פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
היטל הבצורת
יוסף אליעז (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 1:02) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

למאמרו של ד''ר דוד סיון - כל האמור במאמר נכון, למעט ההצדקה של היטל הבצורת.
שתי צרות במדינתנו: האחת היא שאין לנו כבר שנים שום מנהיג או אפילו שר אחראי, שמסוגל להביט כמה שנים קדימה. משנבחר שר הוא עוסק מעט מאד בעניני משרדו, לטווח הקצר, ומיד מתחיל לברבר בעניני פוליטיקה ובטחון. הרי הוא לא ישאר זמן רב בתפקידו אם מחמת קוצר חייהן של הממשלות ואם משום שעליו לאוץ קדימה. כי הרי כל פוליטיקאי-מתחיל נושא תחת זרועו את שרביט ראש הממשלה .
הצרה השניה היא שאיש בממשל, דהיינו חברי-ממשלה, חכ''ם, ראשי-עיריות ופקידים בכירים, אינו נותן את הדין על טעויותיו וקוצר ראותו.
צודק סיון שחוסר המים היה צפוי וידוע, שום שר תשתית או שר חקלאות , שלא לדבר על שר אוצר, חשבו שיש לעשות משהו בנדון. משרד האוצר מלא בכלכלנים מבריקים שאצים לחסוך הן במקום שצריך לחסוך, והן במקום שבו צריך להכין את המשק לעתיד. העיקר- שהתקציב יהיה מאוזן עד למלחמה הקרובה או עד למשבר אחר.
יש לנו חברות שהן בעלות מומחיות ונסיון אדיר בהתפלת מים, ובהפקת אנרגיה מהשמש , אולם הן בונות מפעלים בחו''ל, כי בארץ הביורוקרטיה ו''נערי האוצר'' בולמים אותן. כל נערי האוצר המעונבים ימצאו חיש-מהר את מקומם הדשן במערכת הבנקאית ובשוק הפרטי, למי מהם באמת אכפת מה יקרה אחרי שיפנו את מקומם? מי מהם יִקָרֵא לתת את הדין על מפעלי פיתוח חיוניים שהם חיסלו?
רץ אדם לכהונת ראש העיר תל-אביב, מכריז כי הוא הוא יקים רכבת תחתית ויפתור את מצוקת התעבורה והעדר-החניה של כמעט מחצית מאזרחי המדינה. אז הוא הבטיח. חולפות ארבע שנים ואין זכר לרכבת המובטחת. האיש הפך לכוכב ופרשן טלויזיה...
בעתונות הופיעה לפני כמחצית השנה ידיעה קצרה: חברת החשמל מקררת את תחנותיה במי-ים, ואלו נפלטים מהן בטמפרטורות גבוהות. מי-ים רותחים הם שלב חשוב, שעלותו יקרה מאד, בהתפלת ים. חשבו בחברת החשמל להקים מתקני התפלה כדי לנצל מיים חמים אלו. חברת מקורות, לפי העתון, נזעקה מיד, והזהירה שאם חברת החשמל תזקק מים היא, מקורות, תתחיל ליצר חשמל... זה נשמע כמו חלם? לא ראינו הכחשה של הידיעה הזו, אך חמור מזה- לא שמענו שאיזה שר ראה לנכון להתערב ולפעול למימוש הרעיון ולישב את המחלוקת בין שתי החברות הציבוריות הקיימות מכספנו אנו, הציבור.
עתה , משהגענו לשוקת שבורה, כפשוטן של מלים- נמצא ''האשם'': הציבור. הוטל עליו היטל דרקוני בצורת מס בצורת שאינו מס אלא קנס. לא חלילה על השרים ונערי האוצר שסרחו, אלא על הציבור שהעלה אותם לגדולה.
אני מסכים עם דוד סיון שבדלית-ברירה יש לקבוע מחירי מים ריאליים, אך לא היטל-קנס.
צריך לצמצם בהוצאות הממשלה, ולהפנות את הכספים מיד למתקני התפלה, להקמת סכרים ואיגום מי-שטפונות, לקדם את מכוני-הטיהור למי-דלוחין ולהפסיק בזבוז. כמו בצה''ל ובמוסדות ציבור.
לא יתכן לבטל את הפרחת השממה, לגרום לציבור ליבש את גינותיו ולהחזיר את הארץ למצבה בסוף תקופת הטורקים.
אנו זקוקים לגינון ממש כאויר לנשימה. הצמחיה מטהרת את האויר מדו-תחמוצת הפחמןומגזים רעילים ומחזירה אליו חמצן. כל זה בלי להזכיר את העלויות הכספיות של יבוש כל הגינון והעלויות בבוא היום [אם יבוא] ונרצה קצת ירק ואויר נקי סביבנו.
אנו גם מעבירים כמויות אדירות של מים למדינת ירדן.כך אנו גורמים לה שלא להקים גם שם מתקני התפלה לחופי ים-סוף. יש לבדוק, ברצון טוב ובכבוד הדדי, אם אין לבקש ממנה לתרום את חלקה בהקטנת אותן כמויות המים עד בוא שנים גשומות יותר.
את קנס הבצורת יש לבטל מיד ובו בזמן להגדיל לכמות ריאלית את התצרוכת המוקצבת לנפש, ולמי שמוכן להשקיע בגינון כדי להביא קצת יררק ולטהר את האויר-יש להקצות כמות מינימלית להשקיה במחיר שניתן לעמוד בו.
לפי חוסר-ההגיון הממשלתי הרי ניתן להטיל קנסות על האזרח בגין מחדליה. למשל: היטל-העדר רכבות תחתיות בערים הגדולות, היטל אי-ניצול אור השמש לחסכון באנרגיה, היטל אי שימוש בגז ליצור חשמל והעדפת תחנות כח פחמיות ומחלקות נוספות לחולי-ריאות בכל בתי-החולים, היטל אי-סלילת כבישים להצלת חיי-אדם ועוד ועוד. היטלי בטחון כבר הטילו עלינו. זוכרים את היטל שלום הגליל? גומני שעלות גביתו היתה גבוה מהסכומים שהכניס...
גם אם חברי-כנסת מסויימים רוצים לרכב על גל הזעם הציבורי ולפעול לביטול ההיטל - יש לסייע בידם, כי אם גם הם ימלאו פיהם מים- נוותר אנו ללא מים !!
_new_ הוספת תגובה



לצערי אינך קורא את חומרת המצב
דוד סיון (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 5:22)
בתשובה ליוסף אליעז
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שנים סיבסדה המדינה את מחיר המים לצרכנים כאילו תובעת מהם תצרכו יותר מהנחוץ. זו סיבה אמיתית למחסור שנוצר. ההקצאה מעבר ליכולת החמירה את המצב. התוצאה היא שהמחסור הוא אמיתי ולכן מי שתובע הגדלת ההקצאה לא ממש מכיר בכך. הכרה במחסור צריכה להתבטא בהגבלת ההקצאה ועדיף על ידי המחיר לצרכן (ללא סיבסוד או היטלים).
_new_ הוספת תגובה



לצערי אינך קורא את חומרת המצב
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 8:18)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הגבלת השימוש במים על ידי מחירו אינה מטפלת בבעיה בצורה נכונה .
ראשית העלאת המחיר היא לחץ על הצרכנים ולא על בזבזני המים האמיתיים . בזבזני המים הגדולים הם העיריות אשר מצינורותיהם הנקובים בורחים 40% מהמים בערים . העלאת המחירים לא תתקן את הצנרת !
חשבון המים שלי הוא 23 קוב צריכה ועוד 5 קוב העמסה של החורים בצנרת העירונית . בערים אחרות המצב גרוע יותר .

שנית - היכן מתקני ההתפלה ? והיכן תחנת הכח שתספק לצורך ההתפלה את החשמל הרב שמתקן כזה צריך ?

במגדלי אספמיה !
_new_ הוספת תגובה



המחיר הוא התשובה
דוד סיון (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 8:50)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המחיר הוא תמיד מכשיר ההקצאה היעיל ביותר. זה נכון לגבי מחירי המסטיקים בקיוסק השכונתי, הלחם המכולת וגם במקרה של מחיר המים. כאשר המחיר הוא ''נכון'' אין מחסור ואין עודפים. כאשר המחיר אינו נכון יש עודפים או מחסור.

המחיר ה''נכון'' הוא כזה שגורם לרמת הביקוש להיות זהה לרמת ההיצע. כמובן שמחיר כזה צריך לקחת בחשבון גם את עלויות האחזקה ואת צרכי הפיתוח (למשל להקמת מתקני התפלה, למשל הקמת תחנות כוח ועוד). מחירי המים בישראל לא נקבעו בצורה הזאת - ברוב השנים הם היו נמוכים מהמחיר ה''נכון'' ולכן הגענו למצב שהגענו. בין השאר יש לנו רשויות בהן הצנרת מנוקבת ועוד מיני בעיות.

הערה: בדרך כלל חשבון המים נקבע על פי מדידת שעון המים בכניסה לביתך. לכן הטענה שלך לגבי 5 ממ''ק היא לא סבירה.
_new_ הוספת תגובה



המחיר הוא התשובה
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 9:32)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש לך טעות . אני מביא לך עדות ואינך יכול לטעון שזו לא סבירה .
חשבונות המים בחיפה מכילים שתי כמויות .
כמות אחת היא מה שמראה השעון האישי של משפחתי . הכמות בשעון הזה היא בין 20 ל30 קוב . בדרך כלל 23 בערך .
הכמות השניה היא החלק היחסי שבין סך כל הקריאות של כל המשתמשים המישניים של שעון מרכזי ברחוב והכמות שהשעון העירוני הזה מראה .
המשמעות היא שאבדנים שמתרחשים בין השעון המרכזי ובין השעונים לדירות הנפרדות מוטל כצריכה נוספת . זה במקום שהעיריה תתקן את הצנרת .

בדבריך אין התייחסות לצורך של המדינה להגדיל את אספקת המים . המחיר שמווסת את הצריכה מתייחס רק לעכמות קיימת ולא לחובת המדינה לספק מים על פי הצרכים , כאשר זו פעולה אפשרית .

אכן התפלת מיןם היא פעולה אפשרית . זה מצריך מתקן או מתקני התפלה וכן תחנה או תחנות כח .
לידיעתך - אחד מידידי הוא המהנדס הראשי (בדימוס) של חברת החשמל . הוא הכין פרוייקט של התפחלת מים והמחיר היה 57 אגורות למטר מעוקב .
מאבקי אגו , מאבקי סמכות ואטימות של פקידים ונבחי העם מנעה את הפרוייקט .

57 אגורות למטר קוב אינם 20 שקלים שערוריתיים שמנסה ממשלת זדון להפיל על האזרחים .

כמו כן נעשה חישוב , כמה יעלה למלא את הכינרת בכל 5.5 המטרים שחסרים שם , על בסיס 57 האגורות .
שטח הכינרת הוא 165 קילומטר רבוע ונחוץ למילוי 5.5 מטרים הגבהה . תעשה חשבון , שאתה יודע טוב מאד . התוצאה נמוכה באופן מדהים .
_new_ הוספת תגובה



המחיר הוא התשובה
דוד סיון (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 11:37)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המחיר, העלות השולית, עליו דיברתי כולל את כל העלויות ''ואת צרכי הפיתוח''. המשמעות היא שהוא כולל כל מה שרלוונטי לאספקה וצריכה של מים. בדרך כלל עלות ההפקה כוללת את הקמת המתקן ותחזוקתו לזה צריך להוסיף את עלות ההובלה לצרכנים

לפי ד''ר יוסף דרייזן בשנת 2006 עלות ההפקה של ממ''ק מים מותפלים במתקנים גדולים היא כ-‏0.5 דולר. (http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-3217092,00.h...). לזה כמובן צריך להסיף את עלות ההובלה (אינני יודע בדיוק מהי אבל היא צריכה לכלול את כל הצנרת שמשרתת את מתקן ההתפלה...). החישוב הזה מתקרב למחיר המים ששילמנו לפני מספר שנים. באותם

אם מחיר ההתפלה שקבע חברך (57 אג') כולל את כל עלויות ההפקה (כולל של מתקן ההתפלה) וההובלה, אשמח מאד לראות את החישוב לפרטיו. לזה נצטרך להוסיף את עלות ההובלה לכנרת ועלות הובלתם לבתי האזרחים (או עלות האיגום במקום אחר והובלה משם).

גובה היטל הבצורת לא מתייחס למספרים שהזכרנו כאן אלא הוא ביטוי למצב החירום (מצב שחלק ממקורות המים ניזוקים בצורה בלתי הפיכה). במקרה כזה גם העלות השולית צומחת מאד. 
_new_ הוספת תגובה



המחיר הוא התשובה
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 18:35)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המהנדס שאני מכיר ופוגש כל שבוע הוא אריה פאר , בן דודו של הקריין דניאל פאר .
המחיר 57 אגורות הוא בשער מתקן ההתפלה .
את יוסף דרייזן אינני מכיר .
אני לא מתכוון להיכנס בין שני מומחים .
בכל מיקרה ברור שהמחיר אינו 20 שקלים .
גם ברור שאין לאף אחד תמריץ להתפיל מים וגם לא להקים תחנת כח שתספק אנרגיה למתקן ההתפלה . נא לא לשכוח את זה .
במדינת ישראל הדברים נעשים רק מתוך הכרח גמור ונערי משרד האוצר ידועים כאנשים מזיקים . אין להם לא חזון ולא יכולת להוביל פרוייקטים . הם יודעים רק למנוע הוצאות כספיות . על גבם של אחרים כמובן .
_new_ הוספת תגובה



המחיר הוא התשובה
דוד סיון (יום שלישי, 10/11/2009 שעה 19:19)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מצד אחד אתה בטוח מהו המחיר ומצד שני לא מוכן לבדוק. היטל הבצורת איננו נחשב למחיר עלות ממ''ק מים ולכן אין שום סיפור בהשוואתו לעלות.

כבר הרבה פעמים טענת ''ברור...'' והתברר שלא דובים ולא יער. לכן תצטרך לעשות קצת יותר. 

כמו שכתבתי קודם אשמח מאד לראות את פרטי החישוב של אריה פאר. כמובן שאשמח אם תעזור בכך.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי