פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
אגדת דבורק
טל כהן (יום ראשון, 16/09/2007 שעה 0:55) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ציינת את הפרסום והשווק כסיבה העקרית להצלחת מקלדת QWERTY על-פני מתחרותיה. ציינת גם שהמתחרה העיקרי כיום, שנחשב למוצלח יותר מבחינה טכנית, הוא סידור דבורק.

סידור דבורק מוכר (בשמו, אך לא בסידורו בפועל) למקצוענים רבים הפועלים בתחום. הסיבה לכך היא... פרסום ושווק. דבורק פעל רבות לפרסם מאמרים ומחקרים שהציגו את הסידור שלו כעדיף משמעותית. אלא שמחקרים אחרים הראו שההבדל קטן מאוד, עד כדי לא-משמעותי.

כיום יש ל-QWERTY יתרון ענק אחד: זהו הסטנדרט. הוא פחות טוב מהסידור האופטימלי (יהא זה אשר יהיה), אבל, כנראה, לא בהרבה. מצד שני, יש יתרון אדיר בכך שאני יכול לעבור ממחשב למחשב ולהתחיל להקליד בקלות ומייד (למעט אולי סמני מרכאות על מקלדות בריטיות, ושאר זוטות). אם כל משתמש היה בוחר בסידור האופטימלי עבור עצמו (צא וחשוב: אולי לשמאליים יש סידור אופטימלי שונה מאשר לימניים?), המעבר ממחשב למחשב, והשימוש ב-public terminals היה הופך מסורבל בהרבה.

יש סטדנרטים אחרים, חשובים בהרבה, שמשפיעים על חיי היום-יום שלנו, והם רחוקים מלהיות אופטימליים. חלוקת היום לשעות ודקות, למשל: איזה כאב-ראש! מרגע שעברנו לשיטה העשרונית, לפני אי-אלו אלפי שנים, מדוע לא לחלק באופן דומה את היממה לאלף יחידות זמן (אורך כל אחת יהיה קצת פחות מדקה וחצי)? מדוע השטות הזאת של פעמיים השעה 9 ביממה, ועבודה עם בסיס 60 שהיה חביב על הבבלים ז''ל?

... ואכן, חברת Swatch הציעה בדיוק מעבר כזה, ל-‏1000 ''פעימות'' ביממה. מדוע לא תפס השינוי? משום ששמירה על סטנדרט חשובה בפני עצמה. המעבר בין הסטנדרטים מהווה ''כאב ראש'' נוראי, והסיכון גדול מדי.

רוצה להלחם בטחנות רוח ולשנות סטנדרטים? הרי לך מקום ראוי יותר להתחיל בו: צבעי הרמזורים. הבחירה בירוק ואדום נראית טבעית, עד שנזכרים שכ-‏7% מהגברים באוכלוסיה הם עוורי-צבעים, חלקית לפחות, ועוורון הצבעים הנפוץ ביותר הוא ירוק-אדום! בד''כ אין עם זה כל בעיה, משום שניתן להבדיל בין האורות על-פי מיקומם ברמזור. אבל בנסיעה בלילה חשוך, עוור צבעים אינו יכול להבדיל מרחוק בין רמזור ירוק לאדום אם אין תאורה נוספת בצומת.
_new_ הוספת תגובה



אגדת דבורק
יובל רבינוביץ (יום ראשון, 16/09/2007 שעה 2:07)
בתשובה לטל כהן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יתכן שדבוראק עסק בשיווק. לא נתקלתי בכך, וודאי שלא היה ייצור נרחב של מקלדות דבוראק בשום שלב בהיסטוריה, בניגוד למקלדות QWERTY.

לעניין ה„אגדה” שבעליונות פרישת דבוראק, אני באמת ממתין לנתונים. לא ממש ראיתי ערעור על הממצאים של דבוראק, אלא ויכוח על כמות השיפור. מחקר אחד, המצוטט כמחקר הסותר את ממצאי דבוראק, בדק פרישות שונות, ובכלל זה פרישת שולס (QWERTY), פרישה אלפאביתית, פרישה אקראית ופרישת דבוראק. הוא טוען שהשיפור של דבוראק הוא „רק” ב-‏5%. הפרישות האחרים לא הראו כל יתרון.

ובכן, קודם כל שיפור של 5% הוא שיפור ממשי. שנית, אינני בקי במתודולוגיה של אותו מחקר, אך כל מחקר שיבוצע כיום סובל בהכרח מבעיה: לא ניתן להריץ את שתי הפרישות בתנאים שווים, היות שאין אדם שאינו מכיר את QWERTY.

עניין שלישי הוא שאין זה סביר שדבוראק אינו טוב מ-QWERTY, שהרי שולס המציא את פרישת QWERTY כאילוץ למניעת התנגשות מקשים. דבוראק לא עבד תחת האילוץ הזה ורצה רק לתכנן פרישה אופטימלית מבחינת מהירות הלחיצה על המקשים. לאחר כל העבודה הזו, יהיה מפתיע מאד למצוא ששולס עלה במקרה על פרישת המקשים הטובה ביותר.

לעניין סטנדרטים בכלל, זהו נושא המצדיק מאמר בפני עצמו. עקרונית, יש שתי בעיות בסטנדרטים:

1. יתכן שהסטנדרט אינו טוב. זוהי הטענה שלי ביחס ל-QWERTY והטענה שלך ביחס לרמזורים. אפשר לטעון טענות דומות כלפי לוח השנה וכלפי מערכת Windows של מיקרוסופט. בכל אלה יש סטנדרט שולט ובשוליים יש לעתים נסיונות אחרים.

2. יש מקרים הזועקים לסטנדרט והוא אינו קיים. דוגמא טובה אחת לכך היא מידות ומשקלות. אירופה ואנחנו משתמשים במידות מטריות. האנגלים והאמריקאים משתמשים במידות ישנות יותר, שאינן תמיד זהות אפילו בין הארצות האלה. דוגמאות אחרות, חלקן אפילו מסוכנות, הן ההחלטה באיזה צד של הכביש נוסעים, מה המתח הרצוי ברשת החשמל, מהו המרחק האופטימלי בין פסי רכבת וכיצד יש לקרוא לאלף מיליונים.

אתה צודק בכך שיש לשפר סטנדרטים מהסוג הראשון. עם זאת, נראה שאלה הסטנדרטים שקשה ביותר לשפר, משום שהאלטרנטיבות לא מוכרות ולא נוסו בהיקף ראוי. את הסוג השני, לכאורה, פשוט יותר לשנות, היות שיש בסיס משתמשים לא מבוטל לאלטרנטיבות, ועם זאת, גם השינוי הזה אינו מתרחש.
_new_ הוספת תגובה



אגדת דבורק
טל כהן (יום שני, 17/09/2007 שעה 10:37)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לגבי שיווק -- דבורק עסק בשיווק הרעיון ומחקרים אודותיו, פחות בשיווק המקלדת הפיזית (בעיקר משום שלא הצליח לשכנע יצרנים לחרוג מהסטנדרט).

לא טענתי ש-QWERTY טוב יותר, אלא שההפרש (5% לטענת כמה מחקרים, פחות לטענת מחקרים אחרים, יותר לטענת מחקרים שניהל דבורק עצמו) אינו מצדיק נטישת סטנדרט בין-לאומי נפוץ ומוכר כל-כך. לסטנדרטים יש חשיבות מעצם היותם מוכרים ונפוצים, גם אם הם קצת פחות מאידיאליים, וגם אם ההיסטוריה שלהם מוזרה ואף מביכה.

נ.ב. המקלדת שאני אישית משתמש בה תומכת בסידור דבורק -- ללא שינוי הכיתוב על המקשים! http://www.daskeyboard.com
_new_ הוספת תגובה



אגדת דבורק
יובל רבינוביץ (יום שני, 17/09/2007 שעה 22:30)
בתשובה לטל כהן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה מצויין וגורם לכך שאף אחד לא ירצה להשתמש במחשב שלך...

בכל אופן קיוויתי גם למשוב על פרישת המקשים העברית תואמת הדבוראק שאני מציע במאמר ובנספחים שלו.
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי