פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לארז לנדוור, 12/02/03 2:07)

http://www.faz.co.il/thread?rep=25406
תפיסות הומוגניות מול הטרוגניות בסכסוכים.
מיכאל מ. שרון (יום רביעי, 12/02/2003 שעה 3:03)
בתשובה לארז לנדוור

שאלה חשובה בהבנת התפתחות מצב, בפרט במצב של סכסוך נימשך, היא מתי התופעה או היריב מולו אתה עומד ניתפס כמתופעל על ידי תהליך הומוגני homogenously generated process ומתי הוא ניתפס כתוצר-מתקדם-בזמן משוקלל של תהליכים בכוונים השונים זה מזה.

בתקופת הפאן-ערביזם של נאצר ישראל ניתפסה על ידי ארצות ערב כגורם הומוגני רע במהותו, השוחר מזימות כנגד הערבים ומאופיין בשטניות, פרי מזימה אימפריאליסטית (ראו ספרו של יהושפט הרכבי משנת 65 ''עמדת הערבים בסכסוך'' ספר שחולל תדהמה בישראל דאז).

נצחוננו ב- 67 והיתפסותנו כגורם איתן הביא לראייה הטרוגנית יותר שלנו במצרים ובמדינות ערב אחרות. זאת בדומה במובן מה לנסיקה כלפי גישות פתוחות ותאבות למידה לאחר שהסובייטים שיגרו את הספוטניק הראשון לחלל ב- 57 והבהירו לאמריקנים שהם שרויים בנחשלות מדעית יחסית, דבר שערער את תמונת העולם הדומיננטית ההרמטית משהו והבוטחת במדינה זו, שרווחה בשנות ה- 50 .

השלום עם מצרים, והסיוע האמריקני בעקבותיו הביא להנמכת עצימות הסכסוך מבחינת מדינה זו ולראייה הטרוגנית יחסית של ישראל מצד האליטות הקובעות במצרים. עם זאת, מאז האנטיפאדה הראשונה גברו בחוגים אינטלקטואליים גישות הרואות בישראל ישות הומוגנית ושוחרת רע שיש להחרימה.

ירדן מאידך, יצאה אף היא ממעורבות בסכסוך בשנת 87 בעקבות הכשלת הסכם לונדון, והותירה למעשה את הפלשתינאים לבד איתנו.

יציאה זאת, או ההפרדה בין המזרח למערב הירדן נעשתה בשל חששה של ירדן משמועות שרווחו כאילו מבחינת הימין בישראל קיומה של השושלת ההאשמית בירדן מיותר וניזקי, ורצוי מבחינתו שתהפוך למדינה הפלשתינאית בשלטון פלשתיני.

אי לכך ירדן היסתלקה מכל רצף טריטוריאלי ואדמיניסטרטיבי עם השטח ממערב לירדן. לכן, גם תפיסתה של ירדן את ישראל היא כישות פוליטית הטרוגנית המיטלטלת בין כוחות נוגדים.

סוריה מאידך, בדומה לפלשתינאים, רואה את ישראל כישות הומוגנית מזה שנים רבות, מאז עלתה מפלגת הבעת' לשילטון.
אך בשל תבוסתה הקשה ב- 73 מידי קומץ טנקים ישראלים בגולן היא חוששת כיום כאש ממגע עם ישראל מכל סוג, ומסתפקת בתעמולה עויינת, ארסית לעיתים אך במידת זהירות רבה לרוב ובטיפוח אירגוני טרור. כך גם עיראק. הן הגישה ההומוגנית העיראקית והן הסורית מזינות במידת מה באמצעות מעין האצלה של סולידריות ושיתוף מושגי/אידאי את העמדה הפלשתינאית ההומוגנית.

גורמים משפיעים על מידת ההטרוגניות בתפיסת תהליך או גורם, בפרט בסכסוך מתמשך:

1) עלינו גם להבין שככל
שתפיסת המצוקה והלחץ עולה,
***************************
כך נוטים אנשים לטשטש קווים הטרוגניים ולראות מולם תהליך יחידני במגמתו.

2) גורם חשוב מאד אחר לקריסה לתפיסה הומוגנית הוא מבחן התוצאות:
*************
אם הפלשתינאי רואה שבסקלה סבירה אותו תהליך נימשך כמעט ללא שינוי מגמה במשך 35 שנה, הרי שככל אדם סביר הוא יטה להסיק שנארטיבים שונים ותפניות לכאורה בהתפתחות הדברים הינם מדומים ועל פני השטח, אולי פרי רמייה שיטתית של יריב נחוש בסכסוך מתמשך, והתהליך ביסודו הינו הומוגני וחד כווני ופועל לרעתו ללא קשר למצגיו ומופעותיו השונים.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.