לא מכבר פורסמה ב''ג'רוזלם פוסט'' כתבה ארוכה, מפורטת ומדכאת של
אחמד אלחאטיב, צעיר אמריקאי, אשר נולד בעזה, ואשר ביקש לבקר בישראל, בתקווה לפגוש את אחותו, תלמידת האוניברסיטה העברית בירושלים, ואת אביו, היוצא מדי פעם מן הרצועה לסדרת טיפולים רפואיים בישראל.
אחמד נולד בעזה לפני 27 שנים. הוא הצליח לחמוק מן הרצועה בגיל 15 והתקבל בארה''ב במעמד של פליט-מדיני. לפני מספר שנים – קיבל אזרחות אמריקאית מלאה.
קודם יציאתו לדרך בדק עם גורמים ישראליים בארה''ב. כולם שכנעוהו כי לא צפוי לו קושי לבקר בישראל.
אחמד הגיע לנתב''ג ולאחר סידרת בדיקות וחיפושים משפילים נאסרה כניסתו לישראל, והוא גורש חזרה לאמריקה. פרט לעלבון ולתסכול, עלתה לו הרפתקה זו גם באבדן כמה אלפי דולרים.
אינני מכיר את אלחאטיב, ולא שמעתי את צדו השני, הישראלי, של הסיפור. אין זה הסיפור הראשון מסוג זה המגיע לאוזנינו. החריג, הפעם, זו הבמה המכובדת לה זכה ב''ג'רוזלם פוסט'', עיתון המופץ באנגלית בזירה הבינלאומית, והמוכר כעיתון התומך בדרך כלל במוסדות השלטון בישראל.
סיפור זה הזכיר לי פרשייה מימים עברו. לפני כמעט 70 שנים, נפלה החלטה בצה''ל להקים בית-ספר לפיקוד ומטה. שני קצינים נשלחו כחניכים למוסדות קיימים באירופה, במטרה שיעמדו בראש הצוות אשר יקים את בית הספר בארץ -
אהרון יריב נשלח לפריז ו
מתי פלד, לאנגליה.
זכורה לי שיחה עם מתי פלד בשובו ארצה. משנשאל מה הדבר החשוב ביותר שלמד מן הבריטים, הופתעתי מתשובתו – ''קצין-מטה בריטי מוסמך רק לתת תשובה חיובית. אם נדרשת, לדעתו, תשובה שלילית, הוא חייב להעביר ההחלטה לדרג בכיר שמעליו!''
התרשמתי מן הדוקטרינה הבריטית, ומאז – השתדלתי לאמצה בתפקידיי השונים.
אלחאטיב איננו מתייחס לעניין, אני מניח שגם לא יכול היה לדעת – מי הדרג הבכיר שפסק כי לא תותר כניסתו לישראל.
אני מניח שאינני היחיד שקרא את הכתבה בעיתון. היא הגיעה ללא ספק לשולחנם של הממונים על דרג אנשי הביטחון אשר מנעו את הכניסה. האמנם לא נמצא מי מהם שביקש לקבל הסברים, שביקש לקבוע מדיניות ברורה במקרים כאלה, ולהביא מדיניות זו לידיעת נציגויות ישראל בעולם.
יש מבקרים, ש''מבקשים'' להיות ''מגורשים'' מישראל, שמבקשים לייצר בדרך זו אווירה אנטי ישראלית בעולם, אך רבים הם התמימים, אלה שלא העלו על דעתם שימנעו כניסתם.
ויש לי מספר שאלות:
אתחיל בגורמי הביטחון – מי בדרג הגבוה ביקש לקבל פרטים למקרא הכתבה, ביקש ללמוד ולהנחות את הצוות בנתב''ג?
מי במשרד החוץ ביקש לקבל פרטים ולהפיץ הנחיות אמינות ומחייבות בכל אחת מנציגויות ישראל בעולם?
כיצד נהגה רשות שדות התעופה במקרה זה? היש לה בכלל SAY כלשהו בעניין?
והיכן מבקר המדינה. האין זה ראוי שילמד את סיפור המסורבים, הן באשר למדיניות והן לדרך יישומה?
יכולתי להוסיף גורמים נוספים לרשימה זו, אך דייני באלה.
לו היה הדבר בידי, אם לאחר בדיקת המקרה הייתי מגלה שמניעת הכניסה לא הייתה מוצדקת. הייתי פונה לאחמד אלחאטיב ומציע לו לשוב ולבקר בישראל. והפעם על חשבון המדינה.