פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
יטילו או לא יטילו, זו בעיה משנית
בצלאל פאר (יום ראשון, 28/05/2017 שעה 12:45) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שהרי הבעיה היא לא להרוויח עוד קצת כסף לקופת המדינה, אלא רק שימוש במס ככלי לניווט בדרכים העקלקלות של בעיית הדיור בארץ.
וזו הבעיה הרצינית.

ישראל עד היום מתנהגת כמפא''י ההיסטורית שנאלצה במשק קטן וצנוע לפרנס מדינה ולכן השיתה מיסים ממיסים שונים על כל דבר שזז או עומד ומה שבינהם.
לכן, עשית - שילמת! לא עשית - גם שילמת!

כלכלת מדינה אסור לה שתתקיים מריבוי מיסים או משיעורם הגבוה של המיסים, כי בכך היא פוגעת בהתנהלות הכלכלית של הציבור ושל עצמה, מפתחת סטגנציה וקריסת עסקים. הדרך לטיפול בבעיית הדיור, כחלק מההתנהלות המישקית, צריכה להיות הפוכה - הוזלה במיסוי [ואני מתכוון הוזלה במחיר הקרקע, חומרי הבניה וחלק מהמיסוי המיוחד לדירות שלדעתי צריך להיעלם]. האינטרס של המדינה הוא לטייב את רמת החיים ואורח החיים של האזרח. לעניין בו אנחנו מדברים, הדבר הראשון הוא - דיור זול לכל אזרח. השני - מקום עבודה בטוח ומתגמל, כדי שהאזרח יוכל לממש את זכותו. כפועל יוצא - שכלול דרכי התחבורה ויצירת מצב שהתחבורה הציבורית תהיה דינמית, משולבת ובכך זולה ויעילה הרבה יותר מהתנהלות ברכב פרטי.

לכן, בנישה של הדיור, נדרש להוריד את מחיר הדירה לערך ריאלי ישים, שידמה, נניח למצוי במערב אירופה ובארה''ב, כאשר המחיר לדירה סטנדרטית - של 3-4 חדרים - תהיה בסביבות 50 חודשי עבודה של השכר הממוצע [ולא פי 3 או יותר כמו אצלנו].

האצת הבינוי היזום, תוך הקפדה על שמירת איכות הבניה ושמירת הסביבה, תוך הקפדה על הורדת המחיר הסופי המובטח לקונה, חייבת להיעשות תחת מנהלת מיוחדת שתוקם במשרד ראש הממשלה ותתאם בין כל המשרדים הממשלתיים את עבודת העוסקים המורשים, הקבלנים, סוחרים, יבואנים וכו'. המנהלת תבצע קודם שחרור מהיר של קרקעות לבניה בתיאום עם מועצות מקומיות/אזוריות, ותעסיק את הקבלנים שייבחרו לצורך הקמת תשתיות אזרחיות [כבישים, מים, חשמל, טלפוניה, ניקוז וכו'], ותערוב לחוזי הבניה עם הקבלנים ועד מסירת הדירות לקונים. ההוזלה תתקיים ע''י הורדת מסים

לכן, נדרש להוריד את מחיר הדירה לערך ריאלי הגיוני, שידמה נניח למצוי במערב אירופה ובארה''ב, כאשר המחיר לדירה סטנדרטית - נניח 3-4 חדרים במרכז הארץ - תהיה בסביבות 50 חודשי עבודה של השכר הממוצע [ולא פי 3 או יותר כמו אצלנו]. בלתי סביר ששיעורי הצמיחה ושיעור הגידול בהכנסות המדינה בישראל הן מהגבוהות מבין רוב מדינות ה-OECD בעשור האחרון, אבל שיעור העוני ופערי השכר בישראל הם מהגבוהים ביותר. כלומר, המדינה מוציאה כסף מאזרחי ישראל כדי לעזור להם, אבל בפועל פוגעת ביכולתם הריאלית להתקיים בכבוד. המאקרו חזק, המיקרו חלש. זו אנומליה מסוכנת שיכולה לפגוע בנקודת משבר גם במדינה. הגורמים המעכבים נורמליזציה במשק הם רגולציה וחוסר תחרותיות במוצרי הקיום היסודיים והיקרים יותר: דירות, רכבים (רק שלשום הועלה בערוץ 10 עניין פערי המחירים של חלקי חילוף לרכבים שמגיעים למאות רבות של אחוזים!), בנקים, שירותים. לכך מתווסף שכר ריאלי ופנסיה נמוכים. המדינה משמרת את המצב בו האזרח הממוצע משועבד לכספו ואינו יכול לקיים את מלוא צרכיו מדי חודש.

המצב קריטי בעניין הדיור, שהפך לערוץ יניקת כסף ראשי של האזרח בידי המדינה, בנקים והרשויות המקומיות. ואת זה צריך להפסיק מיד ע''י יצירת מנגנון ממשלתי, מנהלת אחראית, שתאיץ מיד את הבינוי היזום, תוך הקפדה על שמירת איכות הבניה ושמירת הסביבה, תוך הקפדה על הורדת המחיר הסופי המובטח לקונה. כאמור, זה חייב להיעשות תחת מנהלת ציבורית מיוחדת שתוקם במשרד ראש הממשלה ותתאם בין כל המשרדים הממשלתיים את עבודת העוסקים המורשים, הקבלנים. המנהלת תבצע קודם שחרור מהיר של קרקעות לבניה, ותעסיק את הקבלנים שייבחרו לצורך הקמת תשתיות אזרחיות [כבישים, מים, חשמל, טלפוניה, ניקוז, מרכזים שכונתיים וכו'], חוזי בניה עם קבלנים ועד מסירת הדירות לקונים.

ההוזלה תתקיים ע''י הורדת מיסים על דיור ועל עבודות לדיור, ואפילו ביטול חלקם. מכירה/קנייה של דירה, לצורך החזקת דירה, מוטלים בישראל מסים, היטלים רבים ושונים, לפי סוגי דירות ומיקומן הגיאוגרפי, המשולמים לרשויות המס, לרשות מקרקעי ישראל ולוועדות המקומיות. חלק מהמיסים משולמים גם ע''י הקבלן וגם ע''י הרוכש, וחלק רק על אחד מהם [למשל, מע''מ על בניית דירה וכל הכרוך בה משולם ע''י הקבלן, אבל העלות מושתת אח''כ על הרוכש כחלק ממחיר הדירה]. דוגמאות למיסים: מס שבח מקרקעין [לאוצר], היטל השבחה [לרשות המקומית], מס רכישה, דמי הסכמה, מס הכנסה, מע''מ, תשלומים לרשות מקרקעי ישראל (רמ''י), דמי היתר [על שינוי יעוד הקרקע, תוספת אחוזי בניה, או פיצולה] ואולי עוד חוק או שניים ששכחתי. תארו לכם מה היה קורה אם היינו מטילים את אותם מיסים על רכש רכב [שבהפוך לא משביח את עצמו עם השנים. למה דירה כן? רק בגלל המחסור והביקוש] או כיכר לחם?

כלומר, בהיסטוריה של מדינת ישראל למדינה היה כדאי להכביד ולייקר את רכישת הדירה כמנוע מרכזי לשאיבת כספים מהציבור [להוציא את שנות ה-‏50 בה המדינה באמת התמודדה עם בעיית דיור למיליון עולים בעשור הראשון לקיומה, גם בדרך הוזלת הבניה, גם בדרך ביטול/הוזלת מיסים וגם בדרך של סיוע במימון לרוכש]. לדעתי אין כל הגיון לנקוט במצב של ריבוי מיסים ולכל היותר יש לאפשר תשלום עמלה נמוכה חד פעמית בחלק מפעילות הרישום החוקי של הנכס. המדינה צריכה לצאת מתרבות החשיבה שהדירה היא מנוע שאיבת הכסף הגדולה שלה, ולהפוך את רכישת הדירה להליך בירוקרטי שגור, פשוט ומהיר. כאמור זה יכול להיות מושג רק ע''י הצפת המדינה בדירות איכות בכל רחבי המדינה בהיקפים של A+b (A מספר ריאלי של דורשי דירה בשנה; b – 3% של A). המדינה תערוב כלכלית לקבלנים שייכנסו לפרוייקט הזה, תקפיד שהקבלן ירוויח ריאלית את הראוי – עד 7% מערך תוצרו. המדינה תצמצם את 'משפחת המיסים' שמשולמים על דירה ותפחית את יתרתם, כולל הורדת מס על חומרי בניה מהארץ ומחו''ל. המדינה תלווה את הפרוייקט בכל רחבי הארץ באמצעות המנהלת שתפקח אישורי תוכניות הבניה [צמצום האישורים מ-‏8 שנים ל-‏4 חודשים], על איכות העבודה, קצב הבניה והגימור עד מסירת הדירות לרוכשים.

מה תרוויח המדינה?
מאחר שהיום הכנסות המדינה הן מגוונות, והחלק היחסי של הרווח ממיסי דירות קטן יותצר, המדינה תוכל להרשות לעצמה לקצץ בריווחי בניית, מכירת והשכרת הדירות, ולהוריד את נטל ''התכשיט'' מהדירה.

ב-‏2016 הרוויחה המדינה ממסים על רכבים כ-‏40 מיליארד ₪ [חצי מזה על עסקי דלק למכוניות].

מנתוני ביצוע תקציב והכנסות המדינה ממסים לחודש אפריל 2017 עולה כי ההכנסות נטו ממיסוי מקרקעין בלבד הסתכמו בכ-‏679 מיליון שקל, ירידה של 20% לעומת אפריל 2016. גביית מס שבח הסתכמה ב-‏254 מיליון שקל, ירידה ריאלית של 29% לעומת אפריל 2016 בעוד גביית מס רכישה הסתכמה בכ-‏425 מיליון שקל, ירידה ריאלית של 12% בהשוואה לאפריל 2016.

למרות הירידה בהכנסות ממסי מקרקעין, סך ההכנסות ממסים ומאגרות הסתכמו באפריל ב-‏24.1 מיליארד שקל, עלייה של כ-‏10.8% בשיעור ריאלי בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. בחודשים ינואר-אפריל 2017 הסתכמו ההכנסות ב-‏100.4 מיליארד שקל לעומת 93.9 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בניכוי שינויי החקיקה ובניכוי דחיית החזרי המע''מ, עלו ההכנסות ב-‏6%. המסים הישירים גדלו ב-‏11%, בין השאר בגלל גביית בעלת אופי חד פעמי בחודש ינואר, ואילו המסים העקיפים עלו ב-‏1%. http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=100118... http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4759890,00.h... כלומר, המשק יכול לצמוח גם אם ההכנסות מבניית דירות יורדת בשל ירידה בהיקפי המכירות. הוא בודאי יצמח עוד יותר גם אם הכנסות המדינה מבניית דירות תרדנה, גם כאשר היקפי הבנייה והמכירה יגדלו.
למה? קודם כל כי צריך להפוך למדינה נורמלית בה הדיור הוא לא עוגן מרכזית בהכנסות המדינה. שנית, משום שהאצת הבניה תכניס יותר דינמיות למשק, יותר אנשים יועסקו במעגלים ראשונים, שניים ושלישיים [גם אם יביאו כמה אלפי פועלים מסין, דבר שהוכיח עצמו גם בחציבת מנהרות הכרמל, מנהרות הדרך לירושלים וכיום מנהרות הרכבת התחתית בגוש דן. יותר ישראלים מרוויחים ישירות מהפרוייקטים האלה], יותר דירות תימכרנה בפחות מס, משמע ההשפעה הישרה על הכנסות המיסים מדירות תישארנה יציבות. אבל הפעילות כולה תגדיל את הכנסות המדינה עוד יותר למרות הכל. בכך נשיג לצד דינמיות מישקית, גם הורדה היסטורית של מרכזיות הדירה בריווחי המדינה והורדת גודל נטל הדירה על האזרח במדינה.

המדינה חייבת לאמץ מדיניות של לתגמל את האזרח ע''י הפיכת המוצר – דירה, עיסוק, מחירי מוצרים ושירותים, לזמינים. הדרך המרכזית היא להעלות את ההכנסה הריאלית של האזרח העובד, כך שישאר בידיו יותר כסף פנוי להחליט מה לעשות בו. המדינה תרוויח יותר בכל מקרה מהמצב היום, בין אם ירצה האזרח לבצע רכישות ובין אם יחליט לחסוך. אבל כאן נגיע למצב ששני הצדדים יהיו מרוצים יותר, ולא המצב בו אנחנו נמצאים, כאשר רק אחד מהשניים, האזרח או המדינה, יהיו מרוצים. למרות השיפורים הקלים שדוד סיון הצביע עליהם, רכישת דירה אצל רוב מכריע מתושבי ישראל היא מהלך כלכלי קשה עד בלתי אפשרי, אם לא היתה נהוגה שיטת המשכנתאות ''הנדיבה''. הבעיה היא שגם שיטת המשכנתאות עצמה היא עוד מנוע סחיטת כספים מהאזרח בקואליציית אינטרסים בין המדינה והבנקים, המשעבדת רוכשי דירות ל-‏20 – 30 שנים, ופוגעת בפוטנציאל לחיים כלכליים נינוחים.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי