פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הסכם אוסלו
שלמה גזית (שבת, 06/10/2018 שעה 7:00)


הסכם אוסלו

אלוף (דימ.) שלמה גזית



זכיתי לעמוד בראש הצוות הישראלי הראשון אשר נשלח ע''י ראש ממשלת ישראל, שמעון פרס, לנהל שיחות מדיניות עם נציגי אש''פ-טוניס. קיימנו מספר פגישות חשאיות בבירות אירופיות, מפגשים אשר לא הגיעו לכלל הבשלה.

ב-‏1986, בהתאם להסכם הרוטציה, סיים פרס את התפקיד ויצחק שמיר החליפו כראש הממשלה. השיחות הופסקו.

שבע שנים לאחר מכן, ב-‏1993, עם צוות ישראלי אחר ובמתכונת שונה, הושג הסכם-אוסלו בין הצדדים והחל תהליך שאמור היה, כך קיווינו, להביא להסכם קבע ישראלי-פלשתיני.

שמחתי, אף שלא הייתי שלם עם נוסח ההסכם. חיוני היה, לדעתי, וכתנאי להצלחה, לסכם מראש את עקרונות הסכם הקבע, ולא להשאיר זאת פתוח למיקוח עתידי.

לאחר הטקס במדשאות ''הבית הלבן'', התחלנו לראות צעדים בשטח – כניסת יו''ר אש''פ, יאסר ערפאת, בראש משלחת והתמקמותו ברצועת עזה, ולאחר מכן היה השלב המעשי של העברת שטחי A, ערי הגדה המערבית, לאחריות הניהול הפלשתיני.

התכנית הייתה לעבור לשלב חדש ולפתוח בשיחות על הסכם קבע בין שני העמים אלא שתהליך זה נקטע באבו. רצח ראש הממשלה, יצחק רבין, שם לו קץ. כל הניסיונות וכל הצעדים שננקטו לאחר מכן, נדונו לכישלון.

בדעת הקהל הישראלית, זו של היום, לפחות, יש ביקורת קשה על הניסיון שנעשה. אין בידי תשובה חד משמעית למבקרים היכן היינו עומדים אלמלא נקטע התהליך בנובמבר 1995, בכדורי אקדחו של יגאל עמיר''. אסתפק בהצגת מספר אפשרויות והתפתחויות חלופיות:מאמצים אלה אינם מתאפשרים במגזר הערבי:
  • אינני מאמין שיכולנו להמשיך ולשלוט חמישים שנים ביהודה ושומרון וברצועת עזה, באין מפריע, אלמלא הסכם אוסלו ותוצאותיו.
  • ההסכם קטע את המימשל הצבאי הישראלי ששרר מאז יוני 67'. בלעדיו, היינו נדרשים להתמודד עם נטל כלכלי, נטל מדיני ונטל ביטחוני שהיה מחייב פתרון אלטרנטיבי.
  • אני רואה שתי אפשרויות מדיניות שלא נוסו – הסכם עם המנהיגות המקומית של ערביי השטחים (ללא אש''פ-טוניס) והסכם עם עמאן, במטרה להחזיר האחריות לשלטון לידי ירדן. הכשלת הסכם לונדון ב-‏1988 בין שמעון פרס למלך חוסין, מנעה העמדת פתרון זה במבחן המעשה.
  • לא הבנו, וחוששני כי גם היום איננו מבינים, שכל הסכם מדיני אשר יחייב ויתור ונסיגה ישראלית מעיקר השטח ביהודה ושומרון יחייב פשרות כואבות וימצאו קיצוניים-מטורפים אשר ינסו להכשילו. ברוך גולדשטיין בחברון, ויגאל עמיר בתל-אביב, פעלו בדרך זו. מבחינתם אף עלה הדבר בידם.
  • היש בידינו דרך להיערך ולמנוע ניסיונות לסכל הסכם עתידי? פיגוע בהר-הבית מוזכר שוב ושוב כאחד האיומים הקיצוניים העלולים להביא להתלקחות שתסכל כל הבנה והסכם.
  • ב-‏2005 חווינו את ההתנתקות מרצועת עזה. כלום ניתן היה לבצעה אלמלא הסכם אוסלו ואלמלא נמצא גורם מדיני פלשתיני ששלט, דה פקטו, ברצועה?
  • היכן היו עומדים ושורדים הסכמי השלום שחתמנו עם מצריים ועם ירדן אלמלא אוסלו ואלמלא קמה והתבססה הרשות הפלשתינית בגדה המערבית?
  • ולבסוף, כלום היה העולם משלים, ללא אוסלו, עם 50 שנים של ממשל וכיבוש ישראלי מלא ביהודה, שומרון ועזה?
אין בידי, כמובן, תשובה מוסמכת לאף לא אחת מן השאלות, יחד עם זאת חשוב להעלותן ולהציגן באזני כל אלה התולים את כל בעיותינו המדיניות והביטחוניות היום בניסיון ליישם את הסכם אוסלו.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 



מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי