לפני מספר שנים אירחתי עיתונאי יהודי מדרום אפריקה אשר ביקש לראיין אותי על בעיות הביטחון של ישראל. לאחר שיחה ארוכה, הצעתי לאורח לרדת אתי לקפיטריה לכוס קפה.
ירדנו לקפיטריה שבבניין הסמוך. בבואנו למקום הסברתי לאורח כי הקפיטריה ממוקמת בבניין שרת.
הופתעתי מתגובתו-התפעלותו – ''איזו דרך יפה להנציח את זכרם של דור המייסדים של המדינה''.
תגובתי הפתיעה אותו – ''בטוחני, אמרתי לו, כי לעשרות הסטודנטים שבקפיטריה לא אומר השם שרת דבר''.
על מנת להוכיח זאת, ניגשנו לחבורה שליד שולחן סמוך. שאלתי, בדרך דיפלומטית – ''סליחה, היכן בנין שרת?'' והתשובה שקיבלתי הייתה – ''אתה עומד כרגע בבניין שרת.''
הוספתי ושאלתי – ''אגב, מי היה שרת''?
החבורה נבוכה ולא ידעה מה להשיב. ואז התנדב אחד – ''לבטח אחד התורמים הכבדים לאוניברסיטה''.
סיפור בלתי חשוב זה נשכח ממני.
לפני מספר ימים נודע לי על יום עיון העומד להיערך בנושא - ''הבריחה''. ידעתי, כמובן, שמדובר בבריחה של ניצולי השואה באירופה לאחר מלחמת העולם, בדרכם לישראל. ידעתי, כמובן, על אניות המעפילים שנרדפו ע''י הצי הבריטי, בדרכם ארצה, אך לא הרבה מעבר לכך. החלטתי לבוא ליום העיון.
נפתחה בפניי דרמה שהייתה מן המרתקות והחשובות בימים של הקמת המדינה.
היו מעורבים בדרמה זו כמובן מאות אלפי היהודים, ניצולי השואה, אשר בקשו לחזור לבתיהם, ומשמצאום תפוסים וחסומים בפניהם החלו בנדודיהם במרחבי אירופה. ואלו מן הצד שלנו, היו בני הארץ ששרתו ביחידות הצבא הבריטי, ובעיקר בבריגדה היהודית, אשר החלו לטפל בניצולים. עד מהרה נשלחו גם שליחים מן הארץ, בראשם שאול אביגור, וכל אלה נרתמו למבצע אשר ריכז את הניצולים בנמלי מוצא והעלה אותם על ספינות המעפילים. מבצע רב-היקף זה הציל את הניצולים ובה בעת, הכפיל את היישוב היהודי בארץ תוך פחות משנתיים.
יצאתי מיום העיון מהרהר. הייתה זו אחת הפרשיות הגדולות בתהליך הקמת המדינה. ניצולי השואה היוו ב-1948 כמחצית המערך הלוחם של צה''ל. אפשר ובמבצע חילוצם והעלאתם ארצה הצלנו לא רק את הניצולים אלא גם את עצם הקמת המדינה. ושאלתי - מה יודעים על כך כאן אצלינו, הישראלים שבארץ? מה לומדים על כך בבתי הספר?
מדי שנה, בליל הסדר, אנו משננים את ההגדה של פסח. אינני מציע לבטל זאת, אך דומני כי עלינו לכתוב את הגדת העצמאות ולחזור ולשננה, מדי שנה בשנה. מחובתנו לוודא כי סיפור התנועה הציונית והקמת המדינה יהפכו לנכס לאומי שכל יהודי יכיר ויתחנך עליו, לפחות כמו על ההגדה של פסח. אמרתי ''כל יהודי'', על אחת כמה וכמה כל מי שגדל וחי בארץ הזו.
נס הקמת המדינה הוא אחת הפרשיות המופלאות בתולדות האנושות. עלינו ללמוד פרשה זו, להכירה ולהיות גאים בה.