פלילי.
197 מנכ''לים התפטרו מתפקידם בחברות בוול סטריט במהלך הרבעון השני.
197 מנכ''לים עזבו את תפקידם כראשי חברות בוול סטריט ברבעון השני של 2002. מרביתם לא נתנו סיבה לעזיבה, או שהתפטרו בשל ביצועים לקויים או על רקע חשד למעשי עוול, כך עולה מנתונים של חברת ההשמה צ'לנג'ר גריי אנד כריסמס. רבע מהמנהלים שהתפטרו ביוני עשו זאת בשל פרישה מתוכננת, פחות מ-10% הלכו לעולמם או מצאו משרה אחרת. לדברי צ'לנג'ר, מרבית העזיבות הן על רקע שערוריות חשבונאיות, ולא ניתנו להן הסברים. בין המנכ''לים הידועים שפרשו ברבעון השני היה ברנרד אברס מוורלדקום, החשוד היום במעורבות בהונאה החשבונאית הענקית של החברה; דניס קוזלובסקי עזב את טייקו לאחר שהוגשו נגדו כתבי אישום על העלמת מס; ג'ו נאצ'יו מקווסט התפטר לאחר שהחברה החלה להיחקר על ידי רשות ני''ע בחדש לאי סדרים חשבונאים.
כלכלני נשואה זנקס: התאוששות כלכלת ארה''ב תימשך תקופה ארוכה מהצפוי
תהליך שיקום כלכלת ארה''ב יימשך לאורך זמן ארוך יותר מהצפי המקורי, כך מעריך היום בית ההשקעות נשואה זנקס בסקירה בינלאומית. לדברי כלכלני בית ההשקעות, הציפיות לירידה בקצב הצמיחה בארה''ב באות גם על רקע הירידה החדה באמון המשקיעים במערכת הדיווח החשבונאית; ה''אנרוניזם'' בחברות מתפשט, ובשבוע שחלף התברר כי עוד שתי חברות ניפחו הכנסות - וורלדקום וזירוקס. הכלכלנים ציינו כי נתוני התמ''ג ברבעון הראשון של השנה עודכנו ל-6%.1 במונחים שנתיים לעומת הערכה קודמת של 5%.6. במקביל, בקרב מומחים יורדות הציפיות לצמיחה ברבעון השני של השנה ל-2%.7 עד 2%.9. משקי הבית מפנים את חסכונותיהם להשקעה בנדל''ן מוחשי מאשר במניות שאיש כבר אינו יודע מה עומד מאחוריהן. (* הסקירה המלאה נמצאת באתר הבית של החברה).
יצרנית השבבים AMD פרסמה אזהרת מכירות שנייה בשבועיים
אי.אמ.די, מתחרתה הגדולה של אינטל בשוק המעבדים למחשבים אישיים, חתכה את תחזית המכירות לרבעון השני בפעם השנייה בשבועיים האחרונים. החברה צופה שרווחיה יסתכמו ב- 600 מיליון דולר ולא ב- 620-700 מיליון אותם חזתה רק לפני שבועיים. באפריל חזה יו''ר החברה ג'רי סנדרס שמכירות הרבעון השני יסתכמו ב- 820-900 מיליון דולר. בחודש שעבר נאלצו AMD ואינטל להוריד את תחזית מכירות המעבדים בעקבות ביקושים נמוכים מהצפוי בשוק האירופי והצפון אמריקאי. זאת, למרות שהרבעון השני הוא בדרך כלל הרבעון החלש ביותר בשנה בשוק המחשבים העולמי. AMD, שתפרסם את תוצאותיה לרבעון ב- 17 ביוני, לא הסבירה מדוע פרסמה את אזהרת הרווח. בתגובה נפלה מנייתה ב-3%.7.
גרטנר: נמכר המחשב האישי המיליארד; תוך 5-6 שנים יימכרו מיליארד נוספים.
חברת המחקר גרטנר דטה קווסט וענקית השבבים אינטל דיווחו אתמול כי באפריל 2002 נמכר המחשב המיליארד בשוק ה-PC העולמי - 25 שנה אחרי צמיחת השוק לראשונה. על פי מחקר גרטנר דטהקווסט לשוק ה-PC העולמי, עם צמיחה שנתית משוערת המוערכת בכ-9%, יגיע שוק ה-PC למיליארד השני בעוד כשש שנים (2007 - תחילת 2008). הרחבת השוק תדרוש מה-PC להיות קטן וזול יותר, אך עם יישומים וביצועים רחבים יותר. מחקר גרטנר מדרג את 10 ספקי ה-PC המובילים בעולם לפי סדר יורד: דל, קומפאק, HP ,IBM ,NEC , SONY, טושיבה, פוג'יטסו, אפל, פוג'יטסו-סימנס. המחשבים האישיים הראשונים הופיעו ב- 1970. על אף שכמה מערכות נבנו עוד לפני שהושק המיקרו-מעבד שסימן את תחילת זמנם של המחשבים האישיים, הפריצה הגדולה בתחום התרחשה עם השקת ה-PC של IBM ב- 1981. בין השנים 1985 ל- 2001 נהנה שוק ה-PC מצמיחה מתמדת, לרוב דו-ספרתית. צמיחה חזקה במיוחד החלה ב- 1993, עם השקת Windows 3.1 והקשר שנוצר בין התוכנה לחומרה שהניעו מיקרוסופט ואינטל. צמיחה זו נחלשה בעקבות סימנים ראשונים של רוויה ב- 1998, ואז שבה וקפצה ב''הילוך גבוה'' יותר ב- 1999, לפני אירוע באג 2000 (Y2K).
ב- 2001, לראשונה מאז 1985, החל שוק ה-PC להראות צמיחה שלילית, בשל סימני הכלכלה המתנדנדת ועקב בסיס קיים ורחב של PC חדשים יחסית. על פי גרטנר, ה-PC הביתי משרת משתמשים רבים, רבים מהם ילדים, ועל כן מחזור החיים שלהם נוטה להיות ארוך מזה של מערכות מחשב מקצועיות. גרטנר דטהקווסט מעריכה, כי מספר המחשבים המותקנים בבתים עולה על 500 מליון יחידות וכמעט כולם מחוברים לאינטרנט. גרטנר דטהקווסט מעריכה כי מחזורי ההחלפה של מחשבים ניידים קצרים בשיעור של 30% משיעורי החלפה של מחשבים שולחניים. 16% מסך המחשבים האישיים שנמכרו בעולם הם מחשבים ניידים, כאשר 11% ממשתמשי ה-PC מחזיקים גם במחשבים ניידים. ארה''ב ומדינות אירופה הן המובילות במספר ה-PC. גם אזור אסיה פסיפיק מסתמן כשוק חזק. יפאן מפגרת מאחור, בשקפה את הבעיות הכלכליות עמן מתמודדת המדינה.
עוד מציינת גרטנר כי ה-PC מאפשר לחברות להשלים משימות בסיסיות עם פחות עובדים ולפנות משאבים לטובת פיתוח עסקי. עובדים יכולים לעבוד כמעט מכל מקום, להגדיל את התפוקה ולהפחית הוצאות תחבורה. עסקים יכולים להפחית זמן ביצוע תהליכים ובכך להפחית את היקף הציוד העובד. משתמשים ביתיים מוצאים כי ה-PC מסוגל לחנך אותם, לבדר אותם ולספק הכנסה.
כדי להמחיש את הפער הדיגיטלי, בברזיל - 70% מהאוכלוסיה קונים מחשב לראשונה בחייהם. על-פי ההערכות, מספר המחשבים האישיים הנמצאים בשימוש בהודו שאוכלוסייתה יותר ממיליארד בני אדם, הינו 7 מיליון בלבד. לפיכך, אין פלא כי קרייג בארט, מנכ''ל אינטל, מצהיר שהחברה צופה שבחמש השנים הבאות, 50 אחוז מהמחשבים האישיים יימכרו לשווקים מתעוררים.
גרטנר מציינת כי לקראת המיליארד השני, יצרני PC מתמודדים כיום עם האתגר להפחית עלויות, על מנת לתת מענה להזדמנויות בשווקים צומחים כמו סין, אמריקה הלטינית ומזרח אירופה. בשני העשורים הבאים, ה-PC ו''צאצאיו'' יאפשרו לכלכלות צומחות להתפתח ולהפוך לכלכלות המבוססות על טכנולוגיות מידע.
קישורים: איך תוכלו להתעשר מגלידה?
|
|
|