פורום ארץ הצבי


http://www.faz.co.il/thread?rep=122927
בטוח שאנחנו נרגיש ברעידת הכלכלה העולמית כי אנחנו קשורים אליה
סתם אחד (שבת, 11/10/2008 שעה 18:50)

היום בצורה הרבה יותר רחבה ומסועפת ממה שהיינו חשופים וקשורים אליה בעבר. לכן כשהאבן נופלת לתוך הבריכה הגלים בסוף מגיעים ומתנפצים גם בדפנותיה. לכן ראוי לבדוק כמה אנחנו קרובים ותלויים במשבר ובשינויים שבו וכמה כלכלתנו חזקה. עד כמה שאני יודע ישראל נמצאת ביתרונות מטבע של הפרשי יצוא-יבוא בחמש השנים האחרונות ולראשונה בתולדותיה. 2003 היא שנת תחילת השינוי. הממשלה חייבת לשמר את זמינות האוצר הזה לימים קשים כדי לתמוך בתעסוקה ובייצור בעתיד, במידה ויתגלעו קשיים.

בינתיים הורדה מדורגת ושקולה של הריבית הדולרית מסייעת לייצוא, כאשר אנחנו צריכים להבין שיצואנינו יתקשו לייצא בעתיד ככל שהמשקים אליהם הם מייצאים יהיו חלשים יותר. משקים עניים קונים פחות ורק את ההכרחי.

לדעתי ''המגזר הפיננסי ורכישת מניות שליטה בו'' בארץ נעשים בצורה ראויה שלא כמו בארה''ב. גם אין לנו ''גולדמן-זאקס-ים'' שיביאו עלינו אסון דומה. לדעתי הבנקים ימשיכו להלוות תוך חזרה למדדי העבר בבדיקת היכולות הכלכליות של הלווה להחזיר את הלוואתו. מכאן מי שיוכל להיפגע כלכלית הם העשירונים הנמוכים שלא יכולו לקבל הלוואות. נכון שהם גם עד היום לא נהגו לקחת בגלל הקושי שלהם להחזיר, מכאן שהסוגיה הזאת תהיה שולית בלבד, והמדינה תצטרך לבדוק את הסוגיה הזאת.

לדעתי יותר משהמדינה צריכה להתרכז בענייני מניות שליטה ואחזקה היא צריכה להרחיב את היצור בעל פוטנציאל היצוא, לתמוך ביצואנים, להרחיב את מקורות היצור ולהקפיד על הגדלת מספר המועסקים והורדת אחוז המובטלים. זה לא רק אינטרס חברתי אלא גם אינטרס כלכלי. ככל שהממשלה תשמר ותשפר את כמות העובדים, יזרמו יותר כספים במערכת הארצית ואנשים יוכלו לקנות יותר ובכך למנוע מגלי הרעד שמגיעים לדפנות כלכלתינו, לפגוע בנו. ככה אנחנו מחזקים את הדפנות של קיומנו אל מול סערות המשברים הכלכליים.

צריך גם לזכור שעיקר המשבר הוא במשק האמריקאי בשל ההיקפים העצומים של שווי חברות ההשקעות והבנקים שקרסו. המשבר הזה מקרין לאירופה ולמזרח הרחוק, אבל בפועל ההשפעה עליהם היא פחות ממה שנדמה לנו היום. המשקים הסיני וההודי לא יקרסו וכך גם לא מישקי אירופה, למרות שבנק בגרמניה ובנק בבריטניה הולאמו.

מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.