כנס יום הבולאות השנתי שמארגנת התאחדות בולאי ישראל, הוא מופע מיוחד, חגיגה לבולאים מרחבי הארץ. הפעם בחרו המארגנים לשבץ בין הדיונים הבולאיים השגרתיים, לא רק סיפורי בולים היסטוריים, אלא נאום מרתק של צבי אלוני, על מידת הזהירות שיש לנקוט כאשר מוצעים בולים ופריטים בולאיים נדירים למכירה, הרצאות על תמאטיקה של בולים: המוטיב של המשאות בבולים, מחירי הבולים בשנות החמישים, יוני הדואר על בולים ויוני דואר כדווריות של ממש... ואל נשכח את הפרפראות הרגילות: הצגת בולי השנה הבאה, הצגת אלבום השנה, מעצב הבולים שזכה כמעצב הבול היפה ביותר – ומה לא.
השילוב של ישן וחדש היה מעניין – ולרגע נזכרתי במימרה ''שהישן יתחדש, והחדש יתקדש''. הכבוד שרוחשים לכל הבולים הישנים, הפריחה לבולאות לפי נושאים, כל אלה יצרו תחושה שיש רוחות חדשות גם בעולם המוכר כל כך של הבולאות.
הבולאות כנושא חווייתי
עו''ד אלי ובר, נשיא התאחדות הבולאים סיפר על הכנות ההתאחדות לקראת תערוכות הבולים הבאות, על דרכים לקרב קהלים רבים לנושא הבולאות, על החשיבות שיש לתת לצעירים ולנוער לספוג את הבולאות באופן חוויתי.
המנהל הכללי של דואר ישראל חיים אלמוזנינו פרש את משנתו הבולאית, את החשיבות של שיתוף הפעולה עם התאחדות הבולאים, את ההישגים של השירות הבולאי, את החשיבות של הבולים בחיינו, בתרבות הישראלית.
לפני כל ההצגה זכינו להרמת המסך מעל לבול משאבי אנרגיה בישראל (שהוא גם בול יום הבולאות) שעיצבו טוביה קורץ ורונן גולדברג.
פרס על עיצוב הבול היפה הוענק למירי ניסטור על עיצוב הבול היפה לשנת 2011 – בולי הפרפרים. שותף לזכייה המאייר טוביה קורץ, שלא הגיע בשל שהייה בחוץ לארץ.
מפת הבולאות לשנה הקרובה
ירון רצון, מנהל השירות הבולאי פרש את מפת הבולאות לשנה הקרובה, ועל המסך ריצדו סקיצות של בולים חדשים שיציגו פריזמה של נושאים ישראלים ואוניברסאליים. בתוך גלריית הבולים שזהרו מעבר לשקופיות התפעל הקהל מתצוגה מרהיבה של בולים בנושאים לאומיים: בול השומר הצעיר, בול תנועת בית''ר, בול לזכר יצחק שמיר, וכן בולים להישגים ישראליים בתחום הקרדיולוגיה. הבולים הבינלאומיים הקרובים משכו תשומת לב – וירון רצון ידע לספר על הפעילות מאחורי הקלעים עד לסגירת הקצוות בנושאי אותם בולים. השנה יונפקו בולים משותפים עם מספר ארצות בהן עם אוסטרליה (מאי), גרינלנד (אוגוסט), אורוגוואי (דצמבר). הצבעוניות של בולי התחבורה הדוארית שיונפקו במאי הקרוב, שבתה את העין. יש תכנית להנפיק השנה בולי 'שירי ילדים' במסגרת סדרת מוזיקה ישראלית - וכמו בעבר יש תכנית לתת להם פרסום ותהודה באמצעות גלי צה''ל.
בול משאבי האנרגיה נחשף מול כל הקהל. מנכ''ל דואר ישראל חיים אלמוזנינו ונשיא התאחדות הבולאים עו''ד אליהו ובר הסירו את הלוט, והבול המרהיב שבה את לב כולם. מעצב הבול רונן גולדברג הוזמן להצגת הבול. חברו לעיצוב הבול הוא המאייר טוביה קורץ. בשנה שעברה ראינו אותם יחד, כאשר הציגו את בול רכבת העמק.
רוני הלמן, ממייסדי איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל, הציג את הרקע להנפקת הבול. סיפור החיפושים נשמע כמו סיפור מתח, הקהל נחשף לכל הניסיונות למצוא נפט מאז שנות החמישים, את פתרונות האנרגיה החלופיים, את החשיבות לעתיד מדינת ישראל.
הרצאות של מומחים לבולאות – עולם מרתק
את ההרצאה הראשונה נשא צבי אלוני, מומחה לבולאות, וכיום אחראי לאוסף אלכסנדר במוזיאון אלכסנדר לדואר ובולאות. אלוני הציג בשקופיות בולי דואר עברי כפי שהם מוצגים באינטרנט ובמכירות פומביות, כדי לחדד את החושים ולהיזהר בבדיקת כל המוצע למכירה. בין היתר לשים לב לסוגי הדיו ולעובי הדיו בחותמות, לחתימות הנלוות למעטפות מן השנים הראשונות לקום המדינה וכו'.
ד''ר אדי לייבו הוכיח לנו שבולי שנות החמישים ממשיכים למשוך את תשומת הלב המרכזית. לייבו עקב אחר נושא המטבעות על הבולים ובעיקר אחר מחירי הבולים בשנים אלה. זו הייתה הזדמנות להבין דרך זווית זו את סיפור שנותיה הראשונות של מדינת ישראל, את תקופת הצנע, פנקסי התלושים. מחירי הבולים וקצב עליית המחירים הוצגו כסיפור דרמטי שמשלב גם כלכלה וגם סממנים של ריבונות. בולים נתפסו מאז ומתמיד כדרך להמחיש את היותנו מדינה עצמאית.
לאחר ארוחת הצהריים הכריזו על הבולים הזוכים במשאל הבולאים באותו כנס. מתברר שבולי ספרי הילדים שעיצבה מירי ניסטור זכו בשתי הקטגוריות, הן הבול היפה, הן החותמת היפה.
יוני דואר ובולים של תעמולה
ההרצאה הבאה הייתה בנושא יוני דואר, ובעיקרה הייתה 'דואר ותעופה' – ומכאן עלה גם סיפור היונים. הסיפורים ההיסטוריים המרתקים נסבו סביב יחידות היונאים שהשתמשו לצורכי הצבא למען תקשורת עם יחידות נצורות או יחידות רחוקות. דגש רב הושם בהרצאה על המצור שממנו סבלה העיר פריז. האספן יצחק ברק גילה בקיאות בהיסטוריה הצבאית הקשורה בהפעלת יוני דואר למטרות העברת מסרים, והשקפים הציגו הן תיעוד של הסיפור והן מעטפות ובולים הקשורים לנושא זה. הסיום היה כמובן במוטיב הישראלי – הספר ''
יונה ונער'' של מאיר שלו, העטיפה של הספר הלקוחה מפרק בחוברת הדרכה של ההגנה – ומכאן לסיפורים הקשורים להיסטוריה הצבאית הישראלית, ולשימוש שלנו ביוני דואר.
בולאות ותמאטיקה אכן היו לב הכנס, ואת היום חתמו שתי הרצאות בכיוון זה. ד''ר הדי פייבל והרצאתו 'על בולים ותעמולה במשטרים קומוניסטיים''. הקטעים הפיקנטיים על סטלין ועל משפחת צ'אושסקו סחפו את הקהל. משה רימר חתם את היום הגדוש בהרצאה על מוטיב מסוים וספציפי בבולאות, מוטיב סחיבת המשאות, בהיבטים שונים. כמובן, הבולים היו לרימר לעזר, וליד קהילה של בולאים תאבי ידע, ראינו התעמקות בהצגת המוטיב, בשאלות על נשיאת משאות באופנים שונים.
- המאמר פורסם ב'שובל' ביטאון התאחדות הבולאים, ניסן תשע''ג - וב'רץ בדואר' גיליון אביב תשע''ג.