פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
ספרי הלימוד הפלסטיני
שלמה גזית (שבת, 17/03/2018 שעה 7:00)


ספרי הלימוד הפלסטינים

אלוף (דימ.) שלמה גזית



לאחרונה ראה אור ספרם-מחקרם של ארנון גרויס ורוני שקד, אנשי מרכז בגין-סדאת שבאוניברסיטת בר-אילן. המחקר מנתח את ''ספרי הלימוד של הרשות הפלסטינית בהתייחסותם ליהודים, לישראל ולשלום''. אלה ספרי הלימוד המשמשים את מערכת החינוך הפלסטינית ביהודה ושומרון, ברצועת-עזה ובמזרח ירושלים, מדובר בכ-‏3,000 בתי ספר ואלה משמשים ציבור של כ-‏1.2 מיליון תלמידים.

ממצאי המחקר לא הפתיעו – מערכת החינוך הפלסטינית איננה מחנכת לשלום, ואיננה מציגה את היהודים, את ישראל ואת התנועה הציונית באורח חיובי ואף לא אובייקטיבי. ''שלום משמעותי, קובעים שני החוקרים, חייב להתחיל בחינוך'' ואילו ספרי הלימוד מחנכים לדלגיטימציה של ישראל, לדמוניזציה של העם היהודי, ולאינדוקטרינציה למאבק אלים, במקום קריאה לשלום.

אני מניח כי העומדים בראש מערכת החינוך הפלסטינית אינם שותפים לתפישת עולמם של שני מחברי המחקר. אלה רואים את החינוך משרת את המאבק הלאומי הפלסטיני, מבטא את החתירה לשחרור מן הכיבוש הישראלי, וההצגה המעוותת של ישראל במערכת החינוך משרתת יעד זה.

אגב, מחקר דומה של ספרי הלימוד הנהוגים במגזר הישראלי היה חושף, ככל הנראה, סגנון פחות אלים, אך מסופקני אם חוקר אובייקטיבי היה חותם על הנראטיב הישראלי, בכל הסוגיות שבמחלוקת.

המחקר והבעיות שעלו במחקר בס''א החזירו אותי חמישים שנה, לימים הראשונים של השלטון הישראלי בשטחים בכלל ובמזרח ירושלים בפרט. עמדנו אז ערב פתיחת שנת הלימודים החדשה בשטחים הכבושים, כאשר אנשי משרד החינוך שלנו, בישראל, בקשו לבטל את תכנית הלימודים הירדנית, הקיימת, ולהחיל בבתי הספר את התוכנית שהייתה נהוגה בקרב בתי הספר הערביים אצלנו, בישראל.

אנחנו, במערכת המימשל הצבאי שבשטחים, הסתייגנו. היו לנו שלוש טענות:
  • הדרך היחידה לנהוג כך, חייבה להחליף את כל מערך המורים (אלפים רבים) שבמערכת החינוך שבשטחים במורים ישראלים, מורים שיהיו שלמים עם התוכן החדש. ידענו כי אין כל סיכוי שנוכל לגייס את המורים הנדרשים, ומכאן שנצפה כי המורים הפלסטינים הקיימים שנותרו בשטח, הם שיידרשו להורות לפי תכנית הלימודים הישראלית;
  • לא היה לנו ספק שמורים אלה לא יהיו שלמים עם התכנית החדשה, ולא הייתה לנו דרך מעשית לפקח על מה שיילמד בכיתה;
  • יתר על כן, מערך המורים הפלסטיני אשר יתעלם מן התכנית הישראלית וימשיך ללמד את התכנית הירדנית-פלסטינית יהפוך, מבלי שהתכוון לכך, לארגון מחתרתי הפועל בניגוד להוראות המימשל.
חשבנו תחילה כי נאמץ את תוכנית הלימודים הישראלית רק בעיר המזרחית, בחלק העיר עליה הוחל המשפט הישראלי. אך גם בשטח זה התעוררו בעיות – משפטיות וארגוניות – אשר מנעו אפשרות של הפרדה וניתוק בין תושבי העיר המזרחית לבין אחיהם בגדה. סופו של דבר השארנו התכנית הירדנית הקיימת ללא שינוי.

בחנו את ספרי הלימוד, פסלנו לחלוטין ספרים בודדים, ובכמה אחרים נמחקו/הוחלפו קטעים קיצוניים. וכך, לפני חמישים שנים, יצאה מערכת הלימודים לדרך.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 



מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי