פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
דיני משפחה – לא מה שחשבתם
הרצל חקק (יום חמישי, 06/10/2022 שעה 8:00)


דיני משפחה – לא מה שחשבתם

הרצל חקק



עטיפה
על ספרו החדש של עורך דין בני דון יחיא ''תורת דיני המשפחה'', הוצאת 'כינרת, זמורה', 2022, 618 עמודים – הקדמה מאת השופט אליקים רובינשטיין.
גירושין ונושאי זוגיות עולים בתקשורת ובמגזינים בעיקר כאשר אנו נדרשים לחשיפות על ידוענים, והיה ברור, שיום יבוא ונזכה לחשיפה אחרת. גם נושא הזוגיות בעידן הרשתות החברתיות לא סייע להבין באמת, מה זוגיות טובה: האם אכן אנו מקבלים הצצה למערכות יחסים מקובלות, כיצד נברור את המוץ מן התבן, את העיקר מן ה טפל. עידן ריבוי הערוצים וההיחשפות לתכניות ריאליטי ופרסומם הרועש של וידויים דרמטיים למיניהם – כל אלה לא השכילו להעניק לנו מבט מעמיק יותר על זוגיות, משפחה, גירושין, משמורת, יישוב סכסוכים ועוד ועוד.

פלאי הזוגיות: רוחב היריעה הוא גם רוחב הידיעה

רוחב הידיעה של בני דון יחיא אכן מעיד אצלו גם על רוחב היריעה: מי שינסה לחפש בגוגל יגלה, שמדובר באיש אשכולות: בני כתב כמה ספרים ואף זכה לערוך ספרים, שיש בהם מבחר מן העולם היהודי בנושאי פרשת השבוע, מחזור החגים, ספורי צדיקים ועוד. בני דון יחיא כתב ספר מבריק במיוחד שזכה לביקורות ספרותיות טובות – אוסף סיפורים קצרים בנושאים שבינו לבינה. נושא הזוגיות אכן אינו מרפה ממנו, גם כשהוא מספר סיפור, והוא יודע לספר ואפילו להפתיע.

הקשר בינו לבינה – החוכמה היהודית

כיום, כשאנו נחשפים לספרו המרשים בנושא דיני משפחה, אנו מבינים, שהכותב עשה דרך ארוכה בהבנת החוכמה היהודית, בירידה להבנת הקשר שבינו לבינה גם בספרות. אבל יותר מזה. הספקנו להכיר את בני דון יחיא מציג את נושא הגירושין לא רק בספר מוקפד וקפדן בדיני משפחה. בני דון יחיא הפתיע אותנו לפני כמה שנים, כאשר הציג בפנינו ספר לילדים, שיסייע בהבנת המ מאד התרגשתי לקרוא את ספרו לילדים 'אבא ואמא רוצים לספר לכם משהו'. גם כשאני קורא בספרו החדש על דיני המשפחה, אפשר לראות מעבר לפרגוד את השבר המשפחתי: הנה לפנינו עולם שלם והרמוני – שסופג מכה קשה – וזה פצע שנותר פתוח, שמרסק חיים. ספר חכם ורגיש מאד.

בני דון יחיא רב ניסיון. כמי שהכיר את המאבקים בין הורים מתגרשים, היטיב להבין, שמדובר בטראומה לילדים. לזכותו ייאמר, שלפנינו עורך דין, שיצא לרגע מן הקתרה של מייצג בני זוג במאבקי גירושין. המצוקה של הילדים לא הניחה לו. העלילה בספר לילדים, הדיאלוגים, המסרים המוצפנים – כל אלה מעידים על חוכמה ותושייה, על נשמה של מורה דרך.

ברור לנו, שגם הספר על דיני משפחה נועד מתוך רצון להכין בני זוג לרגע הנורא מכול. אולי אפילו להאיר את עיניהם, כדי שיגיעו מוכנים באמת: בוודאי, חשבו לעצמו המחבר, אולי יהיה בהארה המלאה כדי להשפיע על שיקול דעתם בטרם יונף הגרזן על הקשר והמשפחה שהקימו.

עורך דין בני דון יחיא שליווה משפחות כאלה, שהיה בקשר עם משפחות בתהליכי פרידה – רכש ידע רב וניסיון רב. כעורך דין בוודאי חווה בני דון יחייא צדדים לא נעימים במאבקים בין בני זוג, ויש לשער, שחש רצון עז לתרום לתיקון הדברים. ואכן, השאלות והתשובות הנפרשות בספר תורמות להארת כל המישורים הקשורים בפרידה, וגם מסביב. הספר עוסק גם בנושאים שונים המקיפים את הנושא המרכזי: נושא המזונות, המשמורת, חלוקת הרכוש, הדרכים ליישוב הסכסוך, וכמובן – דיון בנושאי ליבה: מסוּגלות הורית, זכויות הילדים, הסכּמי ממון, וגם הצד שלפני המאבק. הספר של בני דון יחיא חושף גם דרכי גישור, הניסיונות לשלום בּית, הסכמי הורוּת ועוד.

איך לשחות בים של חוקים ופסיקות

מאוד מפתיע, ששנים רבות חלפו, עד שקיבלנו ספר מעמיק ומקיף, שמשרטט בשפה שווה לכל נפש את ההיבטים המורכבים בנושא דיני אישות, דיני משפחה – וזה מפתיע כיצד בכתיבה קולחת אנו מקבלים

אנציקלופדיה מרתקת – שהיא בפירוש 'מורה נבוכים' – המחבר יודע לצלוח ים של חוקים ופסקי דין. הדוגמאות מהפסיקה הופכים להיות סרט נע ומרתק: לפנינו סיפורים אישיים, שדרכם אנו מבינים כמה מורכּבת הדרמה הזו של השֶבר בינו לבינה. כמי שכבר התנסה בכתיבה ספרותית, יודע בני דון יחיא להפוך את השׂיח המשפטי הכבד למחזֶה רב משתתפים: ממערכה למערכה אנו צופים בתלָמים השונים של השָׂדה המשפטי הזה, שיש בו הרבה יצרים ומאבקי כוח. מה פלא, שאחרי קריאת הקובץ, אנו מבינים – שזה לא רק מקבּץ של מקרים שונים ואפשרויות פסיקה שונות. הספר של בני דון יחיא הופך בעצם למדריך מעשׂי להבנת העולם המורכּב הזה: אני מבינים את הסיפור הפנימי שמֵעבר למושגים כמו – סכסוך משפחתי, שופטים, פקיד סעד, יחסי ממון, בתי דין רבניים, בית משפט לענייני משפחה - וכך הלאה.

כאמור – בני דון יחיא כתב כמה ספרים – ואפילו הופיע במופע שמציג את הזוגיות באור קומי. מי שקורא במקביל את הספר הזה ומנסה להשוות אותו לקובצי הסיפורים שלו או לספר לילדים על הורים שנפרדים – אכן מגלה כמה חוכמה מושקעת בספר דיני משפחה. כשאתה מביט בפסיקות המצורפות בסוף הספר, אתה נזכר בסרט 'קרמר נגד קרמר'. לֶקט פסקי הדין מביא את 'נפיסי נגד נפיסי', 'פרי נגד פרי', 'הדרי נגד הדרי' - וכך הלאה.

בוודאי, עמדו לפני בני דון יחייא קשיים לקראת משימה כה מורכבת. כעורך דין מנוסה גם הוא מכיר את התופעה, שבּה צד נלחם בצד, המודל הידוע של 'קרמר נגד קרמר'. כמי שעטה עליו את גלימת המשפט במאבקים סבוּכים שכאלה, הוא היטיב להבין – גירושין ומאבקי ממון אינם סיפור מתוק במיוחד: המציאות מלאה מקרים קשים של מלחמת גרסָאות, של הטלת אשמה מצד לצד. על כך נתן את הדעת לא רק בספר זה – אלא גם בספר לילדים, שהוזכר קודם.

נישואין בדרך מושכלת

דומה, שהמסר העולה מן הספר משותף לשני הספרים – גם לספר לילדים וגם לספרו בנושא דיני משפחה: הספר הזה מציב לפנינו ראי ענק בצומת סואן: הצגת אינסוף מקרים ואפשרויות כמו פותחת צוהר, שיש בו לתת מחשבה שנייה: אין זו רק 'אנציקלופדיה משפטית' ו'מדריך לגירושין'. בין השיטין כמו עולָה מחשבה, מנצנץ מוּסר השְׂכל: הנה לפניכם רסיסים מן המציאות, מגוון צללים ואורות מן השָׂדה של דיני האישות והזוגיות. כל זה מייצר במידה מסוימת פכּים למחשבה, תמרורי-דרך כיצד לקחת הכול בשיקול דעת. אל נשכח: מידע הוא כוח. והאור של הספר הזה לא עוזב את הקוראים גם לאחר שהניחו את הספר מידם: אם לא תדעו להיפרד נכון, תפגעו בעצמכם. תכשילו את חייכם. גם הפרק על הסכמי ממון סולל את ההבנה, שאפשר למנוע מהמורות ומכשולים, בבניית הנישואין בדרך מושכּלת – מראש.

בספרו 'זוג משמים' – שיצא לפני שנים רבות - ידע בני דון יחיא להציג היבטים הומוריסטיים של יחסי הזוגיות, וכל הספר משופע בתצלומים של בובות. למחבר אוסף בובות שיש בהן ללמד על המורכבות שיש בינו לבינה.

קשת של היבטים

בני דון יחיא פורשׂ קשת של היבטים – ומרתק במיוחד הוא הפרק בנושא 'תום לב' בסכסוך בין בני הזוג. ציטוט החוק בנושא מאיר את הדרך לקראת הסתבּכות עתידית: ''חייב אדם לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב'' – והספר אכן פורש תקדימים ופסיקות בנושא. אני מניח, שרבּים ימצאו עניין רב בנושאים מסקרנים במיוחד: הפרת הבטחת נישואין, תביעות נזיקין בשל ניכּור הורי, וכמובן הנושא שמושך את הכותרות: תביעות בשל סרבּנות גט.

אין ספק, שקריאת פרק זה מרתקת במיוחד. גם הכתבות על כך בעיתונות לא תשווינה לַמידע המוּאר בספר זה ולַפסיקות בנושא. זה אמור גם בפרקים המאלפים בנושא אימוץ ילדים וההשלכות השונות: למשל, מתי דרושה הסכמת ההורה הביולוגי למסירת ילדו לאימוץ, מתי מאפשר בית המשפט אימוץ ללא הסכמת ההורים. אכן, לפנינו ספר שמסנוור אותנו בשלל אורות, כאילו החזקנו בידינו קליידוסקופ.

ספרו של בני דון יחיא אכן מיטיב להבהיר לנו כמה סבוּך הוא עולם דיני המשפחה – וכמה שינויים עבר במשך השנים – כל זה בעקבות התמורות העוברות על החברה: מוסכמות שהשתנו, תדמיות שעברו מהפך, מעמד האשה שהשתנה, ההתפתחויות הטכנולוגיות. נהגנו לומר 'היופי הוא בעיני המתבונן'. ספרו המקיף של בני דון יחיא מיטיב להבהיר לנו, גם פרשנות משפטית והצגת המציאות – כל אלה הם בעיני המתבונן. וראוי שהקוראים אכן יתבוננו בכתוב. לפנינו 'מורה נבוכים' – ונוכל לומר, אשרינו, אִם הֶארת המציאות תוביל להבנה נכונה, תשפיע על הקורה: שייצאו ממנו בני זוג נבונים ולא נבוכים, מבינים ושמחים ולא בוכים...




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


מסכים בגדול
(יום חמישי, 06/10/2022 שעה 17:40) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא יודע כמה משקל אני שם על הצד הרוחני, אבל חלק מהדברים הגיוניים.

_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי