פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
צעדים חד-צדדיים
שלמה גזית (שבת, 06/04/2019 שעה 7:00)


צעדים חד-צדדיים

אלוף (דימ.) שלמה גזית



חמישים ושתיים שנים עברו מאז מלחמת ששת הימים, מאז הניצחון הצבאי הגדול אשר העניק לישראל כ-‏60 אלף קמ''ר, ברמה הסורית, ביהודה ושומרון, ברצועת עזה ואת חצי האי סיני. היה זה מאיר שמגר, היועץ המשפטי של משרד הביטחון, אשר הציע את המונח ''שטח מוחזק'', פשרה בין ''שטח כבוש'' ל''שטח משוחרר''. הייתה זו פשרה שנולדה על רקע חילוקי הדעות הנוקבים לגבי עתיד שטחים אלה – חסידי ה''שטח הכבוש'' גרסו והאמינו כי חלק הארי של שטחים אלה לא יישאר בידי ישראל, ונידרש להחזירם לבעליהם שמלפני המלחמה. לא כן חסידי ''השטח המשוחרר'', אלה מאמינים כי שטחים אלה יישארו בשליטת ישראל, וחובתנו, מאז 1967, ליצור עובדות של התיישבות יהודית בשטח, התיישבות שתהפוך את השטח לבלתי ניתן להחזרה לבעליו ולתושביו הקיימים.

בה בעת שישראל התנחלה ביהודה ושומרון, בסיני, ברצועת עזה וברמת הגולן, ניהלה ההנהגה המדינית של ישראל, ''מתחת לשולחן'', משא ומתן להשגת הסכם שלום עם סוריה, עם מצרים ועם הפלסטינים, מו''מ שכלל נסיגה ממרבית שטחים אלה שנכבשו ב-‏1967.

אני נמנה על הפסימיסטים, אני מאמין כי היום, במאה ה-‏21, אי אפשר לכבוש שטחים ולהפכם לשטח ריבוני, מבלי שהצד השני והמערכת הבינלאומית ישלימו עם הכיבוש והסיפוח.

בסוף יוני 1967, פחות משלושה שבועות מסיום מלחמת ששת הימים, החליטה הכנסת על החלת המשפט הישראלי על מרחב ירושלים המזרחית. חלפו מאז למעלה מ-‏50 שנים, ואיש בעולם לא הכיר ולא השלים עם הצעד הישראלי. אכן תפסנו בס''ה רק 60 קמ''ר, ס''ה פרומיל אחד מסה''כ השטח שנכבש על ידנו ב-‏67, אך אלה הקמ''ר הרגישים ביותר באזור - האגן הקדוש לשלושת הדתות המונותאיסטיות.

הניסיון הראשון והכואב של מדיניות זו היה הצורך לסגת מכל חצי האי סיני ולפנות את כל ההתנחלויות והבסיסים הצבאיים שהקמנו במקום. שום פשרה, שום חילופי שטחים – נסיגה עד לקילומטר האחרון, או שאין הסכם.

ממשלת ישראל מנסה לאחרונה לשנות את המעמד הפוליטי של השטחים שבידיה, והיא נעזרת בידידות העמוקה שבין ראש ממשלתנו לנשיא ארה''ב, נשיא המעצמה העולמית הגדולה בעולם. הצעד הראשון היה העברת השגרירות האמריקאית לירושלים, צעד שנועד להביא להכרת העולם בירושלים כבירת ישראלית. אך גם ושינגטון העבירה השגרירות למערב העיר ואיננה מוכנה להכיר פומבית במעמד העיר המזרחית.

הצעד השני, בימים אלה, הייתה ההכרה ברמת הגולן כשטח ישראלי ריבוני ישראלי. צעד זה גרם לתגובות חריפות, הן בזירה הערבית והן הבינלאומית.

נשיא ארה''ב הרחוק מלהיות פופולרי. כל צעד שלו מגייס כמעט אוטומטית התנגדות. ישראל מתמודדת בזירה הבינלאומית, ובזירה זו קובע מספר המדינות שמאחוריך. יתר על כן, צעד חד-צדדי שאיננו יכולים להפכו לנכס בר-קיימא, מעמיד את המערכת הבינלאומית לעבור מגישה פאסיבית לעמדה של עוינות חדה כלפי ישראל. ואלו הנשיא טראמפ, הוא וארה''ב, אפילו יצאו מגונים הם לא יצאו ניזוקים.

יתר על כן, גם בתוככי ארה''ב, העוינות הרווחת כלפי טראמפ, מרחיקה את המפלגה הדמוקרטית מתמיכתה המסורתית בישראל, ומנכרת את מדינות מערב אירופה, ידידותינו לאורך השנים.

זו המציאות, זה מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית, בל נחיה באשליות כי מותר לנו להתעלם מכך וליזום צעדים חד-צדדית.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 



מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי