פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לעוזי אורנן, 22/10/04 13:10)

http://www.faz.co.il/thread?rep=53521
מקדשי הצורה מול מחפשי המהות
יהודי מארץ ישראל (יום שישי, 22/10/2004 שעה 17:34)
בתשובה לעוזי אורנן

תמהני, איזו קדושה מוצאים בני-אדם משכילים בצורות שנועדו לסמן הגאים?

הרי בכינוי ''כתב עברי'' כונו גם האותיות הכנעניות שהיו נהוגות בעבר בלשוננו.

ומה על ההבדל בין הכתב העברי המרובע, הנהוג בדפוס, לבין הכתב הנהוג בכתיבה ביד? הרי גם אלה הם שני סוגי כתב מבחינה צורנית. הרי ברור כשמש מי מבין השניים הללו קדוש בעיני המקדשים, אך לא ברור כלל כיצד אינם מרימים קול זעקה מרה נגד השימוש השוטף והגורף בזה האחרון, בעת שאנו כותבים בנוצה, בעיפרון או בעט...

ומה על צורת האותיות שנדפסו בהן גם פירוש רש''י וגם הספרות הרבנית בדורו ובדורות הבאים אחריו?

ואם כך, אם התרגלנו במהלך הדורות לצורות כה רבות של ''כתב עברי'' שמיותר להזכיר כאן את כולן, מדוע לא יאומץ הכתב הפונמי לעברית שמציע פרופ' עוזי אורנן, ולא סתם מתוך איזו קפריזה הוא מציע אותו לנו, אלא כדי להיטיב הטבה מהותית עם השפה העברית, שהיא חשובה לי, ואני משער שלרבים מבינינו, מעל ומעבר לכול צורותיהן השונות של האותיות שבהן נכתבה שפתנו מראשית התהוותה ועד ימינו אלה.

ואגב, האם כאשר אנו לומדים אנגלית איננו לומדים שני סוגי כתב בו-זמנית? האם היינו מסוגלים לקרוא ספר באנגלית, אילו הכרנו רק את האותיות הגדולות או רק את האותיות הקטנות?

רבותיי היהודים, המוח האנושי הוא חכם לאין ערוך מכל חוקריו ופרשניו, ותלמידי כיתה א' של בתי הספר היסודיים באשר הם שם, יוכלו לסגל לעצמם בקלות את הכתב הפונמי, אשר יהפוך עד מהרה לחלק טבעי מיכולת הקריאה והכתיבה שלהם, וזאת לצד כל סוגי הכתב האחרים בעברית ובשפות הזרות שהם נדרשים או בוחרים ללמוד.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.