פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הדילמה המודיעינית
שלמה גזית (שבת, 10/08/2013 שעה 10:00)


הדילמה המודיעינית

אלוף (דימ.) שלמה גזית



דילמה חדשה - כיצד מתמודדים עם השפע המטורף של המידע הנקלט, וכיצד לא ליפול במלכודת קריאת 'זאב, זאב'.
בעת כתיבת טור זה איננו יודעים עדיין אם אמנם נחווה מגה-פיגוע של אל-קעידה כנגד יעד או יעדים אמריקאים. כל מה שפורסם זה כי המודיעין האמריקאי יירט שיחה בין איימן אל זוואהירי, יורשו של בין לאדן, לבין נאסר אל ווהישי, סגנו שבתימן, בה הוא מורה לו לבצע את הפיגוע.

אינני מתכוון למתוח ביקורת על אופייה של התגובה האמריקאית, על הסגירה המיידית של למעלה מעשרים הנציגויות שבמזרח-התיכון, ועל ההחלטה לפנות בדרך האוויר אזרחים אמריקאים מתימן.

אני מבקש להתייחס קצרות למרכיביה של הדילמה המודיעינית במקרים מסוג זה.

לא מכבר הדליף אדוארד סנודן, איש ה- NSA לשעבר, את תמונת השפע האדיר של הגורמים, בארה''ב וברחבי תבל, המכוסים בהאזנה שוטפת ע''י סוכנות הביטחון הלאומי, האזנה שנמצאה חיונית במיוחד בהתמודדות עם ארגוני הטרור.

עד לא מכבר נהגנו, בברנז'ה המודיעינית, להציג את הפריסה הרחבה של מערכת האיסוף והמחקר, תוך הצבעה על הבעיה העיקרית שלנו – איננו יודעים מה יש בראשו של מנהיג המדינה היריבה.

בעיה זו ממשיכה, כמובן להטריד את המודיעין, אלא שהפכה להיות לשולית. כאשר אנו סוקרים את ראשי המדינות הערביות שסביבנו - כמעט ואין חשיבות למה שבראשם. יוצאת דופן בשטח זה, כמובן – איראן. שם יש עדיין משקל ומשמעות לכוונות ולתוכניות של ראשי המדינה, ועודנו תוהים מה יש בראשם.

המאפיין הבולט של איום הטרור מצוי בדרג הטקטי המקומי, שהוא היוזם והמנסה להוציא לפועל את הפיגוע. כאן אין משמעות למעקב אחר אנשי מפתח שבדרג העליון, אלא בפריסה הרחבה ביותר, הכמעט אין סופית, של דרגי הביצוע.

המודיעין האמריקאי מכסה את העולם כולו. אינני יודע כמה התקשרויות נכנסות למערכת ה-NSA מדי יום ביומו, הרבה מיליונים, ללא ספק. מערכת מחשוב מתוחכמת מאפשרת לסנן את רובן המכריע ולהתמקד בשבריר החיוני מכל מה שנקלט.

אותו אחוז שנותר, בחלקו הגדול – מוצפן, וזאת, כמובן, בעשרות לשונות זרות, מה שמחייב מערך של מאות ואולי אלפי לשונאים שונים. האומנם כולם באמת מומחים בכל אחת מן הלשונות הרבות?

זכור לי, בשנות ה-‏70 של המאה שעברה, דיווח שהגיע אליי מאחת מיחידות האיסוף, לפיו, בשיחה בין שני קצינים מצרים בכירים, דובר על המלחמה שתיפתח בשעה 16:00 של היום שלמחרת. עמדתי 20 שעות לפני ''פתיחת המלחמה'' והתלבטתי האם עליי לצלצל מיד בפעמון האזעקה?
החלטתי להמתין, והוריתי לקצין איסוף בכיר לבדוק שנית את נוסח השיחה שנקלטה. ואכן, התגלה מיד תרגום מעוות של הידיעה בה קצין מצרי א' הודיע לקצין ב' על פגישה שנקבעה ביום המחרת במשרד המלחמה...

אינני חושב שיש לאמריקאים קציני איסוף טובים מאלה שלנו. אין די ביירוט שיחה, צריך לדעת להבינה, צריך להיות בטוח בזיהוי הדוברים, וכמובן – צריך גם לבדוק אם אין הצד השני מתכוון לטרטר את ארה''ב ולהפציצה בקריאות ''זאב, זאב''.

אגב, במקרה כזה לא תהיינה ככל הנראה אבידות בנפש, אולם הנזק שייגרם לארה''ב, ובכל מגוון תחומי החיים והפעולה, יהיה אדיר.

בקיצור – דילמה. אז מה עושים? אין לכך תשובת קסם!




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


כמה הערות לשלמה גזית
בצלאל פאר (יום רביעי, 14/08/2013 שעה 0:21) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כשגזית מדבר תכל'ס הוא נשמע לוגי יותר. כשהוא מכניס את ראשו לפוליטיקה הוא נעלם המרחבי ההזיה.

* נכון שאי אפשר עד קשה לדעת ''מה יש בראשו של מנהיג המדינה היריבה'', אבל לגבי ערפאת תמיד ידענו מה יש לו בראש, כי היה נוהג לומר זאת מעת לעת כשאובססיה השתלטה עליו. למשל ביום חתימת הסכמי אוסלו (13 בספטמבר 1993), בנאום מוקלט מראש ששודר בטלוויזיה הירדנית הודיע ערפאת ל'עם הפלסטיני' כי ''הצהרת העקרונות'' (הסכמי אוסלו) אינה אלא חלק מיישום ''אסטרטגית השלבים'' של אש''ף, תוכנית שמצהירה כי אש''ף לא תוותר על שום שטח ב''פלסטין'' ותשתמש בכוחות מזוינים כדי להשלים מטרה זו.

* בנאום יוהנסבורג, 23 במאי 1994, הוא חזר שוב ואמר: ''ההסכם הזה אינו נחשב בעיניי יותר מההסכם שנחתם בין הנביא מוחמד לשבט קורייש, ואתם זוכרים שהח'ליף עומר התנגד להסכם הזה וראה בו ''סולחה דוניא''. אינני יודע איך אומרים את זה באנגלית, אני חושב שזה הסכם בעל המעמד הנמוך ביותר, כן, ''סולחה דוניא''. אבל כמו שמוחמד קיבל את ההסכם ההוא אנחנו מקבלים את ההסכם הזה. אבל להמשיך את הדרך עד ירושלים, עלינו להמשיך ביחד, ולא לבד. ועלינו לאמר בבירור ובכנות שהנסיבות הן מאד-מאד-מאד קשות''.

בשביל זה לא היה צריך סוכן צמרת בלישכתו של ערפאת וגם לא להאזין לטלפונים שלו.

המצב הנוכחי במדינות ערב הוא זמני, גם אם יימשך עוד 5 שנים. מאחר שכולם נלחמים בכולם כל אחד מהמנהיגים יכול להשפיע פחות על המתרחש. אם כי לא הייתי מרחיק לכת ואומר שלא חשוב מה חושב כל מנהיג ערבי. למשל, חשוב לנו מה חושב אסד לעשות המקרה שיובס ע''י הסונים. האם הוא מתכוון להתבצר בעלאוויסטאן שלו (אותה מסונים באביב האחרון)? כלומר, אפשר לאסד, או בעצם העלאווים, בונים אופציה להתנתק מסוריה ולהקים מדינה משלהם בחוף הסורי. אם זה אכן כך, חשוב שישראל תדע הכל, תדע מהם התנאים להיווצרותה של מדינה עלאווית, כדי לבחון אותם בשטח ולהבחין במהלכיו של אסד. באותה מידה יכול אסד להחליט להפוך את הסכסוך הפנימי למלחמה כוללת. אולי נגד הירדנים? אולי נגד הלבנונים? ואולי נגד ישראל? כמובן שחשוב לנו מה חושב, מה אומר ומה עושה אסד בעניינים האלה.

הבעיה של המודיעין היא בהצפת המרחב בעשרות ארגוני טרור אסלאמיים שמושכים אליהם טרוריסטים מאינדונזיה ועד מרוקו ומסודאן ועד קרואטיה וצ'צ'ניה. מעניין לדעת הרבה עליהם, כיצד הם פועלים, מה היחסים בינהם, וכמובן הרבה מודיעין אופרטיבי והתרעה. נכון שברמה האסטרטגית ברור שכוונתם ללחום בכל מי שפחות אסלאמי מהם, ובעיקר ב''כופרים''. אבל טווח חוסר המידע האופרטיבי הוא עצום וחייבים איכשהו לתקוע יתד גדולה בו, כדי להפיק המון מידע.

וכאן באה חברה ישראלית של יוצאי המסלולים המודיעיניים והטכנולוגיים של צה''ל ופיתחה מערכת מבוססת מחשב-על שיכולה ע''י מילות חיפוש לאתר מיליארדי ידיעות, שיחות טלפון ואינטרנט במקביל. הקלט נסרק בתוך שניות והידיעות שבהן מתקיימים מילות החיפוש בצורה מובהקת נשלפים לראש הרשימה. ואז אפשר לראות מי דיבר עם מי, מספרי טלפון או IP ושמות / כינויים, ואיתור המקומות של המשוחחים. המידע הזה נשמר במאגר ענק כמה זמן שרוצים. במידה ומחליטים לפי הפרטים שדיברו לפתוח את תוכן השיחה, אפשר כמובן להאזין / לראות את המשוחחים, על מה דיברו ומה החליטו. המערכת הזאת הוכיחה את עצמה עד היום בסיכולי טרור. המערכת הזאת גם איפשרה לאמריקאים לאתר את שיחות הועידה שערך אל זוואהירי עם 16 ראשי ארגוני טרור במרחב, רק חבל שהם קפצו וסיפרו לכל החבר'ה. אפשר היה להכין את ההגנה בצורה יותר שקטה ומתוחכמת. אבל אלה אמריקאים, לא הכי מתוחכמים שבעולם.

* נכון שהדרג הטקטי המקומי של הטרור האסלאמי הוא הקשה ביותר למעקב ולפענוח. אבל יש אפשרות למקד את האיסוף הטכנולוגי על פעילויות שטח יוצאות דופן ע''י איסוף אלקטרוני היומינטי. ראינו בחודשים האחרונים כיצד האמריקאים איתרו בשנה האחרונה כמה פעילי טרור בארצם, כמו שראינו כיצד אנחנו תפסנו בחור נטורי קרתא לפני כשבוע על בסיס הטכנולוגיה החדשה.

* אכן יש בעיית לשון. האמריקאים זקוקים להרבה לשונאים בעשרות שפות. הם מקבלים סיוע מאוניברסיטאות אמריקאיות וגם ישראל עזרה להם מיד לאחר 911 בתרגומי מסמכים ושיחות מערבית. כאן כל מדינה צריכה להיערך לאורך זמן כדי להתמודד עם האתגרים בלי לפספס את מלוא המידע שלא מפסיק לזרום.

* יש לאמריקאים גם דוברי עברית. אחד מהם היה שמאי לייבוביץ'.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי