לפני שמונים שנה, כחניך תנועת הנוער של בית''ר, עמדתי דום ושרתי באמונה שלמה את שירו של זאב ז'בוטינסקי – ''שתי גדות לירדן, זו שלנו זו גם כן''. אז, בשנות השלושים של המאה שעברה, כאשר העם היהודי מנה 18 מיליון נפש, האמנו בחידוש המולדת היהודית בשתי גדות הירדן.
השואה ומלחמת העולם השנייה שמו קץ לאשליה. השלמנו עם קריעת הגדה המזרחית משטח המנדט הפלשתיני, ואף לגבי הגדה המערבית – מאחר ותושביה הערביים נשארו רובם בשטח, הבנו כי נצטרך לחלוק הארץ עם האוכלוסייה הערבית הפלשתינית שבמקום.
בימים אלה ביקר המלך עבדאללה ה-2 בתמרון גדול של צבא ירדן. תמרון ''כראמה'', תזכורת לכישלון צה''ל מול כוחות המחבלים וצבא ירדן ב-1968. הפרסומים שראיתי לא ציינו מי היה אמור להיות האויב בתרגיל, אך מן המעט שפורסם כמעט ואין ספק שהאויב הייתה ישראל.
החל מראשית ימי הפח''ע (פעילות חבלנית עויינת) ב-1965 נוצרה מערכת יחסים מורכבת בין שתי המדינות, ובייחוד בין ההנהגות של שני הצדדים. היינו מדווחים על הצעדים שנקט המלך בהתמודדות זו. בנובמבר 1965, מסר לנו המלך כי הצליח להדביר את פעילות הארגונים ביישובי הגדה המערבית שמצפון לירושלים וכי הוא ממקד עתה את המאמץ להדבירם גם בהר חברון, אלא שאז, בנובמבר של אותה שנה, ביצעה ישראל את פעולת התגמול בסמוע שבהר חברון – מבצע לאור היום, בשיתוף חיל האוויר, בהיקף ובממדים שלא ידענו כמותם. כך נאלץ המלך חוסין לעלות לרגל לקהיר ולקבל עליו את מרות הנשיא המצרי. שנה לאחר מכן, במלחמת ששת הימים, היה זה מפקד מצרי, עם שני גדודי קומנדו מצריים בגדה המערבית, שפתח בלחימה ואיפשר לצהל להשתלט על הגדה המערבית כולה.
לאחר פינג פונג של הידברות ומשבר, לרבות הימנעות ירדן מלפעול נגדנו במלחמת יום הכיפורים, ולאחר ניסיונות להגיע לשיתוף פעולה ביישוב הסכסוך הישראלי-פלשתיני, הסיר המלך חוסין ב-1988 את תביעתו לחזור לגדה המערבית, ושש שנים לאחר מכן, לאחר הסכם השלום עם מצריים, נחתם בערבה ב-1996 הסכם שלום עם הממלכה ההאשמית. הסכם שלום עם המדינה הערבית בה יושב חלקו הגדול והעיקרי של העם הפלשתיני.
מאז חלפו 25 שנים. כמעט ולא נעשה דבר במטרה לקשור את שתי המדינות במבצעי תשתית משותפים. אכן, שמענו מדי פעם דיבורים על פרויקטים משותפים גדולים – דבר מכל אלה לא מומש.
וזה מביאני לאזרחינו הערבים בישראל. אם לא נשלים עם היותם אזרחים שווים במדינה לא יפסיקו הם לחלום על פלשתין מאוחדת, אחת וגדולה.
אינני יודע אם, מתי ואיזה אופי יישא המשבר, אך הסכנה הגדולה ביותר לעתידנו הלאומי ממוקדת בשאלה זו.
כך עלול להתממש חלומו הגדול של זאב ז'בוטינסקי על שתי גדות לירדן, אחת במזרח ואחת במערב, שתיהן לא שלנו.