פורום ארץ הצבי


http://www.faz.co.il/thread?rep=53374
סילוף רעיונו המקורי של נובל
ישראל בר-ניר (יום רביעי, 20/10/2004 שעה 0:56)

''שורשי התרומה של חתני הפרס השנה (כולל חתני הפרס בכימיה ובפיזיקה) נטועים בעבודות שנכתבו לפני יותר מ-‏25 שנה.''

המשפט הזה במאמרו של דויד ממצה את הסילוף הבוטה של רעיונו המקורי של נובל ביצירת מנגנון הפרס. כוונתו של נובל היתה - כפי שהוא הדגיש זאת בעצמו - שהפרס יוענק לחוקרים מבטיחים צעירים בתחילת דרכם, ישחרר אותם מהצורך לנהל מאבק קיום יום יומי ויאפשר להם לעסוק במחקר ללא תלות כלכלית. זה כמובן מכיל סיכון כי על מנת לעמוד בדרישה הזאת היה צורך להעניק את הפרס לעבודות שעדיין היו שנויות במחלוקת (אני לא נכנס כאן לפוליטיזציה של הפרס בתחומים שונים). בכל תולדות הפרס, למיטב ידיעתי, היה רק מקרה אחד בו הזוכה בפרס אכן עמד בקריטריון הזה: ד''ר מוסבאואר, פיסיקאי גרמני צעיר, שזכה בפרס בראשית שנות העשרים של חייו, עבור גילוי ''אפקט מוסבאואר''.

לאורך כל הדרך, הוועדות המחליטות על הענקת הפרס החליטו ללכת ''על בטוח'', ולהעניק את הפרס לעבודות שכבר לא הותירו מקום לכל מחלוקת. מטבע הדברים החוקרים שזכו לפרס, בדרך כלל כבר עברו את הגיל בו הם היו יכולים לתרום מה שהוא חדש. בצורה כזאת הפרס הפך להיות מעין צל''ש על הישגי העבר ולא לזאת היתה כוונתו של נובל.

איינשטיין לא זכה בפרס נובל עבור גילוי תורת היחסות - לא הפרטית ולא הכללית. שתי התיאוריות האלו היו יותר מדי קונטרוברסליות ברבע הראשון של המאה העשרים. הוא קבל את הפרס עבור ההסבר של האפקט הפוטואלקטרי (תגלית חשובה בפני עצמה אבל לא ''מהפכנית'' כמו תורת החסות ובהחלט לא על אותה רמה). רשימת הזוכים בפרס מלאה בדוגמאות כאלה, שלא לדבר על הרבה מקרים בהם הפרס ניתן עבור ''תרומתו של פלוני למדע'' בלי להתייחס לעבודה ספציפית.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.