פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
יוסי, אתה מבלבל בין עקרונות למנהגים
א. פרקש (יום שלישי, 19/09/2006 שעה 23:49) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ביהדות היו מנהגים ממנהגים שונים ששונו, שופצו, התעדכנו. ומה שנאמר לפני 3000 או 300 לא הכל נאמר גם היום. מבחינת הטקסט הדתי היהדות היא המתונה והסולידית ביותר. ואתה צריך להשוות טקסטים של דתות בינן לבין עצמן ולערוך השוואות בינהם כדי להגיע לכל מיני מסקנות.

שאלת ''אתה בחרתנו'' וה''עם הנבחר'' איננה כלל שאלה של גזע. ואתה חוטא לאמת ולויכוח אם אתה מנסה לעשות את ההשוואה הזאת. מעניין שהאנטישמים לאורך הדורות דיברו על ה''עם הנבחר'' כתכונה גיזעית שבו העם היהודי רואה את עצמו כרם מעלה מעל כל העמים ושיש לו תכונות מיוחדות השונות מכל העמים האחרים. אבל זו לא התפיסה היהודית לדורותיה ולא על זה מדברים פרשני המקרא והמשניות, גם לא אלו שאתה מצטט.

שאלת ה''עם הנבחר'' היא שאלה אמונית היסטורית. ולא שאלה גיזעית. ע''פ היהדות העם היהודי נבחר ע''י אלוהים להעביר את בשורתו לבני האדם. ירצו יאכלו, לא ירצו לא יאכלו. אקט הבחירה היה אקט היסטורי מכונן חד פעמי בראשיתת בנייתו של העם היהודי מימי אברהם ועד ימי כינון הבית. עד שהבשורה עברה הלאה. אין בעקרון זו שום נתון גיזעי, ואין התיימרות להיות חכמים יותר, יפים יותר או מוצלחים יותר. יהדות אינה גזע ודם, אלא יהדות היא אמונה ומצוות. יכול גוי גמור להתגייר ויהיה נחשב ליהודי כאחד היהודים ואף להיות נישא בין היהודים כמו למשל דוד המלך (מהסבתא רבא רות במואביה). כלומר, יהודי איננה שאלת גזע ואפילו לא לאום.

מעניין שגם הנצרות וגם האסלאם קיבלו את נכונות עקרון ה''עם הנבחר'' מרגע שטענו שהם ממשיכי האמונה והבשורה של אל אחד, וספגו לתוך עצמם עקרונות של היהדות. בכך הם עצמם קיבלו את העובדה מבחינתם תוך שהם מנסים לגנוב את הכתר, כל אחד לעצמו. והריב הזה נמשך ממש עד ימים אלה.

מכאן שהסכסוך הדתי נסוב כל הזמן על אמיתוּת האמונה של כל דת, כאשר כל דת טוענת כמובן לזכות עצמה ומבטלת את האחרות. זה לא התחיל ביהדות, אלא בנצרות שזלגה החוצה מהיהדות והיתה צריכה ל'הוכיח' את עצמה כממשיכת האמונה הבלעדית באלוהים. מכאן המתח הבלתי נגמר בריב על ה''ירושה'' וכולן טוענים ''כולה שלי'' ולא יחלוקו.

מכאן למשל שפרשנותו של ר' יהודה הלוי ב''כוזרי'' : ''שבבני תורת האלהים (היהודים) יותר מעולה מדרגה מן המעולה שבאומות (הגויים) שאין להם תורת האלהים'', שהוא מודד את ערכו של האדם ע''פ אמונתו. והרי שכל יהודי מאמין יטען כי היהדות היא תורת האלוהים ושאר התורות הן לא תורות אלוהיות. כך עושים הנוצרים והמוסלמים אחד לשני וכולם כנגד היהודים. זו לא תופעה יהודית דווקא, אלא גלובלית. תהליכים דומים מתרחשים בעולם הםפוליטי החילוני, וסביר להניח שגם אתה משתתף במשחק ה''אמונה הפוליטית הבלעדית'' ושאתה נאבק על אמיתותה בדיוק כמו שרב יהודי נלחם על אמיתות האמונה היהודית.

צריך לזכור שתורה, גם תורות גויים, באים קודם כל לחזק את מאמיניה, את הלכידות החברתית של המאמינים, את מסגרת העם, כדי שהיא תשתמר ותמשיך לחיות. לכן אין היהדות שונה כלל מדתות קדומות אחרות, ולא חשוב אם הן אמונות של אל אחד (שירשו מן היהדות) או אמונות פגניות של המזרח הקגום, של העמים תחת שלטון האימפריה הרומית, של העמים הברברים למגוונם וכו'. גם כיום בחברות אנושיות, חברות כלכליות, תנועות נוער ותנועות (התיישבות) פוליטיות, ארגוני מתנדבים, חוגים פונקציונלים שונים יש קודקס שמעדיף את חברי הקבוצה הקטנה על פני כל ה''ציבור האחר''.

מאפייני הייחודיות והשונות מותאמים לתרבות הכללית הנוהגת באותו פרק זמן. מכאן שגם ההגדרות ביהדות היו דומות לתקופתן ואפילו התעדכנו ע''י פסקות בהתאם לשינויים בקודקס החברתי פוליטי שהתרחשו על פני הדורות. בתיקונים אלה אין היהדות של היום דומה ליהדות של בית שני ואפילו לא ליהדות שבזמן הרמב''ם (על אף שהרמב''ם קבע הילכות התקפות עד היום). התיקונים נכנסים כל הזמן.
_new_ הוספת תגובה



יוסי, אתה מבלבל בין עקרונות למנהגים
מהנדס אזרחי (יום רביעי, 20/09/2006 שעה 5:00)
בתשובה לא. פרקש
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בני ישראל יצאו ממצרים. כן או לא?

קיבלו תורה בהר סיני כן או לא?

דויד המלך ע''ה לא ידע את התורה? האם הוא קטן ממך? מה אתה מוליך פה את החילונים באף מסביר ומתרץ סיפרים פה?

תורת משה קודמת לנוצרית ולמוסלמית כן או לא?

ולה היהודים למה הם יותר מוצלחים משאר הגויים? לא ענית על זה.
_new_ הוספת תגובה



מה הקשר?
א. פרקש (יום רביעי, 20/09/2006 שעה 7:08)
בתשובה למהנדס אזרחי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מי דיבר על יציאת מצרים ומעמד סיני?

מי אמר שיהודים ככלל יותר מוצלחים מהגויים? רק ציינתי שאחוז היהודים המצליחים גדול מכל אחוז המצליחים בעמים אחרים. חבל שזה לא מתקיים גם בישוב היהודי בישראל באופן כזה בולט. וזה גם לא מתקיים בכל קהילות היהודים בעולם ההצלחות דומות בכל התקופות. כלומר, זה לא משהו אלוהי, אלא יש כאן אוכלוסייה מיוחדת שמתמודדת אחרת עם נושאי החינוך וההשכלה, יזמות ותרומה לחברה.

וחוץ מזה האם יש לך הערה טובה יותר לעניין ''העם הנבחר''? אתה באמת חושב שהדם שלך חשוב לאלוהים יותר מדמו של גוי כדרך שאנטישמים מפרשים את הביטוי?
_new_ הוספת תגובה




חזרה לפורוםהסיפור המלא
מערכת פורום ארץ הצבי אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי