פורום ארץ הצבי

(נכתב בתשובה לאיתן אדיר, 02/12/09 13:10)

http://www.faz.co.il/thread?rep=142673
אני חושב שאתה טועה!
דוד סיון (יום רביעי, 02/12/2009 שעה 14:56)
בתשובה לאיתן אדיר

כתבת: ''כזכור, פלשתינה זה שם היסטורי-גיאוגרפי החופף בלשון האומות למה שאנחנו קוראים בעברית 'ארץ ישראל'''.

1. הטענה ש''אנחנו קוראים'' אינה עובדה היסטורית מוכרת.
2. הגבול המזרחי של המנדט על פלשתיין, בהתאם לכתוב בסעיף 25, לא כלל את עבר הירדן (http://avalon.law.yale.edu/20th_century/palmanda.asp). הנה מה שכותב פרופסור גדעון ביגר, אחד המומחים לגבולות ארץ ישראל:
''קו הגבול המזרחי היה קו הגבול האחרון שתחם את ארץ-ישראל שבשלטון בריטניה. רעיונות ודיונים כלליים על מיקומו של קו זה נערכו במקביל לקביעת שאר גבולותיה של ארץ-ישראל, אולם רק בקיץ 1922 התנהלו דיונים מעשיים על מיקומו המדוייק של קו הגבול; דיונים אלה היו קצרים ומהירים. אינטרסים ציוניים ושאיפות ערביות היו מעורבים בתהליך קביעת קו הגבול, אולם בדומה לקו הגבול הדרומי ובניגוד לקו הגבול הצפוני – ההכרעה כולה היתה נתונה בידי המדינאים הבריטיים,...'' (ביגר, ''ארץ רבת גבולות... '', 2001, עמ' 160). 

3. אחד התנאים שהציבו הבריטים לקבלת המנדט היה קביעת הגבול המזרחי של ארץ ישראל. אולטימטום שהם הגישו להנהלה הציונית הביא להסכמת ההנהלה הציונית כולה למה שאחר כן התקבל ככתב המנד על פלשתינה.

אפשר גם לקרוא את הדברים במאמר (שמבוסס על ספר בשם ''היסטוריה של ארץ ישראל''), ''יצירתה של ''ארץ - ישראל המאנדאטורית'': חלק ב''' (http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=11357). כאלטרנטיבה תוכל לקרוא מאמר שאני כתבתי, ''גבולות המנדט הבריטי'' (http://www.faz.co.il/story_4542).

הסיבה מאחורי האולטימטום היו מכתבי מקמהון שבשנת 1915 הבטיחו למשפחת שריף הבטחות בקשר לארץ שלפי הסכם סייקס פיקו יועדה לשליטה בריטית. מול זה היתה כמובן הצהרת באלhttp://www.faz.co.il/static/btnApprove.gifפור והפתרון של הבריטים היה לחלק לשנים כבר אז.

4. מאמר הפרשנות של פרופ' פאול ס' ריבנפלד המנוח, שהצגת קטעים ממנו (http://www.therightroadtopeace.com/infocenter/Heb/Ri...), לא מוכר לי אבל אני מניח שביגר מכיר את העמדה הזאת. 

5. מלפני המנדט גבולות פלשתינה לא הוגדרו. פעם ראשונה שזה נעשה (1922) עבר הירדן נשאר בחוץ.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.