יום השבת שלי נפתח מדי שבוע במהדורת החדשות של 8 בבוקר, ובעקבותיה - תוכניתו המעולה והמרתקת של דר' יצחק נוי, המשוחח עם ברי-סמכא בפרשיות שונות בהיסטוריה היהודית, הציונית והישראלית.
בשבת שעברה עסקה השיחה במאורעות ואדי סאליב שבחיפה, לפני כשישים שנה.
אינני מתיימר להיות בר-סמכא לנושא. למיטב זכרוני, נמניתי באותה עת על סגל המדריכים בבית הספר לפיקוד ומטה של צהל, והאירועים בחיפה כמעט ולא עלו בשיחותינו, לעומתי אני מאמין ששלושת המראויינים אשר דנו בנושא בתוכניתו של הדר' נוי, חיו וחוו את המאורעות בחיפה וחקרו את הנושא לכל היבטיו.
מה שחסר לי, בהאזיני לשיחה לפני שבוע, זה ''פתיח''. מאורעות ואדי סאליב, ומאורעות דומים שקרו בארץ באותה תקופה, לא צמחו ''יש מאין''. היו להם רקע והסבר בישראל של אותה תקופה. אפשר לטעון, אולי בציניות, שמאורעות אלה היו מחוייבי מציאות.
אי אפשר להתייחס לואדי סאליב מבלי להסביר ולהבין את הגורם העיקרי להן, באותן שנים.
ב-1948, בעיצומה של מלחמת העצמאות, קיבלה ממשלת ישראל החלטה גורלית, החלטה שקבעה את גורלו של ''היישוב היהודי'' בארץ-ישראל להפוך את ''היישוב'' הקטן, אשר מנה באותה עת קצת למעלה מ-600 אלף נפש, למדינה יהודית המונה קרוב לשני מיליון נפש – ולעשות זאת תוך עשר שנים. גל המהומות בוואדי סאליב היה תוצאה בלתי נמנעת של ההחלטה אותה קיבלה ממשלת ישראל - החלטה שאין, ולא היה שני לה, בהיסטוריה האנושית.
ה''נס'' איננו המהומות הסוערות אותן חווינו וראינו בוואדי סאליב (ואינני מתעלם מן הצורך לחקרן ולהבינן), אלא להיפך – זכותנו
להתהלל ולהתפאר במה שעשינו ומה שהשגנו. זהו המבחן האמיתי של אותה תקופה - עד כמה הצליח היישוב לעמוד במבחן הקליטה, להתגבר על הבעיות שעלו, וזאת - תוך מיעוט התנגשויות אלימות.
פתיחת שערי הארץ לעולים הייתה החלטה גורלית - אילמלא התקבלה ואילמלא הושגה – ספק אם הייתה מדינת ישראל קיימת היום, ספק רב אם יכול היה היישוב היהודי הקטן לעמוד באיום של סיבוב מלחמה שני. שהיה בלתי נמנע, ולהינצל מתבוסה במלחמות ששת הימים ויום הכיפורים.
אינני יודע מה אחוז המאזינים לתוכניתו של הדר' נוי המכירים את ההיסטוריה של ישראל והאיזור באותה תקופה. כמעט ואין משמעות ואין טעם לדון במהומות ואדי סאליב, ללא הכרה והבנת הרקע להן, ללא התייחסות למבצע הקליטה ההמונית באותן שנים.
אכן, היישוב היהודי הקטן, ידע להיערך ולהתכונן לקראת עתידנו במזרח תיכון ערבי עוין שמסביבנו, מוקפים מדינות שהיה להן חשבון פתוח עם המדינה שזה אך קמה.
ישראל של אותם ימים שילמה מחיר, אך אנו יכולים להניף את דגל ישראל בגאווה – עמדנו מול האיום וניצחנו.
זה ה''פתיח'' שחסר לי כל כך בשיחת הדר' נוי לפני שבוע, כמבוא לסיפור ואדי סאליב.