פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אם הכתבה ב'הארץ' משקפת המחקר אז המחקר לא שווה את הנייר
פרקש (יום חמישי, 01/12/2005 שעה 23:27) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

עליו הוא נכתב.

דוגמה מוזרה למשל: ''היא מציינת שכ-‏30% מקרב כאלף ישראלים שנהרגו בסכסוך האלים שהתנהל בין אוקטובר 2000 לאפריל השנה - היו נשים. ''זהו שיעור שלא היה כמותו מאז מלחמת העצמאות, וגם אז אני לא בטוחה ששיעור הנשים שנהרגו היה כה גבוה'', היא אומרת (היא = שרי אהרוני מעמותת ''אשה לאשה - מרכז פמיניסטי, חיפה''.''

* כיצד הן משוות את מלחמת העצמאות למלחמה בטרור באינתיפאדה?

* ''וגם אז אני לא בטוחה ששיעור הנשים שנהרגו היה כה גבוה'' - אם היא לא בדקה זאת ולא בטוחה, אז שלא תעלה השערות שהיא לא יכולה להוכיח או להפריך.

המחקר נעשה על בסיס שאלונים שהופצו ל-‏552 נשים ברחבי הארץ, ללא בירור התשובות ותחקור. אז לכל היותר ניתן לראות את עבודן כסקר או כמשאל עם כל הפרובלמטיות שבזה.

גם ביטויים כ''אלימות פוליטית'' לא ברורים ויכולים להיות מובנים אחרת ע''י המשתתפות בסקרים.

איך כ-‏25% ''נשים נחשפו אישית לפיגועי התאבדות''? האם המשאלים נשלחו לקבוצת מיקוד פוליטית שפעילה בלהסתובב ביעדי טרור?

מה זה הביטוי ''המרכז לסיוע נפשי במצבי טראומה על רקע לאומי''? איזה טראומה יכולה להיווצר על רקע לאומי? הטראומות שהן מדברות עליהן הן על רקע טרור.

לפי טבלת הנרצחות הרי יש עדות שמספר הרציחות לא עלה בעשר השנים האחרונות, ויחסית אף ירד, בהתחשב בגידול האוכלוסין. לכן הפער בין הנתונים שב''מחקר'' לבין הנתונים של המטרה הוא יותר מתמוה, ומצביע על רשלנות.

בקיצור, מהכתבה בעיתון ומכתבתך אין כל נתון המחזק את הקשר בין רמת אלימות האינתיפאדה לבין מקרי הרצח. התחושה האישית שלי היא שדווקא תחושת הגורל המשותפת מחזקת ומלכדת בין הפרטים בחברה. ןאם נסתכל למשל על הפוליטיקה, שהיא הראי של החברה, הרי מהלכים כמו שהיו ב-‏3 החודשים האחרונים לא היו יכולים לקרות ב-‏2002 וב-‏2003.

אני נוטה לחשוב שאין קשר ישיר בין מצב פוליטי או לחימתי לבין חיזוק מוטיבציה לבצע רצח. המוטיבציה לרצח נבנית מתוך מערכת יחסים מורכבת בין הרוצח לקורבן, ככל שהקורבן ''מאיים'' יותר בנוכחותו, מעשיו, התנהגותו על הפרופיל הפסיכולוגי של הרוצח בפוטנציה, כך הוא יממש את תאוותו. בסופו של דבר המניעים הם אישיים.

שום פיגוע אינו מכשיר רצח, אלא להיפך. לפחות כפי שזה מתקבל בחברה הישראלית. האבל כבד, הכעס על הרוצחים גבוה, היחס לנרצחים מכובד ושמם מצויין בכבוד ובאהבה. זה בטח לא תמריץ לרוצח.
_new_ הוספת תגובה



למה שלא יהיו 30 אחוז נפגעות
רמי נוי (יום שישי, 02/12/2005 שעה 0:37)
בתשובה לפרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בפיגועי טרור?
אני מניח שכ50% מהאזרחים שנפגעו היו נשים.

''המרכז לסיוע נפשי במצבי טראומה על רקע לאומי'' - הוא גוף רציני ביותר של פסיכולוגים ואחרים המסייעים למי שסובלים בגלל החשפותם לטרור, מות יקיריהם בפיגועים וכן הלאה.
_new_ הוספת תגובה



לא שללתי את ה-‏30%, אם כי לדעתי נפגעו יותר נשים
פרקש (יום שישי, 02/12/2005 שעה 15:03)
בתשובה לרמי נוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שללתי את ההשוואה למלחמת השחרור.

השם של המרכז - ''על רקע לאומי'' הוא מיותר ונותן פרשנות שאינה רלוונטית מבחינת הטיפול הפסיכולוגי. טרור יכול והיה גם על רקע אישי, של פועלים ערביים שניצלו את המצב להתנקם בבוס שלהם. כאן המרכיבים האישיים בטיפול בקורבנותהאירוע גוברים על ההיבטים ה''לאומיים''.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי