פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אם הבנתי נכונה את מאמרך,
אברהם שלום (יום ראשון, 24/10/2004 שעה 16:59) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אוכל לומר כי התאוריות הקודמות היו פשטניות. הן בקשו לתאר תופעה מרכבת אבל בנו מודל מתמטי של פונקציות של משתנה אחד - ההצע תלוי במשתנה מסוים והבקוש במשתנה אחר. הזוכים בפרס הוסיפו תלות בשני משתנים. האם הבנתי נכון? האם פשטנות המודל היותר ישן מקורה בחשיבה ובהשקפה או בצרך לפשט את המתמטיקה, בתקופה שלא היו מחשבים מתקדמים ?

זכורה לי הרצאה בפקולטה לפיסיקה בטכניון של אדם אשר בקש לתאר תופעות של בקוש למוצר מסוים על סמך מודל של מגנטיות בחמר. אם אטום ברזל אחד המגנטיות הקשורה בגרעינו נוטה לכון מסוים גם הגרעין של שכנו יטה לאותו כוון ( כי כך תהיה האנרגיה יותר נמוכה) ובהמשך יהיה צבר של אטומים שגרעיניהם באותו כוון וחתיכת הברזל תהיה מגנט. יש מודל מתמטי ונוסחות ידועות לתאור התופעה כתלות בטמפרטורה ( עם עלית הטמפרטורה עולה האנרגיה הממצעת של האטומים ואין הם נשארים רק באנרגיה הנמוכה ביותר). המרצה בקש לתאר קנית מוצרים באותו אפן - אם אדם קונה משקה מסוים, יקנו שכניו או הבאים בתור אותו משקה וכן הלאה. כאשר שאלתי את המרצה אם בדק את המודל שלו במציאות ענה כי 'במציאות יש הרבה גורמים וקשה לבדק' - ולא חש כי שלל את הערך של המודל שלו. הצעתי לו לשלח אנשים לסופרמרקט ולהורות להם לקנות משקה קל מסוים בשעה מסוימת ואחר בשעה אחרת ולבדק אם מכירות המשקה משפעות מהתנהגות האנשים ה'שתולים'.

האם המודל של זוכי הפרס אינו עדין פשטני מדי בנתוח ההתנהגות של האנשים, אם כי הוא מסובך מבחינה מתמטית?
_new_ הוספת תגובה



אם הבנתי נכונה את מאמרך,
דוד סיון (יום ראשון, 24/10/2004 שעה 19:35)
בתשובה לאברהם שלום
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני מניח שאתה יודע שמודל הוא טוב אם הוא מתאר את המציאות (או מבטיח חיזוי) טוב. הבעיה, העולה מדבריך, בה השניים טיפלו היתה של בקונספציה חצויה.

היה מודל אחד לניתוח התנהגות ופתרון בעיות מיקרו (פרטים, פירמות) ברמה מתימטית די גבוהה. היה גם מודל לניתוח בעיות מקרו (מגזרים במשק, המשק כולו...). ההיגיון אמר שצריך לבנות את מודל המקרו מן הפרט אל הכלל כאשר התנהגות הפרט קוסיסטנטית עם התנהגותו במודל המיקרו. אבל החיבור הזה מן המיקרו אל המקרו היה יותר ''אידיאולוגי'' ולא קיבל ביטוי מתימטי.

הזוכים בפרס תרמו לבנית המודל הכלכלי מן הבסיס (המיקרו) באותן אבני בניין אל המקרו. בצורה יותר ציורית אגיד כך: במודל המחודש אני (אתה) בדיוק אותו אדם בבית או בקהל של הרבה אנשים.

הבעיה היתה בעיקר ברמה התיארותית - לקח זמן עד שכלכלנים הבינו שהם צריכים להבין מתימטיקה אבל זה קרה עוד לפני עידן המחשב. יחד עם זאת, אני מניח שלפני בוא המחשבים היו מעטים שניסו לבדוק את התיאוריות מול המציאות באמצעות נתונים.
_new_ הוספת תגובה



אם הבנתי נכונה את מאמרך,
אברהם שלום (יום שני, 25/10/2004 שעה 0:57)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תודה על ההסבר. אם כן המודלים היותר ישנים היו עשויים משני חלקים - האחד לתאור המיקרו כלכלה והשני לתאור המקרו כלכלה . המודל המקורב הזה שהזניח את האנטראקציה בין המיקרו למקרו כלכלה תאר נכונה את המציאות עד למשבר הנפט. אז קרס המודל הקינסיני ובא המודל של זוכי הפרס. ארשה לעצמי לשאל שאלה נוספת ואני מתנצל על גזלת זמנך. כזכור לי זוכה הפרס בשנה שעברה התיחס לאפקט הפסיכולוגי בכלכלה. האם עבודתו תורמת לבנית מודל שיתאר יחד את המיקרו והמקרו כלכלה?
_new_ הוספת תגובה



פרופסור דניאל כהנמן -
דוד סיון (יום שני, 25/10/2004 שעה 7:05)
בתשובה לאברהם שלום
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הוא פסיכולוג שזכה בפרס נובל לכלכלה בשנת 2002 (http://nobelprize.org/economics/laureates/2002/). העבודה שעליה זכה בפרס החלה בארץ לפני כ-‏30 שנה.

אינני מכיר מספיק את העבודות שלו אבל הנושא העיקרי שעליו דובר היה שהאנשים לא מתנהגים רציונלית. הדגש שזוכי השנה נתנו לציפיות רציונליות, כנראה לא מתיישבת עם מסקנותיו של כהנמן. אולי העובדה שהם קיבלו את הפרס אחריו אומרת משהו על מי משתי העמדות יותר מקובלת בין הכלכלנים. אבל, אני, אינני יודע האם יש מעין הכרעה בין שתי העמדות או אם בכלל יש ויכוח.

-----

צריך אולי להוסיף הסתייגות מהאמירה שהמודל תאר נכונה את המציאות עד למשבר הנפט. יותר נכון להגיד תאר מספיק טוב או שכך היה נדמה....

-----

אין צורך להתנצל.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי