במדינת ה(ג)מדים רעש מהומה הצבא לבוש מדים יוצא למלחמה
בטבע לרוב הזכר הוא המתקשט ועוטה צבעים, נוצות, רעמה, ויכולת ניפוח חזה, או שירה, הכל על מנת למשוך את תשומת לבה ואת לבה של הנקבה. אצל האדם המודרני המצב הוא הפוך – האשה מתקשטת ומתאפרת, לובשת בגדים מושכים, הדוקים וצבעוניים כדי למשוך את הגבר.
היוצאים מן הכלל, פרט לבני חצר המלוכה על כתריהם, נזריהם ושרביטיהם, הם אנשי הצבא. הצבא תמיד לבוש מדים, נושא כלי נשק מצוחצחים כמו אקדח, חרב או פגיון, עוטה ''כנפיים'' ומדליות לסוגיהן. אנשי הצבא גם עונדים דרגות כי הצבא בנוי על היררכיה, ובזמן חרום חייב להיות ברור מי הוא המפקד ובעל הסמכות. איןןזמן להזדהות בתעודה.
בביקורי במצרים התפלאתי למראה ריבוי לובשי-המדים לסוגיהם. יש או היו במצרים מספר משטרות – תנועה, פלילים, משטרה צבאית ומשטרת תיירות. כל פקיד דואר, פקח עירוני, כרטיסן, נהג אוטובוס, ודומני שגם מטאטא הרחובות עטה מדים.
גם במדינות בריה''מ לשעבר רבים המדים. שם גם קיים הנוהג להרבות במדליות, ואת אלו עונדים לא רק על מדים אלא גם על חליפה אזרחית.
צה''ל בלידתו לא הצטיין במדיו. אנשי הפלמ''ח העדיפו מכנס קצר וכובע גרב. גם לא היו לו מדים רבים מדי ללוחמיו. משמעת הביגוד שהושגה ע''י המשטרה הצבאית נחלשה שוב. תחילה הוחלפו כובעי הקצינים בעלי המצחיה בכומתות. לאחר מכן הורדה הכומתה מהראש לכתף ושם היא מתנודדת, מחוזקת בסיכת ביטחון. חלק מהחיילים חובשים כיפות צבעוניות. כל רס''ר פרוסי, או אפילו אמריקני, היה מתפלץ למראה.
אלא שבעוד שמעט הדוורים אשר נותרו בדואר חדלו ללבוש מדים הנה שני גופים אימצו אותם – הכבאים ומד''א (מגן דוד אדום). החלטתו של מנכ''ל מד''א, בין, לגבי מדים (ודרגות, בהן נדון בהמשך) קוממה עליו רבים וכמעט שהוכרזה שביתה בארגון בתמיכת ההסתדרות. אולם משהוסבר לחובשים ולפרמדיקים כי צפויה תמורה כספית לשינוי – נעלמה ההתנגדות ומתנגד אחד, שהחזיק בהתנגדותו, פוטר מעבודתו.
תשאלו: לשם מה דרגות בארגון אזרחי הכולל גם אלפי מתנדבים? ובכן- הטוב שבמדים הוא שניתן להרכיב עליהם דרגות.
ובכן המנכ''ל בין הצליח לדרג את ארגונו. בראש הארגון העמיד את עצמו בדרגת ''רב מגן'' הזהה בצורתה לדרגות רב-האלוף של הרמטכ''ל. איני יודע אם גם המשכורות דומות. לא הפריע לו שבמדרג במד''א חסרות 3 דרגות קצונה, והקצין בעל הדרגה הנמוכה ביותר מקביל לרב-סרן בצה''ל ולרב-פקד במשטרה. העיקר שלמעלה ניצב רמטכ''ל מד''א...
מד''א מפעיל כיום 122 תחנות ראשיות וכ-1064 כלי רכב, מהם כ-580 אמבולנסים.
אין ערוך לחשיבות תפקידו, אך דומני כי כח האדם והרכב אינם מגיעים להיקף של אוגדה משוריינת אחת. להערכתי - ההיקף הוא כשל 2 חטיבות.
על אוגדה בצה''ל מפקד תת-אלוף.
גם המשטרה ושב''ס נטלו דוגמא מצה''ל, והמפכ''ל ורב-הגונדר עונדים דרגות המקבילות לרמטכ''ל. מהם ראה וכך עשה גם הרב-טפסר, מפקד הכבאים. וזה בזמן שלא פיקד על כלל הכבאים, שכן כל תחנה היתה שייכת וכפופה לרשויות המקומית. הוא רק היה אחראי על ההדרכה והשתתף בקבלת קצינים לשירות.
כמה כבאים יש במדינה? האם מספרם מגיע לכמות הלוחמים בחטיבה ממוכנת?
משמר הכנסת, שגודלו כמחלקה מוגברת, או למירב כפלוגה בצה''ל, נתון לפיקודו של קצין הכנסת אשר דרגתו מקבילה לתת-אלוף, שכאמור מפקד בצה''ל על אוגדה, אשר בה לפחות 3 חטיבות וגדודי עזר רבים.
דומה כי בהעדר פיקוח הצמיחו לעצמם מנכ''ל מד''א והכבאים דרגות וכנפיים והמריאו בהן.
לגבי משמר הכנסת שעיקר תפקידו ייצוגי אפשר ויש בכך להצדיק את דרגת קצין הכנסת, אך הקצינים שתחתיו ראוי היה לדרגם במקביל למפקדי מחלקות בצה''ל.
על רמת המשכורות במשמר זה כבר נכתב רבות. היו''ר ריבלין היה נדיב מאד על חשבון הקופה הציבורית.
בקשתי לפניכם - אל תעבירו כתבה זו למבקר המדינה, גם הוא עלול להעניק לאנשיו מדים ודרגות ולמנות עצמו לרב-מבקר...