פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
Barking Up the Wrong Tree
שלמה גזית (שבת, 28/03/2015 שעה 9:00)


Barking Up the Wrong Tree

אלוף (דימ.) שלמה גזית



אימרה אנגלית זו מתייחסת לזה שטועה וממקד דגש ומאמץ ביעד הלא נכון, ממש כאותו כלב המחפש את טרפו מתחת לעץ הלא נכון.

ה''טרף'' במקרה שלנו הוא איראן. זוג ה''כלבים'' – ישראל והמימשל בוושינגטון – מרותקים לעץ הלא חשוב. שתיהן ממוקדות במאמץ למנוע, לדחות ולפקח על תוכנית הגרעין האיראנית, ואלו הטרף האיראני האמיתי ממוקם מזה זמן על עץ אחר. העץ האחר זו ידה של טהראן הנהנית מחופש לערער, בזה אחר זה, את המשטרים ואת המסגרות המדיניות הקיימות באיזור. הבעיה העיקרית שראוי היה להתמקד בה. זו חתירתה ופעולתה להקמתו ולביסוסו של מרחב שיעי חדש וקיצוני. מרחב המאיים כבר היום על האיזור ועל העולם.

מי שעוקב אחר הנעשה נוכח לדעת כי טהראן איננה זקוקה לנשק הגרעיני על מנת לתמוך ולגבות את צעדיה המהפכניים.

אני נזהר מלקבוע כי פיתוח הנשק הגרעיני איננו אלא תרגיל איראני מתוכנן, תרגיל שנועד למשוך את ה''כלבים'' לנבוח מתחת לעץ הלא נכון. מכל מקום - זו התוצאה. אל מול המדינות והמשטרים הקורסים ומתמוטטים באזורנו, מדינות ומשטרים עליהם משתלטת ה''מהפכה'' השיעית-איראנית, עומדות וושינגטון וירושלים וממשיכות לעסוק במניעת תוכנית הגרעין, ולאחרונה, במקום להתלכד ולהתמודד אל מול האיום העיקרי, שני ה''כלבים'' אף החלו נובחים זה על זה.

לפני כשלושה שבועות הופיע ראש ממשלת ישראל בנאומו הדרמטי בקונגרס הוושינגטוני. שתי תגובות באו מיד – נשיא ארה''ב פעל ופועל בתוך ארה''ב לגיבושה של חזית פוליטית נגדית, חזית שתמנע את תמיכתם של דעת הקהל היהודית ושל סנטורים דמוקרטים בראש ממשלת ישראל; ואלו טהראן הסתפקה בלעג לראש הממשלה וראתה עצמה חופשית להמשיך בפעילותה החתרנית.

לפני כעשרה ימים נקראנו להצביע בקלפיות. מסע הבחירות כמעט ולא עסק בשאלות המדיניות-ביטחוניות. לא שמענו את קולה של האופוזיציה, וכמעט ללא יוצא מן הכלל התייצבה זו והצהירה על הזדהותה עם מדיניות הביטחון של הממשלה. המסר ששמענו התייחס רק לאיום קיומי אחד – ומכאן תמיכה בממשלה המבקשת למנוע את הגרעין האיראני, גרעין שנועד להשמיד את ישראל.

אינני שש לראות איראן גרעינית, ובכל זאת:
א. מסופקני אם יש בידי מישהו למנוע מטהראן את מימוש הפרויקט המסוכן. אף לא פעולה צבאית, אפילו תעלה יפה, תגרום לכל היותר לדחייה זמנית בקידום התוכנית.
ב. העיסוק ב''עץ הגרעין'' האיראני מביא את ישראל להתעלמות מן התהליך המסוכן של נידויה הבינלאומי של ישראל.
ג. ואשר להתמודדות בתהליך זה, האמנם זו רק שאלה של הסברה טובה יותר?
ד. על ישראל למצוא תשובה, ומהר, אשר תאפשר לנו לשרוד אפילו יקרסו המשטרים סביבנו. מה התשובה שאנו מציעים לאיום זה?
ה. ולבסוף, מה מסכן את ישראל יותר – תוכנית הנשק הגרעיני של איראן או אבדן הידידות, השותפות והתמיכה האמריקאית?
התמקדנו ועודנו ממוקדים מתחת לעץ הלא נכון. עדיין אין זה מאוחר לפנות לעץ הנכון ולבקש שם מענה.

ובהזדמנות זו – חג שמח!




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


היה כאן כותב שמאלני שעבד בקול-ישראל
כספית (שבת, 28/03/2015 שעה 11:44) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

זה היה אולי לפני 10 שנים (השם מיקי ?) ...
הוא כתב כאן כי אי אפשר למנוע מאיראן פיתוח נשק גרעיני,
כיוון שהיא ''נחושה'' למטרה זאת...

ביניים הוא התבדה...

אדון גזית הנכבד, נדמה לי שאתה לא מפנים את הקטסטרופה
שיכול נשק גרעיני לחולל...

נשק גרעיני בידי איראן יעשה אותה חסינה בפני כל פעולה צבאית ישירה נגדה...

היום יש ברית ערבית רחבה נגד איראן,
אשר האפשרה בגלל הפחד מפיתוח הנשק הגרעיני,
אשר יהפוך אותה לחסינה בפני התקפה.
_new_ הוספת תגובה



אגב, העובדה ששמאלנים מקילים ראש בנושא הגרעין האיראני
כספית (שבת, 28/03/2015 שעה 15:39)
בתשובה לכספית
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

היא עובדה מדהימה,
אשר אני לא יכול להבין אותה...

האם לפתח ולהחזיק נשק גרעיני הוא דבר הומני ?
_new_ הוספת תגובה



אגב מר גזית, אה מבייש את התואר הצבאי שאתה דבק בו
כספית (שבת, 28/03/2015 שעה 15:48)
בתשובה לכספית
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אתה פותח את ''המאמר'' בטענה שאיראן אינה זקוקה לנשק הגרעיני...

אולי היום היא לא זקוקה, מה יהיה כאשר תהיה זקוקה ?

אני חרד על המחשבה שהמדינה צריכה לסמוך
על שיקול דעת של אלופים כמוך בצה''ל...
_new_ הוספת תגובה



עייפתי כבר מהאיראנים האלה...
הזוהר הצפוני (שבת, 28/03/2015 שעה 21:09) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הדיונים האינסופיים בנושא הגרעין האיראני.
התישו אותי לגמרי.

מדברים על איראן כבר 20 שנה.
בא לי לצעוק לממשלת ישראל---push the button

וגם-איף יו וונט טו שוט,שוט,דונ'ט טוק!!

כבר אמרתי בעבר,ואומר זאת שוב:
טיפש מי שסומך,על ביבי הרופס.ברגע האמת,אני ממליץ
לברוח לקפריסין.
_new_ הוספת תגובה



אני פשוט שמח לחזור ולא להסכים עם שלמה גזית
בצלאל פאר (שבת, 28/03/2015 שעה 23:14) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ברוב דבריו והשגותיו.

נתניהו לא מרותק לעץ הגרעין האיראני בלבד ולא מנותק מעץ התפשטות הנוכחות הצבאית האיראנית במזרח התיכון. נתניהו מדבר על מכלול הבעיה האיראנית ומעורבותה העמוקה בכל מלחמות ''האביב הערבי'', הרחבת ההגמוניה השיעית במזרח התיכון והתהוות של נוכחות צבאית איראנית קבועה מסביב לישראל ולכן הסכנה בגרעין איראני עצומה שבעתיים. נתניהו אפילו העלה את הנושא הזה בצורה ברורה בנאומו האחרון לפני הקונגרס. עץ הגרעין ועץ הטרור האיראניים מקורם מאותו שורש – ההנהגת המהפיכה השיעית. השמאל נרתע מלדבר על הדברים האלה בבחירות מתוך הבנה שעמדותיהם מסוכנות לבטחון ישראל (ולהשלים עם מדיניותו של אובמה) ולנתניהו יתרון גדול עליהם, ולכן כל עיסוק בעניין מרכזי זה יפגע בהם בבחירות.
מעניין שדווקא שלמה גזית שהרבה לכתוב בעניין הגרעין האיראני, ניתק בד''כ את דבריו עד היום משאלת מהותו של המשטר האיראני הטוטליטרי, שותפותו בהרחבת הטרור האסלאמי בעולם ושאיפותיו האזוריות והגלובליות. ואולי דווקא משום התחושות לשליטה עולמית החליטו האיראנים להקים לעצמם פרוייקט לייצור פצצה גרעינית? הרי דווקא משום רצונה ל''גסות את צעדיה המהפכניים'' זקוקה איראן לתעודת ביטוח של עוצמה כמו הפצצה הגרעינית?

