פורום ארץ הצבי


http://www.faz.co.il/thread?rep=171434
דדו כמצביא וגיבור ישראל
יוסף אליעז (יום שישי, 20/09/2013 שעה 19:02)

ע. צופיה הנכבד,

מנהלית אתה צודק שלכל כשל שקדם למלחמה דדו, כרמטכ''ל, אחראי, הן ישירות והן אדמיניסטרטיבית.

עם זה אין להתעלם משורת עובדות ורקעים שערפלו את תפקודו:

א. כל רמטכ''ל סובל מכך ששר הביטחון בתקופתו היה רמטכ''ל.
אולי, ואני מדגיש אולי, בני גנץ הוא אחד היחידים שרמטכ''לותו של שר הבטחון הנוכחי, יעלון, אינה מגבילה אותו.

במיוחד אמורים הדברים ברמטכ''ל מהולל בעיני רוב הציבור, ובעיקר בעיני עצמו, כמו משה דיין, שאיש, כולל גולדה מאיר, לא עמדו בפניו.

נטייתם של רמטכ''לים-לשעבר שהם שרי בטחון היא לנסות ולשמש כ''רמטכ''ל-על'' מעל הרמטכ''ל הכפוף להם. היש ספק שתחושה זו היתה אחד הגורמים ליחסים העכורים בין אהוד ברק לגבי אשכנזי?

ב. האלוף אלי זעירא כראש אמ''ן היה קצין מודיעין בעל ותק אצל מספר רמטכ''לים קודמים, לרשותו עמד מנגנון משוכלל ומשופשף, שנהנה מידע אינטימי ביותר על המתרחש בחדרים הכמוסים ביותר במטה הצבא המצרי, בזכותו של ''המלאך'' מרואן. גולדה מאיר סמכה על זעירא ולמעשה גם דדו סמך עליו. אכן גם דדו היה מגיבורי מלחמת ששת הימים וסבל ככל הקצונה הבכירה מזחיחות הדעת שלאחר אותו נצחון.

ג. מעבר לכישלון של ניבוי המלחמה ומתן ההתרעה לקראתה, כשלו המודיעין וצה''ל כולו באי-השגת ידע בסיסי ביותר במועד.
חיל האויר הופתע מריבוי הסוללות של טילי אויר-קרקע שהפילו מטוסים רבים שלנו.

כישלון מפתיע אחר היה שמפקדי השריון הישראלי הופתעו מהופעת טילי ה''סאגר'' האנטי-טנקיים בשדה המערכה. זה מוזר, משום שסודות הצבא המצרי היו גלויים למודיעין ופה לא דובר רק בנשק חדש ומכריע בשדה אלא גם בכמויות האדירות שהופיעו ובכך שהמוני לוחמי-החי''ר המצריים היו מיומנים בהפעלתו. נראה שהרוסים פרשו מדריכים רבים, מאות ואולי אלפי חיילים רכשו ידע בהפעלת הטיל וצה''ל לא ידע על כך דבר !! ממש מוזר.

עוד הפתעה היתה במלחמה זו: המצרים, כולל ואולי בעיקר מפעילי ה''סאגרים'', גילו אומץ-לב רב ולא נשאו רגליהם ולא ברחו כקודמיהם בששת-הימים. משהו השתנה בצבא זה, ואנו לא ידענו.

ד. בעיקרון רמטכ''ל אמור לסמוך על הכפופים לו, בין שהוא בחרם ובין ש''ירש'' אותם מקודמיו.
הוא קיבל את שרון כאלוף פיקוד הדרום, וכגנרל רב תהילה.
האמנם דדו היה צריך לבקר בכל מעוז בתעלה ולוודא שכל האמצעים מוכנים ודרוכים? כלום לא יכל לסמוך על האלופים הכפופים לו?
האמנם היתה לו זכות בחירה מוחלטת של האלופים?
נזכור כי לשרון, כמפקד אוגדה, היה עורף פוליטי שסיבך מאד את אכיפת המשמעת עליו. הטענות הן הדדיות, אך למפקדים, כולל השר בר-לב ולרמטכ''ל המצב הקשה על התפקוד. זה היה בהחלט מצב בלתי-נורמלי, שיש להיזהר מלחזור עליו בעתיד.

חוששני, לאור הפרסומים בעיתונות בערב יום-כיפור זה, שגם בפיקוד נמוך הדרג נעשו טעויות קשות, אשר עלו למדינה בנפילת מוצב החרמון ללא קרב, ועלו בעשרות נופלים מלוחמי גולני שכבשו מחדש את החרמון. בדרגים האלו המינוי הוא בידי אלופי הפיקודים או קציני החיילות הנוגעים בדבר.

ה. המלחמה פרצה במפתיע. בהיסטוריה הכרנו מפקדים רבים שנפלו קורבן להפתעה, כך גדעון עם 300 לוחמיו נושאי האבוקות בכדים הכו מחנה מדיינים גדול. כך סטאלין הפסיד את מחצית רוסיה כאשר הנאצים פלשו במפתיע, וכך האמריקאים הוכו בפרל הרבור מכה גדולה ואך בדרך נס נושאות המטוסים שלהם לא היו אז בנמל, שאילו כן - המכה היתה נכפלת ואולי מושלשת.

אצלנו, היה למזלנו דדו הרמטכ''ל, שחיש התאושש, תחילה כשל בהתקפת הנגד הראשונה של אוגדת ברן, שתקפה בטרם צברה כח מספיק ולא נעזרה ע''י אוגדת שרון, אך תוך ימים ספורים הצליח דדו, בעזרת קצינים ולוחמים שממש מסרו נפשם, ליצב את החזיתות. לעצור את הכוחות הפולשים ולאחר מכן להכותם אל החומש ולהדפם הרחק מעבר לקוי הפתיחה באש.

ו.. המבחן הקובע בהיסטוריה ובהישרדותו של עם, הוא בדרך כלל מבחן התוצאה.

אפשר שדדו כשל חלקית [מאד] בהכנת הימ''חים, באי-דפיקה על שולחנה של גולדה [דבר שיכל לעלות לו בתפקידו ואז, חוששני, אוי היה לכולנו]. אולם דדו התאושש מיד, ללא עזרתו של שר-בטחון [שאובד את בטחונו], והביא לנו, מעומק ההפתעה והמכות המקדימות של האויב, את אחד הניצחונות היותר מפוארים שידעו צבאות בעולם.

דדו עמד, עם כל לוחמי צה''ל, בכבוד עצום במבחן התוצאה, ועל-כך הוא ראוי למלוא הכבוד, ולא לביזוי שבוזה בועדת אגרנט.

בא הזמן לתיקון העוול, בראש חווצות וקבל עם ועדה!!

ת

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.