פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה ליובל רבינוביץ, 18/01/05 22:58)

http://www.faz.co.il/thread?rep=55760
OK - מקור הביטוי
ישראל בר-ניר (יום רביעי, 19/01/2005 שעה 2:03)
בתשובה ליובל רבינוביץ

יובל אני חושב שאתה טועה הפעם. שני הקישורים שלך הם ממקורות אנגליים והביטוי O.K. הוא חלק מהשפה האמריקאית (האנגלים אימצו אותו בשלב הרבה יותר מאוחר). ייתכן שהיו עוד מקורות לביטוי, אבל למיטב ידיעתי ''זכות'' הראשונים היא של אנדרו ג'קסון שקנה את תהילתו כמצביא צבאי במילחמת 1812. הוא הקדים את כל האחרים. ''מיומנותו'' בכתיב אנגלי היתה דבר ידוע.

http://www.faz.co.il/thread?rep=55762
OK - מקור הביטוי
יובל רבינוביץ (יום רביעי, 19/01/2005 שעה 4:52)
בתשובה לישראל בר-ניר

אינני מבין מה הקשר בין העניין הנדון לבין השאלה אם האתר הוא בריטי או אמריקאי. פורום ארץ הצבי הוא אתר עברי המרשה לעצמו בכל זאת לעסוק בסוגיה הזו.

ולענייננו. זו לא הפעם הראשונה שאני עוסק בשאלה הזו. אינני יודע כמה מאמרים קראתי בנושא - מן הסתם כמה עשרות. לא מצאתי שום מקור אקדמאי או רציני שדעתו כדעתך. כל מי שצלל לתוך העסק הגיע למסקנות שכתבתי בהודעתי הקודמת.

הנה מקור המסכם את רוב הסיפורים שאני מכיר, כולל שניים על אנדרו ג'קסון: http://www.wordorigins.org/wordoro.htm . דווקא הסיפור הידוע של ''Zero Killed'' אינו מופיע שם. גם שם השימוש המוכח הראשון בביטוי הוא בשנת 1839, ומקורו בחבורה הבוסטונית שנקראה ''The Anti-Bell-Ringing Society''. אמנם, בשנת 1790 במסמך משפטי של בית המשפט במחוז סאמנר נכתב שג'קסון הוכיח את תקפותו של שטר מכר, שהיה OK. השימוש הזה לא היה על ידי ג'קסון עצמו, וכנראה טעות של פקיד בית משפט, שהיה אמור לכתוב OR, קיצור של ''Order Recorded''. פרט למקור המסויים הזה, שיש לו נגיעה כלשהי בג'קסון, והעובדה שאכן ג'קסון היה ידוע כבעל שגיאות כתיב איומות, לא ידוע על שום מקרה בו ג'קסון השתמש בביטוי OK, או שמישהו השתמש בביטוי הזה לפני 1839.

צר לי שגם הפעם הבאתי מקור בריטי. אתה מוזמן להביא מקור אחר.

http://www.faz.co.il/thread?rep=55792
OK - המקור יהודי.
מיכאל שרון (יום חמישי, 20/01/2005 שעה 6:31)
בתשובה ליובל רבינוביץ

זלמן הרשל גולדמן מלודג' הגר עוד ב-‏1802 לעולם החדש ופתח בית ממכר ללבני נשים וגברים בבוסטון. מעסק קטן הלכה החנות והתרחבה, וכעבור זמן לא רב פתח עוד חנות ברחוב סמוך. ב-‏1816 היו עסקיו (שכללו גם בתי ממכר בירה ומשקאות חריפים) פרוסים בכל רחבי ניו אינגלנד. האיש עצמו היה דמות ססגונית, והיכניס לפולקלור האמריקני ביטויים כמו ''פוץ''' ''טוחעס'' וכיוצא באלה.

לפי יודעי דבר מוסמכים, הוא שטבע את הביטוי O.K כקיצור של אוך, קינדערלאך. כלומר, כשהיו עומדים איתו על המקח בביצוע עיסקה מסויימת, היה לבסוף נאנח בהשלמה למשמע הסכום האחרון שהוצע, ואומר, אוך, קינדערלאך.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.