|
|
|
גבעת הגמדים של יהודיתהרצל חקק
על ספרה של יהודית מליק-שירן, ''גבעת הגמדים'', הוצאת בת אור, 68 עמודים, 2013. '' גבעת הגמדים'' של יהודית מליק- שירן לוקח אותנו למסע למציאות של פנטזיה, ובאותה עת יש תחושה כל העת שמשהו מהעולם שלנו משתקף בכל דף שבו. לפנינו ספר מעוצב גרפית בצורה משובחת – והשם עצמו מזמין אותנו לעולם האגדות. כבר מקריאה של הדפים הראשונים, אנו שבויים בקסמן של אגדות שפרשו כנפיים, שמתכתבות עם אגדות ילדות, שמספרות לנו סיפורים שכל כולן ראי של עולמנו, השתקפות של רוח האדם. הספר בנוי מפתיחה מזמינה מאד: ''בְּבוֹאֲךָ לְגִבְעַת הַגַּמָּדִים''. סימני דרך מסקרנים, מעיין קסם, חרגול, יצורים מפתיעים... פתיחה שלוקחת אותנו לעולם קסום של אותו עולם מופלא, אותה גבעת הגמדים. כל הפרקים שלאחר הפתיחה הם הבזקים מחיי הגבעה, הבזקים צבעוניים ומבריקים, שכל כולם הצגה של דמויות, הארה של היבטים שונים בעולם הפלאי. רב העלילה ורב התהפוכות. הלב מבין וסופג הכול ויודע – לפנינו השתקפויות צבעוניות של עולם האדם, של חוויות אנושיות שכל כך קרובות אלינו. קחו, למשל, את הפרק על 'גְּבֶרֶת דִּמְיוֹן וְאָדוֹן מְצִיאוּת': גְּבֶרֶת דִּמְיוֹן וְאָדוֹן מְצִיאוּת יוֹצְאִים יַחַד,אֵיזוֹ הִתְרַגְּשׁוּת. אָדוֹן מְצִיאוּת עִתּוֹנַאי הַשָּׁעָה וּגְּבֶרֶת דִּמְיוֹן צַלֶּמֶת חֲבִיבָה.
|
אכן עולמנו הוא עולם הריצה אחר החדשות, ובעינינו זו המציאות כפי שהיא, אבל הלב מבקש תמיד מעבר, משהו מן השאיפה לממש חלומות, לגעת במחוזות הדמיון. גבעת הגמדים קמה מתוך הלבבות וקורמת עור וגידים. הנה מתממש וקם לחיים אותו אופק של דמיון, הנה נבראת ביד אמן אותה אפשרות של משאלות ואנו חשים שרגלינו פוסעות באפיקים יצירתיים שראינו בחלום, בהזיה בהקיץ. סיום השיר שולח מוסר השכל די ברור:
הַחַיִּים הֵם מַמְלָכָה לֹא שְׁפוּיָה הָרוֹדְפִים אַחַר הִתְמַכְּרוּת הֲזוּיָה.
|
בעולם של אגדה, מרתק אותנו הקשר עם החלום, מפליא אותנו הקשר לעולם, שהחוקיות שלו שונה מהחוקיות של המציאות (עמ' 10):
בַּחֲלוֹם הַדִּמְיוֹן מֶלֶךְ הַמְּצִיאוּת מַלְכָּה כְּשֶׁהֵם מִתְעַרְבְּבִים מַתְחִילָהּ חֲגִיגָה גְּדוֹלָה.
|
התובנות ספוגות בכל עמוד, זו ספרות ילדים שמשדרת לנו דרך וערכים: ספר ילדים שכל כולו מבט אוניברסאלי על חיינו. כאשר דנים בספרות ילדים, אנו תופסים זאת מנקודת מבט של אדם בוגר, שמביט במשקפת על הכול, מרחוק, באיחור, מתוך רצון לשקף ניסיון חיים. פרקי הסיפור על הגבעה חושפים בפני הילדים, וכמובן גם בפני המבוגרים, דרך אחרת להבין את המציאות. יהודית מליק-שירן מנסה להאיר בפני הילדים, בראשית דברם, תובנות ומוסר השכל על המציאות.
הכתיבה כמו מציגה הכול מנקודת ראות של זמן אחר, מנקודת ראות של ילדים, אבל בה בעת יש למספרת רצון לחנך, לחשוף, להאיר באופן ביקורתי פרקים בחיינו. ספרות ילדים, עם זאת, היא לפני הכול ספרות, וכך אנו ניגשים אליה ובוחנים אותה. בספרה מנסה יהודית מליק-שירן להציג קטעים שונים בחיי אדם, בחיי בעלי בחיים, ויש בין הפרקים מעין מראות המופנות זו כלפי זו. הסיפור על ארמון הקיפודים, הסיפור על גן הברווזים, חייהם של הפרפרים.
לאה גולדברג ניסתה בספריה להגדיר ספרות ילדים. בעיניה יש לספרות זו השפעה על כושר הקליטה של הילד-הקורא, אך בה בעת הספרות הזו צופנת בחובה מסרים, כוונות של היוצר-המספר. לכן ברור לנו, שמעבר לקיפודים ולברווזים יש שילוב של סיפור וחינוך. יהודית מליק שירן אכן ידעה לשלב בין השניים – לספר סיפור מקסים, ועם זאת להעביר מסרים וערכים חינוכיים. כך, לדוגמה, היא מציירת בין דמויותיה גם פרק על האמונות הפורחות והמחברות בין בני אדם לבעלי החיים (עמ' 31):
כְּבָר מִזְּמַן כְּשֶׁאֲנִי פּוֹגֵשׁ חֲתוּלָה אֶל בֵּיתָהּ אוֹתִי מַזְמִינָה
|
ומכאן לשלל אמונות אחרות, שהמספרת רוצה להפריך, להוביל לשינוי.
סיפורם של הגמדים בסיפור הוא דרך להגיע ליעד אחר (עמ' 34):
אֶפְרַת הַגַּמֶּדֶת מְדַבֶּרֶת אֶל עַצְמָהּ כָּל רֶגַע בּוֹדֶקֶת מַה שְּׁלוֹמָהּ?
|
לפנינו ספר, שמבקש לפסוע בשבילים של ספרות ילדים שרוצה להנעים לקורא, ועם זאת להאיר בעיניו את העולם, להעביר ערכים. הטיול בגבעת הגמדים מחדד אפיונים שונים של המציאות, ועם זאת גם יוצר שכחת מציאות. יהודית מליק-שירן מנסה לעצב עלילה קוסמית שמזכירה את 'פו הדוב' של מילן, את 'הנסיך הקטן' של אקזופרי, את 'עליסה בארץ הפלאות' של לואיס קרול.
יש בספרה של מליק-שירן רצון לחבר את הילד למציאות, לפרוש בפניו מגוון התנהגויות, להוליכו בדרך שבה לומדים להכיר את המכנים המשותפים לכולנו, לגלות בפניו צורות חיים שונות. ''גבעת הגמדים'' היא הזמנה להכיר תרבויות אחרות, חיים חדשים וגירוי הדמיון היוצר אצל הילדים. על כך תבורך יהודית מליק-שירן.
|
|
|