במדינה נורמלית כאשר עובר אדם על החוק הוא צפוי להיעצר ולתת את הדין על העבירה. כאשר מתגבר מספר העבירות במדינה הנורמלית אמור הממסד ''להשתדל'' להגביר את פעולות האכיפה בהתאם. בתחום אחד, כך נראה, אפשר לטעון שכבר לא מעט שנים מדובר באכיפה סמלית אם בכלל.
לפני קצת יותר מחצי שנה כתבתי
מאמר שצייר את התמונה הכללית של הבניה הבלתי חוקית. כתוב שם שכבר בשנת 2008 נאמר בדו''ח של מבקר המדינה
שבארץ יש כ-100,000 מבנים בלתי חוקיים. מאז הדו''ח עברו כ-10 שנים כך שאפשר להניח שנוספו עוד כמה עשרות אלפי מבנים בלתי חוקיים. אם נוסיף לחישוב הזה את הבניה הבלתי חוקים ביו''ש יתווספו לחשבון שלנו עוד אלפי מבנים בלתי חוקיים.
כתבתי אז:
המשותף לכל התהליכים-תופעות האלה הוא שהאחראים על אכיפת החוק ידעו ויודעים מה קורה בשטח. אבל עד היום הם עשו ועושים מעט מאד לבער את התופעה או להרתיע את היזמים למיניהם. במקרים הבודדים יחסית כאשר הם כן פועלים לאכיפת החוק הם נתקלים בהתנגדות אלימה. בחלק מן המקרים יש במגזר הפוליטי מפלגות ונציגים שתומכים בתופעה בכל מיני צורות ואפילו מסייעים ליצור מעמד חוקי בדיעבד. במקרים אחרים אין תמיכה פוליטית ברורה אבל התהליכים האלה נמשכים כאילו הכל כשר.
ההיגיון
אומר שפעולות האכיפה צריכות להתחיל מיד כאשר צץ מבנה בלתי חוקי כדי לעצור את הגידול במספר העבירות. צריך גם ליזום פעולות מניעה כדי לבלום את התופעה ובסופו של דבר להקטינה. העובדה היא שההמלצות האלה מתקיימות רק בשוליים. ''פרשת עמונה'' ו-''פרשת אום אל חירן'' (שכיכבו לאחרונה בחדשות) מלמדות שאי קיום תהליך אכיפה על פי ההמלצות האלה גובה מחיר יקר.
להתנהלות רשויות האכיפה בעניין הפרשות האלה יש מאפיינים דומים:
- בשני המקרים מדובר בתקופה שנמשכת למעלה מעשור.
- בשני המקרים במקום להעניש את העבריינים הבטיחו-נתנו ''הטבות'' ו-או פיצוי כדי לשכנע את העבריינים לפנות את השטח בשקט.
- בשני המקרים בוזבז זמן יקר על תהליך המשא ומתן.
- בשני המקרים מעורבות הפוליטיקאים פגעה באיכות פעולות אכיפה.
הגיע הזמן שממשלת ישראל תפעל לבלום את התופעה בצורה רצינית ומשמעותית. לטעמי זה צריך להתבטא גם בהקצאת תקציבים, בגיוס כוח אדם ובחשיבה אסטרטגית. מותו של
רס''מ ארז לוי ז''ל בעת מילוי תפקידו הוא רמז עבה לצורך בחשיבה אסטרטגית. חלק מהאסטרטגיה הזאת צריך לעסוק בהכנת תוכניות מתאר ואישור תוכניות מתאר שהוגשו לפני שנים.