פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לדוד סיון, 22/12/04 7:40)

http://www.faz.co.il/thread?rep=55166
יוקוס השפיע פחות מאשר פוטין הושפע מהמצב
דבֵק בצדק (יום חמישי, 23/12/2004 שעה 1:56)
בתשובה לדוד סיון

מחירי הנפט טיפסו מ-‏24 דולר לחבית ב-‏2002 אל פסגות חדשות שבין 44-55 דולר ב-‏2004 בעיקר בשל עליית הביקושים החריפה בסין, הודו ובארה''ב. ב-‏2002 סין השתמשה ב-‏5 מיליון חביות נפט ליום לעומת השנה ב-‏6.2 מיליון חביות ליום, עליה מדהימה וחריגה של 24%. גם בהודו היתה צמיחה חריפה בכמות השימוש בנפט. ארה''ב צורכת היום וסעודיה מיצאת היום 10 מיליון חביות ביום. צריכת הנפט העולמית כיום היא 80 מיליון חביות ליום (לעומת 60 מיליון חביות ליום ב-‏1980). הערכה מדברת על כך שבעוד 20 שנים צריכת הדלק היומית העולמית תעמוד על 112 מיליון חביות.

תהליך התייקרות הנפט היה תהליך קבוע וישר עוד לפני משבר יוקוס, מכאן שהשפעת המשבר הזה על המחירים לא היתה גדולה במיוחד, גם לא בהשוואה למשברים דומים במדינות אחרות, במהלך 2004. משבר יוקוס דווקא אילץ את המדינות מיצאות הנפט לעשות את המאמץ להגביר את התפוקה היומית ולהוריד במחירים, כמו שהן עשו לפני יותר מחודש. עיקרו של משבר הנפט האחרון מצביע על ההבנה ההולכת ומסתמנת שאנחנו מגיעים לקראת משבר דלק עולמי בשל הצטמצמות רזרבות הנפט באופן חריג. תחזית חברת PFC energy מדברת על כך שכבר בעשור הבא יורגש מחסור בדלק ומחיריו יעלו עוד. http://www.pfcenergy.com/

ולכן מדינות מפיקות הנפט משחקות עם מחירו בשאיפה להטותו כלפי מעלה, משום הבנתן כי הקופה הולכת ומתרוקנת ומשום שכולן בעצם נמצאות כיום במצב כלכלי פנימי בעייתי המשתקף גם ברזרבות ההון המצטמצמות שלהן. במצב זה רק בעתיד עשוי מעמדה של רוסיה כיצואנית נפט מרכזית לקבל את מקומו הנכון, אבל כמובן זה מותנה ביכולתה הארגונית להפיק נפט באופן מסודר וכלכלי.

http://www.faz.co.il/thread?rep=55173
פרשת יוקוס כן השפיעה על מחירי הנפט
דוד סיון (יום חמישי, 23/12/2004 שעה 9:10)
בתשובה לדבֵק בצדק

אתה חוזר על הסיפור על הביקושים שהוא ידוע והוזכר במאמר הקודם שלי. אבל הוא לא משנה למהות הטענה שלי שקשורה בפרשת יוקוס: תנודות במחירי הנפט בשוק.

ההסבר הוא יחסית פשוט.
צריכת הנפט היומית בעולם היא כ-‏82.5 מיליון חביות נפט גולמי. זה שונה מהמספר שהצגת,80, וההבדל הוא משמעותי בגלל המציאות בשוק הנפט. עודף היצע (על ביקוש) קטן מאד של בערך 1%. כך שכל תקלה (פיצוץ, שביתה, וחשש שיכולת ההפקה תפגע) משפיעה על התנהגות המחירים היומית.

יוקוס עד לפני המכירה הפיקה 1.7 מיליון (כ-‏2.1% מהצריכה היומית שזה יותר מעודף ההיצע). זאת היתה המציאות במהלך השנה שעוברת. במקרה כזה כאשר יש חשש ליכולת ההפקה של 2% מהצריכה זה חייב להשפיע על המחירים. כך גם קרה עם השביתות שהיו בניגריה שמייצרת 2.5 מיליון חביות, ועם החבלות בעירק. עד היום לא טענתי מעבר לכך.

למרות הכל התנודות של השנה החולפת לא פגעו בפעילות הכלכלית כפי שהיה בשנות ה-‏70 ותחילת שנות ה-‏80. בשער החליפין הנוכחי של הדולר, כדי להשתוות למחירים של המשבר הקודם מחירי הנפט הגולמי צריכים להכפיל את עצמם.

הנפט של אופ''ק הוא לא מהסוג היותר מבוקש והם גם לא ממש

http://www.faz.co.il/thread?rep=55174
בכל זאת
אפריימק'ה (יום חמישי, 23/12/2004 שעה 9:29)
בתשובה לדוד סיון

נראה לי שיוקוס היא סימפטום ולא סיבה ממשית יותר מכל המשברים הנוספים האחרים שהזכרתם. גם חלקה היחסי של רוסיה בשוק הנפט אינו מהווה גורם שישפיע על הכפלת מחירי הנפט בטווח של שנתיים, אלא רק באחוזון קטן במחירו של הנפט, כמו כל משבר מקומי אחר בשוק יצרניות הנפט. ההמלצה לראות את ההתייקרות הדרסטית והקבועה במחירי הנפט כחלק ממדיניות שיטתית של יצרניות הנפט היא הנכונה והאמיתית, ולא לראותן באפיזודות חולפות מבחינה היסטורית. צריך להבין שהמחירים הגבוהים יחסית של הנפט הם קול קורא לקראת משבר אנרגיה שיגיע בעוד 30-50 שנה והוא נרשם כבר היום בטאבו. המשבר יגיע וזה יפגע בכולם, כולל ביצרניות הנפט, אם לא נשכיל להיערך נכון במקורות אנרגיה חליפיים.

http://www.faz.co.il/thread?rep=55193
יוקוס ורוסיה בשוק הנפט
דוד סיון (יום שישי, 24/12/2004 שעה 11:24)
בתשובה לאפריימק'ה

יוקוס לפני שפורקה בפועל ייצרה כ-‏20% מתפוקת הנפט של רוסיה שבעצמה מייצרת כ-‏12% מהתפוקה העולמית (מקום שני אחרי סעודיה). אם בעיניך זה גורם שאינו חשוב בהתנהגות המחירים בטווח הקצר אז כנראה שאינך מבין את הנושא או שאינך עוקב אחרי המתרחש.

נכון לרגע זה (ולשנה האחרונה) כל שינוי של אחוז באספקה או בצפי גורם לשינוי משמעותי במחירים מיום ליום.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.