פרוייקט הגרעין האיראני החל בשקט מיד עם סיום מלחמת איראן-עיראק (1980-1988) והואץ בתחילת שנות ה-‏90 משנחשף וקיבל פרסום עולמי. לא מדובר ב''תרגיל איראני'' אלא בפרוייקט אמיתי וממשי שהושקעו בו עד היום לפחות 80 מיליארד דולר. איזו מדינה, גם מדינת נפט, תבזבז על תרגיל כל כך הרבה כסף, מה גם שהתרגיל הזה לא מכסה על כלום?
הרי רצונה של איראן להגמוניה אזורית לא היתה מוסתרת. המנהיגים האיראנים חזרו ודיברו על זה כמו שהם דיברו השמדת ה''משטר הציוני''. יכולתם של האיראנים להתקדם במימוש ההשתלטות על המזרח התיכון לא היתה ממשית בטרם פרוץ ''האביב הערבי''. אבל לאחר שפרץ ומדינות ערביות התפוררו מבפנים היתה זו רק שאלה של זמן, מתי האיראנים ייכנסו בכוח לאזור הקרבות כדי להגיע להישגים טריטוריאליים-אסטרטגיים. קריסת עיראק וסוריה פשוט הזמינו כניסה של 'משמרות המהפיכה' לפעילות צבאית גלויה. עכשיו יש לאיראנים נוכחות צבאית, אומנם קטנה יחסית, לא רק בלבנון (שם הם נמצאים מאז 1980) אלא גם בצפון הגולן הסורי, בעזה ובסיני. לומר שיראל

הערות על הערות גזית:

א. פעולה צבאית, שתעלה יפה, תגרום להשמדבה טוטלית של פרוייקט הגרעין האיראני. אני לא מבין למה שלמה גזית (וןמתנגדים אחרים לתקיפה צבאית) מדברים כל הזמן על ''לכל היותר לדחייה זמנית בקידום התוכנית''? איך השמדה טוטלית תגרום רק ל''דחייה זמנית''? קודם כל השמדת הפרוייקט תכניס את המשטר האיראני לכאוס, הציבור ירגיש בטוח יותר לצאת להפגנות רחוב נגד המשטר (גם אם תהיינה כצפוי הפגנות תמיכה במשטר). המשטר יהיה עסוק בהישרדות והסברים. העולם המערבי יפקח עין על ניסיונות רכישת אמצעים חדשים, אם האיראנים יעשו מאמץ, ולכן גם הפיקוח עליהם יהיה יעיל יותר. ומה שחשוב שיראל תוכל לחזור ולתקוף כל פעם מחדש, אם בסיכוי נמוך, האיראנים באמת יצליחו לחזור ולהקים משהו מחדש.
להזכיר לפורום שפרוייקט הדגל של כוח גרעיני לייצור אנרגיה בבושייר החל הקמתו בסוף שנות ה-‏50. ב-‏1980 הוא נפגע קלות בהתקפת חיל האויר העיראקי והפסיק פעילותו עד ל-‏2000. מאז עסוקים האיראנים בחידושו ועדיין לא השלימו אותו.

ב. מדוע עיסוק ב''עץ הגרעין'' האיראני מביא ''לנידויה הבינלאומי של ישראל''? טענה בלתי סבירה ומוזרה.

ג. ההתמודדות מול תהליך ההתגרענות האיראנית מורכבת גם מעניין של הסברה. עיקר ההתמודדות הוא במודיעין טוב ותיאום עמדות עם כמה מדינות מפתח בעניין. אבל מול זה חייבים לקדם את היכולות הצבאיות של ישראל ולהתאימן למשימות הנדרשות, לצד התעסקות בהסברה. הסברה במשמעות לספר לעולם על איראן, טיבעה וכוונותיה ולהכין אותו למצב שיראל תידרש לעשות את המשימה לבדה. בכל התחומים היו ויש לישראל הצלחות.

ד. אני חושב שלישראל אין בעיה אם המשטרים מסביבנו יקרסו. יש לישראל יכולת התגוננות טובה יותר מול מדינות מתפוררות ומחולקות, שצבאן בנוי על ארגוני טרור והצבא הסטנדרטי שלהן מפורק, מוכה ובמצב טכנולוגי קשה. קריסת והתפצלות מדינות ערביות יאפשר את הקמתן של מדינות לא ערביות ואו לא סוניות באזור – כמו מדינה כורדית, אשורית, דרוזית – על אדמת סוריה ועיראק, דבר שיחזק את מעמדה הצבאי של ישראל. ''האביב הערבי'' טרם סיים את תפקידו, ויותר מכל אני מצפה לקריסת הממלכה האשמית שתאפשר את השתלטות הפלסטינים על המדינה. כשמדברים על פתרונות ארוכי טווח ויציבים אנחנו חייבים לקחת בחשבון שהאינטרס האמיתי שלנו הוא שתקום בירדן המדינה הפלסטינית, וישראל תעגן את גבולה המזרחי לאורך נהר הירדן.

ה. ''מה מסכן את ישראל יותר – תוכנית הנשק הגרעיני של איראן או אבדן הידידות, השותפות והתמיכה האמריקאית'' – כמובן שפצצה גרעינית איראנית היא סכנה ברורה ומיידית על ישראל ועלינו למנועה את הבשלתה בכל מחיר. השותפות עם ארה''ב אינה נשענת על דמותו הבעייתית של אובמה, שבכל מקרה הוא נשיא בסוף דרכו ולכן מוחלש יותר. השותפות שלנו עם ארה''ב היא אידיאולודית וערכית, ולכן דווקא בה אפשר שתהיינה תפיסות עולם שונות לגבי התמודדות עם נושאים שונים. מה עוד שיותר מחצי מהציבור האמריקאי תומך בישראל, גם בעניין האיראני. יותר אמריקאים תומכים בישראל ובנתניהו מאשר באובמה. תקיפה ישראלית מוצלחת באיראן דווקא תגביר את האהדה לישראל ותנמיך את פרופיל ההתנגדות של אובמה.
_new_ הוספת תגובה



הנהלות ממשלות ישראל בנושא זה נכונה
כספית (יום ראשון, 29/03/2015 שעה 7:10)
בתשובה לבצלאל פאר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש להמנע ככל האפשר מפתיחת חזית ממשית מול איראן.

חזית כזו תדרוש הרבה משאבים כספיים, שכדאי לחסוך...

ישראל הצליחה עד היום לעצור את הוכנית, ולערב את הקהילה הבין-לאומית בנושא זה.

רק אחרי שכל האמצעים האחרים יכשלו, בתקוה שלא,
יהיה על ישראל לתקוף פיזית.
_new_ הוספת תגובה



החזית האיראנית כבר מעלה עור וגידים
בצלאל פאר (שבת, 02/05/2015 שעה 13:42)
בתשובה לכספית
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ואתה קורא להתעלם ממנה?

תקיפת יעדי הגרעין באיראן אינה דורשת פתיחת מלחמה במשמעות הקלאסית שלה, כמו למשל מלחמת יום הכיפורים. מדובר במאות מטסי תקיפה על בין 10 - 20 מטרות הכרחיות (בכל יעד יש יותר ממטרה אחת) שאפשר לבצען מהאויר במגוון אמצעים שעומדים לרשות ישראל. אני מעריך שללא בעיות מיוחדות, כמו הגנה אוירית ויכולת ירוט איראניים, וללא התערבות נגד ישראל מדינה שלישית בדרך (שהיא גם זניחה וגם כמעט בלתי אפשרית בחלון זמן קצר כל כך מבחינת הצד השחלישי שיהיה מופתע) כל המבצע הזה יכול להסתיים ביומיים - 4 ימים, כאשר אני מחשב גם תקיפות לוידוא תוצאות נדרשות.

על הנייר משימה כזאת עולה הרבה פחות מ-‏51 ימי לחימה מול החמאס בעזה ב''צוק איתן''. ישראל בנויה להתמודד עם משימות כאלה.

מה שיקבע זה מה שיקרה אחרי ה-‏31 ביוני 2014 - אם לא יהיה הסכם אז הכל פתוח. אם יהיה הסכם, האיראנים יצטרכו ''להוכיח'' לישראל שהם לא מחדשים את הפרוייט בסתר. ישראל לבדה תבדוק את התנהלותם באמצעים מודיעיניים ותחיליט לבדה אם האיראנים ממשיכים בפרוייקט בסתר, ואז היא תצטרך לקבל החלטה לתקוף. באף מקום לא טענתי שיראל צריכה לתקוף עכשיו. תמיד הקפדתי לומר שיראל צריכה לתקוף רק לכשהאיראנים יחדשו את הפרוייקט.

ישראל הצליחה רק לעכב את התוכנית להרבה שנים, אבל לא למנוע אותה כליל. עכשיו עומדים האיאנים חודשיים-שלושה מהרגע בו יפיקו אוראניום מועשר המספיקה לפצצה הראשונה. עכשיו כבר אין זמן לשחק במחבואים דיפלומטיים.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי